Foruminlägg av Niklas Eriksson

#1
22 april 2009 kl 19:04
Gilla
Hej,

Jag undrar om jag kunde få några riktlinjer på hur mycket jag egentligen "kan" träna.

Det senaste året har varit en hisnande, men välbehövlig och trevlig, upplevelse, jag har gått från att vara totalt oaktiv till att nu vara seriös med min löpning. Sedan januari 08 har jag gått ned 36 kg, främst genom ändring i kosten och motionen. Jag började med långa promenader och under förra sommaren blev det mer löpning, nu under vinter och vår har det eskalerat ytterligare.

Idag är jag enligt en hälsoprofilskontroll i utmärkt fysisk form, vilket är trevligt, men jag känner mig fortfarande som något av en nybörjare eftersom jag egentligen inte är insatt i "teorin" bakom löpning. Jag går i dagsläget helt och hållet på känsla, känns det bra i kroppen kör jag på.

Frågan är alltså, bör jag tänka på något speciellt? De senaste två veckorna har varit mycket aktiva, med såväl långa som snabba pass. Jag mår utmärkt av detta och vill dagligen ut och springa (underbart när man nått fram till att det är ett nöje). Skulle vara bra med lite tips om hur jag ska lägga upp min träning.

Tack på förhand!
/Niklas
#2
8 juni 2009 kl 23:17
Gilla
Idag gjorde jag slag i saken och gav mig ut för att springa en halvmara. Upptäckte snabbt att det nästan bara satt mentalt, skulle väl i och för sig ljuga om jag påstod att jag inte blev öm i fötterna och lite medtagen, men så jobbigt var det faktiskt inte, tvärtom, på det stora hela var det njutbart (förutom då jag irrade bort mig och inte hitta en bra väg att fortsätt, planeringsmiss).

I alla fall, jag klarade det på 1 h 52 min och tycker att jag vägde av tempot ganska bra, var rädd att gå ut för hårt, men lyckades hålla tillbaka och höll ändå ett för mig bra snitt (5:19/km). Egentligen bryr jag mig inte om tiden den här gången, bara att ha gjort det gör mig nöjd. Men hur ligger jag till, är min tid en hygglig tid för en halvmara?

Nästa gång ska jag satsa på att klara det på 1h45min, vilket jag tror att jag kan med bättre planering.
#3
8 juni 2009 kl 23:24
Gilla
Jag är kanske intresserad, aldrig sprungit tre mil under ett pass förr, men planerar det som mitt nästa steg (klarade av halvmara idag). Så slutet av juni är inte dålig timing, det var ungefär där jag hade planerat att ta nästa steg, dvs. tre mil. Så visst, jag är intresserad.
#4
8 december 2009 kl 18:49 Redigerad 8 december 2009 kl 18:51
Gilla
Jag går alltid, i rask takt, en bit (1,5 km ungefär) innan jag börjar springa då det är kallt, dels för att låta lungorna och kroppen vänja sig vid kalluften, dels för att få känsla för hur halt det är (om det är det). Efter det brukar jag ta en liten stunds paus och stretcha, hoppa igång osv, sedan kör jag igång med löpningen som vanligt. Det här fungerar utmärkt för mig i alla fall. Och klä sig någorlunda varmt är ju också bra, halsduk är ett måste för mig,

En sak som jag dock har lite problem med, det är då jag sprungit klart då det är kallt, då blir jag ganska ofta hostig. Det händer aldrig under själva löpningen. Hostan vara bara några minuter, 1-2 ungefär, tills jag återfått "normalandning", men det är likväl retsamt, någon som känner igen detta?
#5
5 maj 2010 kl 22:20
Gilla
Jag kan glatt meddela att jag kom under trekvart på milen för första gången idag. Det nya PB på 10 km lyssnar till 44:34. Supernöjd, hade satt 1 juni som mål för att klara det, nu flyttar jag ned det till 43:00 istället, kanske lite kaxigt men vafan. :)

Och så vill jag självklart gratulera alla andra till sina framgångar! Underbart med vår och utomhuslöpning (där dem hör hemma).
#6
19 maj 2010 kl 18:05
Gilla
Keps är riktigt skönt tycker jag, se bara till att ha en ljus keps som inte drar åt sig alltför mycket sol (jag har en svart och en vit och använder aldrig den svarta eftersom det blir galet varmt i solen), då är det ypperlig tycker jag, såväl mot solljus i ögonen och värmen.

