Löpning Kläder, Skor & Prylar 37 inlägg 2565 visningar

iPhone 3G S

Agnes
1987 • Skövde
#1
13 januari 2010 - 09:33
Gilla
Har kollat runt lite på forumet och läst det jag kan hitta om att springa med iPhone 3G S men har ändå några specifika frågor jag skulle vilja ha svar på. Hoppas på att det är någon här som vet.

1. Jag har tänkt springa med iPhone både som mobil, som mp3-spelare och som gps beroende på vilken typ av pass jag är ute på. För er som sprungit med iPhone, hur har den funkat vid dessa olika moment och är det något man bör se upp med/tänka på ang. detta?

2. Jag antar att man får sätta telefonen i ett armfäste på överarmen, utanpå jackan, hur klarar den kylan när det är ner mot -15, någon som testat? Tänker att den blir ganska så utsatt för väder och vind där.

3. Har någon hittat ett fodral som kan fästas på armen som är helt vattentätt, både inifrån(svett) och utifrån? Läste om något på teknikmagasinet men hittade inte det när jag kollade. Har hittat andra armband också men det står inget om hur de klarar väta. Har dessa fodral funkat bra ihop med touch screen?

4. Är det någon som har kunnat jämföra iPhone i relation till någon gps-klocka, ex Garmin i exakthet? Någon som har plus och minus för de olika prylarna(vet att det finns en uppsjö klockor men på ett ungefär utifrån den du använt).

5. Vilka/vilket program använder du som du kan rekommendera?
< < < 1 2 > > >
Rickard Sandahl
1981 • Malmö
#21
16 januari 2010 kl 02:42
Gilla
Jag springer uteslutande med min iphone 3gs med runkeeper pro. Jag tycker det är helt fantastiskt. Aldrig haft problem med gps:en eller något annat.

Det stämmer inte (för mig i alla fall) att runkeeper slutar fungera om det ringer eller om man får sms. Däremot så slutar den trevliga kvinnan att läsa upp ens tider. Just det tycker jag är det bästa med runkeeper (förutom weblösningen som jag tycker är mycket bra), att man varje km kan få uppläst ens totala tid, sträcka och hastighet/km.

Jag har telefonen i fickan på löparjackan. Kanske inte optimalt men har fungerat bra. Vet inte hur mycket fukt den tål men jag stoppar den i en liten fryspåse när jag är ute och springer, När det varit ner mot -10 har jag dessutom lagt den i en vante i fickan. Kanske lite överdrivet men "varför inte" tänkte jag =)

All in all, mycket nöjd med den och det enda som saknas är pulsmätare så skulle alla behov vara täckta.
1972 • Alingsås
Administratör
#22
19 januari 2010 kl 08:33
Gilla
Angående jogg.se-app till iPhone har vi funderat lite på det och påbörjat arbetet. Men vi harnu istället valt att utveckla en mobilsida som är anpassad både för iPhone, Android och övriga pekskärmssystem. Vi hoppas på en första version i början av mars.

Vi har även på gång en funktion på jogg.se där man ska kunna importera GPX-filer från exempelvis Runkeeper och andra mobilprogram och diverse GPS klockor. Om någon kör ett annat program än Runkeeper som de gillar får ni gärna höra av er till mig så att vi kan testköra mot så många olika format som möjligt.
Agnes
1987 • Skövde
#23
19 januari 2010 kl 13:50
Gilla
Det verkar ju nu som att en iPhone kommer att kunna fylla de flesta behov för att bli en bra löppartner. Ser fram emot att testa alla de funktioner ni beskrivit och att jogg.se utvecklar en mobilsida låter ju också bra!
1972 • Alingsås
Administratör
#24
19 januari 2010 kl 13:56
Gilla
Jag testade för övrigt senaste versionen av Runkeeper på ett pas i förra veckan och jag blev possitivt överraskad av att distansen stämde så när som på 20 meter mot min Garmin 405. I tidigare versioner av programmet har mätskilnaderna mot Garmin varit betydande men de har nog ökat frekvensen i mätningen.

Enda problemet jag ser med iPhone som löpredskap då är väl vikten/storleken på telefonen och batteritiden, tror inte den håller för mer än ett par timmars löpning.
1992 • Röke
#25
19 januari 2010 kl 15:29
Gilla
Niklas: vore trevligt om ni stödde MotionX-GPS också
Björn
1978 • Myggenäs
#26
19 januari 2010 kl 21:35
Gilla
Irriterande problem
Idag på min vanliga runda mätte iphonen riktigt till 6km sen blev det bara ett rakt streck på kartan till jag var hemma, den har mätt 8,5 istället för 10,5km.
Tiden stämde tror jag, någon som har en förklaring??
Det var klar sikt mot himlen hela tiden ingen skog eller liknande.
?????
Martin Ahlstedt
1974 • Onsala
#27
20 januari 2010 kl 07:36
Gilla
@Björn: Vad använde du för app? Runkeeper? I så fall har det hänt mig med ett par gånger. Kan ha att göra med att GPS-systemet tappar signal på nåt sätt.
I går funkade det i varje fall felfritt med både mätning och musik i bakgrunden.
Björn
1978 • Myggenäs
#28
20 januari 2010 kl 07:48
Gilla
Japp, använder runkeeper, tycker det funkar bra annars.
1992 • Röke
#29
20 januari 2010 kl 19:04
Gilla
Björn: Har också haft det problemet. När programmet tappar kontakten med GPS-satteliterna går den automatiskt över till GSM-nätverkstriangulering. Då denna form av platsbestämmning inte alls är lika exakt som GPS (förutom i storstäder och andra platser med många master) så tror den att du plötsligt kommer till en helt annan plats, därav det raka sträcket.
1969 • Malmö
#30
21 mars 2010 kl 13:48
Gilla
När jag springer med Iphone och Runkeeper tycker jag att den är mycket dålig på att ta hänsyn till kurvor, men av vad jag har läst i tråden beror det på att det är för långt mellan mätpunkterna. Dock tycker jag även att den så kallade GPS-funktionen mäter inkorrekt. Springer jag exakt amma sträcka två gånger, blir placeringen på kartan olika för de två tillfällena. Är det verkligen en GPS, eller använder den telefonnätet för att bestämma telefonens position? En GPS i sjöfarten med denna grad av precision skulle nog vara farlig.

