Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3327 visningar

Konditionsträning för astmatiker?

1985 • Linköping
#1
10 februari 2008 - 21:47
Gilla
Jag började träna för ett par månader sedan, och har ett ganska högt uppsatt mål i att springa milen i maj. Har börjat varsamt, och kom igång med själva löpträningen i mitten av januari. Märkte ganska snart att trots att jag börjat bli piggare i benen och kroppen efter styrketräning och promenader så ligger min kondition ganska långt efter. Jag har haft astma sedan barnsben, och vet att ju bättre kondition jag har desto lättare går det att andas.

Men nu verkar det som att jag hamnat lite i moment 22. Jag kan inte träna upp min kondition för att min astma hindrar mig, och min astma blir inte bättre om jag inte tränar upp min kondition.

Således skulle jag behöva lite tips på konditionsträning som fungerar bra för astmatiker!

Läs mer om mitt projekt: http://footstep.wordpress.com
Mikael Lindgren
1965 • Angered
#2
10 februari 2008 kl 22:22
Gilla
HEJ SARA! JAG HAR OCKSÅ ASTMA MEN TRÄNAR REGELBUNDET. NU UNDER DEN KALLA ÅRSTIDEN TVINGAS JAG TA PULMEKORT TVÅ GÅNGER OM DAGEN. NÄR JAG SKA TRÄNA SÅ TAR JAG TVÅ INANDNINGAR MED BRIKANYL EN LITEN STUND INNAN JAG SÄTTER IGÅNG MED TRÄNINGEN. DÅ BLIR ASTMAN INTE NÅGRA PROBLEM. JAG KANSKE KÄNNER LITE I BÖRJAN MEN SEDAN BRUKAR DET SLÄPPA. TA DET BARA LITE LUNGT I STARTEN. LYCKA TILL!
1985 • Linköping
#3
10 februari 2008 kl 23:10
Gilla
Jag har relativt kraftig astma och medicinerar dagligen och vid behov med symbicort, bricanyl och singulair. Jag är väl medicinerad, så det är inte det som är mitt bekymmer.

Problemet är att hitta en träningsform som har en bra balans mellan att ge mig så pass mycket ansträngning att min astma blir bättre, men som samtidigt inte är lika rakt på som löpning så att det tar stopp direkt.

Tips?
http://footstep.wordpress.com
Daniel Adler
1978 • Göteborg
#4
11 februari 2008 kl 10:09
Gilla
Hej

Hade tidigare astma, antar att det kallas barnastma. Jag simmade simmade och simmade när jag var yngre, det skulle hjälpa upp lungkapasitetetn enligt mina läkare.
När jag senast testade mig, vilket var ett gäng år sedan i och för sig men då hade jag bland de högsta värdena som varit uppmätta i den åldersgruppen, kommer tyvärr inte ihåg exakt hur gammal jag var. Samtidigt som jag näste aldrig längre tog någon medecin alls.

MItt tips är alltså simming
EvaMarie
1957 • Linköping
#5
11 februari 2008 kl 11:29
Gilla
Jag har också astma, fick diagnosen för några år sedan - och då samtidigt förklaringen till varför "jag hade så dålig kondition". För det hade jag ju inte! Det var bara det att när jag anstängde mig så tog det stopp på ett så obehagligt sätt.

Nåväl - jag fick bland annat hjälp av en jättebra astmasköterska som förutom att hjälpa till att ställa i medicinen rätt (singulair, asmanex och bricanyl) även hjälpte mig med bra råd. Här är några (blandat med egna erfarenheter). Kanske passar det även dig!

Jag använder mig av samma "grundregler" för all träning, vare sig det är löpning eller simning. När det gäller simning så varierar det väldigt mycket mellan olika simanläggningar hur de fungerar - på en del ställen verkar de ha stora problem med luft- och vattenkvalitet och det ger besvär direkt!

Ta förebyggande luftrörsvidgare. Om du vet att du ska göra något som kan ge astmaproblem - ta Bricanyl i god tid. Bricanyl sägs ju fungera "direkt" och vara i full fart efter 15 minuter, men jag tycker att jag får ännu bättre effekt om jag tar den 45-60 minuter innan träningen.

Värm upp långsamt och försiktigt. Min astmasköterska föreslog 15 minuters rask gång innan löpningen. Något som jag nu har modifierat till fem minuters gång, 1 min lugn jogg, fem minuters gång, lugn jogg, tre minuters gång - och sedan börjar jag jogga lugnt i början av passet.

Kör inte för länge i samma (höga) tempo. Astman blir mycket bättre om man andas "på olika ställen/olika djupt". Variera därför tempot. Jag brukar framgångsrikt köra sex minuter på 60-70%, fem minuter på 70-80% och fyra minuter på 80-90%. Och sedan börjar jag om igen, beroende på hur långt pass jag vill springa.

Ett annat sätt att variera är att springa i ditt eget tempo. När/om du känner att du börjar närma dig en "astmagräns" så tar du helt enkelt och bryter av och går i några minuter. Därefter återgår du till jogg/löptempot. Brukar fungera mycket bra.

Om/när andningen börjar låta/pipa kan du prova att öppna munnen lite mer än vanligt när du andas in. Det slappnar av musklerna runt luftröret vilket hjälper till lite. Ibland är en del av astmabesvären helt enkelt att man spänner sig i luftvägarna för att man "vet" att det snart kommer att bli jobbigt att andas.

Avsluta lugnt. Jag går alltid under de sista fem minutrarna av passet.

Träna yoga. Många av de mer fysiska yogavarianterna innebär att du andas djupt, fullständigt och långsamt i takt med rörelserna. På så vis blir du inte bara starkare, smidigare och mer balanserad utan du tränar även lungornas funktion.
Annika Nyberg
1981 • Stockholm
#6
7 maj 2008 kl 19:30
Gilla
Om du tycker att löpning är för "rakt på" kanske du ska testa spinning. Lätt att reglera hur hårt man vill köra och så slipper man kyla, fuktig luft och pollen och allt annat som kan förvärra astman när man springer ute.

Efter hand när när konditionen förbättrats kanske det också blir lättare att springa ute.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.