Foruminlägg av Pia Wergius

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
21 juli 2008 kl 23:10
Gilla
Jag försöker träna aerobt för att öva kroppen till att använda fett som bränsle. Det är inte i viktminsknigns syfte utan för att öka uthålligheten vid långdistans. Min maximala pulsfrekvens är 203 och för att träna aerobt borde jag alltså inte gå över 142 (70% av max). För mig är detta snigelfart och omöjligt att hålla. Med en hjärt frekvens på 155 kan obehindrat föra en konversation vilket ju sägs vara en tumregel för gränsen mellan aerob och anaerob träning. Bäst mår jag av att springa runt 170. Oavsett hjärtfrekvens brukar jag springa en timme.
Nu undrar jag om man kan tänja på gränsen för aerob/anaerob träning?
Och i såna fall hur?
#2
22 juli 2008 kl 13:50
Gilla
När jag började träna för drygt ett år sedan då tränade jag 1-1,5 timmar med en puls mellan 170-185. Det verkade ju gå helbra tills jag började läsa lite om marathonträning (vilket jag inte ämnar genomföra) där det stod om hur viktigt det är att man tränar aerobt för att kroppen skall bilda lipider (fett) i musklerna för att sedan ha lättare för att använda sig av dem vid träning. Mycket riktigt, uthållighet alltså.
Jag insåg att jag egentligen inte byggde på att kunna springa längre sträckor, utan att mitt max förmodligen skulle bli 1,5 timmar eftersom man vid det laget förbrukat glukosen i blodet vid anaerob träning.
Det var då jag bromsade in.
Jag tycker att det är så himla svårt att inte springa lite snabbare så jag måste till och med avtala med mig själv att går jag över 160 då är det bara att promenera hela vägen hem.
Men visst, jag skall läsa igenom artiklarna lite senare idag. Det är nog dags för lite mer variation.

Det är väl morgon pulsen som räknas som vilo puls? Min är i såna fall 48. Sitter jag bara stilla mitt på dan är den runt 55-60.
#3
23 juli 2008 kl 10:57
Gilla
Har just varit ute på en runda och släppt lös benen. De fick helt enkelt köra på som dom ville. Härligt! Det var som förut; upp till 190 med ett snitt på 170.

Frida har rätt i att jag nog rört till det lite med de olika begreppen. Innom den aeroba träningen så är det ju skillnad på att använda fett eller glukos/kolhydrater som energi.
Min fråga är kanske snarare om man kan öva kroppen till att tänja på gränsen för när den övergår från fettbränning till glukos (jag vet att detta sker gradvis). Om man alltså kan träna med en högre puls och fortfarande huvudsakligen använda fettet. Låter kanske dumt men att fettet blir en ´snabbare´ energikälla, mer tillgänglig för kroppen.
Då kommer följdfrågan: Är det genom att träna just långsamt som man får kroppen att förbränna fett lättare även vid högre puls eller leder varje träning till ett sådant resultat?
#4
15 augusti 2008 kl 10:10
Gilla
Hej!
Jag ville egentligen bara flagga för det att gallan som hjälper till och löser upp fettet så att vi kan förbränna det faktiskt hanterar vissa öppettider. Den bommar igen på natten och det är därför man skall låta bli att äta fett efter kl 18.00-19.00 på kvällen.
Fettet hamnar annars ´på hyllan´ (som väl befinner sig någon stans runt midjan) för att tas om hand vid ett senare tillfälle.

Jag hittade också av en slump en länk där det står mycket utförligt om fettförbränning. http://www.golfkost.se/empty_32.html
(ps. jag är ingen golfare)
#5
29 juni 2009 kl 13:38
Gilla
Vill bara kommentera även om tråden är lite gammal. Symtomen kan bli värre för den som har RSL om han/hon har lågt blodvärde. Alltså kan det hjälpa att ta sig lite extra järn i tablettform. Gränsen för lågt blodvärde är inte samma värden för den som har RSL som för andra. Har man RSL skall ferritin halten inte vara under 50 -80 µg/L.

