Foruminlägg av Sara Bergqvist

< < < 1 2 > > >
#1
4 januari 2008 kl 00:12
Gilla
Hej på er.
Jag är ny både på jogg.se och som löpare. Har faktiskt inte kommit igång med själva löpningen än, utan förbereder mig inför det med promenader och styrketräning. Vi har ett litet projekt, en kompis och jag. Han är sjukgymnaststudent och fungerar som personlig tränare, och målet är att jag ska springa en mil i maj. Jag tar tacksamt emot alla tips och idéer som ni kan ha om att komma igång! Även om bra lopp på 10 km i slutet av maj. Ni får gärna kika lite på footstep.wordpress.com, där ni kan se mer om vårt lilla projekt och hur vi har börjat!

Som sagt - tar väldigt tacksamt emot tips från lite erfarna löpare!
#2
4 januari 2008 kl 10:43
Gilla
Jättekul att läsa din historia, tack! Jag har själv precis satt upp målet att springa en mil i maj, och har ännu inte tagit första löpsteget. Inspiration som detta är härligt!

footstep.wordpress.com - följ min kamp!
#3
5 januari 2008 kl 12:01
Gilla
Den 20 maj ska jag springa Milspåret. Jag har ännu inte tagit första löpsteget. 23 år gammal ska det ju inte vara några problem egentligen, men jag är överviktig och astmatiker, så det gäller att gå lugnt fram. Är det någon av er som varit i samma situation? Hur gjorde ni för att klara av det?

Jag har varit igång i en och en halv månad nu, med raska morgonpromenader 4 dagar i veckan och styrketräning. Börjar bli dags för nästa steg!
http://footstep.wordpress.com
#4
7 januari 2008 kl 10:00
Gilla
Jag och en vän till mig har startat upp ett projekt där jag är träningsobjekt och han är personlig tränare. Tanken är att jag ska gå från otränad till att springa en mil - på 6 månader. Vi startade i november, och den 20 maj springer jag Milspåret. Följ oss på
http://footstep.wordpress.com
#5
7 januari 2008 kl 10:07
Gilla
Jag skulle kunna tipsa om en annan intressant blogg också. Handlar inte alls om träning, men har lite samma upplägg som vår footstep-blogg. Det är en annan vän som bestämt sig för att han ska gifta sig. I bloggen får vi följa hans kamp att planera ett helt bröllop och att hitta en flickvän (!) som sedan ska vilja gifta sig med honom! Läs gärna bloggen från början om ni har en stund över. Det är bra underhållning!
http://brollopsbloggen.wordpress.com
#6
7 januari 2008 kl 17:49
Gilla
Tack för alla bra tips! Jag har diskuterat med min "tränare" Patrik, och vi har bestämt oss för att testa Stefans tips. På så vis går jag förhoppningsvis från 0-30 minuters löpning på ungefär 9 veckor, och har sen lika länge till på mig att ta mig upp till milen. Det är ju en mentalt väldigt bra metod, att tänka "men bara en minut längre än sist, det klarar jag ju!". Det kan nog vara nyckeln till framgång! Ett bra tips att springa långsamt också. Jag har ju ingen tid jag vill klara, vill bara ta mig runt!

Så nästa vecka börjar jag. Då tar jag första löpsteget. :)
http://footstep.wordpress.com
#7
7 januari 2008 kl 19:12
Gilla
Jag tar gärna del av vad ni anser vara bäst att stoppa i sig före respektive efter träning. Gärna för både ett löppass och för styrketräning - om ni har olika rekommendationer där!

Förutom att ha kul och bli piggare är ett av mina mål att gå ner i vikt, det kan kanske vara bra att veta!
http://footstep.wordpress.com
#8
7 januari 2008 kl 19:23
Gilla
Är det någon som vet vad det är för skillnad på att löpa, jogga och springa? Finns det någon definierad skillnad?
http://footstep.wordpress.com
#9
8 januari 2008 kl 02:29
Gilla
Intressant att höra alla olika knep och tankar! Hittills har jag satsat på att aldrig träna för tätt inpå en måltid, men ändå inte hungrig - och efteråt kommer det ganska naturligt att man blir hungrig och behöver stoppa i sig något. Lyckligtvis har jag förmågan att bara äta "nyttigt" de dagar jag tränat - annars känns det bortkastat.

