Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 8606 visningar

Är så läss på dessa muskelbristningar

Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#1
29 oktober 2011 - 13:18 (Redigerad 29 oktober 2011 - 13:18)
Gilla
Haft vila i 1 månad. Har nu kommit igång med ”rehablöpning” efter en muskelbristning i vänster vad (för tredje gången). Nu har jag fått en ny muskelbristning men i höger vad (fjärde muskelbristningen på ett år). Jag tar extra vitaminer, gör excentriska tåhävningar är noga med stretchingen och skorna är inte för gamla. Är det någon mer som haft problem med upprepade muskelbristningar och kommit på en lösning? Är så trött på detta jag vill verkligen ”springa”.
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
29 oktober 2011 kl 13:39
Gilla
Hej!
Använder du kompressionsstrmpor? Annars så prova det.

Du sa att du äter extra vitaminer....... Vill inte märka ord men själv äter jag extra magnesium (vilket är en mineral) och vill tro att det har hjälpt mig.
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#3
29 oktober 2011 kl 14:12
Gilla
Även jag har detta problem. Har haft en rejäl bristning i vaden och nu en mindre men återkommande bristning i baksida lår.

Tyvärr ingen lösning än, men även jag äter magnesium (slarvar dock en hel del).

Skall testa nu under uppbyggnadsmånaderna att köra mycket alternativ träning (gym+spinning) samt strech. Har även en naprapat som jag kommer att konsultera en hel del.

Målet för nästa år får helt enkelt bli att försöka hålla mig skadefri. Dvs stegra träningen MYCKET långsamt, inte springa när jag är sliten, hel del alternativ träning osv. Till skillnad på att ha en massa tider och lopp som mål. Just nu känns det bara som en nedåtgånde spiral. Konditionsmässigt är det inga som helst problem...med kroppen är uppenbart inte på samma nivå. Tror det beror en hel del på det förhållandet. Under löppassen skriker hela kroppen att jag skall trycka på, känns så jäkla härligt...men sen kommer skadorna!

Lite egna teorier bara...intressant att höra vad ni andra skadebenägna kommer fram till...och framför allt ni som tagit er ur träsket.
#4
29 oktober 2011 kl 16:17
Detta inlägg har raderats
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#5
30 oktober 2011 kl 09:44
Gilla
@Mikael det är inte kul med dessa bristningar. Hoppas du blir bra snart och att vi hittar en lösning.
@Lennart: Tack för tipset nu skall jag köpa kompressionsstrumpor.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#6
30 oktober 2011 kl 12:55
Gilla
Mia du skriver inte så mycket om vad du redan provat. Har du fått till sjukgymast? Helst en som är inriktad på idrottsskador. Kanske kan du träna vaderna på fler sätt men även andra muskler kan ju påverka och kan behöva bli starkare.
Kanske kör du igång löpningen efter skada för tidigt och/eller för hårt? Ibland måste man bita i det sura äpplet och köra alternativ träning istället.

Även löpteknik kan ju ha inverkan på belastningen på vaderna. Tar du långa studsande steg så kan det vara bidra till högre belastning. I så fall prova att korta steget och istället öka stegfrekvensen.
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#7
30 oktober 2011 kl 13:31 Redigerad 30 oktober 2011 kl 13:41
Gilla
Jag har varit på en sportskadeklinik. Tipset där var att bla. ändra mitt löpsteg men jag har ändå fått muskelbristningar. Har haft inlägg också men inte märkt någon skillnad (muskelbristningar ändå). Special träning för vader och fötterna. Samt varit hos en massör. Jag har vilat i en månad, första löpningen var endast 1 km på slät mark sedan lite längre för varje pass. Har haft rehabskudd på den muskeln som jag haft problem med.
@ Staffan låter mycket intressant med att att korta steget, Av de på sportskadekliniken fick jag tipset att sätta i hälen förts vilket bidrar till att steget blir längre. Eftersom det inte blev bättre av deras tips. Har jag tittat på några videotips om hur man kan sätta i forten så jag provar nu mer att ha en mellanfots isättning och ha ett aktivt från skjut. Men skall verkligen testa att korta steget och öka steg frekvensen. Tack för tipset!!!
Edit stavfel
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#8
30 oktober 2011 kl 13:41
Gilla
@Mia: Inga problem!
Det är alltid svårt att beskriva exakt hur man tänker ett löpsteg men jag reagerade på "aktivt frånskjut". Vad jag förstår så är väl en del av vitsen med en högre stegfrekvens (och därmed kortare steg) att man inte behöver skjuta ifrån så mycket - istället för att skjuta ifrån och ha en längre flygtid så skjuter man ifrån mindre samt landar på mellanfoten och kompenserar genom att öka stegfrekvensen (t.ex. - det finns många åsikter men så försöker jag göra). Däremot bör du nog undvika att som vissa propagerar landa på framfoten eftersom det belastar vaden extra mycket.
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#9
30 oktober 2011 kl 13:52
Gilla
@Stefan när jag springer som jag brukar så lyfter jag bara foten helt passivt upp, 0 i från skjut. Svårt att beskriva men jag springer ungefär som en "passare" som man för över ett papper. Vinner nästan inga eller inga centimeter i steget. Hoppas du förstå vad jag menar. Men skall verkligen testa detta med kortare steg. Framfots löpning kommer jag aldrig göra för jag har hört att det sliter på vaderna.
Peter
1967 • Lomma
#10
11 november 2011 kl 00:23
Gilla
Bristningar i vaderna har också varit ett stående problem för mig.
När jag i våras fick en startplats i NY Marathon besökte jag en
naprapat för att få hjälp med problemen. Han tipsade om att ändra
mitt steg från att ha en kraftig hälisättning till att landa lite
längre in på foten, styrketräna vaderna med enbens-stående och tåhävningar plus fotvård.

