Foruminlägg av Rebecca Pedersen

< < < 1 2 3 4 5 > > >
#1
9 oktober 2011 kl 18:32
Gilla
Jag tror det har med knäskålssenan att göra, jag ska se om jag kan hitta något bra om det på nätet. Jag skulle rekommenera att träna upp muskulaturen runt knät. Men inte genom klassiska benspark de ska du undvika. Gör lyft med rakt ben då du sitter på golvet, svårt att förklara ska se om jag hittar något om det också Sen ska du träna upp baksida lår och gör övningar som draken. Det handlar om överbelastning tycker jag det låter som, knäskålssenan klarar inte av belastningen som blir, du kan även öka sakta och viktigt vilket underlag du springer på, undvik astfalt. Återkommer om jag hittar mer info.
#2
9 oktober 2011 kl 18:40
Gilla
Patellar tendiopati, sök på det och se om det stämmer med va du känner? Kallas även hopparknä. Hittar ingen bra länk på övningen jag tänker på på nätet än så länge. Men om du har haft besvären en tag tycker jag du ska söka upp en sjugymnast och få träningsprogram av henne/honom.

/Lycka till.
#3
9 oktober 2011 kl 18:46
Gilla
Det är ingen som helst fara att träna två dagar efter varandra. Är mest inom styrketräningen som man skall vila i 24 timmar för att musklerna ska hinna bygga upp sig igen annars bryter man bara ner sig hela tiden. Men när det gäller konditionsträning är det ingen fara. Viktigt att lyssna på kroppen dock, är du seg och känner dig sliten så är det viktigt att man vilar emellnåt. Och sen ska man ju alltid trappa upp träningen om man är ovan kanske det inte är det bästa att börja med två dagar efter varandra jämt. Lyssna på kroppen är det viktigaste och att man varierar sin träning för att minska risken för belastningsskador.

Lycka till och kör hårt! Bara att hojta om du vill ha tips jobbar med sånt här.
#4
9 oktober 2011 kl 18:53
Gilla
Håller med Magnus jätte viktigt med variation för att man skall utvecklas. Gör lite olika intervaller, korta, långa, backar och kör ett intervallpass i veckan. Och sen är det alltid bra att styrketräna för att utveckla sin löpning och sen även teknik löpning kan göra att man blir snabbare.

Lycka till!
#5
9 oktober 2011 kl 18:59
Gilla
Jag tycker personligen inte BMI är något speciellt bra mått, den tittar på din vikt i förhållande till din längd men den tittar inte på vad vikten består av. Är man tränad och har mer muskler än en "medel svensson" kan man lätt komma upp i övervikt.

Jag tycker istället man skall mäta sin kropp och ta bilder. Det spelar stor roll för din hälsa vart fettet sitter och det är fettet runt magen och dina organ som är det farliga.

Sen är det bättre att vara lite överviktig och träna än att vara "normalviktig" och inte träna.

Så strunta i BMI. Och ett litet tips när man vill bygga muskler måste man ligga plus i sitt kaloriintag på ca 500 kilokalorier per dygn. Så är bättre att försöka bli av med din mage när du tränat upp dig lite för annars kommer du ändå bara lägga på dig under tiden du bygger muskler.

/Becca
#6
10 oktober 2011 kl 20:38
Gilla
Det är jätte svårt att säga utan att veta mer om dig om du vill ha en mer ingående råd.

Men frukosten är jätte viktig, dagens viktigaste mål mat och den ska bestå av 20-25 % av ditt totala energiintag, lunch och middag på 30-35 % resterande ska du slå ut på 2-3 mellanmål. Frukosten ska alltså vara nästan lika stor som lunchen och middagen.

Ät mycket fibrer, grönsaker och frukt, är viktigt att få i sig av kolhydrater, fett och protein vid alla måltidier. När man tränar mycket är det också viktigt att få i sig näring så tätt inpå träningen som möjligt för att återhämtningen ska ske så snabbt som möjligt. Ett bra tips på att få i sig efter träning är banan och lite pucko tex.

Laga så mycket från grunden som det bara går, halvfabrikat innehåller ofta lite näring och mycket onyttigheter. Är svårt att kombinera att bygga muskler samtidigt som man kör mycket löpning oavsett vad man äter. Om man vill bygga muskler ska man ligga på 500 kilokalorier plus varje dag och det blir i stort sett en extra måltid.

För att kroppen ska hålla för mycket träning är det viktigt att man ser till så man får i sig mycket näring. Många tittar mycket på hur mycket kalorier man får i sig men inte vad man får i sig näringsmässigt. Man ska äta färglad mat för de innehåller ofta mycket näringsämnen. Ät varierat och titta lite på innehållsförteckningen för att se vad det du köper innehåller på så sätt kan man se till att välja det nyttigare alternativet. Tex är det bättre att köpa en fil med smak än en yoghurt med smak om man tittar på mängden socker man får i sig. Det som står först i en innehållsförteckning är det som produkten innehåller mest och ju längre ner i innehållsförteckningen ett ämne är ju mindre finns det i produkten.