Man hör ju mycket om diverse konstpreparat, proteinbars, gainomax och allt vad det heter, men det verkar ändå som att de flesta satsar på en banan direkt efter träningen följt av en måltid efter en stund. Låter sunt tycker jag!
http://footstep.wordpress.com
#10
8 januari 2008 kl 02:33
Gilla
Jag tycker Magnus och Sofies tankar låter bra. Fick höra någonstans att jogg är 30-70% av maxfart, löpning är 70-90% och sprint är 90-100% av maxfart. Vet inte alls om det stämmer, men det låter ungefär som jag tänker mig. Att springa ser jag personligen - precis som Magnus - mer som ett samlingsnamn för transportmetoden. Tack för er input!
http://footstep.wordpress.com
#11
9 januari 2008 kl 17:29
Gilla
Hej

Imorgon ska jag ta mitt första löpsteg på 10 år, och den 20 maj ska jag springa Milspåret. Det är en stor utmaning, men jag har bestämt mig för att det ska gå.

Sprang någon av er Milspåret 2007? Vad tycker ni om loppet - är det ett bra val?
http://footstep.wordpress.com
#12
9 januari 2008 kl 17:44
Gilla
Hej på er

Jag blev diagnostiserad med allergisk- och ansträngningsastma när jag var 8 år gammal, och har haft sjukdomen sedan dess. Faktum är att den försämrats allt eftersom åren gått, men som tur är så uppfinns ju bättre och bättre läkemedel. Idag är jag väl medicinerad och fungerar utan några som helst problem sålänge jag håller konditionen uppe!

Det jag vill komma till är att jag känner igen det besvär som ni beskriver, och för mig är det absolut sammankopplat med astma. Jag har även läst medicinsk biologi i några år, men ska försöka beskriva det utan att bli för teknisk! Jag skulle gissa att ert problem egentligen är att ni inte klarar av att fullt ut _tömma_ lungorna, snarare än att fylla dem. Utan att göra sig av med luftreserven ordentligt så blir det till slut en "trötthetskänsla" i lungorna som gör att det känns som att man inte kan ta ett fullt djupt andetag.

Mitt tips är att ni testar ett par andningstekniker (för att se om min teori stämmer) - ett enkelt är att ni andas ut så mycket ni kan ganska snabbt med öppen mun och tänker er att ni nästan får vika er dubbelt för att få ut det sista - kläm ihop alla muskler ni har för att pressa ut luften. Om ni håller en spegel framför ansiktet ska den bli immig av er utandning. Gör detta två - tre gånger (glöm inte att andas "vanligt" emellan, annars blir ni yra!). Testa sedan att dra ett lugnt djupt andetag. Förhoppningsvis ska det gå bättre nu.

Astmabesvär kan lätt, som ni beskriver, uppstå i samband med en lättare allergi eller en förkylning eller infektion som påverkar luftvägarna. Om man inte är "van" astmatiker kan det vara svårt att tänka på att vara noga med utandningen - det är ju inget som man vanligtvis behöver tänka på.

Jag hoppas att ni kan bli av med era besvär!

ps. det finns många astmatester som påstår att jag inte är astmatiker, även fast ingen erfaren astmaläkare skulle tro på dem.
http://footstep.wordpress.com - min kamp mot övervikt och astma, min kamp mot milen.
#13
13 januari 2008 kl 11:36
Gilla
Peter H Nilsson
Nej, jag tycker inte att du är onödigt negativ! Jag vet att vi har satt upp ett riktigt tufft mål, men samtidigt så är det just den tuffa utmaningen som motiverar mig! Om jag bara satsade på att "bli en löpare" så skulle det vara lättare att skippa morgonpromenaderna då och då. Nu vet jag att jag inte kan släppa på rutinerna ens ett par dagar om jag ska lyckas!

Dock är vi väldigt uppmärksamma på hur min kropp reagerar, det är lite det som är utmaningen för Patriks del (som sjukgymnast). Så jag hoppas att allt ska gå bra! Idag ska jag ge mig ut för min "27 minuters gång + 3 minuters löpning"-runda, ska bli spännande att se hur det går!

Skönt att höra lite positivt om Milspåret! Vi kanske ses där rentav!
http://footstep.wordpress.com
#14
15 januari 2008 kl 22:19
Gilla
Hej Maria

Jag tror inte att du behöver besöka en astmaläkare om det inte är så att det här är något som besvärar dig mycket. Om du däremot har andra symptom som andfåddhet, pipljud i bröstet, hosta eller liknande eller om du oroar dig för din andning tycker jag att du ska gå till din vårdcentral och beskriva dina problem. De brukar ha astmamottagningar eller koppling till sådana, så att de kan skicka dig vidare!

Om du upplever att det har koppling till att du bröt bröstbenet tycker jag att du ska kontakta din läkare för att diskutera saken.

Jag hoppas att det löser sig!
Sara
#15
15 januari 2008 kl 22:58
Gilla
Hej på er

Ja, utan Patrik skulle jag aldrig klara det här! Bloggen hjälper också såklart, det är motiverande att kunna ventilera sina tankar där. Jättekul att flera av er har tittat in där!
http://footstep.wordpress.com
#16
19 januari 2008 kl 23:01
Gilla
Stort tack för tipset om p3 dokumentär!
Det kan nog få mig att fokusera på annat än hur många minuter jag har kvar att springa. :)
http://footstep.wordpress.com
#17
10 februari 2008 kl 21:47
Gilla
Jag började träna för ett par månader sedan, och har ett ganska högt uppsatt mål i att springa milen i maj. Har börjat varsamt, och kom igång med själva löpträningen i mitten av januari. Märkte ganska snart att trots att jag börjat bli piggare i benen och kroppen efter styrketräning och promenader så ligger min kondition ganska långt efter. Jag har haft astma sedan barnsben, och vet att ju bättre kondition jag har desto lättare går det att andas.

Men nu verkar det som att jag hamnat lite i moment 22. Jag kan inte träna upp min kondition för att min astma hindrar mig, och min astma blir inte bättre om jag inte tränar upp min kondition.

Således skulle jag behöva lite tips på konditionsträning som fungerar bra för astmatiker!

Läs mer om mitt projekt: http://footstep.wordpress.com
#18
10 februari 2008 kl 21:52
Gilla
Jag fick en allergichock för en vecka ungefär, och de mediciner jag fick kombinerat med själva reaktionen i kroppen gjorde mig riktigt sliten efteråt. Har nog aldrig svettats så mycket som den natten, och har inte upplevt i närheten av sådan törst. Fortfarande känner jag av att min vätskebalans inte riktigt är som den ska, jag är fortfarande konstant törstig och känner av huvudvärk och andra småsymptom på vätskebrist.

Finns det någon som har koll på hur skadligt det är att träna trots detta? Jag har hållt upp en vecka nu, och känner att jag verkligen vill komma igång igen! Mitt mål är att klara milen i maj, och därför vill jag inte hålla upp med träningen för länge.

Läs mer: http://footstep.wordpress.com
#19
10 februari 2008 kl 23:10
Gilla
Jag har relativt kraftig astma och medicinerar dagligen och vid behov med symbicort, bricanyl och singulair. Jag är väl medicinerad, så det är inte det som är mitt bekymmer.

Problemet är att hitta en träningsform som har en bra balans mellan att ge mig så pass mycket ansträngning att min astma blir bättre, men som samtidigt inte är lika rakt på som löpning så att det tar stopp direkt.

Tips?
http://footstep.wordpress.com
#20
17 februari 2008 kl 23:34
Gilla
Hej

Jag har också ganska ordentlig astma, medicinerar med singulair, symbicort och bricanyl. Mitt tips till dig är att ta en dos bricanyl en halvtimma innan du ger dig ut, och att du ska försöka springa i bra temperatur. Att springa i kyla är omöjligt för mig oavsett hur välmedicinerad jag är (har också bra värden).

Läs gärna mer om min kamp med löpningen trots utmaningar som astma och knäproblem http://footstep.wordpress.com
< < < 1 2 > > >