Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 5223 visningar

Benhinnor, whats the deal?

Christoffer Kampelin
1982 • Göteborg
#1
11 oktober 2007 - 09:10 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
För cirka tre månader sen drog jag igång min träning efter 5 (!!!!) års uppehåll. Tränar uteslutande löpträning. Efter cirka två månader började jag få ont i skenbenen. Misstänkte att behinnorna börjat få stryk. Men jag fortsatte att köra på. Men tillslut fick jag ge vika för kroppen, fick så ont att jag trodde benen var brutna.
Vad är egentligen grejen med s.k benhinneinflamation?
Konsulterade en läkare som sa att den enda jag kunde göra var att vila bort det... Är det någon anna som har erfarenhet av detta hemska fenomen? Oerhört tacksam för alla svar och tips man kan få.
< < < 1 2 > > >
Thomas Johannesson
1964 • veberöd
#2
11 oktober 2007 kl 09:19 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Det kanske ite är benhinnorna. Kolla in denna tråden.
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=405&searchstr=Kompartment
Christoffer Kampelin
1982 • Göteborg
#3
11 oktober 2007 kl 09:22 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
njaäää...

jag har inget problem med muskel so sitter till höger om skenbenet utan smärtan är i själva benet-skeletet. Om jag drar fingret längst smalbenet gör det vansinnigt ont.
Emil
1984 • Sundsvall
#4
11 oktober 2007 kl 10:40 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Christoffer.
Är det på insidan av själva underbenet? Om du drar fingret längs benkanten där?(kanske med lite extra ont ungefär 3 fingrar ovanför fotknölen? :P )
Högst troligen benhinnan ja. Ditt misstag var att "köra på" när du hade börjat få ont. Du kan ha fått en benhinneinflammation och den vilar man bort och behandlar med antiinflammatoriska salvor(Voltaren är en bra sådan). Det kan vara läge att borja gå i ett par bra gymnastikskor hela tiden(även om du bara -måste- ut på krogen)

Det beror troligast på en pronation och/eller att dina underben är något hjulbenta. Pronation avhjälps med inlägg och stabila skor. hjulbenthet kan man inte göra så mycket åt men man kan träna bort själva problemet(eller operera sig).
Stretching man också avhjälpa men är väldigt svårt. Antingen så ligger du på rygg och drar en handduk under främre trampdynan och sträcker upp benet i luften och drar tårna mot dig. Eller så kan du sitta på huk och lägga över kroppens vikt på stortån(eller snarare trampdynan som är närmast). Muskeln som sitter längs den sidan går nämligen ner under foten. och genom att böja foten uppåt så drar du ut den muskeln. Sluta om det gör ont.
Och sen när du börjar löpa så kan du för att lindra smärtan efteråt spola varmt/kallt vatten(alternera) och under använda höga strumpor så att dom värmer och sen dra ner så att dom kyler och hålla på så.

Benhinnorna är jobbiga.
Eric Del Tapia
1984 • haninge
#5
11 oktober 2007 kl 14:44 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej,

Jag är ingen läkare och rekomenderar inte detta men vill dela med mig eftersom det fungerade för mig.

När jag gjorde lumpen fick jag en så kraftig benhinneinflamation (i bägge) att jag inte visste vart jag skulle ta vägen.Att avbryta efter halva tiden var inte ett alt. så jag körde på och bet ihop.Efter muck hade jag kvar problemen och även om jag vilade en längre period (upp till 4 månader) från löpning & liknande träning så kom alltid smärtan tillbaka efter ungefär 2 veckors löpträning.Jag läste då på nätet att någon rek. att spola med varmt,riktigt varmt vatten för att sedan spola med iskallt vatten över benhinnorna.Och göra det några ggr på raken när man duschade.Detta skulle hjälpa då blodcirkulationen hade något med det och göra.Den behandlingen hjälpte mot smärtan men tog inte bort problemet.Jag köpte nya skor och det hjälpte inte.Jag vilade sedan ett bra tag och nu i somras började löpa ordentligt..Problemen började sakteligen komma tillbaka och jag var på väg att ge upp men det var då jag bara körde på.Skillnaden mot tidigare var att jag stretchade och masserade benhinnorna dagligen.Smärtan växte i början men så bara försvann den en dag trots att jag löpte mer än någonsin.Idag springer jag flera gånger i veckan och visst får man känningar ibland men absolut inget som stör..
Som sagt inget jag rek. men jag hade testat allt och det kändes som att jag inte hade något att förlora så i mitt fall vill jag nog säga att jag tränade bort problemet och så hjälper ju självklart stretchningen som jag gör dagligen oavsett om jag sprungit eller inte..
1981 • Linköping
#6
11 oktober 2007 kl 16:22 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Eric: Måste bara fråga varför du valde att massera? Att massera en inflammation är ju typ det sämsta man kan göra... Detta gäller särskilt benhinnor. MEN det fungerade ju... Kan förbättringen ha berott på ngt annat?

