15 maj 2020 kl 16:41
Jag har loggat all mat och dryck i perioder och det fungerar förstås men blir svårt när man inte äter hemma eller överhuvudtaget äter mat som inte bara består av enstaka råvaror. Dessutom finns där risken för hunger plus att man måste tänka på vad man äter precis hela tiden. Det blir mycket fixering kring mat, helt enkelt. Jag är dessutom sån som tycker om att äta STORA portioner mat, och nog för att det går att få till även på 1500 kcal/dag men inte om man vill äta [det jag menar med] vanlig mat.
Nu när corona sett till så jag tillbringar nästan all min tid hemma märkte jag att jag åt nånting nästan hela tiden, och det visade sig förstås på vågen. Jag bestämde mig då för att inte egentligen ändra något i vad eller hur mycket jag äter, utan helt sonika kapa två mål. Köket är nu stängt efter 19-ish och öppnar inte igen förrän absolut tidigast 9 dagen efter men i praktiken blir det oftast 11-12 nånting. Den tidiga frukosten och kvällsmackan försvann i och med det, och så länge jag då inte kompenserar det genom att äta rent ohemula mängder mat vid de ordinarie målen betyder det rent logiskt att det totala intaget kommer att minska.
Det fungerar mycket bättre än jag trodde! Jag har trott att jag var sån som verkligen *måste* äta frukost, och jag har ofta känt mig "hungrig" i niotiden på kvällen, men är köket stängt så är det ;) På 12 dagar har jag gått ner ungefär 1,5 kg och det utan att vara hungrigare än vanligt eller känna mig begränsad på något sätt. Det mest spännande är att den där "hungern" jag är van att känna både på morgon och kväll inte existerar längre, vilket antagligen betyder att det var vana och sug mer än nåt annat. Tack vare att jag kan äta rejäla mål till både lunch och middag blir jag dessutom mätt och känner inget större behov av att småäta en massa däremellan - att det inte är förbjudet hjälper antagligen också till en del. Oftast äter jag nu antingen lunch och middag, frukost - mellanmål - middag, eller frukost - middag - mellanmål. Förr var det ofta förstafrukost - andrafrukost - lunch - mellanmål - middag - kvällsmacka.
Det enda jag gör annorlunda än en "riktig" periodisk fasta är att jag dricker morgonkaffe med en skvätt Oatly eller mjölk istället för svart, men det tycker jag får vara okej. Jag är inte superstrikt med tiderna heller men köket är nattstängt i minst 14 timmar, helst mer.
Hur det här kommer att funka när vardagen kommer igång och jag inte ligger i soffan med datorn hela förmiddagarna återstår att se, men jag har ingen anledning att tro att det inte ska fungera bra.
Det känns väldigt enkelt, framför allt, och därmed hållbart.