Löpning Kost & Näring 45 inlägg 1538 visningar

kost för viktminskning

1976 • Enskede
#1
26 maj 2008 - 23:53
Gilla
Jag har läst igenom några gamla diskussioner, men vill ändå fråga vad och hur man bör äta i samband med löpning, om man vill gå ner i vikt? Själv känner jag mig lite skeptisk till att proppa i mig snabba kolhydrater, då det är de som oftast är en orsak till viktuppgång. Men det kanske inte gäller om man tränar, lagras då allt in i muskler?

Eftersom jag kanske har något större aptit än en vältränad normalviktig så tycker jag också att det är svårt att ge sig ut efter jobbet och springa, när man inte har ätit sen lunch. Jag kan känna mig både matt och väldigt hungrig efter jobbet, och då känns det inte som läge att ge sig ut att springa innan man fått i sig lite energi och piggnat till. Men om jag förstått rätt så ska man helst käka efter man sprungit. Finns det nån bra lösning på detta problem, eller är det okej att käka ett par timmar innan man springer?

Anledningen till min fråga är att många som käkar efter ett lopp verkar göra det för att behålla sin vikt, men jag är ju ute efter det motsatta. Vill ju iofs helst inte bryta ner musklerna.
< < < 1 2 3 > > >
1976 • Enskede
#21
9 juni 2008 kl 11:23
Gilla
tackar! bra och intressanta tips, de ska jag ta till mig.

jag tror också på långsiktighet, när man väl gått ner till sin målvikt så tror jag man bara har gjort halva jobbet. det är nog inte det lättaste att behålla sin vikt eller behålla sina förändrade rutiner alltid.
1960 • Skåne
#22
12 juni 2008 kl 20:33
Gilla
Ett av de bästa metoderna är som Fredrik Stattin skriver, göra det hela tillsammans med någon annan, eller ta rygg på nån som är igång. Det är alltid kul att tjabba, peppa varandra, djäklas med varandra hela vägen - folk runtomkring vill ju inte höra om att man gått ner ytterliggare 14 gram sedan igår och vad man ätit. Eller ens vad de tror om Atkins, Montignac eller Flygvärdinnedieten.

Jag själv lyckades skrapa bort 31 kilo under 8 månader förra året. Det har lett till att jag ändrat hela min livsstil på vägen, börjat springa och bete mig :). Under resans gång blev jag biten av det hela: träning, kost och bantning. Testar just nu en liten kul diet för att se hur det fungerar ihop med lust och ork.

Lycka till Tobias, det viktiga är att bestämma sig och se till att göra det.

För den som är road att följa mina dumheter så finns jag på följande blogg: http://blogg.passagen.se/badgear
Oscar
1981 • Boulder, CO, USA
#23
12 juni 2008 kl 21:14
Gilla
Jag har precis börjat så vi får väl se hur länge det håller i sig
Dock är mitt upplägg enl följande (som känns rätt sunt och

Springer enl "MAF" i ca 1h på morgonen innan frukost och sedan äter jag som vanligt övriga dagen

Orsaken till detta upplägget är:
+MAF är låg intensiv träning så man behöver inte proppa i sig kolhydrater efteråt och det går för mig bra att springa på tom mage på morgonen
+Man behöver Inget extra mål under dagen (den energin som man förbrukar under träningen blir dagens kcal underskott)
+ Gör man det på morgonen så är det fortfarande svalt och skönt ute, samt man hinner inte bli upptagen så att träningen inte hinns med =)
+ Det är en billig och enkel metod

LYCKA TILL vilken metod du än väljer,

kom bara ihåg att det finns bara ett sätt att gå ner i vikt

Kcal in < Kcal ut (träning eller mindre mat spelar INGEN roll)

Undra hur mycket aftonbladet skulle förlora på att detta blev allmänt känt ... :D
1986 • malmö
#24
16 mars 2009 kl 21:11
Gilla
Många här som rekommenderar mellanmål! Ska nog se till att bli lite bättre på att få i mig det.

jag äter lite mindre kolhydrater än vad jag gjort innan, alltså inga stora mängder av ris, pasta och bröd och trivs super bra med det.

Är det någon som har några bra tips på nyttiga mellanmål??
äter lite naturell youghurt med bär ibland men kul med lite omväxling!
Johan
1980 • Göteborg
#25
16 mars 2009 kl 22:17
Gilla
Vill tacka för ett bra innehåll i denna tråd med många bra inlägg.

Har någon tips på mellanmål under eftermiddagen inför kvällens pass? Det ska gärna vara ganska enkelt och lätt att äta då det inte alltid finns så mycket tid på jobbet.

