Löpning Kom igång 6 inlägg 772 visningar

Nybörjare med mål - tips?

1985 • Linköping
#1
4 januari 2008 - 00:12
Gilla
Hej på er.
Jag är ny både på jogg.se och som löpare. Har faktiskt inte kommit igång med själva löpningen än, utan förbereder mig inför det med promenader och styrketräning. Vi har ett litet projekt, en kompis och jag. Han är sjukgymnaststudent och fungerar som personlig tränare, och målet är att jag ska springa en mil i maj. Jag tar tacksamt emot alla tips och idéer som ni kan ha om att komma igång! Även om bra lopp på 10 km i slutet av maj. Ni får gärna kika lite på footstep.wordpress.com, där ni kan se mer om vårt lilla projekt och hur vi har börjat!

Som sagt - tar väldigt tacksamt emot tips från lite erfarna löpare!
1983 • Linköping
#2
4 januari 2008 kl 00:56
Gilla
Tjena Sara! Kul å se dig här =) Ett tips är att läsa på www.marathon.se om du inte redan gjort det, står mycket bra att veta där.
Bra lopp i slutet av maj är blodomloppet på 10 km, kommer inte ihåg exakt dag nu, men har för mig den går runt den 27 maj.
Ta det lugnt i början å trappa upp det sakta, men det verkar du redan veta.

Lycka till
1956 • PARTILLE
#3
4 januari 2008 kl 07:08
Gilla
Ett tips kan vara att börja med 30 minuters pass, ca 4-5 gånger per vecka. Första passet: Gå 29 (powerwalka) minuter-Spring 1. Andra passet: Gå 28 min- spring 2. Tredje passet: Gå 27 - spring 3 osv... Så på 30 träningsdagar är Du uppe i 30 minuters löpning och har troligtvis sprungit mer än 5 km (Du är ju trots allt väldigt ung), dvs mer än hälften av det mål Du har. Och då är Du någonstans i februari och har mycket gott om tid att komma upp på mildistansen.
Som Simon sa, så kan blodomloppet vara ett bra lopp att avlägga sin examen på :-) Lycka till....
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#4
4 januari 2008 kl 12:00
Gilla
Hej Sara!
Jag är ny på jogg.se oxå men har sprungit 3-4 ggr/veckan sedan i somras. Mitt mål är att springa milen på en timma, har ännu inte tagit tiden på min runda. Känner att jag kan springa lite fortare än vad jag gör men jag lider av "löparmage" och måste vid nästan samtliga pass av förklarliga skäl minska tempot....

Jag skall gå in på din sida och följa ditt/ert projekt, lycka till.
Madeléne Månsson
1986 • RONNEBY
#5
4 januari 2008 kl 12:43
Gilla
Hejsan. d e kanon att du har kommit igång med löpning. Jag har hållt på med långdistans löpning i två år nu och jag älskar att springa. Lever tillsammans med en man som har sprungit mycket och långt i nästan hela sitt liv, och han har alltid sagt att nästan alla nybörjare gör d felet att de går ut för hårt. Han tipsade mig att börja så här när jag var nybörjare:

Kör alltid dina flesta pass i lungt tempo, så minskar du risken för skador.

Vecka 1: Börja med 10 min uppvärmning(rask prom)jogga sedan 2 min, gå tre, och upprepa 5 ggr.

vecka 2: som förra veckan fast du ökar en rep till, du upprepar alltså jogga 2 min, gå 3 min, 6 ggr.

Sedan fortsätter du att öka en jogga två, gå tre varje vecka, alltså vecka 3 blir det 7 rep, v 4, 8 rep osv.

När du har hållt på i 4-5 v kan du lite försiktigt öka antalet löptid med några min för nu har du börjat vänja kroppen vid belstningen som löpningen ger.

Lycka till mvh/ Madeléne
Kristin A
1961 • Bandhagen
#6
3 februari 2008 kl 12:26
Gilla
Hej! Hur går det för dig?
Jag har också just börjat jogga. Inget nyårslöfte, att det blev just i januari var mest en slump.

Mitt mål är att kunna springa 30 minuter i sträck! Hur många km det kan vara vet jag inte riktigt? Jag har en slinga som är 4 km, den tar ca 35 minuter nu när jag fortfarande går mer än springer. Jag följer ett liknande program som Madeléne beskriver.
Jag tror att gå från nybörjare till att klara av en mil på så kort tid som 6 månader kan vara lite saftigt, men om du har en privat tränare som studerar till sjukgymnast så tror jag han sätter stopp om det börjar se ut som om du får skador.
Konditionsmässigt är det nog inga problem, men de råd jag fått är att öka löpningen långsamt, så jag slipper problem med knä och fötter. Jag har i och för sig redan lite problem på den kanten, så jag tar det varligt, även om jag känner att jag börjar bli ivrig!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.