Till er andra: Så viss jag hört är vila det enda som gäller och att det då är vila i typ 3mån då det är så lång tid det tar att läka (även om smärtan försvinner tidigare)
Christoffer Kampelin
1982 • Göteborg
#7
11 oktober 2007 kl 18:24 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej!
Tack för alla svar!
jag vilade 3 veckor, när jag sedan körde ett lätt testpass på 2,5km kändes ingenting, men nu efter pass 2 börjar en svag känsla komma tillbaka igen. Det gör inte oont, men det känns att benhinnorna inte är 100% iga.
Antar att vila är det bästa. Kommer fortsätta köra på, men ändra om lite i min träning. Kommer gå ner på bara två pass i veckan och enbart köra s.k lätta slingor utan upp och nerförsbackar....

tacksam för all svar
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#8
11 oktober 2007 kl 19:13 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Christoffer, jag hade en lång period med benhinneinflammation under 90-talet. (Då jag tränade för Marathon och sprang väääldigt mycket, typ 5-6 dagar i veckan.) Fick ont en vår av okänd anledning.
Gick till idrottsläkare och fick massor av tips som jag testade.
Här finns mer förklarat: http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=910&searchstr=Benhinneinflammation

Liniment, värme samt kyla körde jag regebundet på benhinnorna. Inget hjälpte så det släppte. Jo, på vintrarna när jag la av med alla kvalitetspass och skubbade långpass och vilade emellanåt så försvann det helt, men det kom alltid tillbaka på våren. (Benhinnorna spökade i ca: 3 år.)
Att helt låta bli att springa hjälpte inte för mig i alla fall. Däremot hjälpte det med nya skor som provades ut. Det är nog det enda jag skulle rekommendera dig att göra bums. Prova på ett labb om skorna du springer med funkar för dig, eller om du måste köpa nya. (Du har troligen någon form av pronation med de skor du skubbar runt i.)

Sedan är det 10% regeln som du inte får glömma. När man jobbar sig upp med långpass och lägger in kvalitetspass får totala längden av din träning inte överskrida 10% mer än föregående vecka. Kan låta lite lite, men för de flesta räcker det att strunta i detta för att skada sig... (Benhinneinflammation är en jobbig skada som är svår att bli av med.)
Dessutom ska man alltid öka antalet pass istället för sträckan i första skedet, för att senare, när man kommit ikapp de där 10% och inte kan springa mer dagar, lägga in lite längre pass någon dag i veckan.

Förresten, använd Sök i forumet: och sök på "benhinneinflammation" så får du massor av tips.
Ett kärt ämne som diskuterats ett antal gånger... med massor av bra tips.
/Roger
Jenny
1975 • Bjärred
#9
11 oktober 2007 kl 21:00 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag skulle rekommendera att springa i vatten. På så sätt belastar du inte alls dina benhinnor och du kan ändå träna kondition. Det brukar ofta finnas västar att låna på de flesta badhus.
1986 • Helsingborg
#10
13 oktober 2007 kl 16:08 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
jag har lite problem med mina benhinnor, har aldrig haft inflammation dock, men väldigt ont emellanåt. jag köpte ett vadskydd som jag använder nä jag börjar känna av det. värmen gör att smärtan blir lindrigare. sen brukar jag även massera efter varje träningspass, detta hjälper för mig. jag rekomenderar att testa ett vadskydd, jag har inte alls samma problem som jag hade innan.
1960 • Finspång
#11
14 oktober 2007 kl 09:53 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Känner igen mig i varje inlägg på den här tråden. Fick från början problem med behinnorna, efter två år började höften att krångla. Kontaktade en naprapat som la min höft till rätta. Tyvärr så höll detta bara någon månad. Efter tredje behandligen rekommenderade hon att gå till en ortoped och kolla mina fotinställningar. Det som framkom där var att jag pronerade 11 grader på högerben, vilket iof inte är så mycket. Men samtidigt var platfot. Fick ilägg som jag nu har haft i c.a 2 månader och är i det närmaste symptomfri
Så jag rekommenderar en ortoped, vissligen kostar det en del pengar. Men för min del var det lösningen.
Karin
1972 • Hudiksvall
#12
25 december 2007 kl 16:52
Gilla
Måste göra ett inlägg i den här gamla tråden jag hittade. Har börjat springa för drygt 1,5 år sedan. Hade initialt ganska mycket besvär från benhinnorna. Pga en skadad fotled tog jag det dock riktigt lugnt hela våren och började om i somras EXTREMT försiktigt och har fortsatt så under hösten. Har nu åter börjat känna av benhinneinfl. Provat antiinfllammatoriska geler och tabl, vila mm. Hm, tycker jag tagit det så väldigt försiktigt (tränar högst en halvtimme åt gången och blandar fortfarande upp löpningen med gång ibland). Fått fomgjutna inlägg via ortoped - är dock lite försiktig med att använda dem då jag får ont i knät istället...
Ngn som har fler tips? Ska man låta ortopedtekniker justera inläggen kanske? Brukar det bli bättre om man tränar musklerna på underbenen specifikt? Hur lyckas man med stretching av muskeln på smalbenets framsida (tibialis anterior) - har provat M Ewerlövs program men fixar inte den övningen samt den mot löparknä.

