Löpning Övrigt 112 inlägg 2552 visningar

Valet 2010!

Heimo
1960 • Swe
#1
26 augusti 2010 - 20:05
Gilla
Nu står vi inför ett riksdagsval igen..hur tänker "joggarna"...har alliansen skött sig väl utifrån dom löften som gavs 2006?
Själv har jag som tidigare rödröstande fått en tankeställare....
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Kajsa B
1987 • Göteborg
#21
27 augusti 2010 kl 23:56
Gilla
Niklas - Eller så handlar det om att man tycker att skola, vård etc ska vara en rättighet, inte ett privilegie. Att privatisera i den mån moderaterna vill gör att dessa sektorer blir vinstdrivande. Målet borde vara hög kunskap hos elever och att de som söker vård snabbare kommer ur den igen, inte att man vill gå med ekonomisk vinst. Grunden till att det ska vara en rättighet är enkel - det är inte vilken familj man är född i som ska vara avgörande.
Tyvär klarar sossarna inte det där så bra heller, men de försöker i alla fall få det i rätt riktningen.

Att regeringen inte skrev under att rent vatten ska vara en mänsklig rättighet fick mig att skämmas över att de är våra folkvalda.
Walker67
1947 • Växjö
#22
28 augusti 2010 kl 01:14
Gilla
Mårten Hemström; Av de pengar som distriktsförbunden får i bidrag används i första hand till ungdomsverksamhet och utbildning. Om man ställer upp och jobbar ideellt i en förening kan man knappast begära att man skall betala för att gå på en utbildning, tack vare bidragen kan kursavgifter hållas på låg nivå eller tom vissa kurser vara gratis.
Det kostar pengar att driva ungdomsverksamhet och det blir lätt en utslagning, om hela kostnaden skall bäras av ungdomarnas föräldrar. Bidragen tex lokalt aktivitetsstöd är en del av de inkomster en förening har till att driva verksamheten, därutöver krävs andra inkomstbringande aktiviteter.

När det gäller vuxnas idrottande påverkar distriktsbidragen i liten omfattning självfinansieringen bland de som deltar i tävlingar. Just vad gäller deltagande i de stora långloppen är det vanligast att deltagaren själv står för alla kostnader runt loppet.
Fast för egen del kommer mitt val inte att påverkas av vad alliansen eller de röd-gröna ställer sig i bidragsfrågan på distriktsnivå, det är andra faktorer som har större betydelse. Jag räknar med att distriktsstyrelsen i Småland kommer att driva denna fråga på bästa sätt med så liten neddragning som möjligt som resultat.
Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#23
28 augusti 2010 kl 01:29
Gilla
Moderaterna är ju inte moderater längre det är ju sosselight.

Alla har vi olika syn men enda som är sjukt tråkigt är denna blockpolitik det känns ju så trist måste kunna gå att få en politisk förändring.
Skillnaden mellan dom olika partierna är ju så små att det spelar egentligen inte nån roll vem som styr detta land.

Jag är bara glad om jag slipper se SD ta plats då är min lycka gjord.
Alliansen eller Dom rödgröna spelar faktiskt mindre roll.

Gonatt.
1969 • Sala
#24
28 augusti 2010 kl 08:51
Gilla
Jag blir förskräckligt upprörd när jag läser vissa inlägg här, som går ut på att det ändå inte är någon mening att rösta för det görs ändå ingenting bra, eller det är bara block ändå, eller det är ändå lönlöst eftersom man får olika resultat i olika test. Det är visst meningfullt att rösta. Den dagen Sverige eventuellt skulle bli en diktatur, där valen förbjudits och en tyrann styr, då skulle ni ångra att ni skrev om hur meningslöst det är att rösta! Det är jättestor skillnad mellan partierna i Sverige, även om jag beklagar att det inte finns något parti som passar mig perfekt, men det kan inte heller finnas 9 miljoner partier! Blockpolitik är det mest demokratiska som finns, så just nu är Sverige på många sätt mer demokratiskt än tidigare. Nu vet man att en röst på miljöpartiet också i viss mån är en röst på ett helt block, vilket man måste ta hänsyn till när man röstar. På samma sätt vet man att man inte bara kan rösta på folkpartiets skolpolitik, utan också ta ställning till hela alliansregeringens överenskommelse, som man måste tycker är OK innan man lägger sin röst på FP, eller ett annat parti.

