23 juli 2008 kl 11:22
Redigerad 23 juli 2008 kl 11:27
Jag tänker hålla mig till de rekommendationer som ges av alla pulsklockors manualer, av både Anders Szalkai och andra skribenter på marathon.se: att träna i 60-75% av maxpuls när man tränar vanliga distans- och långdistanspass, men betydeligt fortare när man har sina kvalitetspass. Jag har inte sett någon tränare eller artikelskribent som har rekommenderat att man ska köra alla sina pass strax under tröskelfart, för det är den man är och nuddar vid om man bara orkar springa i en timme.
Nej, Pia, jag tror inte att det är optimalt att hålla ett så högt tempo på alla sina pass, speciellt inte långpasset. En av poängerna med långsammare långpass är just att lära kroppen att främst använda fettet som energikälla. Det gör du inte i lika stor utsträckning vid högre tempo.
Frida, jag har inte påstått att man övergår till anaerob träning så fort man går över 75% av maxpuls, men trängen blir allt mindre aerob då och mer anaerob och du du orkar inte hålla på lika länge. Eftersom Pia verkade intresserad av just den aeroba träningen med fettförbränningen som en del av målet så tyckte jag nog att det var det jag skulle svara på. Men vi skriver nog lite utifrån olika utgångspunkter, för jag är en sån som måste hålla tillbaka, för jag tenderar att springa alldeles för hårt. För mig var Szalkais träningsprogram en räddning undan ständiga skador i knän, ljumske och benhinneinflammationer.
Personligen har jag ungefär den här rytmen, som jag hämtat i mångt och mycket från Anders Szalkai från marathon.se:
Mån: ledigt
Tis: 1 km i 75% av max, 5-6 km i 90-95 % av max, 1 km i 75% av max
Ons: 10 km i 75% av max eller ledigt
Tors: 1 km i 75% av max, 5 km intervaller i 90-98% av max, 1 km i 75% av max
Fre: Ledigt
Lör: 10 km i 75% av max, 5 km i 90% av max, 5 km i 75% av max
Sön: 10 km i 75% av max
Jag försöker på så sätt hålla en balans mellan lågintensiva aeroba pass, med fettförbränning, uthållighet och mängd som främsta mål och högintensiva anaeroba kvalitetspass med löpstyrka, löpstegsförbättring, syreupptagningsförmåga och tålighet som främsta mål.