Foruminlägg av Madeleine Blom

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
29 januari 2010 kl 14:06
Gilla
Ingen expert på träning på något sätt, men jag har joggat igång efter tre graviditeter och detta har funkat för mig: Först dagliga promenader, så långa som möjligt, under själva graviditeten. Men du skrev ju att du har problem, så det kanske inte går? För mig blev foglossningen faktiskt lite bättre och det var ett jätteplus att vara i skaplig form vid själva förlossningen. Sedan beror det ju lite på hur man mår efteråt när man kan sätta igång att jogga. Barnmorskor brukar ju rekommendera att man väntar flera månader innan träning, men man känner nog bäst själv när det funkar. Och så får man ta det försiktigt i början. Jag hade aldrig fattat tjusningen med att springa förrän jag upptäckte att man kan springa riktigt, riktigt sakta och då orka springa lite längre. Tidigare hade jag alltig rusat på i några hundra meter för att sedan ta helt slut och ha ont överallt. Blev aldrig något mer sprunget då.
Nej, sakta och fint, varva med att gå. Korta distanser i början. Bra skor!!! Spring om möjligt på spår och stigar och vänta med asfalt tills du är bättre tränad för att slippa problem med leder och benhinnor. Lycka till med allt!
#2
29 maj 2010 kl 11:34
Gilla
Om att äta:
Det finns bilder från förra årets evenemang på http://www.marathon.se/kgnystrom/L24.htm
Där kan man bl a se buffén som stod uppdukad. Bara den är värd att ställa upp för. Vetebröd, köttbullar, saltgurka, oliver. Jordgubbar.
Det kommer att behövas en extra funktionär med uppgift att schasa iväg mig från maten vid varje varvning. :-)
#3
1 juni 2010 kl 16:08
Gilla
Hördu Johannes; varför skulle inte vi gamlingar uppskatta Rammstein? Liknar åldersfördomar det där... ;-)
Med stigande ålder större tolerans och därmed bredare musiksmak - i alla fall för mig.
Bästa låten att springa till är Dragonforce - Through The Fire And Flames (sista låten på Guitar Hero III)...
#4
3 juni 2010 kl 14:51
Gilla
Min hjärna måste ha blirvit kokt i värmen eller något, för jag få inte ihop tiderna för mat och löpning! Allvarligt, mycket allvarligt! Alltså, 6 + 24H startar kl 10.00 lördagen den 26/6 (midsommardagen). När äts det då pasta? Kl 19 på lördag är ju 12- och 24H-deltagarna ute i skogen?!? Trodde pastan var på fredag som ett exotiskt inslag före/under/efter midsommarmaten... :-)
#5
4 juni 2010 kl 22:17
Gilla
Googla på Tjurruset och Skräck-le-mannen. Eller piffa till er lite och var med i ovan nämnda lopp om ni så gärna vill...
#6
4 juni 2010 kl 22:27
Gilla
My bad. Missade att 1000-talet flickor deltog i detta evenemang. Förlåt tjejer. Inte heller Skräck-le-mannen är 100% fritt från damer. Men å andra sidan är inte vårruset 100% fritt från herrar heller...
Det är väl bara att arrangera ett eget lopp efter önskemål? Om många grabbar känner som ni, så finns det ju en given målgrupp.
#7
5 juni 2010 kl 08:00
Gilla
Magnus: Det där om att piffa till sig var ett försök att vara rolig. De få (och tydligen urkundsförfalskande) manliga deltagarna i Vårruset brukar ju uppmärksammas just för att de har piffat till sig - väldigt mycket...

Finns massor av lopp som är öppna för alla, vilket jag personligen föredrar.

MEN lopp som Vårruset och Tjejmilen har mer karaktär av fest än av tävling. Vårruset har ingen tidtagning; på Tjejmilen är den valfri. Evenemangen lockar många nybörjarmotionärer, vilket är kanon ur folkhälsosynpunkt. Vet inte om lika många tjejer skulle anmäla sig om killar också var välkomna - kanske skulle det uppfattas mer tävlingsinriktat då? Jag vet inte. Om samma typ av lopp skulle locka män att börja motionera, så vore det väl jättebra att att arrangera ett sådant? Om intresse (lönsamhet) finns, så blir det säkert mer sådana lopp med tiden...