Det finns säkerligen ett parti därute som passar, inte perfekt, men tillräckligt bra för att det ska vara värt att rösta. Sådan är demokratin, Alternativet är att någon bestämmer åt oss helt och hållet. Ursäkta att jag skriver detta, men har man inte en aning, så har man helt enkelt läst nyheterna för dåligt. Man kan även titta på nyheter på TV och besöka valstugor. Det är slappt och likgiltigt att skita fullständigt i hur vi har det i Sverige. I morgon kan det vara för sent.
1969 • Sala
#25
28 augusti 2010 kl 08:54
Gilla
Jag kan rekommendera valkompassen på Expressen faktiskt.
1960 • Torslanda
#26
28 augusti 2010 kl 12:28
Gilla
Om de rödgröna hade styrt landet.
Hade de slängt in miljard belopp av våra gemen samma stats kassa i bil fabriken Saab.
Tycker att statens skatte inkomster skall annvända vår gemen samma medel till välfärden.
Staten skall inte hålla på med att driva bil fabriker.
Har man glömt hur det gick med varvs industrin under 70-talet.
Gillar inte miljö partiet som vill höja skatten på elen ytterligare.
Att det finns moms på skatten tycker jag räcker.
El energi är den absolut den renaste energin och om den framställs genom sol vind eller vatten. Kärnkrafts el borde tas bort på sikt.
Miljö partiets gröna bil bränsle E85.
E85 har drivit upp priset på bland annat vete och har drabbat fattiga människor i tredje värden. Fabriker i Brasilen förorenar luften vid framställning av detta bil bränsle. E85 borde förbjudas. Satsa på el bilen i stället.
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#27
28 augusti 2010 kl 12:45
Gilla
Moderaterna är "en varg i får kläder". De säger vad folket vill höra och gör något annat. detta gäller i och för sig alla partier i valtider, men det nya arbetarpartiet.... LÅGT!!!

Att alla skall ha lika möjligheter skall vara en självklarhet i ett samhälle. Barnen har inte valts att födas av sina föräldrar, i den samhällsgruppen eller etniskagruppen, bo i det området m.m. Som vuxna har vi självklart stor ansvar i hur vi väljer och vad vi vill göra med våra liva, men utan liknande grundförutsättningar så är det inte längre ett fritt val utan ett påtvingat val. Lika mycket ett påtvingat val som det är i diktaturer eller kulturer där vissa "får" (gå i skolan, vård m.m.) och inte andra. Det är Lika svårt för en arbetare att bli VD som det är för en överklass barn att bli smed (fast han kan ju i och för sig kalla sig konstnär eller nåt). Detta på grund av det klass samhälle vi har idag och som moderaterna jobbar ännu hårdare för. Vi ser hur underklassen i sverige växer sig större medan de rika blir ännu rikare.

Moderaterna förespråkar en värld där föräldrarnas välstånd styr barnens möjligheter. Visst till viss måtta kan jag gå med på det, men när det gäller grundfundamenten i samhällets välfärd och utveckling så blir detta fel! Barnen har varken valt att vara fattiga eller rika, de har bara lyckats hamna där!!!

Vi måste värna våra barns framtid till ett jämlikt samhälle oavsett, religion, kultur, kön, etnicitet, sexuell läggning och klass. Så min röst går till vänsterblocket!!!

1960 • Torslanda
#28
28 augusti 2010 kl 13:42
Gilla
Till Benny Ek-Williamsson .