Jag har även upplevt att den uppmätta sträckan blir kortare med Runkeeper än när jag mäter på jogg.se, även efter att jag korrigerat de många felaktiga mätpunkterna i programmet. Runkeeper mäter ca. 6% kortare än jogg. se, och det är på en relativt rak runda.
Agnes
1987 • Skövde
#31
21 mars 2010 kl 19:40
Gilla
Jag sprang med runnkeeper(free) för första gången häromdagen. Det jag upptäckt så här tidigt är att det är någonting som inte stämmer, antingen kartan eller appen/gps:en för enligt runkepper har jag sneddat genom hörnet på ett hus. Något jag av naturliga skäl inte gjort i verkligheten. Dessutom har jag samma start och stoppunkt på löprundan, men programmet har tagit ett helt hus fel på stoppunkten och därmed minst ett par hundra meter bara där. Nja, får jag nog säga. Än så länge är det en soft app som kan vara en kul indikation på ungefär hur långt jag sprungit men inget jag känner att jag vill betala pengar för. Någon som har tips på annan app eller någon form av åtgärd som kan förbättra den?
1967 • Södertälje
#32
22 mars 2010 kl 08:36
Gilla
Apples originallurar, med mikrofon och ljudkontroll på höger snäcksladd, kan vara väldigt svettkänslig. Helt plötsligt tokhöjs volymen eller så pausas musiken. Även ljudet kan periodvis försvinna i högra snäckan.
Riktigt irriterande när man är ute och springer.
1971 • Höganäs
#33
22 mars 2010 kl 09:17
Gilla
Jag springer också med RunKeeper och den rundan som jag oftast springer är 5,15 km enligt jogg.se men telefonen säger att den är prick 5 km, dvs en diff på 3%. Jag antar att det beror på att den inte kan mäta kurvor lika bra som när man själv mäter upp sträckan på jogg:s karta.
Jag kommer att fortsätta använda programmet eftersom jag ändå har telefonen med mig, dels för att vara nåbar för barnens skull, men också för musiken. Däremot kommer jag att fortsätta mäta upp sträckorna via jogg.se i efterhand för att se hur långt jag sprungit.
1972 • Sollentuna
#34
22 mars 2010 kl 14:57
Gilla
Någon som tagit det vidare med runkeeper? Kan ju vara bra och uppmärksamma dem på dessa fel om det är något de kan göra för det tycks ju vara en bra app och man vill ju kunna nytja denna till 110%
1963 • Västerås
#35
22 mars 2010 kl 15:39 Redigerad 22 mars 2010 kl 15:45
Gilla
Detta är inte ett Runkeeper problem, utan Apple´s.

Även om en iPhone i sig är ganska "state-of-the-art" så valde Apple att använda ett billigt och dåligt GPS chipset (PMB 2525 Hammerhead II), därav den undermåliga prestandan. När TomTom (företaget som gör navigationslösningar till bilar) porterade sin mjukvara till iPhone så byggde man in ett betydligt bättre chipset (SiRFstar III) i bilhållaren till telefonen för få bättre tillförlitlighet.

Men för att få reda på var man ungefär befinner sig så fungerar Hammerheads chipset. Beroende på omgivningarna (avsaknandet av höga hus, träd m.m.) så kan prestandan bli god, men själv skulle jag aldrig använda den att logga mina rundor.

Not. Garmin o GlobalSat klockorna använder SiRFstar III.
1972 • Sollentuna
#36
23 mars 2010 kl 14:11
Gilla
Jag syftade mer på om det gick att göra något åt det mjukvarumässigt för vad gäller hårdvara så är det ju svårt men nu vet man ju varför. Tack för infon!

Sen kan man i sin Runkeeper-profil redigera rundan om man önskar. Jag och säkert fler med mig vet att iPhone är en telefon inte en GPS även fast man kan ha den som det. Jag tycker runkeeper är en bra, rolig, ett komplement till löprundan. Då även om man betalat 75:- för den formen av Runkeeper. Skulle jag nu se mer seriöst och kanske ha en logger för tävling mm så kanske jag skulle kolla på en sak som är gjord för just det ändamålet, det är ju knappast iPhone oavsett chip. det är ju fortfarande en telefon/mediaspelare.

För min egen del så funkar de som sagt bra! Har jag senare i löp-livet större behov av likande funktioner kommer jag titta på den lösningen hos dem som har det och det har ju som sagt inte iPhone fast jag hade önskat det.
1969 • Malmö
#37
24 mars 2010 kl 21:05
Gilla
Tack Mats för informationen. Jag rullar ihop min runkeeper till en liten strut och stoppar undan den på ett ställe där solen sällan skiner. Tillbaka till klocka och Jogg.se
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.