Foruminlägg av André S

< < < 1 2 > > >
#1
12 augusti 2010 kl 10:10
Gilla
Starkt KG i Halden där, kul att kika lite på tiderna, såg att du var jämn på 10km tider mellan 1:27 - 1:37. En annan kille måste väl ha gått in i väggen då han hade en öppningsrunda på 38 min och en sista runda på nästan 2 timmar.

Tufft Lopp det där :(
#2
19 augusti 2010 kl 14:09
Gilla
Det är som du antyder Karin (& Therese och andra), ett fenomen som är signifikativt för Internet anser jag. Jag reagerar också ofta på detta. Då man exempelvis går in på aftonbladet och läser om en sporthändelse så skriver en del så nedlåtande om andra människor, hånar och förudmjukar genom att kalla de aktiva för värdelösa idioter el. Sen ger sig forumdebattörerna på varandra och skriver så mycket skit om varandra för att de råkar ha olika åsikter om vilket lag de håller på. Det är dock inte "Internet" som fenomen som vi ska skylla på utan självklart människorna som skriver blogginläggen och på Forumsidorna. För när man läser i diskussionsforumet här på jogg.se så är ju den ett utmärkt exempel på hur trevliga människor kommunicerar, det kan vara meningsskiljaktigheter som det ska vara på ett forum men med en hygglig ton mellan varandra.

Jag brukar för att inte gå i taket tänka att människor som uttrycker sig nedlåtande mot andra (oavsett om det är på gatan, Internet el.) oftast mår sämst själva och att de drar ner sig själva mentalt av negativa tankar om andra.

Detta Forum är kul, intressant och visar att människor bryr sig om och peppar varandra.

Mvh André
#3
29 augusti 2010 kl 11:29
Gilla
Peter H NIlsson, kan det bero på att du er dansk, ditt bristande intresse för svensk politik...? :)

För min del tror jag att många missnöjesröstar på Nya Moderaterna (arbetarpartiet som Reinfeldt säger, tillåt mig le :) eller andra partier pg a att Sossarna har den partiledare dom har.

Visst är skillnaden hårfin mellan Blått och Rött, Ohly pratar om skolpolitik att det bara är dom rika som kan välja att ha sina ungar i privat/friskola, ...sen stod det i tidningen förra veckan att han har ett barn i friskola ?

Göran Persson snackade om att de rika kan betala för sig, för att dom har råd att betala lite mer skatt etc. Han hann inte avsluta sin politiska karriär förrän han började med sitt skandalomsusade projekt "Perssons Herrgård". Han använder RUT avdraget som han kritiserat när han var Statsminister tillika partiledare.

Peter Eriksson kritiserar bilar som släpper ut X g koldioxid. Sen kommer gubben åkande i en SUV som säkert drar mer bränsle än både din och min bil tilsammans och förstör miljön därefter.

Etc Etc. Kontentan är att politiker inte lever som de Lär. Det dom bryr sig mest om är sin egen plånbok! (även om det finns ärliga o sjyssta undantag)
#4
29 augusti 2010 kl 11:40 Redigerad 29 augusti 2010 kl 11:44
Gilla
Glömde lägga till om
Fortsättning...

Sven Otto Littorin. Gubben förespråkade nedskärningar för arbetslösa, minskad ersättning 65%, minskade dagar, hårdare regler och högre medlemsavgifter till A-kassan.

Säger upp sig själv, och tar nu ut 112 000:- / månad. Får han ett annat jobb så räknas den lönen av mot det förstnämnda beloppet så han är garanterad de 112 000:- /mån.

Om vi vanliga dödliga säger upp oss själva så har vi 3 månaders karenstid, och 80% av vår gamla lön i X antal dagar, och sen 65% ersättning om vi inte lyckats skaffa ett nytt jobb inom Littorins ramar och gränser. (Undantag om vi säger upp oss på egen begäran om vi är deltidsarbetslösa, då gäller andra regler)

Nää, nu får det bli ett löparpass för att bli glad igen :) Tur att endorfinerna gör underverk...
#5
29 augusti 2010 kl 17:58
Gilla
Peter H Nilsson - Självklart behöver man inte diskutera detta här eller ens rösta om man vill avstå (man kan ju avstå att skriva om ämnet inte intresserar :)

Anders, du har så rätt om de 18 700:-, (däremot skulle du få ut betydligt mer än ca 10 000:- netto, då en pensionär som har 16 500:- brutto får ca 10 500-11 000:- netto, men sak samma) jag ville bara poängtera skillnaden med karens för vissa medan det inte gäller beslutsfattarna.

De som har beslutat om lagar och förordningar borde väl föregå med gott exempel. Inte nog med att vi skattebetalare är med och bekostar exempelvis Littorins avgångslön, sen betalar en betydande del vi för Görans hushullsnära tjänster, han har väl råd att betala själv med alla miljoner i förmögenhet.

Enig med dig Mikael att en statsminister med allt vad det innebär borde tjäna mer än VD´n för systembolaget. Å andra sidan tjänar dom redan för mycket bägge två...

#6
2 september 2010 kl 06:52
Gilla
Det är ganska roligt att följa denna tråd och åsikter om vilken %-sats som är rimlig alt. riktig för a-kassan. Kolla på vårt västra grannland och på vilken %-sats norrmännen har i sin arbetslöshetsförsäkring samt sjukförsäkring. Kolla samtidigt hur stor frånvaron är trots deras nivåer.

Tråkigt att se att det är så många argument om hur många som fuskar och att man för den skull ska försämra för alla dom som utan egen förskyllan hamnat i arbetslöshet, blivit sjuka etc.

Förra hösten så kom det fram flera fall hos försäkringskassan, bl a ett fall där en kvinna som hade fått besked om cancer, att hon inte tillräknades sjukpenning, och att hon skulle infinna sig på arbetsförmedlingen för att söka jobb, för att hon inte var tillräckligt sjuk. Är det ett sånt samhälle man vill ha så...

Fuskare finns i alla länder, men man kan inte anta att majoriteten av alla arbetslösa, sjukskrivna är simulanter och konstruera systemet på ett sånt sätt och slå undan fötterna för dom som blivit drabbade.

Själv gynnas jag för egen del rent ekonomiskt genom jobbskatte-avdraget, men jag gillar inte ett samhälle där man sänker levnadsstandarden och välfärden för dom som behöver den mest. En dag kanske man sitter där själv och behöver vården el.
#7
6 september 2010 kl 13:41
Gilla
Hej Jenny!

Min erfarenhet är att man förvärrar fysiken om man tränar under penicillinbehandling. Bihåleinflammation ska behandlas som vilken infektion som helst. Vila tills du känner dig bra. Din grundform får du tillbaka men kräver några träningspass om du är borta någon vecka från träning. En bekant till mig tränade under en infektion och sprang löptest för ett antal år sedan för att bli div 4 domare i fotboll och tog ut sig och fick mén för livet av detta. Alltid tråkigt att avstå träning men betydligt bättre än att träna i detta läget då hjärtat kan ta stryk.

Från 0 är det inte konditionsmässigt, men kondition är en färskvara och jag brukar köra samma distans fast betydligt lägre fart när jag varit ifrån ett par veckor och sedan stegra tempot så man är tillbaka på samma tider på 2-5 tillfällen beroende på hur det känns i kroppen.

Kolla Världsdistanslöperskan Grete Waitz träningstips på Marathon sidan. Hon har massor av bra erfarenheter och tips att dela med sig angående träning inför lopp (såväl fysiskt som mentala tips).

Tog den sista penicillinbehandlingen för ca 10 år sedan då jag var runt 25, Har sedan klarat mig med té (lägg i ett par fishermans Friend), Rinexin (avsvällande) när det är som värst, häll upp hett vatten i en plastbalja el. och sätt dig över med en handduk och andas in (ett par gånger varje dag á 5 min), nässpray Renässans Mentol Plus (extra salt), och drick mycket vanligt kranvatten. Sedan jag börjat med detta så kommer bihåleinflammationerna mer sällan och i avtagande styrka.

Lycka Till Jenny!
#8
6 september 2010 kl 13:46
Gilla
Komplettering, angående penicillinet.

Det kan stämma att penicillinet i sig inte stör träningen ett dugg men man äter ju antibiotika av en anledning och det är ju därför man ska avstå träningen under sjukdomstiden... Det är samma sak när vissa hävdar att det går bra att dricka alhohol under penicillinbehandling, jaha visst men varför dricka alkohol, är det inte bättre att avstå tills man är bra?
#9
6 september 2010 kl 14:02 Redigerad 6 september 2010 kl 14:03
Gilla
Och jag skrev inte ang. ditt inlägg heller Stefan :)

Men det viktigaste är att man känner sig bra i kroppen som du påpekar innan man återupptar träningen. Dock är vila underskattat anser jag, då man både återställer kroppen inför kommande uppgifter och samtidigt låter kroppen komma ifatt rent fysiskt efter sjukdom.

Mvh André
#10
6 september 2010 kl 14:15
Gilla
Tills skillnad från dig så började jag göra nästan samma misstag i början av juni, sprang i motionsslinga i skogen ett par km först, ....stegrade träningen för fort och hittade sedan en runda på 5-6 km på asfalt (mestadels), och detta gick bra 4 ggr, men sen fick jag liknande symptom som dig,...så jag vilade ett par veckor och började springa växelvis på gräs (fotbollsplan) samt i skogen i motionsslinga, blandat intervall och distans (högst 8km), och nu har jag inte ont längre.

Ett annat problem var att jag hade till synes fina och bra skor men när jag köpte nya så märkte jag skillnaden att dämpningen blivit sämre på de gamla skorna och att man bör skifta 1 ggr/år om man springer mycket.

Pronation är ett annat problem jag hade innan. Hade ont mellan skinkan och låret, efter 5-6 km löpning (INtervallrumpa sa någon ?). Fick inlägg för att kompensera "feltrampet" och värken men då fick jag ont i ett knä istället. Men med nya skorna + inlägget så har jag inte kännt något.
#11
6 september 2010 kl 17:33 Redigerad 6 september 2010 kl 17:34
Gilla
I mitt fall så berodde värken på asfalt, i.o.m att det inte kändes något sedan jag ändrade underlag. Som någon var inne på så borde ju värken avta snart då du inte sprang speciellt långt och hade bra skor också.

Jag föredrar också idrottsskadeklinik med experter framför vårdcentral och AT-läkare av tidigare erfarenheter. Något som dock är än värre än vårdcentralen är vissa sportaffärer som har en "trampdyna" (vet inte vad det riktiga namnet är) för att kolla hur man trampar för att kolla pronation etc. Även om man får tips om inlägg osv, så kan det dyka upp andra otrevligheter med värk på andra ställen då dessa service människor mycket sällan har sjukgymnastutbildning el.

Hoppas att värken avtar och att du snart kan vara ute i spåret igen!
#12
7 mars 2011 kl 20:40
Gilla
Förnuftiga inlägg i denna tråd,...testar själv lite promenader. Försöker just nu med ca 45 min x 2 pass/per dag, rask gång (7km/h).

Löpning, jogg och rask gång eller vanlig gång ger effekt av tidigare erfarenheter. Fördelen med de två förstnämnda är att de ger mest effekt (viktnedgång) fortast, men i gengäld ökar skaderisken. Med de senare alternativen så får man vara envisare innan resultatet kommer samtidigt som skaderisken minskar drastiskt.

En viktig "detalj" därtill är kosten. Försök äta långsamma kolhydrater istället för snabba kolhydrater. En klassisk fälla där man tror att man är smart när man ex. väljer 0,5% (fetthalt) yougurt, denna yougurt är ju garanterat hög sockerhalt i.

* Återkommande pass med lågintensiv träning (ex gång) minskar skaderisken och förbränner fett då man kör minst 30-40 min/per pass (helst längre).
* Lägg in fåtalet högintensiva pass varje vecka (crosstrainer, löpning). Börja mjukt med ex 2-3 km i joggingtempo eller intervall jogg-rask gång i början till flåset kommer igång. Öka sedan ca 5% på distansen per vecka för att långsamt bygga upp kroppen och konditionen och minska skaderisken.
* Minska intaget livsmedel med socker och snabba kolhydrater för att "hjälpa kroppen" bränna fett istället för att lagra onödiga depåer av oförbrännt socker. (Välj ex. Frukt istället för godis vid sug då fruktsockret är betydligt nyttigare än vanligt socker). Helst 5-6 mindre mål mat (frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsmat el.) per dag.

Mvh André
#13
8 mars 2011 kl 10:43 Redigerad 8 mars 2011 kl 10:49
Gilla
Jag upplever att vi skriver samma sak Peter men med olika ord :)
Detta med att du hållt din vikt någorlunda beror sannolikt på att du balanserar intaget kcal med de kcal du förbrukar. (Det är också vetenskapligt bevisat - sunt förnuft tycker jag).

Det är ju egentligen väldigt enkelt. Förbruka mer än energi än du stoppar i dig. Många fokuserar för mycket på endast förbränningen när lika stor vikt bör läggas på vad man stoppar i sig.
#14
16 maj 2012 kl 12:33
Gilla
Välj att vänd det till något positivt istället Petra.

När folk säger saker så kan man vid första reaktionen bli irriterad. Tänk istället att de är måna om dig och vill dig väl, men att de är "kork-skallar" som uttrycker sig minst sagt klumpigt och skratta åt det hela istället. Det ligger nog mycket i vad någon kommenterade i tråden om avundsjuka. Låt det inte gå ut över ditt humör. Du mår ju bra av detta och det är huvudsaken. Ha det Bäst!
#15
3 februari 2015 kl 10:04 Redigerad 3 februari 2015 kl 10:06
Gilla
En "behagligare resa" genom livet, med allt vad träning innebär i ökat välbefinnande (bättre sömn, bättre koncentration och framför allt den supersköna känslan efter ett träningspass) oavsett ifall man tränar lite, lagom eller mycket räcker som motivation för mig när det gäller träning.
Målet kan ju inte vara att leva länge om man inte mår bra de sista åren.

#16
11 maj 2015 kl 23:32
Gilla
Har samma erfarenheter av viktuppgång i samband med upphörande av snusande.
Men i gengäld och vad som är än viktigare, magen mår mycket bättre utan snus. Vilopulsen är betydligt lägre utan snus och detta indikerar ju att snusningen inte enbart är dåligt kortsiktigt även om studien som nämndes antyder detta. Det säger ju sig självt att varenda minut där pulsen är högre förkortar livet och belastar hjärtat mer än vanligt. Lägre puls är ju vetenskapligt sundare än motsatsen, eller!?! ;-)
#17
12 maj 2015 kl 18:47
Gilla
Anders, klart du ska fortsätta snusa.
Själv festsnusar jag ibland men då det inte är fest så ofta så är tillfällena lätträknade. Men att jag slutade hade med mag & tarm att göra, och det är mycket bättre sedan snusstopp.

"2 500 kemiska ämnen

I snuset som man stoppar i munnen finns ungefär 2500 kemiska ämnen. De farligaste är:

Nikotin, som är så farligt att om man fick nikotinet från fyra cigaretter direkt i blodet skulle man dö. Man får i sig åtta gånger mer nikotin av en snusprilla än en cigarett
Bly, en sort som är radioaktiv
Arsenik
Kadmium
Radioaktivt polonium
Nickel

(http://www.natverketmotcancer.se/om-cancer/levnadsvanor-och-cancer/r-rokning-och-cancer/snus/

Kolla också: http://tobaksfakta.se/fakta/halsoeffekter-av-snus/

#18
12 maj 2015 kl 18:57
Gilla
http://www.sund.nu/docs/printArtikel.asp?art=152&tem=2&und=6

Hittade denna också vilken bekräftar föregående.

Det jag undrar är; går det inte att göra ett snus utan Radioaktivt polonium, arsenik, Kadmium, Radioaktivt bly etc?
Eller är det detta som gör den goa smaken? ;-)
#19
12 maj 2015 kl 22:32
Gilla
David, dessa ämnen tror jag också finns i andra livsmedel. Men det är en ganska diger lista som Swedish Match tillsätter själva om du går in och kollar deras kompositlista.

Tur att det är upp till var och en att bestämma, däremot ska man ha rätt förutsättningar och information om innehållet i snuset när man bestämmer sig för att börja eller sluta.

#20
27 maj 2015 kl 21:52
Gilla
Hittade en formel baserat på ca 3300 Pers från artikel på Runes World och den mest pålitliga. Kan slå +|- 11 slag.

För män: Maxpuls = 213 - (0.65 × ålder)
För kvinnor: Maxpuls = 210 - (0.62 × ålder)
< < < 1 2 > > >