Så bygger vi inte samhälle där olika klasser ställs mot varandra.
Har du några belägg att det är så som du skriver.
En sjuksköterska har fått en månadslön mer att leva på i skatte sänkning.
Jag tror att många mår bra av att arbeta, i stället för långt bidrags beronde.
Ett långvarit bidragsberoende gör människan passiva.
Har själv växt upp i en GBG:s förorter och har själv sätt hur illa det kan gå.
För de som är förmögna och har familj. Har oftast för lite tid för sina barn under deras uppväxt. Långa dagar på förskolan (kl 07.00-17:00)och när barnen kommer hem så är det mat och direkt i säng.
För många familjer är båda föräldrarna tvungna att jobba länge för att kunna betala av sitt nybyggda dyra hus.
När barnen blir äldre så skickar man iväg barnen med en hundring i stället för att göra något gemensamt. Så ser verkligheten ut.
Bara för att man är rik betyder inte att man lever ett lyckligt liv.
Frågan är vem som lever lyckligast.
Sjuksköterskans barn eller bankdirektörens.
Som du skriver Benny. man väljer inte sina förälder.

Müller
1967 • Järfälla
#29
28 augusti 2010 kl 17:10
Gilla
Solidaritet är på utdöende. För många har det för bra och har ingen aning om hur jävligt vissa har det. Detta föder ignorans och empatilöshet inför andras vardag. Dessutom lever vi i en tid av snuttifiering. Få männinskor sätter sig in ordentligt i sammhällsdebatten utan äter propaganda till frukost genom att bara läsa rubriker och ingresser i morgontidningen. Istället för att penetrera nyheterna och se vad som döljer sig bakom rubriker och repetitiva uttalanden.
Tro inte allt du hör och läser och ha koll på vad du röstar på!
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#30
28 augusti 2010 kl 22:18
Gilla
Lars Nillson!

Jag har levt bland världens fattigaste (i en by i afrika) och jag har levt bland sveriges rikaste! Jag bor i ett medelklass område, jobbar med socialt arbete och jobbar med människor som befinner sig utanför vårat samhälle (vad gäller jobb, boende, skola, rättigheter m.m) . Ett problem som vuxit sig starkare även under de rödas tid!!! Hur många av dessa människor tror du har fått en ärlig chans i samhället idag? Tror du att de har valt att inte arbeta? Att gå till social kontoret och gång på gång känna sig misslyckade och få sitt liv granskad, att behöva redovisa varenda liten summa de gör av med för att kunna få mat för dagen. Att inte kunna köpa ens en liten present till sina barn när de fyller år, på jul, inte ens ha råd att köpa lite extra för en tårta! Tjuvåka i lokaltransporten för att kunna köpa några extra drickor och kaka för att fira sina barn! Gång på gång veta att barnen i perioder får lägga sig hungriga, för att maten inte riktigt mättar alla magar, för att sonen råkat ramla och byxorna gått sönder och man bara måste ha nya!m.m.Nej, de flesta av dessa människor avskyr den situation de befinner sig i och skulle hellre gjort något helt annat om de bara fick chansen!!!

Kolla dig runt i sverige!!! För min privata ekonomi (förutsatt att jag fortsätter ha jobb även inom människovårdande yrken, är någorlunda frisk och inte är ensamstående) så är självklart alliansen politik bättre för min plånbok just nu!!! Men... vad händer om jag förlorar jobbet eller bli ensamstående, eller sjuk? Ja då är jag körd, för inte fan kommer jag att kunna betala dyr cancervård, hjärtoperationer, dyr medcinering m.m. Nej då får jag, genom att tigga och böna och be, förlita mig till "de rikas" välvilja att just hjälpa mig. Nej tack!

Att folk köper dyra hus och jobbar alldeles för mycket för att kunna betala det och inte väljer att umgås med sina barn är ett självvalt problem. Man har rätt att gå ner till 75% i arbetstid tills dess att barnen är 8 år! Man behöver inte bo i ett dyrt nybyggt hus och man behöver inte köra runt i dyra bilar! detta är ett aktivt individuellt val, inget påtvingat!!! och jag håller med dig... de lyckligaste människor jag träffat har varit de som inte har det så bra materiellt ställt!!!

Frågan för mig är hur skall vi skapa ett samhälle där alla har liknande förutsättningar att kunna välja! För att kunna detta krävs, samma förutsättningar i skola, bostad, jobb, mätt mage, umgänge, vård, intergritet, stolthet m.m. Detta har inte vi i sverige. Vare sig de rika, de fattiga, medelklassen (som kanske trots allt har störst möjligheter att flytta sig i klassamhället) och underklassen! Att rösta alliansen är totalt fel väg att gå! Oavsett vad de säger och hur kul det känns i plånboken just denna månad när jag får några hundralappar med att spendera på relativt meningslösa saker!

1980 • Mölnlycke
#31
29 augusti 2010 kl 08:40
Gilla
För egen del har jag röstat hittills röstat blått i alla val. Så blir det inte i år.

Först var det Folkpartiet. Ganska snart skulle man börja ta i med hårdhandskarna för allting. Man framstår mest som ett grinigt högerparti, så tack och hej för mig.

Senast röstade jag Centern. Maud verkade vara sympatisk och ha goda idéer. Sedan kom man på att massövervakning var en outforskad marknad som man tyckte sig kunna skohorna in i liberalismen. Tack och hej även här.

Just nu står mig Alliansen upp i halsen. Man pratar om att det ska "löna sig att arbeta",detta med en insinuation att de arbetslösa hellre ligger hemma och utnyttjar samhället. Detta är i sig en människosyn jag inte delar, men tror säkert att det kan bli mer verklighet ju mer man upprepar det. Men att använda denna retorik när arbetslösheten beror på att finansvalpar och andra "samhällsbyggare" kört världsekonomin i botten för att systemet uppmuntrar rovnyttjande, gör mig illamående.

Så i år blir det Miljöpartiet. Och 75% tänker jag börja jobba så snart jag kommer tillbaka efter pappaledigheten.
1966 • Karlstad
#32
29 augusti 2010 kl 11:12
Gilla
Det hær ær nog den tråden jag saknat mest argument før att læsa på jogg.. så jag scrollar vidare till något joggrelaterat :-)
1975 • Vänersborg
#33
29 augusti 2010 kl 11:29
Gilla
Peter H NIlsson, kan det bero på att du er dansk, ditt bristande intresse för svensk politik...? :)

För min del tror jag att många missnöjesröstar på Nya Moderaterna (arbetarpartiet som Reinfeldt säger, tillåt mig le :) eller andra partier pg a att Sossarna har den partiledare dom har.

Visst är skillnaden hårfin mellan Blått och Rött, Ohly pratar om skolpolitik att det bara är dom rika som kan välja att ha sina ungar i privat/friskola, ...sen stod det i tidningen förra veckan att han har ett barn i friskola ?

Göran Persson snackade om att de rika kan betala för sig, för att dom har råd att betala lite mer skatt etc. Han hann inte avsluta sin politiska karriär förrän han började med sitt skandalomsusade projekt "Perssons Herrgård". Han använder RUT avdraget som han kritiserat när han var Statsminister tillika partiledare.

Peter Eriksson kritiserar bilar som släpper ut X g koldioxid. Sen kommer gubben åkande i en SUV som säkert drar mer bränsle än både din och min bil tilsammans och förstör miljön därefter.

Etc Etc. Kontentan är att politiker inte lever som de Lär. Det dom bryr sig mest om är sin egen plånbok! (även om det finns ärliga o sjyssta undantag)
1975 • Vänersborg
#34
29 augusti 2010 kl 11:40 Redigerad 29 augusti 2010 kl 11:44
Gilla
Glömde lägga till om
Fortsättning...

Sven Otto Littorin. Gubben förespråkade nedskärningar för arbetslösa, minskad ersättning 65%, minskade dagar, hårdare regler och högre medlemsavgifter till A-kassan.

Säger upp sig själv, och tar nu ut 112 000:- / månad. Får han ett annat jobb så räknas den lönen av mot det förstnämnda beloppet så han är garanterad de 112 000:- /mån.

