Foruminlägg av Axel Ragnar

< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
#1
10 augusti 2012 kl 00:19
Gilla
Någon som har en välgrundad uppfattning om hur mycket Bolt tappade på att stanna upp sista meterna i 200-finalen? Han slutade t.ex. helt att pendla med armarna.

Hur mycket tjänar man på flygande start? Går enkelt att räkna ut om något vet ungefär hur lång tid/sträcka det tar att komma upp i någorlunda maxfart, och man antar att accelerationen fram tills dess är hyfsat jämn.
#2
27 mars 2013 kl 12:15
Gilla
Mathias (# 18): Hur mycket sparar man på en träningsjacka som stoppar vinden, typ enligt iForms senaste erbjudande.
Jämför med en vanlig tjocktröja.
#3
27 mars 2013 kl 23:30
Gilla
Tack för ditt svar! Ursäkta om jag missat något, men hur får du fram att 6 % energiminskning ger 7-10 sekunder på en halvmara?

Löpband är för övrigt utmärkt om man lyckas låta bli att titta på hur långsamt sekunderna tickar fram. Har själv sprungit intervall med fyra hastighetsnivåer, där jag tar 2 min på varje. När jag nått den högsta börjar jag om igen.
#4
28 juni 2013 kl 22:43
Gilla
Beror väl på när man tycker att man borde byta. Har haft samma skor i drygt två år, gissningsvis 250 mil. Det har gått hål på nätet på 5-6 ställen, men har limmat på jeanstyg inifrån.

Har ett annat par minimalistiska löpskor som jag haft sedan 2009 som det börjar bli dags att byta. Innersulan är helt bortsliten. Yttersulan är igenlimmad på den ena skon över hälen.
På högerfoten springer stortån direkt på marken, men på västerskon sticker den bara upp.

De tidigare skorna hade jag längre och de var trasigare, men bytte när jag råkade vinna ett par skor i en utlottning.
#5
9 juli 2013 kl 12:46
Gilla
Hur är skaderisken för detta? Springar normalt 4-6 mil i veckan, nästan aldrig längre än 2 mil på en dag. Väger inte så mycket (60 kg) och har inga skadeproblem idag.
Vad kan man hoppas på för tider? Gör normalt runt 40 på milen.
#6
29 augusti 2013 kl 23:47
1 Gilla
När någon skrivit en kommentar på ett träningspass syns detta som en ny händelse i övermenyn. Bra!
Men om man svarat på kommentaren utan att klicka sig in via händelsen borde jogg.se vara smart nog att förstå att man sett kommentaren, och därmed automatiskt ta bort "varningen" om en ny händelse.

Märker att detta blev lite krångligt formulerat, men förhoppningsvis förstår siteutvecklarna vad jag menar.
#7
24 september 2013 kl 18:49
Gilla
I lördags stack det plötsligt till i foten efter en dryg kilometer. Smärtan kom från en punkt 2 cm under och 2 cm framför vänster ankel. Jag avbröt passet.

Idag hände samma sak, åter efter en dryg kilometer. Jag tog av mig skon och klämde därifrån det gjort ont men hittade ingen öm punkt. Började springa igen, men ny stickande smärta. Den är absolut uthärdlig, så det hade gått att springa, men jag vill inte förvärra något. När jag belastar foten stillastående känner jag heller ingenting.

Gick ett par kilometer och började sedan jogga. Då gick det bra! Vad ska man tro?

(Springer sedan några veckor i Nike Free, men har även sedan tidigare erfarenhet av minimalistiska skor. Förr-förra veckan dubblade jag dosen till 100 km, utan problem. Det var först sex dagar senare som det gjorde ont.)

Tack för era svar!
#8
24 september 2013 kl 20:11
Gilla
Hehe, men jag gick tillbaka till den vanliga dosen och fick först sex dagar senare problem.

Ändå: någon kan säkert säga om det ser ut att vara tecken på en stressfraktur eller om det kan vara något ben som hoppat ur position etc.
#9
25 september 2013 kl 12:28
Gilla
Tack för ditt svar. Jag ska föjla dina råd och hoppas kunna ha disciplin till att vila litegrann.

Idag gjorde det ont även när jag gick i samma skor. Utan skorna gjorde det inte ont.
Skorna har en betydligt lägre kant än vad jag haft innan. Kan det vara så bra att det är den som gör ont? (= inget allvarligare) Men i så fall förstår jag inte varför jag inte kan trycka fram smärtan.

Det viktigaste frågan: kan det vara dåligt att springa ifall det inte ger några känningar? Man vill ju inte vila ifall det inte är nödvändigt.
#10
29 februari 2016 kl 22:03
Gilla
Mille muffen: Flera starka bridgespelare har åkt dit för fusk på sistone.
#11
16 maj 2016 kl 23:40
Gilla
Frågade tävlingsledningen i april och de höll på att ta fram det då, men det blev visst inte av. Får man ut en summering, typ "sammanlagd stigning" av GPS-klockan?
#12
18 maj 2016 kl 07:14
Gilla
Perfekt, tack! Lite lustigt att den stora stigningen (25 m) prickas in på en jämn kilometer (6-7) och nedförsbacken på en annan (7-8). Skiljde 23 sek för mig mellan dessa, men snittiden på dem var samma som på övriga km.
#13
31 maj 2016 kl 13:34
1 Gilla
Mina tröskelpass är 3x15 min i tröskelfart med 5 min joggvila emellan. Vad är problemet med att springa snabbare?

a) Man orkar inte hålla farten hela passet. (Men då är det bara ett problem om det blir så.)
b) Återhämtningen blir sämre och nästa träningspass blir lidande. (Men då är det inte ett problem om man t.ex. har vila/återhämtningsjogg nästa dag och känner att man är fullt återhämtad två dagar senare.)
c) Skaderisken ökar. (Stämmer det?)
d) Man får inte samma effekt med att förskjuta mjölksyratröskeln.

Det är den sista punkten jag är intresserad av. Har sökt på nätet utan att hitta några bra förklaringar.
Intuitivt tycker man att när kroppen går över till anaerob träning så bibehåller den samtidigt den aeroba träningen (man slutar ju inte andas) och därmed så:
i) Tränas kroppen på att transportera bort mjölksyra, även om den inte klarar av att transportera bort allt.
ii) Stärks nätet av kapillärer runt musklerna.
iii) Förättras syreupptagningsförmågan.

Men många menar att om man springer för fort tappar man effekten av i-iii. Känns märkligt.

Är det någon som vet och har källor? Tack på förhand!
#14
31 maj 2016 kl 20:10
Gilla
Tack för era svar.

Lars: ska man förstå det som att 90 % är bättre eftersom man inte klarar 94 % i 4 x 8 minuter.
I så fall är det alternativ a) ovan. Alltså: om man klarar av att springa snabbare och ändå fullfölja passet (4 x 8 minuter) är det bättre.

Bo: Har du någon källa till ditt sista stycke? Eller kan utveckla - jag hänger inte riktigt med. Vilken träning sänker VO2max och varför ska man i så fall träna så?
#15
31 maj 2016 kl 22:53
Gilla
Bo, intressant. Enzymatiska skäl.

Gabriel, självklart, jag propagerar inte för tröskelträning, men är intresserad av teorin bakom och att göra det på rätt sätt de få sådana pass jag trots allt kör.

Tycker fortfarande inte att någon kommit med en förklaring till varför det skulle vara bättre att köra 3 x 15 min i tröskelfart än 3 x 15 min i milfart. Kanske är det inte någon som tycker det.
#16
1 juni 2016 kl 00:46
Gilla
Tror nog inte hade hade blivit intensiven. Hur som helst borde jag poängterat att 3x15 var tänkt för någon som gör milen på runt 40. Träningen blir då mindre slitsamt än ett millopp. (Själv upplever jag intervallpass som hårdare än millopp, men jag kanske är för feg på loppen.)

Om man är elitidrottare och tränar två pass om dagen behöver man spara på krafterna. Tränar man två kvalitetspass i veckan har man inte samma behov av det.

Jag menar INTE att det är rätt väg, men om vi tänker oss att endast dessa två alternativ existerar:

1) 3 x 10 min i milfart två gånger i veckan. Med lugn distans i övrigt tror jag att man får tillräckligt med återhämtning utan att bli "övertränad".
2) 3 x 10 min i tröskelfart två gånger i veckan. Lugn distans i övrigt.

Är nu inte alternativ 1 bättre?

Återigen obs att jag inte har några planer att träna så eller rekommendera andra att göra det. Är bara intresserad av att veta om nyttan av tröskelträning försvinner om man samtidigt tränar anaerobt.
#17
1 juni 2016 kl 10:38
Gilla
Tack.

Lars, du sätter huvudet på spiken, men jag formulerar inte frågan tillräckligt tydligt.

När man övergår till anaerob träning, innebär det då att man SLUTAR med aerob träning? Spontant tror jag inte det, utan tänker att man fortfarande transporterar dit samma mängd syre men DÄRTILL också förbränner utan syre. Det skulle i så fall innebär LIKA BRA mjölksyratröskelträning som om man sprang helt aerobt, fast med skillnaden att man inte kan hålla ut lika länge.

Om detta stämmer kan man vara trygg med att man inte sprungit för fort om man klarat av att hålla hela passet i samma fart.
#18
1 juni 2016 kl 11:23
Gilla
Okej, då nöjer jag mig med det. Man kan köra på så hårt man kan så länge man:
a) ändå kan träna så mycket som man borde (eller har möjlighet till)
b) undviker skador
c) inte sliter ut sig

I artiklar har tröskelfarten nästan framställts som något magiskt, och att effekten av träningen förstörs om man går under, men så verkar det inte vara.
#19
3 juni 2016 kl 11:06
Gilla
Bra, Stefan, så är det såklart.
#20
4 juni 2016 kl 21:01
Gilla
Passar på att fråga vilken hastighet det anses att man borde hålla på de 80 lugna procenten. Själv brukar jag springa milfart + 33-60 % (=5:00-6:00-fart).
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >