Foruminlägg av Petter Browallius

< < < 1 2 > > >
#1
7 augusti 2016 kl 09:21
1 Gilla
Johan,

Har haft samma problem. Hälsporre har jag lidit av i +10år. Trodde den var kronisk eftersom inget hjälpt (läs stötvågsbehandling, ilägg, ultraljud, etc.).

Började trots detta att försöka springa förra sommaren då det är något jag saknat. I September fick jag då en benhinneinflammation pga överansträngning gissar jag som sen inte ville ge med sig.

Sökte på nätet efter löpteknik och annat för att hitta vad som var orsaken. Hittade då Runfeeling.se som jag tog kontakt med. Efter en träff, där hel mitt rörelsemönster "sågades" (man tittade på hur jag gick till att börja med) blev jag smärtfri i mina fötter. Hälsporren försvann genom att jag började gå med kortare mjuka steg. Prova det.

Jag har nu under ett drygt halvår fått lära om hur jag går och springer. Nu är hälsporre och benhinneinflammation väck. Inget hokus pokus. Enbart lyssna och känna efter vad kroppen säger (smärta eller inte smärta) så har mina skador läkt ut och nu springer, hår jag utan att ha ont.

Med vänlig hälsning,

Petter
#2
7 augusti 2016 kl 10:29
Gilla
Kastar mig in i kadenstråden.

Min uppfattning efter att ha ökat kadensen från 150 till 180 är att jag tar kortare steg och därmed minskar belastningen. Har även fokuserat på att springa "tyst" och mjukare. På så sätt har jag blivit skadefri och upplever en större njutning av löpandet.

Till min hjälp för att ha koll på kadensen har jag Runkeeper och Spotify. I Spotify running kan man ställa in önskat antal steg per minut och Runkeeper mäter stegfrekvensen...

Spring väl.

#3
7 augusti 2016 kl 10:39
Gilla
Lidit av hälseneinflammation sen i februari, som inte velat ge med sig. Excentriska tåhävningar, ormsalva och annat till trots.

Vad som hjälpte mig, på enbart några dagar, var att ta kortare steg när jag går, samt lyfta på benet, inte skjuta ifrån med fot och vadmuskel. Du känner när du gör rätt, det känns nämligen ingen smärta i hälsenan om du tar tillräckligt korta steg. Vips var "inflammationen" borta på 4 dagar...

Nu springer jag utan smärta i hälsenan.

Spring väl, men glöm inte att gå korrekt (kanske grundproblemet?)
#4
7 augusti 2016 kl 14:59
Gilla
Jag har provat allt vad gäller botande av hälseneinflammation. Det enda som hjälpte var att lyssna på kroppen. Att röra sig på ett sätt utan att känna smärta. Korta steg utan att belasta hälsena och vader (lyft på benen med höftböjaren).
#5
7 augusti 2016 kl 15:10
Gilla
Håller med Isak, men vill tydliggöra. Högre kadens = kortare steg. Prova även att försöka springa "mjukt"/"tyst" då detta är direkt skonsamt. Om det inte gör ont = rätt. Att springa på framfoten är ett bra sätt att överbelasta vad och hälsena så prova att landa på hela foten och ta upp stöten med fotled, knä och höft. Var mjuk i din rörelse.
#6
7 augusti 2016 kl 15:24
2 Gilla
Har lidit av hälsporre/plantar fascit i över tio år. Hälkuddar, ilägg, stötvåg och ultraljudbehandling har hjälpt för stunden men inte i det långa loppet. Nu smärtfri då jag ändrat mitt rörelsemönster. Klampar inte längre när jag går/springer utan har fokus på att röra mig mjukt och tyst. Kroppen självläkte på några dagar och tio års smärta är som bortblåst. Lycka till.
#7
8 augusti 2016 kl 17:59
1 Gilla
Kan tillägga att jag numera går barfota hemma, ute som inne och stärker fötterna. Har även införskaffat minimalistiska Merrell Vapor Glove som jag springer i samt ett par sköna Vivobarefoot till vardags. Borta är alla dyra ilägg, som ändå inte hjälpt.
#8
11 augusti 2016 kl 13:48
Gilla
Ang. benhinneinflammation så lyckades kroppen självläka av att jag tog kortare mjuka steg. Slutade med att slå i fötterna vid gång och löpning. Vips "smälte" benhinneinflammationen bort. Värt att testa, då det är gratis?
#9
19 augusti 2016 kl 07:14
Gilla
Rasmus, kul att du blivit av med benhinneinflammationen. Du skriver att du försöker springa mer med framfotsisättning, var försiktig då du inte får gubbvad eller hälseneinflammation då det är lätt att dra på sig när man istället överanstränger vaden och hälsenan vid framfotsisättning. Mitt tips är att springa med hela foten och lyfta benen med höftböjarmuskeln och på så vis avaktivera vad och hälsena för att inte slita på dessa. 180 steg/min bör hjälpa dig att ta tillräckligt korta steg för att inte åka på en benhinneinflammation då jag finner det direkt relaterat till långa, tunga steg.

Spring väl,

Petter
#10
3 september 2016 kl 17:35
1 Gilla
Kan inte upprepa det tillräckligt. Ta kortare steg, så du inte känner smärta när du går/springer. Lyft benen med höftböjaren. Smärtan kommer gradvis försvinna i princip omgående.
#11
28 januari 2017 kl 12:10
Gilla
Hej. Efter att ha haft ont i höger hälsena i över 12 månader fick jag tipset att inte ta så långa steg, samt lyfta fram benet med höftböjaren (ovan ovansida lår) och inte trycka ifrån med tårna. Vips så försvann svullnad och smärta då jag inte längre belastar hälsenan. Tror inte på tåhävningar då jag provat detta under längre tid och snarare fått motsatt effekt. Nej, låt hälsenan vila och undvik att belasta den. Alltid.

//Petter
#12
29 januari 2017 kl 18:10
Gilla
Man kan ha driv i steget, men man skall satsa på så kort markkontakt som möjligt. Dvs. korta snabba steg. Helst 180spm. Se höftböjaren som den tänjs ut och fjädrar tillbaka uppåt, framåt. Man använder själva grundfunktionen av höftböjaren, som den är skapt.

Det är helt enkelt så att om du tänjer och retar hälsenan så kommer den inte läka ut. Smärta är kroppens signalsystem på att något är fel. Om du kan gå springa utan att det känns/inte gör ont så gör du rätt.
#13
29 januari 2017 kl 19:20
Gilla
Kontentan är att inte tänja mer på hälsenan än den är gjord för. Den går lätt sönder eller blir öm och då gör det ont att gå/springa. I min värld är det bättre att ha hälsan (ursäkta göteborgaren) och kunna gå/springa istället för att gå omkring och ha ont. Tror de flesta håller med mig i det?
#14
30 januari 2017 kl 15:06
Gilla
Jag stretchar dagligen vader, hamstring och rumpa och det känns bättre för stunden men allt drar ihop sig under dagen för att åter igen bli för kort. Vad jag fokuserar på, för att inte få ont i hälsenan är att verkligen lyfta fram foten med höftböjaren och ta korta steg, då avlastar jag hälsenan.
#15
18 februari 2017 kl 07:27
Gilla
Efter att ha haft PF i 15 år och äntligen blivit av med det har jag en fråga, hur går/springer du? Om det låter om dina steg bör du tänka på att gå/springa mjukt/tyst. Dvs inga hälar som slår i backen. Titta även på hur dina fötter ser ut när du går barfota. Pekar tårna upp bör du stretcha framsida underben för att kunna slappna av i foten vid gång/löpning.
#16
19 februari 2017 kl 09:46
Gilla
Aldrig fel att behandla. Men, den bästa behandlingen du kan ge dig själv är att inte slå i hälarna vid gång/löpning. Det slår aktivt sönder hälkuddarna, det finns inga skor som skyddar hur mycket de än säger det.

Gå/spring med korta steg. Utan att klampa. Du kommer märka resultat omgående.
#17
21 februari 2017 kl 19:43
Gilla
Eller så anpassar man sitt rörelsemönster och slipper utgifter för hälkuddar, skyddande skor, ultraljudsbehandling etc. då jag tror mer på att fixa grundorsaksproblemet än att bara sätta på plåster...
#18
21 februari 2017 kl 20:15
Gilla
Tack Tommy Olausson för att ha hjälpt mig med att bli av med smärta jag haft i över tio år med din kunskap.
https://m.youtube.com/watch?v=8dXAJ9IzKeo
#19
22 februari 2017 kl 17:49
Gilla
Behandlingarna och strumpan säger jag inget om. Det är mer skot med dämpning som invaggar en viss förhoppning om skydd. Vid promenad behöver man inte landa på mellanfot/framfot, man kan sätta i foten mjukt (kortare steg) och därmed minska risk för hälsporre.
#20
6 mars 2017 kl 23:21
Gilla
Håller med Rikard. Kontakta Tommy på Walkfeeling.
< < < 1 2 > > >