Om vi vanliga dödliga säger upp oss själva så har vi 3 månaders karenstid, och 80% av vår gamla lön i X antal dagar, och sen 65% ersättning om vi inte lyckats skaffa ett nytt jobb inom Littorins ramar och gränser. (Undantag om vi säger upp oss på egen begäran om vi är deltidsarbetslösa, då gäller andra regler)

Nää, nu får det bli ett löparpass för att bli glad igen :) Tur att endorfinerna gör underverk...
1966 • Karlstad
#35
29 augusti 2010 kl 12:55
Gilla
Nej då Andre, jag ær nog svensk i høgsta grad, men jag jobbar i Norge.
Ni ær fria att løsa riksdagsvalet hær om ni vill och jag nyttjar den demokratiska friheten att stå øver.
Jag kunde bara inte se kopplingen joggforum - riksdagsval..
1978 • Brunflo
#36
29 augusti 2010 kl 14:54
Gilla
André S du glömmer att vi får en A-kassa baserat på en lön på 18700:- i månaden som högst samt indraget jobbskatteavdrag. Mina 18.500 i månaden efter skatt skulle innebära ca 10.000 kr om jag skulle bli arbetslös, alltså ca 54% av min nettoinkomst idag.
1982 • Göteborg
#37
29 augusti 2010 kl 15:53
Gilla
De flesta vettiga fackföreningar (de som bryr sig om sina medlemmar) har inkomstförsäkring som ger 80% av lönen för löner långt över 18700:-.

10.000:- är inte för den del så svårt att klara sig på i sverige (om man inte är ensamstående med en massa småbarn kanske), de flesta studenter gör det. Bara det många troligen lever lite väl nära sina marginaler.

Angående politikers löner och ersättningar så tycker jag det är lite konstigt att inte statsministern är den bäst betalde statligt anställda tjänstemannen, varför har t.ex. systembolagets vd högre lön? Hur svårt kan det vara att sköta ett bolag som har ett lagstadgat monopol?
1978 • Brunflo
#38
29 augusti 2010 kl 16:47
Gilla
Mikael: självklart har de flesta fackföreningar en inkomst försäkring(även min), men hur pass bra den är och hur länge den varar varierar beroende risken att bli arbetslös inom din bransch. I en bransch med hög arbetslöshet eller stor risk för hög arbetslöshet skulle en långvarig extra inkomstförsäkring kosta på tok för mycket för medlemmen.

Vad det gäller att klara sig på 10.000 imånaden så räcker det för mig att göra mitt eget val den 19/9 på utifrån din egen kommentar om ensamståendes med barns möjlighet att klara sig på den summan. Ska vi inte ha en arbetslöshetsförsäkring som inkluderar allas möjlighet att överleva på?
1975 • Vänersborg
#39
29 augusti 2010 kl 17:58
Gilla
Peter H Nilsson - Självklart behöver man inte diskutera detta här eller ens rösta om man vill avstå (man kan ju avstå att skriva om ämnet inte intresserar :)

Anders, du har så rätt om de 18 700:-, (däremot skulle du få ut betydligt mer än ca 10 000:- netto, då en pensionär som har 16 500:- brutto får ca 10 500-11 000:- netto, men sak samma) jag ville bara poängtera skillnaden med karens för vissa medan det inte gäller beslutsfattarna.

De som har beslutat om lagar och förordningar borde väl föregå med gott exempel. Inte nog med att vi skattebetalare är med och bekostar exempelvis Littorins avgångslön, sen betalar en betydande del vi för Görans hushullsnära tjänster, han har väl råd att betala själv med alla miljoner i förmögenhet.

Enig med dig Mikael att en statsminister med allt vad det innebär borde tjäna mer än VD´n för systembolaget. Å andra sidan tjänar dom redan för mycket bägge två...

Walker67
1947 • Växjö
#40
29 augusti 2010 kl 19:03
Gilla
Mårten Hemström: Inlägg nr 2 håller jag fullständigt med om med tillägget att demokratin bör utökas ytterligare med fler folkomröstningar i mycket viktiga frågor. Det finns dock ett motstånd bland politiker att släppa ifrån sig makt, därför genomförs få omröstningar på riks- och lokalplanet.
I min kommun har dock demokratin förstärkts med en medborgarpanel, där enkäter skickas ut till en blandad grupp kommuninnevånare via internet och de får fylla i ett antal frågor. Därutöver finns möjligheten till medborgarförslag, där förslagsställaren får komma och redogöra för sitt förslag på kommunfullmäktiges möte.
F ö är detta inte rätt forum att ta upp specifika frågor inför valet, det finns bättre sätt tex direkt till politikerna.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.