P:s Det är dock inte muskeln (tibialis ant) som gör ont, utan det sitter över själva benet som vid "benhinneinflammation".

Så, det blev mycket prat! Nu har jag fått beklaga mig lite - ska väl egentligen vara rätt glad att man kan springa några ggr i veckan. God jul!
Emil
1984 • Sundsvall
#13
25 december 2007 kl 18:58
Gilla
Hej karin.

Benhinnor är ett väldigt jobbigt problem och man kan faktiskt få det på vilken muskel som helst i hela kroppen som fäster mot skelettet.
Generellt sätt så kan man säga att det är musklerna som omsluter som har det för tight eller för långt att sträcka sig så att den hela tiden drar lite i hinnan mot skelettet och skapar smärtan. Inflammationen uppstår genom att det bildas en blödning och på så sätt blir inflammerat.
Frågan är dock om det gör ont på insidan(mot soleus) eller utsidan(mot tibialis anterior) av benet?
Har du varusknän(hjulbenthet) och pronerar du i fotleden? det är två bidragande orsaker till benhinnebesvär på insida skenben(kuriosa: heter Medial Traktionsperiostit på fackspråk :P ). Muskeln har helt enkelt väldigt lång väg att gå och då sliter den i sitt fäste mot skelettet.

Man stretchar tibialis anterior genom att sätta sig på fötterna, tårna bakåt med ovansida fot emot backen och hälarna i rumpan. Detta känns sällan någonting över huvud taget, kan jag varna om. Om man har lite kompartment-besvär så brukar det gå rätt bra att stretcha den dock.
Man stretchar soleus genom att sätta sig på huk och lägga vikten på stortåns trampdyna, svårt att beskriva.

Vissa(som jag själv) har kroniska benhinnebesvär som knappt går att träna bort. En operation finns att dock att få som brukar i 80-90% av fallen vara mycket lyckad.(jag själv har fått en lyckad liknande operation, på ett kompartmentsyndrom i Tibialis Anterior.)
Annars är det egentligen bara typ tåhävningar(med många repititioner) och stabilitetsövningar(med balansplatta) som man kan rehabträna med. Balansplatta är faktiskt väldigt bra för sådanna bekymmer(om det inte är ett kroniskt problem då)
Karin
1972 • Hudiksvall
#14
25 december 2007 kl 22:08
Gilla
Hej Emil!

TACK för info´n. Det är nog snarast det du beskriver som kallas medial traktionsperiostit jag känner igen. Smärtan sitter alltså mot själva benet, just medialt om tibialismuskeln, det är ömt om man trycker där. Jag pronerar en del, har dock ingen uttalad varken varus eller valgusställning i knäna tror jag. Har ju som sagt fått inlägg vilka jag gärna vill använda, men är lite fundersam då jag får ont i ett knä av dem (skröpliga gamla tant!!). Har använt dem ca 6-7 ggr vid löpning, får väl prova några ggr till och se om det rättar till sig. VILL ju så gärna träna på nu när jag äntligen kommit igång igen! Det du nämner om operation, är det mer mot kompartmentsyndrom du menar då? Vad skulle det vara för ingrepp annars mot själva benhinnebesvären? (Är dock naturligtvis inte inne på op i nuläget! ;))
Men om pronation brukar vara en orsak borde det ju kunna bli bättre med korrigerande inlägg. Skor med pronationsstöd har jag.