Hoppas du fått några användbara tips

Lycka till!
#7
11 oktober 2011 kl 18:08
Gilla
Pulsklocka kan man absolut använda sig av om man vill bli snabbare, kan ibland vara lättare att pressa sig lite om man har en pulsklocka och är en tävlingsmänniska och så kan man ju pulsträna :-).

Sen är intervaller/fartlekar a och o när man vill bli snabbare. Backintervaller rekommenderar jag verkligen för då för musklerna sig en utmaning. Sen är det även bra att lägga in styrkesträning och titta på sitt löpsteg för att bli effektivare i sin löpning. Börja med att byta ut ett "vanligt" löppass mot ett intervallpass, och variera intervallerna med backintervaller, korta intervaller och lite längre intervaller.

Du ska absolut inte köpa piller, det hjälper inte. Ät vanlig hälsosam mat!
#8
11 oktober 2011 kl 18:11
Gilla
Stefan är det för kurs du läser lät intressant... är nämligen kostrådgivare och bara älskar att läsa olika kurser om kost ;-) Går den på distans eller läser du här i gbg på universitetet?
#9
11 oktober 2011 kl 18:38
Gilla
Vid löparknä är det senan tractus ilitibialis som går från gluteus medius (rumpmuskeln på sidan) och går ner till smalbenet och fäster på utsidan av benet strax nedanför knät som det är problem med ofta kan det bero på överbelastning eller att den senan är kort men då har man som sagt var ont på utsidan av benet och nedanför knät inte inne i knät som Mia pratar om så tror inte att det är det.

Utan tror som sagt var på hopparknä=Patellar tendiopati, kan även vara Chondromalicia Patella som Stefan pratar om. Om du är öm precis under knäskålen när du trycker tror jag det är hopparknä annars är det nog Chondromalicia Patella tycker jag det låter som men tror mest på hopparknä.... Vid Chondromalicia Patella har man oftas mer ont av att benen böjt, sitta länge, köra bil, och smärtor nerför trappor.... Stämmer detta på dig?

Oavsett vilka av det här det är så är det viktigt att stärka upp musklerna baksida och framsida lår och om det är hopparknä kan man behöva vila. Kom precis på att man kan även testa att "tejpa upp knäskålen" då sätter man en tejpbit tex coachtejp under knät. Du har benet böjt på en stol slappnar av och försöker lyfta upp knäskålen genom att dra tejpen underknäskålen man trycker alltså in knäskålsenan lite. Är svårt att förklara men detta kan göra att man avlastar senan som sitter mellan knäskålen och smalbenet för den är irriterad och detta kan göra att man får mindre ont. Att prata med mig är nästan som att gå till en läkare, jag är bla sjuksköterska, massör, styrkesträningsinstruktör och har i stort sett haft alla knäskador man kan ha bla både hopparknä och Chondromalicia Patella .... ;-) Så vill nästan säga att jag kan mer om knän än en vanlig allmänläkare ;-)
#10
27 oktober 2011 kl 11:21
Gilla
Låter som tiderna jag satsar på, precis varit på träningresa och fått löpartips av Malin Ewerlöf och delar gärna med mig av dem. Behöver någon som drar ut mig i mörkret nu i höst. Hoppas du hör av dig.
/Becca
#11
13 november 2011 kl 15:42
Gilla
När muskelbristningen återkommer på samma ställe beror det ofta på att man stretchat och masserat för dåligt efter skadan. När en bristning läker så läker inte bindväven i rätt riktning utan lite huller och buller och detta gör att muskeln blir mindre elastisk och man lättare sträcker sig igen. Så är oerhört viktigt at tbörja stretcha och massera så att bindväven växer ihop sig som den ska, det kan man börja med efter 72 timmar efter skada (tror det är efter 72 timmar eller om det är redan efter 48 hmm minnet är inte så bra just nu...)

Sen om du ofta får bristningar men på olika ställen låter det som om du har överansträngt muskeln på ett eller annat sätt, som löpare är det oerhört viktigt att styrketräna för att förebygga skador. Och att man värmer upp ordentligt och inte bara börjar springa full fart.

Tycker absolut du ska vända dig till en sjukgymnast och då som någon nämde tidigare gärna någon som har inriktning mot idrott. Låter som om du behöver rehabilitera dina vader ordentligt.