Så Maria, om du fortfarande har problem så skulle jag råda dig till att kolla järnvärdet ordentligt eftersom dom på blodbanken utgår ifrån värden för människor utan RSL. Glöm då inte att kolla både ferritin halten i blodet och i förrådet.
#6
8 mars 2010 kl 10:02
Gilla
Helst filmjölk och en banan.
Jag märker en stor skillnad vad gäller kroppens återhämtning om jag inte äter och dricker något inom en halvtimme efter att jag varit ute och sprungit.
#7
8 mars 2010 kl 21:20
Gilla
Är det någon som vet om man skall vrida på höften vid pose running?
När jag kollade runt på nätet tittade jag även på Chi running som till viss mån liknar pose running och där beskriver dom att man skall ha axelpartiet still och vrida på höften.
#8
9 mars 2010 kl 11:53
Gilla
Det låter ju vettigt. Jag har märkt att när jag pendlar med armarna är det lättare att på ett naturligt sätt ´ta med höfterna´ i hela rörelsen.
#9
2 april 2010 kl 21:42
Gilla
Efter ett vinter uppehåll har jag börjat röra på påkarna igen och det känns underbart. Har fått in en rutin på tre-fyra 35- 45 min pass i veckan i lagom lugnt tempo (runt 175 med en maxpuls på 203). Men så kommer förkylningarna smygandes en efter en.
Grejen är den att jag inte tar ut mig till max. Inte ens när jag sprang 1,5 timme bara för att solen sken. Jag äter alltid något typ banan och filmjölk efteråt så kroppen borde ha en rimlig chans att återhämta sig och jag får tillräckligt med nattsömn.
Men så känner jag hur kroppen liksom tyngs ner av lite halsont som blir snuva och så är hela karusellen igång med feber. (jag kan inte ens klaga på lufttemperaturen här i Amsterdam).
Så vad gör jag för fel? Eller är det här kroppens sätt att ta ut revansch för att vintern "stått still"?
Andra år har jag märkt att jag har svårt att parera snabb ökning i träningsschemat. Någon som har några tips så att jag kan hålla mig ute i spåret?
#10
5 april 2011 kl 15:05
Gilla
Hitintills har jag som längst sprungit 21 km på träning och försöker nu långsamt bygga på fler km för att klara mitt första marathon i år.
Jag har inget behov av att ta mig runt på en viss tid utan vilket marathon det än blir så ligger mitt fokus på att hitta ett för mig stabilt tempo.
Inget lopp är det andra likt och jag har börjat snegla på Höga Kustens marathon för att det passar mig tidsmässigt och för att det sägs vara en underbar naturupplevelse.
Men... vad upplever man egentligen utanför den egna kroppen under sitt första marathon? Är det helt idiotiskt att ge sig på ett lopp som dessutom anses vara extra tufft när man som jag är nybörjare på maran? Kommer jag att befinna mig i en 42,2 km lång uppförsbacke?
#11
6 april 2011 kl 21:04
Gilla
Tack för svar!
Då gäller det alltså att träna backar, förutom distansen förstås.
Otur att Holland är så platt bara. Den enda backen jag känner till här är vid brofästet över Amstel... men skam den som ger sig. Jag skall nog hitta en kuperad terräng, om den så är anlagd.
Det sägs vara svårt att få till en bra teknik i utförsbackar. Knäna lär ju ta stryk. Någon som vet vad som är viktigt att tänka på?

#12
7 april 2011 kl 20:33
Gilla
Jonas W: bra video med tips som verkligen går att ta till sig.