Ska försöka ge mig på de där stretchingövningarna igen. Finns det ngn mer övning (enklare!) för att stretcha den långa muskeln på lårets utsida ned mot knät (tractus iliotibialis) än den jag hittat på Malins stretchingskola?
Janne
1973 • Kävlinge
#15
26 december 2007 kl 07:45
Gilla
Hej,

Hade själv löparknä för ett par månader sedan och testade då Ewerlövs stretch. Lyckades aldrig få till att det spände ner mot knät utan det kändes bara uppe vid höften, detta tolkade jag som att jag utförde övningen fel. Tog upp detta med min naprapat som sa att det är helt ok om det bara känns uppe vid höften. Jag har iallafall inga besvär längre.
Magnus Pilegård
1978 • Sköndal
#16
26 december 2007 kl 12:26
Gilla
Prova att öka rörligheten och styrkan i fotleden och själva underbenet. Jag rekomenderar att du går fram och tillbaks barfota ca 15-20m (genom hela lägenheten kanske). Alternera att gå på hälarna, tårna, utsidan och insidan av foten. Träna vaderna med att göra tåhäv i trappa med betoning på den negativa delen (långsamt ner).
Före du motionerar bör du tänja försiktigt 5-10sekunder i ytterläget i både vaderna och musklerna på framsidan av underbenet.
men först och främst bör man skaffa inlägg i skorna som är anpassade efter din fot. löptränar man mycket är det lätt att glömma att fötterna är ens viktigaste redskap. Ödsla en tusenlapp på bra inlägg som håller i ett antal år, så kan man utesluta det om man får problem med benen, ryggen etc. Mycket sitter i fötterna!
Välj träningsform som passar dagsformen för benen, du kan bibehålla din form genom att alternera med löpning på mjukare underlag (sågspånsslinga etc), cykling eller om du har tillgång till bassäng - testa vattenlöpning.
Öka träningsdosen succesivt och tänk långsiktigt, personligen gjorde jag ovanstående och var kvitt problemenen efter ca två månader. Dessutom gör jag all träning gällande utfall, knäböj, och balansövningar barfota för att bibehålla rörelsen och styrkan i själva fotleden.
Lanserar www.personlig-traning.se om ca tre veckor där man kan ta möjligheten att träna med mig via nätet både styrka, kondition och rörlighet, går att nå på magnus@personlig-traning.se för kostnadsförslag så länge.

Karin
1972 • Hudiksvall
#17
26 december 2007 kl 20:57
Gilla
Hej och tack igen för tipsen!

Janne: det låter bra, då ska jag nog fortsätta tänja som jag gjort även om det inte direkt känns vid knäet.

Inlägg i skorna har jag som sagt redan formgjutna. Ska fortsätta att försöka träna upp musklerna i underbenen ännu mer. Har som sagt också ökat på träningsdosen mycket försiktigt under året, men får väl alternera med andra träningsformer. Fick tips av ortopeden att springa i vatten (pga trasig fotled), det är säkert väldigt bra. Har bara så svårt att se mig nå runners high i en simhall trampandes på samma plats...men man ska väl försöka innan man säger aldrig! :-)
Har f ö kört hälgång efter passet igår och det känns att det finns muskler på underbenen idag...

God annandag!
1971 • Malmö
#18
27 december 2007 kl 11:52
Gilla
Måste säga att benhinneinflammation för mig inte känns som en inflammation, utan närmast som utmattning, dvs. smärtan försvinner när man slutar springa.
Men håller jag bara igång, så hålls det i schack.
Mitt försvinner med värme efter träning, samt massage. (brukar använda en barnkavel:-))
Emil
1984 • Sundsvall
#19
27 december 2007 kl 16:42
Gilla
Thomas. Då kan du uppleva ett så kallat kompartmentsymptom. Det är vanligare att det, eftersom det sker akut och vid ansträning, släpper när ansträngningen upphör.
Emil
1984 • Sundsvall
#20
27 december 2007 kl 16:46
Gilla
Karin. Det jag nämner om en Operation är att man skär upp längs fascian och med ärrbildningen så bildas ett större utrymme. Detta har jag gjort över muskeln på tibialis Anterior för mitt kompartmentsyndrom. Man kan göra det mot medial traktionsperiostit genom att öppna upp fascian på soleus, närmare hinnan mot benet, och ärrvävnaden som här igen skapar större utrymme gör att hinnan inte utsätts för samma påfrestning och du är nu fri från benhinnebesvär(i 80-90% av fallen :P )
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.