Hoppas det blir bättre snart.
/Lycka till.
#12
13 november 2011 kl 15:49
Gilla
Jag tyckr du ska träna bålstabilitet och stretcha, precis som nämns i tidigare inlägg är ni män ofta väldigt stela. För korta muskler i höftböjare eller baksida lår kan orsaka värk i ländryggen. Jag tycker du ska satsa på piriformis, är en muskel som har hand om rotationen i höften och sitter djupt i rumpan, om denna är för spänd kan den bla orsaka ilningar ner i benet så kallad falsk ischias. Börja med den och se om det hjälper och gör så klart allmän stretch efter löpningen. Jag tycker absolut att du ska fortsätta med löpningen, men kanske inte springa så långa pass och inte så mycket i backar då det blir högre belastning på ryggen då.

/Lycka till
#13
13 november 2011 kl 15:50
Gilla
Jag har ingen som helst erfarenhet men också haft lite planer på att åka dit med springtime.....
#14
13 januari 2012 kl 22:15
Gilla
Jenny hängde inte med riktigt där du skriver man äter mer protein än vad man behöver.... Ja det gör man men man kan ju inte lagra protein så du använder aldrig protein som energi förutom när du bryter ner musklerna. Det proteinet du har i mag/tarmkanalen används ju i första hand till att göra så att kropppens funktioner fungerar och det i mag/tarmkanalen som du inte nyttjar kissar du ju ut typ....
#15
1 februari 2012 kl 20:04
Gilla
Låter skit kul, precis vad jag behöver just nu då löpningen går trögt!!!
#16
16 mars 2012 kl 22:41
Gilla
Jag tycker det låter som om du äter för lite. Jag är 165 och väger runt 60 kg och min BMR, alltså vad min kropp behöver för att fungera ligger på drygt 1300 kcal. Sen utöver det så behöver den ju energi för min träning, mitt jobb och vardagliga aktiviteter. Och som någon nämde innan så "ska" man ligga minus 500 kcal om man vill gå ner i vikt och då brukar man få en viknedgång på ca 0,5-1 kg per vecka. ´

Det där med att om du inte går ner i vikt så äter du rätt mängd stämmer inte riktigt. För äter man för lite så sparar kroppen den energin den får för att den tror du svälter och på så sätt så släpper den inte ifrån sig fettet på samma sätt kan man enkelt säga. Så vid viktnedgång gäller det att inte äta för lite. Är även viktigt att tänka på vad man äter ju mindre man äter så man får i sig den näring man behöver.

Det är svårt att säga exakt vad du behöver utan att veta din dagliga fysiska aktivitet, din längd, vikt, ålder mm Sen är det där med förbränning väldigt individuellt och ju mer vältränad du är både konditionsmässigt och muskelmässigt så förbränner du mer än om du är otränad.

Jag tycker inte man skall titta för mycket på vikten utan mät dig också, man kan ju minska och ändra form utan att det händer så mycket på vågen då densiteten på muskler är högre än fett= muskler väger mer än fett.

/Lycka till
#17
16 mars 2012 kl 23:00
Gilla
Jag kan tips om en bra bok som gör att du förstår lite varför kroppen du reagerar lite som du gör samt ger tips om hur man kan tänka för att få hjälp med sina matvanor. Hjärnkoll på vikten heter den. Jag tycker den är lättläst (är dock sjuksköterska och kostrådgivare men har dubbelkollat med vänner som läst den utan någon utbildning inom ämnet) och förklarar bra hur kroppen fungerar.

Matmissbruk är som alla missbruk det handlar om något som triggar igång belöningscentrat. Stort lycka till och jag håller med föregående talara om att det finns massa hjälp att få. Och ge inte upp, se inte motgångarna som misslyckanden utan som lärdomar på vägen :-)

Lycka till.
#18
8 maj 2012 kl 22:12
Gilla
Det är jätte många som rusar iväg som dårar i början precis vid start, gå inte på den niten och falla in i deras tempo utan låt dårarna springa förbi dig och flina gött åt dem när du sedan springer om dem bara några km längre fram då de redan har stupat då :-)

Känn efter hur det känns och tänk på att du ska springa dubbelt så långt och lite till jämfört med vad du brukar. Publik och att det är tävling ger helt klart extra energi!

Ett annat tips är att inte dricka energi drycken om du inte är van vid det för magen kan lätt krascha då och springa med magknip är ingen höjdare.

Och ett stot lycka till!!!
#19
11 maj 2012 kl 21:41
Gilla
Vet hur du känner det, jag får inte springa för min sjukgymnast eller läkare pga mitt knä. Och förbuftet börjar tala om för mig att jag nog inte kan springa något annat år heller :-(

Men stort LYCKA TILL till er som ska springa om vädret inte är allt för jäkligt så har jag tänkt komma och kolla och hejja!!!

Om någon vill föja mitt knäs resa så har jag en blogg som heter rehabecca.wordress.com ;-)
#20
11 maj 2012 kl 21:41
Gilla
Och ja krya på dig så klart!!!
< < < 1 2 3 4 5 > > >