Angående kalsonger, det är väl en smaksak, jag har lite svårt att skippa kalsonger, till och med när jag har tights.

Lycka till!
#7
19 maj 2010 kl 18:13
Gilla
Det här året har börjat strålande för min del. Kroppen är rent fysiskt i god vigör och jag har sluppit de vanliga småskavankerna som brukar dyka upp när man ska komma igång (skavsår osv.). Jag har helt och hållet slutat röka vilket gav en explosionsartad utveckling i mitt springande, orkar så otroligt mycket mer och allt är så mycket enklare/roligare.

Efter att ha klarat milen under 45 minuter, vilket jag skulle ha gjort till 1 juni, första veckan i maj undrar jag nu om jag kan få lite tips på hur jag gör för att ta mig till "nästa nivå"?

Dels vill jag bi snabbare, dels vill jag springa längre. Innan juli är därför önskningen att jag ska klara milen under 42 minuter, alternativt 5 km under 20 min, och genomföra en 30 km-runda (har sprungit halvmara tidigare).
#8
15 januari 2012 kl 15:26
Gilla
Kan inte annat än instämma. Kom nyss hem efter min andra runda i mina Icebug, helt suverän sko.
#9
28 augusti 2014 kl 08:55
Gilla
På lördag kör jag mitt första triathlon, på sprintnivå (650 m simma, 25 km cykla, 7 km springa). Körde genrep igår, som fungerade utmärkt, och är verkligen omåttligt peppad. :)

Har ni några tips, på saker att tänka på inför och under loppet? Jag eftersöker främst praktiska tips, t.ex. små ting som är bra att ha i växelzonen, som underlättar upplevelsen/minimerar risken för att något ska gå fel?
#10
28 augusti 2014 kl 14:01
Gilla
Tack för tipsen!

Handduk är mentalt packad. :)

Strumpor måste jag emellertid ha, kan inte springa utan. Upptäckte dock att barfota i separata skor för cykel passar mig bäst, sedan på med strumpor/löparskor inför löpningen.

Jag har fördelen av att känna till växelområdet sedan barnsben, så jag kommer med största sannolikhet att veta var jag har cykeln, kommer dock placera (efter detta tips) handuken väl synlig på cykeln, utifall att jag får hjärnsläpp. :)

Därtill korthårig och start i uppförsbacke = låg växel! :)

#11
29 augusti 2014 kl 08:53 Redigerad 29 augusti 2014 kl 08:53
Gilla
Det här med vaselin har jag funderat över, men inte hunnit prova, så jag låter det vara denna gång. Vill inte ha några överraskningar i morgon, så låter bli att testa nya saker. Jag har inte haft några bekymmer med att få av våtdräkten och det är inte tiden som är det viktigaste denna vända, utan att klara det och ha kul. Men ändå, tack för tipset! :)

Jag tränade skobyte i vardagsrummet i går och rullade strumpor är ett måste. :)

Jag har läst igenom tävlingsinstruktionerna. På cykelmomentet skall nummerlappen bäras på ryggen och på löpmomentet skall den bäras på mage/bröst. Har ni några smarta tips på att minimera fummel och fippel med nummerlappen/säkerhetsnålarna, då den ska skiftas (känns, även om tiden inte är det viktigaste, som en onödig grej som kan sätta griller i skallen)?

Får jag använda mitt vätskebälte, dvs. sätta fast nummerlappen på bältet, kränga på mig det efter simningen och snurra det vid löpningen? Gör det någonting att nummerlappen i sådana fall sitter långt ned på mage och rygg?
#12
29 augusti 2014 kl 16:23
Gilla
Jag var i väg på lunchen och skaffade ett resårband, syr samman ett eget race-belt ikväll (fanns inget på lokala Intersport). Själv är bäste dräng. :)

Det känns som jag har koll på läget, ser fram emot detta väldigt mycket även om lite nervositet har krupit sig på (som sig bör).