#8
9 juni 2010 kl 12:21
Gilla
Kul att se dem! Men hjärnan skyggar lite för hur ont i fötterna många av dem måste ha vid det här laget. Det haltas en del...
#9
15 juni 2010 kl 06:33
Gilla
Vet du om du höll ett jämnt tempo, eller blev kilometrarna snabbare mot slutet? Kanske en effekt av "uppvärmning" under 3-5 km. Så funkar jag i alla fall. :-)
#10
15 juni 2010 kl 18:58
Gilla
Även om jag tills för bara några år sedan tillhörde soffliggarnas skara, så måste jag nog säga - Ja. Korkade, självdestruktiva eller bara, som jag, lurade att löpning inte är för alla. Grundskolans gymnastiklektioner lärde mig och säkert många andra att vi var långsamma, klumpiga och fullständigt saknade talang för alla tänkbara idrottsgrenar. Således ingen idé att harva med det. Enklare att hålla sig smal genom att röka istället...
Försökt att börja jogga några gånger (det tror jag att de flesta soffliggare har - i smyg) men storknat efter några hundra meter. Jag var nog 35 innan jag fattade att det gick att springa LÅNGSAMT. Plötsligt orkade jag springa/lufsa runt spåret på 1,8 km (Men bara om jag tog bilen dit och därifrån - ytterligare 900m)... Blev stolt. Plötsligt blev det kul. Sedan lite längre varje gång. Glömmer aldrig min första mil. Det är den känslan som jag önskar att man kunde förmedla till soffliggarna och andra som idiotförklarar en för vad man håller på med.
#11
15 juni 2010 kl 19:11
Gilla
Förresten blir man inte bara snyggare och smartare av att motionera - man blir tio år yngre också. Det, och en massa andra goda skäl, står beskrivet på http://www2.fhi.se/upload/Riskbruksprojektet/Distriktssk%C3%B6terskor/G%C3%A4vleborg/F%C3%B6rdjupningsinformation%20till%20visste%20du%20att%20bilderna.pdf
Fast egentligen ingen idé att länka till det här, där vi alla redan är frälsta!
//Madde, snart 40, biologiskt 30 och i bättre form än när jag var 20... :-)
#12
19 juni 2010 kl 08:33
Gilla
K-G, hoppas att du får din väderprognos från en säker källa. Inför Göteborgsvarvet spåddes 14-17 grader. Det blev 25...
Ser hursomhelst grymt mycket fram emot det här! Tänk att få transportera sig i 6 timmar utan att bära ungar, matkassar, köra barnvagn eller gräsklippare... Lyx! ;-)
(Måste bli ett arrangemang nästa år - om jag fixar detta vill jag nog testa 12H.)
#13
21 juni 2010 kl 08:16
Gilla
Några tips förresten till en nybörjare som mig på vad man bör ha i sin egen lilla depå? Nu rör det sig ju bara om 6 timmar för min del, men jag kan tänka mig att jag kommer att behöva plåster, ett par extra skor, ev torra kläder. Och potatischips... (För det räknas inte som doping, va?). Något annat som kan vara bra att ha?
#14
21 juni 2010 kl 20:40
Gilla
Bra tips! Kommer nog iofs att ha gott om tid att nåla fast nummerlappar medan jag passar på att vila mig.
Oj, Stefan; jag förstår varför man behöver en stor väska. Mer packning där än på semestern... ;-)
#15
24 juni 2010 kl 18:33
Gilla
Hellre under -15 än över +15. Men bara när jag springer. :-)
Hörde någons teori (hemmasnickrad?) om att lågtryckare har svårare att tåla värmen. Någon som vet om det ligger något i detta? Stämmer i alla fall på mig, som har konstant lågt blodtryck.
#16
24 juni 2010 kl 21:44
Gilla
Midsommardagen ska det vara - väl? Och så pastapartyt kvällen innan, på självaste midsommarafton. Får bli mellan sillen och nubben. Eller förresten, ingen nubbe. Är i oform så det räcker ändå...
#17
25 juni 2010 kl 07:40
Gilla
Intressant att det verkar vara flera som eventuellt kan koppla blodtryck till värmekänslighet. Spännande ämne för en medicinsk studie, om inte sådan redan finns.
Inte så mycket att göra åt det dock (mer än käka lakrits - det lär vara blodtryckshöjande).
Mina sommartips är:
Spring i gryningen. Svalt och daggfriskt. Annars på kvällen givetvis, men själv är jag mer av en morgonmänninska.
Spring längs skuggsidan av ett berg.
Spring till en badsjö! Min klara favorit! Om man har långt, kan man ordna möte med familj eller vänner där, så får man skjuts hem.
Alltid keps. Eller solskärm.
#18
27 juni 2010 kl 20:27
Gilla
Fördubblade mitt längdrekord igår - från en halvmara till en helmara och lite drygt det!
#19
29 juni 2010 kl 07:46
Gilla
Håller med Jennie A och tillhör samma kategori. :-)
De flesta i min ålder tränar på något sätt och äger åtminstone ett par löparskor. Har inte bilden av att det var så för 10-20 år sedan. Jag tror också att det är fler tävlingsdeltagare - men med lägre ambitionsnivå. Färre maradeltagare under 3:30, men jättemånga mellan 5 - 6 timmar (sedan maxtiden höjdes).
Så det blir väl en definitionsfråga vilka man kan kalla för löpare. ;-)
Kanske snarare hälsoboom än löparboom? Upplever en positiv trend i alla fall!
#20
29 juni 2010 kl 09:49
Gilla
Stefan, du har en poäng där, och det är verkligen synd att "byhåleloppen" inte når ut till fler - de är ofta välarrangerade och har hög trivselfaktor!
Tyvärr sällan uppmärksammade ens av lokalpressen.
Men storstadslopp som Göteborgsvarvet och Stockholmsmaran har ju sjukt många deltagare, och det är ju ändå respektingivande distanser som vi talar om. Inget man ger sig på helt otränad. Tjejloppen attraherar också många, om än med mer varierande grundkondition. ;-) Så nog borde det lufsas en hel del på gator och motionsspår runtom i Sverige...
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >