12 april 2011 kl 21:51
Peter H Nilsson: Jag såg faktiskt ett program för många år sedan; Vetenskapens värld var det om jag minns rätt. De tog upp undersökningar som gjorts på folk som gått på LCHF och folk som ätit kost/diet där kolhydrater tillåtits. Båda grupperna fick föra kostdagbok och sedan så närings -och energibraäknades allt. Vill minnas att båda grupperna gick ned. Men det visade sig att de som gått ned med LCHF kosten gjorde det pga att de åt just mindre energi än vad de gjorde av med. Precis som de som åt kolhydrater! De råkade bara bli mättare och mer tillfreds av den tyngre maten som var mycket fett men också mkt protein så därför åt de mindre helt enkelt men upplevde det inte så själva :-) Och vill man gå ned i vikt så kanske detta är ett sätt som funkar för många trots allt. Men då kvarstår ändå energi in = energi ut = energibalans.
Och på Claes fråga om kolhydrater så skulle jag kunna svara hur långt och detaljerat som helst men jag gör det lätt för mig. Du kan effektivisera energin ut och påverka vilka reserver som nyttjas vid energin ut. Likaså kan du påverka vilka förråd som fylls och effektivisera inlagringen, vilket faktiskt kan vara önskvärt ibland också. Som jag sa tidigare så kräver både kolhydrater och protein en hel del energi i sin omsättning i kroppen, den sk termogenesen. Detta är en fördel, men nackdelen är att de påverkar insulinutsöndringen som tillfälligt påverkar fettföbränningen - Dock hjälper insulinet till att transportera kolhydraterna till sin lagringsplats dvs musklerna. Så insulinet har sina viktiga funktioner i kroppen. Fett å sin sida traskar direkt in i fettcellerna, ingen termogenes men heller ingen påverkan på insulinet. Men det förändrar inte det faktum att du måste få ett underskott i kalorier kontra intaget av kalorier om du vill gå ned i vikt.
Jag skrev också tidigare: "Och nej, jag tycker inte heller att kroppen (musklerna) ska vara fulladdad med kolhydrater, om du ser ur viktaspekten. När muskler och lever är fulladdade lagras överskottet som fett." Kolhydrater kan alltså i värsta fall omvandlas till fett om våra lager är fyllda helt. Det är alltså en fördel, ur viktsynpunkt, om vi ligger i energibalans och samtidigt har ett glykogenförråd som inte är maxat. Usch detta blev längre än jag ville...Vill inte vara en besserwisser heller så nu stoppar jag! ;-)
Vill avslutningsvis bara säga: Spelar det egentligen ngn roll vad som är "rätt eller fel". Det viktiga är ju att vi hittar en kost som passar oss och vår livsstil, vårt psyke, våra kroppar osv. Vi märker ju själva vad vi mår bra av och vad som ger effekt. Kan bara säga att jag själv äter ALLT men inte jämt. Inga förbud för mig. Jag är en livsnjutare - i fjädervikt ;-)