Problemen försvann succesivt och en 14 veckors träningsplan kunde genomföras. Nästan... 2 veckor innan loppet brast ena vaden. Panik!

Jag köpte då kompressionsstrumpor, började använda en värmelampa
morgon o kväll och körde lätt massage. Just värmelampan upplevde jag som oerhört effektiv. Efter en veckas behandling kunde jag ta första lätta passet o ytterligare några småpass innan loppet.

Själva loppet gick strålande utan några som helst problem med vaderna. Har aldrig tidigare känt mig så pigg i vaderna efter en sådan kraftansträngning. Jag är ganska övertygad om att det var kompresssionsstrumpornas förtjänst. Låren var däremot helt slut och är det fortfarande 4 dagar efter loppet. Men än en gång, värmelampan som löste muskelknutor och fick igång blodcirkulationen var helt fantastisk.

Mitt tips; kompressionsstrumpor, värmelampa och lätt massage!
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#11
11 november 2011 kl 06:07 Redigerad 11 november 2011 kl 06:07
Gilla
@Tack Peter för tipsen! Grattis till loppet!!!! Starkt gjort!!
Nästa vecka skall jag till en naprapat men speciell inriktning idrottsmedicin. Han skall bla. kolla mitt löpsteg.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#12
11 november 2011 kl 09:19
Gilla
Jag har jätteproblem med vaderna men har gett upp;-)

Mina två tips: Mycket tighta åtsittande kompressionsstrumpor (jag har enbart Mabs ribbstickade som jag köper på Apoteket för de har den smalaste omkretsen stl XS) och massor med Linnex på vaderna.
Funkar hjälpligt!
Pia Diding
1969 • Göteborg
#13
12 november 2011 kl 21:27
Gilla
Hej! Har själv haft en muskelbristning baksida lår. Började hos en PT på gymmet för dryga månaden sen för att rehabilitera min skada, vilken jag har haft i drygt 1,5år. Har tidigare gått hos både osteopat och naprapat vilket har varit bra för stunden. Hur som helst så rekommenderade PTn mig att bla rulla på en tennisboll och en brödkavel varje dag. Det är nog det bästa tipset som jag har fått:) Det finns även större rullar som man kan köpa i sportaffärer. Det kan vara lite svårt att få in tekniken i början men med lite tålamod så lär man sig snart. Jag brukar köra igenom hela benet i olika vinklar men fokuserar lite extra där jag har min skada. Anmälde mig precis till Stockholm maran, vilket inte var att tänka på förut. Lycka till!
1981 • Göteborg
#14
13 november 2011 kl 15:42
Gilla
När muskelbristningen återkommer på samma ställe beror det ofta på att man stretchat och masserat för dåligt efter skadan. När en bristning läker så läker inte bindväven i rätt riktning utan lite huller och buller och detta gör att muskeln blir mindre elastisk och man lättare sträcker sig igen. Så är oerhört viktigt at tbörja stretcha och massera så att bindväven växer ihop sig som den ska, det kan man börja med efter 72 timmar efter skada (tror det är efter 72 timmar eller om det är redan efter 48 hmm minnet är inte så bra just nu...)

Sen om du ofta får bristningar men på olika ställen låter det som om du har överansträngt muskeln på ett eller annat sätt, som löpare är det oerhört viktigt att styrketräna för att förebygga skador. Och att man värmer upp ordentligt och inte bara börjar springa full fart.

Tycker absolut du ska vända dig till en sjukgymnast och då som någon nämde tidigare gärna någon som har inriktning mot idrott. Låter som om du behöver rehabilitera dina vader ordentligt.

Hoppas det blir bättre snart.
/Lycka till.
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#15
20 november 2011 kl 10:26
Gilla
Tack alla för era tips!

Nu har jag varit hos en Speciallist för idrottsmedicin.
Det visade sig att jag bla är jätte svag i bäckenmusklerna och lårmusklerna. Detta leder till att det finns ingen jämvikt mellan de muskler jag skall använda när jag springer och det gör att mina vadmuskler får ta hela "smällen" när jag springer. Jag tappar bla vänster höft, är jätte stel i höger fotled. Så nu har jag fått ett träningsprogram för att stärka mina svagheter samt bli smidigare i fotleden.
Tack igen alla för tipsen!!!!
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#16
20 november 2011 kl 11:06
Gilla
Det låter jättebra att du fått en ordentlig analys och orsaker till problemen. Lycka till med träningen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.