Tack och lycka till i morgon!
#13
31 augusti 2014 kl 21:04
2 Gilla
Bland det roligaste jag gjort i motionsväg! Sådan härlig utmaning för såväl kropp som psyke. Kul hela tiden och supernöjd med min tid (01:48:45). Det blir garanterat fler gånger.

Flertalet av tipsen jag fick här underlättade, så återigen tack!

#14
1 september 2014 kl 10:51
Gilla
Jag är så imponerad av Er som grejar långa varianten, sannerligen inspirerande.

Jag blev omcyklad av några HIM-deltagare som hade energi över att peppa mig, en mycket fin gest som bidrog till min helhetsupplevelse. Är så väldigt nöjd med lördagen!

Jag har med andra ord fått blodad tand. :) Jag har tänkt att redan denna säsong köpa en ny cykel. Kan ni tillhandahålla lite råd, vad ska jag tänka på när jag köper ny racer?

Intersport i Sala öppnar ny cykelavdelning i dag och har reapriser på flera cyklar, däribland Scott Speedster 50 till ett pris som ryms inom min budget (5499:-, min budget ligger på 5k-8k). Är det en bra nybörjarracer? Vet ni något om dem?
#15
1 september 2014 kl 10:54 Redigerad 1 september 2014 kl 10:55
Gilla
Min nuvarande cykel är en Peak Flatroad 28, som jag köpte för fyra år sedan. Den har funkat fint, men jag vill uppgradera mig. :)
#16
1 september 2014 kl 11:24
Gilla
Efter helgens triathlondebut tänker jag göra slag i en sak jag tänkt på länge; köpa nya racer.

Jag har nu en Peak Flatroad 28, en ganska simpel cykel med några år på nacken, som fungerat fint (om än med lite bromsbekymmer).

Vad bör jag tänka på när jag köper nya cykel? Jag vill uteslutande cykla asfalt/landsväg och min budget är 5k-8k.

Den lokala sporthandlaren öppnar ny cykelavdelning i dag och säljer Scott Speedster 50 för 5499:-. Är detta en bra instegscykel (förutsatt att den passar mig)?
#17
3 september 2014 kl 07:49
Gilla
Rickard, jag fick nys om det. :) Blir ett besök i helgen!
#18
28 augusti 2019 kl 12:32
Gilla
Jag opererade knät i onsdag förra veckan, titthålsoperation där en minisk avlägsnades och korsbandet lagades. Doktorn sa jag skulle låta bli springa på 4-6 veckor.

Jag börjar emellertid redan känna att det kryper i kroppen, jag vill röra mig, därför undrar jag hur det är med cykling som rehab?

Jag har inga problem att cykla som vanligt, dvs. på min varjedagcykel, dock inte testat landsvägscykeln.

Jag har inte ont i knät, känner mig dock lite osäker och svag i knäleden, och till följd av det lite svårt att räta ut benet till 100%. Men som nämnt, ingen ihållande smärta.

Kan det vara skadligt att cykla? Jag läser överallt att det är bra att komma igång så snart som möjligt med att röra sig. Ska till fysioterapeut, men detta första 19/9.
#19
4 september 2019 kl 10:51
Gilla
Jag har nu kört några korta pass, legat runt 20-25 minuter, och inte gått i närheten av full gas. Kan inte annat än säga att det inte bara är möjligt att cykla, utan det hjälper rehabiliteringen. Sedan jag börjar cykla har knäleden blivit mer rörlig och muskulaturen, främst ovan knäskålen, känns mycket mer stabil, något jag märkt tydligt när jag får nedför trappor; jag ät inte alls lika stel längre.

Jag sitter fast med cykelskor och känner ingen slitning i sidled, ingenting som belastar skadeområder. Cyklar också en del till vardags med ”vanlig” cykel, det fungerar också bra, även om det faktiskt känns tryggare med cykelskor.

Och så är det så fruktansvärt skönt att komma ut och svettas lite igen.