1994 • Göteborg
#26
27 april 2010 kl 15:02
Gilla
Jag har hört att det skall gå att gå ned i vikt genom att fylla tallriken på följande vis:
1/2 Grönsaker
1/4 Av exempelvis potatis eller pasta
1/4 Av kött, fisk, kyckling
Fungerar det? (Även när man tränar?)
1992 • Röke
#27
27 april 2010 kl 20:32
Gilla
Låter jättebra! Om du går ner i vikt eller ej beror naturligtvis på vad du äter under hela dagen och hur mycket du rör på dig, men 50% grönsaker vid varje måltid försöker jag hålla, och det har fungerat för mig.
1994 • Göteborg
#28
27 april 2010 kl 22:21
Gilla
Okej, tack så mycket Johannes!!
Det har fungerat bra hittills i alla fall, jag känner mig inte lika mätt längre, men det känns faktiskt ganska underbart.
Började förövrigt med det idag, men det känns inte som ett problem att följa det.
Slutade även med sötsaker, chips och liknande förra veckan, men popcorn och mörk choklad känns ändå okej i vissa mängder.
Andreas
Onsala
#29
27 april 2010 kl 22:32
Gilla
Som Oscar skrev ovan så är det kcal in < kcal ut som gäller för viktminskning.

"Om man äter för sällan ställer kroppen in sig på svält" är en seglivad myt och måltidsfrekvens är inget du behöver fundera över, upplever du att du mår bättre av mellanmål så ha med dem, men det är inget du behöver.

Personligen skulle jag öka protein och fettintaget, skära ner på kolhydraterna och äta mer grönsaker för bukfylla =)

Länk med mycket läsvärd information:
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=26881
Roland Söderström
1962 • Onsala
#30
27 april 2010 kl 23:43
Gilla
Enkelt, vill man ga ner i vikt finns det 4 saker man skall undvika.
1. SOCKER
2. MJÖL, RIS, och mangder av potatis.
3. Kemikalier i maten (E-nummer)
4. All processad mat. ex. lättmjölk, färdiga köttbullar. (ät bara naturlig mat)
Sen kan man ata valdigt mycket och anda ga ner i vikt.
Kan bli lite problem att hitta mat utan E-nummer om man ar ovan att handla det.
1994 • Göteborg
#31
28 april 2010 kl 07:00
Gilla
Tack så mycket allesammans!
Karin
1983 • Stockholm
#32
28 april 2010 kl 07:36
Gilla
För den som orkar rekommenderar jag att räkna kalorier. Det behöver inte bli så komplicerat. Jag använder en sida som heter My Fitness Pal (finns också som app till iPhone) som har en omfattande databas med livsmedel och färdig mat och som håller rätt på hur mycket jag har ätit vs. hur mycket jag bör äta. Det som är bra med att räkna kalorier är att man ser _var_ ens kalorifällor finns.

Jag har under senvintern/våren gått ner ca 6 kg. Detta under en period då jag tränat väldigt mycket och bevisligen (det syns och märks) lagt på mig en hel del muskler. Jag har gått ner tack vare att jag räknat kalorier till och från samt kraftigt dragit ner på kolhydraterna. Pasta och vanligt vitt ris äter jag nästan aldrig. Ersätter med quinoa eller fullkornsbulgur eller ugnsstekta grönsaker istället. Squash, paprika och sparris är exempel på grönsaker som man kan äta jättestora mängder av utan att det blir så mycket kalorier. Äter bara små mängder potatis. Jag undviker mjukbröd. Kokar matiga soppor och äter med 2-3 knäckemackor med keso. Äter jag ute så lägger jag på sallad först - minst halva tallriken. Äter sen upp salladen innan jag går på resten av maten. Försöker äta mycket kött och fisk, men undviker köttfärs och korv som är väldigt fett. Undviker saft, läsk och juice och dricker vatten istället. Godis och alkohol försöker jag att bara inta på helgen. Glass får jag äta när det finns utrymme för det i min "kaloribudget" och då försöker jag välja en glass med lägre kaloriinnehåll (ex Solero eller Twister). Osv osv.
1992 • Röke
#33
28 april 2010 kl 08:05
Gilla
Patrik: Om du känner dig hungrig låter det som att du äter för lite... Jag brukar inte behöva gå hungrig. Men tips är att hålla koll på hur fort du går ner. Mer än ett kilo i veckan brukar nog anses som osunt (du blir av med mycket muskler), går du ner så snabbt kanske du ska äta lite mer. Deff-guiden som Andreas länkade till är mycket bra. Men det löser sig säkert, kul att du har kommit igång!

Roland: Jag håller inte riktigt med dig (vet att vi har diskuterat lite tidigare på det här forumet. Att undvika processad mat och e-nummer har väl sina fördelar, men jag har aldrig hört att de hänger ihop med viktnedgång. Undvika socker så mycket som möjligt håller jag med om, men att undvika ris och potatis låter inte så bra. Forskning visar att potatis är det mest mättande livsmedlet i förhållande till energimängd (kan leta lite efter studie om någon är intresserad). Att dra ner på kolhydrater är bra, men jag skulle nog inte skippa potatis helt.
1960 • Skåne
#34
28 april 2010 kl 11:03
Gilla
Andreas Ekelöw har med en bra länk till King Grub deffningsguide. Ni som är intresserade av att bryta ner vikten ska absolut ta en titt på den.

Det här med potatis har under en tid av kolhydratskräck varit en het fråga. GI var startskottet på att potatisen var ondskefull, potatis fick högt GI värde (vilket är negativt) och vid sidan av detta så förstörs potatisen till de sämre livsmedel som vi kan äta; pommes frites, chips och även potatismos. Men en del GI människor har tagit tillbaka potatisen eftersom potatisen har ett högt mättnadsvärde (som Johannes Jansson skriver), Fredrik Paulun (känd för många böcker kring näring och träning) har skrivit om detta. Och beroende på hur potatisen tillagas och behandlas så kan man få ner GI värdet avsevärt.

Och att bara jaga efter GI indexet är inte särskilt rättvisande, eftersom de flesta äter en hel måltid och då ska man räkna glykemisk belastning (GB) på den sammansatta måltiden.

Tidigare så var det så att potatisen användes just vid bantning. Jag känner själv en som bantade med potatis för snart 30 år sedan. Det funkade, han gick ner i vikt. Och i min samling dietböcker har jag Lillemor Broströms bok Banta 3-6 kilo med Potatis.

Själv så roar jag mig just nu med att köra kortare dietperioder som jag försöker deffa med och skyr inte potatis. Utan jag äter mer kokt och kokt+stekt potatis än vad jag annars gör. Resultat efter den andra 10 dagars dieten är en viktnedgång från 76,8 till 72,7 kilo, på totalt 42 dygn. Vilket är ett bra resultat då jag äter bra, och orkar med allt + träning, och knappast märker av att hälften av dagarna varit dietdagar.
1994 • Göteborg
#35
28 april 2010 kl 12:58
Gilla
Johannes, jag känner mig inte direkt hungrig, utan bara inte proppmätt.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#36
28 april 2010 kl 23:42
Gilla
Potatis ar gott, och bra tror jag. men som jag skrev inte i mangder.
Kemikalier i maten ar bara ett (billigt) substitut for nat naturligt.
At bara naturlig mat och du gar ned i vikt.
Da gar kemikalierna automatisk bort.
1992 • Röke
#37
1 maj 2010 kl 01:38
Gilla
Jag förstår inte alls vad du menar med att man automatiskt skulle gå ner i vikt av naturlig mat. 100 kalorier är alltid 100 kalorier, vare sig de kommer från rapsolja eller läsk. Ur övrig hälsosynpunkt kan det säkert ha sina fördelar att äta naturlig mat, men för att gå ner i vikt är exempelvis fun light bättre än vanlig, "äkta" sötad saft.
Andreas Tano Bask
1988 • Umeå
#38
1 maj 2010 kl 11:35
Gilla
Nu är det ju så att äter man "naturlig mat" så får man i sig mer näring, ökad mättnadskänsla mm än att dricka läsk.visst 100 kalorier är 100 kalorier. men medan 33cl cola kanske ger 100 kalorier (tomma utan energi) kan du äta en banan och morot eller dyl. gissa vad som ger bäst näring till kroppen för att orka träna, bygga upp kroppen mm. Dessutom. bygger du muskler kommer de krävas mer energi för att underhålla dem och du kan äta mer.

rätt kost är så mycket mer än att räkna kalorier. samtidigt ska man aldrig vräka i sig mat oavsett hur man äter.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#39
1 maj 2010 kl 13:05
Gilla
Skall man gå ner i vikt skall man varken dricka sötad saft eller Fun Light.
Johannes Goggla lite på aspartam och vikt vettja.
1992 • Röke
#40
3 maj 2010 kl 21:01
Gilla
Skulle du inte kunna länka till en studie som faktiskt bevisar att aspartam tillför kroppen energi, och därför försvårar viktnedgång? Visst finns det "hälsoexperter" som säger att det är dåligt, och en stark misstro mot lightprodukter. Att vissa blir mer sötsugna av aspartam låter väl rimligt, men jag vet bara att så inte är fallet för mig. Om man märker att lightläsken inte dämpar sötsuget, utan ökar det, så är det väl bara att låta bli att dricka det. Men faktum kvarstår: aspartam tillför ingen energi till kroppen (vetenskapligt bevisat), utan passerar rakt igenom.

Jag dricker lightläsk (cola zero) och/eller fun light minst en gång i veckan istället för sockrad läsk/saft, och det har förenklat min viktnedgång. Har inte tagit någon skada av det (vad jag vet).
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.