Karin: jo det lär bli en riktig utmaning för mig att just klara backarna. Här känns det ibland som om man deltar i ett avsnitt ur 'Jorden är platt som en pannkaka' . Men än så länge har jag inte stött på någon Storpotät medan jag är ute och springer : )

Jonas D: jag tror att du har en poäng med att man kan fokusera för mycket på att klara det precisa avståndet, i detta fall 42,2 km. Jag har tränat karate i många år och då gäller det att slå och sparka 'igenom' sin motståndare. Alltså komma 'förbi' motståndet man möter. Slår man 'på' sin motståndare så kommer man att bromsa sig själv.
Det kanske inte går att direkt översätta till en annan sport, men snackar man karate så handlar det om att kraften, dvs chi har en intention. Att den fortsätter oavsett vad man möter. Motståndet är ju inte bara fysiskt utan till stor den psykiskt eftersom man måste tro på sin egen styrka för att våga satsa. Jag får helt enkelt träna för att klara av 45 km, åtminstone mentalt.
#13
7 april 2011 kl 20:41
1 Gilla
Vänta tills hundarna börjar skälla ut oss.
Visst räknar man 7 hundår på ett människo-år?
#14
11 april 2011 kl 10:44
Gilla
Jag har aldrig varit överviktig men försöker göra mig av med det nesliga lilla fettet på magen. Vi snackar alltså på sin höjd ett halvt kilo, om än så hårdnackat.

Det ena som hitintills ger resultat (jag äter sedan länge inget socker, sötningsmedel e.dyl.) är att jag övergått till att dricka gröna 'smoothies' på morgonen istället för smörgåsar. Alltså gröna grönsaker blandat med frukt som jag mixar till en tjock dryck.
Det andra är att jag nu på våren plockar brännässlor, mixar dem och pressar ur saften som jag sedan dricker lite av varje dag. Vetenskapligt bevisat eller ej. Min erfarenhet är att det drar igång ämnesomsättningen ordentligt. Bra att kombinera med selleri saft eftersom det stimulerar njurarna att lättare göra sig av med slaggprodukter.
#15
11 april 2011 kl 11:49
Gilla
Jag är också inne på samma linje som Roland och badgear. Laga maten ifrån grunden.
Och gör inte misstaget att köpa produkter 'utan socker' men som innehåller sötningsmedel i stället. Aspartam till exempel är cancerframkallande.

Passa dig för fruktjuicer eftersom de går ut snabbare i blodet än vad själva frukten gör om man äter den som den är.
För att kringgå detta kan man tillsätta olja i juicen.
Mitt favorit recept: stoppa 5 skalade apelsiner i en mixer och tillsätt 3 msk kallpressad linolja. Du kan gärna låta kärnorna vara kvar eftersom de verkar inflammations hämmande.
Linoljan, som ju är nyttig i sig, ser till att bromsa den annars snabba upptagningen av fruktsocker i blodet. Man undviker på så vis att få en kortvarig sockerkick och kan i stället njuta länge av en stadig energi och mättnadskänsla.
#16
11 april 2011 kl 14:22
Gilla
"Aspartam till exempel är cancerframkallande."
Tack för inlägget Per
Var tvungen att kolla upp denna 'sanning' som jag tog till mig för några år sedan då den ansågs bevisad. Men jag var tydligen dåligt uppdaterad för nya studier har gjorts och där har man inte kunnat säkerställa något samband. http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/aspartame
#17
12 april 2011 kl 22:19
Gilla
Jag har en liten undran angående viktminskning som jag tror att flera på den här tråden kan räta ut.
Det är ju en sak att man måste sänka energi intaget om man vill gå ner i vikt. Men vad tänker ni om livsmedel som anses höja/stimulera ämensomsättningen och matsmältningen?
Jag tänker på tex. kokosolja och brännässlor.
Stämmer det över huvud taget och kan de ha en betydande effekt?

(Hoppas att jag inte är off topic)
#18
14 april 2011 kl 20:37
Gilla
Jag sällar mig gärna till skaran om det behövs fler.
#19
15 april 2011 kl 20:39
Gilla
Johan, jag har anmält mig på eran hemsida.
#20
1 maj 2011 kl 21:52
Gilla
Det blir maran i Amsterdam för mig med. Längs Amstel är min fasta tränings rutt så det lär bli lite märkligt att springa där med så många andra.
< < < 1 2 3 4 > > >