Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 1977 visningar

Astma

Peter G
1988 • Stockholm
#1
17 februari 2008 - 13:30
Gilla
Hej!

Jag har astma och tar ganska mycket medicin. Men trots det så tycker jag att jag besväras när jag är ute och springer. Jag tar nära maxdosen av symbicort, 3 doser morgon och kväll (max är 4).

När jag gjorde en spirometri nyligen så visade den att jag var korrekt medicinerad. Men jag tycker ändå det är luftrören snarare än benen som tar emot när jag joggar.

Någon som har något tips??
1973 • Vallda
#2
17 februari 2008 kl 17:58
Gilla
Hej.
För ett par månader sen fick jag symbicort (2 dos) utskriven tillsammans med SINGULAIR som tas på kvällen och är till för att motverka astma vid ansträngning. Har funkat perfekt för mig nu i min nystart.
1985 • Linköping
#3
17 februari 2008 kl 23:34
Gilla
Hej

Jag har också ganska ordentlig astma, medicinerar med singulair, symbicort och bricanyl. Mitt tips till dig är att ta en dos bricanyl en halvtimma innan du ger dig ut, och att du ska försöka springa i bra temperatur. Att springa i kyla är omöjligt för mig oavsett hur välmedicinerad jag är (har också bra värden).

Läs gärna mer om min kamp med löpningen trots utmaningar som astma och knäproblem http://footstep.wordpress.com
1978 • Dalby
#4
18 februari 2008 kl 13:18
Gilla
Det blir jobbigare när det är kallt, eller väldigt fuktigt tycker jag. Jag tar Astmanex morgon & kväll samt oxis eller ventoline en stund innan jag ger mig ut, jag upplever att astman kan förbättras genom att man "pressar" sig oavsett vilken typ av träning man utövar och kapaciteten ökar eftersom och man känner av förbättrningen.

Jag ligger en bit över normal viks spirometritesterna men får problem ändå, det är nog ganska oundvikligt i ala fall under extra besvärliga perioder som vid kyla eller om man har problem med vissa pollen med.

Mitt tips är att kämpa på:)
1995 • Helsingborg
#5
18 februari 2008 kl 13:28 Redigerad 18 februari 2008 kl 13:27
Gilla
Tjena! Det är många med astma som inte klarar av kall luft när dom springer, så jag
undrar om ni har provat att springa med airtrim?
Jag har inte själv astma så jag vet inte om det hjälper, men det borde det ju.
http://www.letro.se/default.asp?prodid=18144 http://www.airtrim.se/
Mårten Svensson
1944 • lilla edet
#6
18 februari 2008 kl 18:33
Gilla
Hej ! Att köra ett uppvärmningspass före träning/tävling är också väldigt
viktigt i alla fall om man ska tro på min astmasköterska,men hur ofta tar man
sig tid till det.Tar själv Seretide morgon och kväll och Bricanyl en halvtimme
före träning/tävling.
EvaMarie
1957 • Linköping
#7
18 februari 2008 kl 18:57
Gilla
Kopierar ur ett av mina tidigare inlägg i ämnet:

Jag har också astma, fick diagnosen för några år sedan - och då samtidigt förklaringen till varför "jag hade så dålig kondition". För det hade jag ju inte! Det var bara det att när jag anstängde mig så tog det stopp på ett så obehagligt sätt.

Nåväl - jag fick bland annat hjälp av en jättebra astmasköterska som förutom att hjälpa till att ställa i medicinen rätt (singulair, asmanex och bricanyl) även hjälpte mig med bra råd. Här är några (blandat med egna erfarenheter). Kanske passar det även dig!

Jag använder mig av samma "grundregler" för all träning, vare sig det är löpning eller simning. När det gäller simning så varierar det väldigt mycket mellan olika simanläggningar hur de fungerar - på en del ställen verkar de ha stora problem med luft- och vattenkvalitet och det ger besvär direkt!

Ta förebyggande luftrörsvidgare. Om du vet att du ska göra något som kan ge astmaproblem - ta Bricanyl (eller vad du nu har) i god tid. Bricanyl sägs ju fungera "direkt" och vara i full fart efter 15 minuter, men jag tycker att jag får ännu bättre effekt om jag tar den 45-60 minuter innan träningen.

Värm upp långsamt och försiktigt. Min astmasköterska föreslog 15 minuters rask gång innan löpningen. Något som jag nu har modifierat till fem minuters gång, 1 min lugn jogg, fem minuters gång, lugn jogg, tre minuters gång - och sedan börjar jag jogga lugnt i början av passet.

Kör inte för länge i samma (höga) tempo. Astman blir mycket bättre om man andas "på olika ställen/olika djupt". Variera därför tempot. Jag brukar framgångsrikt köra sex minuter på 60-70%, fem minuter på 70-80% och fyra minuter på 80-90%. Och sedan börjar jag om igen, beroende på hur långt pass jag vill springa.

Ett annat sätt att variera är att springa i ditt eget tempo. När/om du känner att du börjar närma dig en "astmagräns" så tar du helt enkelt och bryter av och går i några minuter. Därefter återgår du till jogg/löptempot. Brukar fungera mycket bra.

Om/när andningen börjar låta/pipa kan du prova att öppna munnen lite mer än vanligt när du andas in. Det slappnar av musklerna runt luftröret vilket hjälper till lite. Ibland är en del av astmabesvären helt enkelt att man spänner sig i luftvägarna för att man "vet" att det snart kommer att bli jobbigt att andas.

Avsluta lugnt. Jag går alltid under de sista fem minutrarna av passet.

Träna yoga. Många av de mer fysiska yogavarianterna innebär att du andas djupt, fullständigt och långsamt i takt med rörelserna. På så vis blir du inte bara starkare, smidigare och mer balanserad utan du tränar även lungornas funktion.


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.