Foruminlägg av Ulrika Andersson

< < < 1 2 3 > > >
#1
17 februari 2011 kl 21:17
Gilla
Än så länge är jag anmäld till mina två första halvmaror någonsin, Sydkustloppet 30 april samt Göteborgsvarvet tre veckor senare.
Är sugen på fler tävlingar, gärna kring milen, men har inte hittat någon som verkar särskilt rolig eller passar in i tid/plats - återstår att se hur hösten ser ut. Taggad till tusen!!
#2
19 februari 2011 kl 12:13
Gilla
Har också börjat lägga till, kul initiativ - skönt att få lite nytt i lurarna :)
#3
19 februari 2011 kl 13:04
Gilla
Som alla säger, en befriande tråd. Är väl sällan man är snabbare än någon annan, känner mig allt som oftast som en elefant med tre ben när jag är ute. Men med lite intervall och fartleksövningar en gång i veckan verkar det hända lite saker nu, tog 5 km under 30 min för första gången i måndags, sedan jag började löpträna på allvar i somras. Dessutom gjorde jag min snabbaste km någonsin under samma pass (4.15) - och då var det inte ens ett intervallpass, utan jag låg i behagligt tempo/puls (även om min puls verkar löjligt hög jmf med alla andras) hela vägen.

Skynda långsamt försöker jag göra till mitt mantra, ibland är man bara lite för otålig för sitt eget bästa! :)
#4
25 februari 2011 kl 12:19
Gilla
Hej,
Vet inte om det här hjälper eller stjälper, men jag tejpar alltid mina fötter innan jag ger mig ut även om jag har löparstrumpor. Löparstrumporna i sig bidrar till att jag inte behöver tejpa lika mkt eller över lika stora delar av fötterna som när jag använde vanliga strumpor - lite beroende på längd på passen också naturligtvis. Däremot har jag vissa delar av fötterna, stortårna och delen på foten precis under stortårna, som verkar vara extra känsliga även på kortare rundor så de tejpar jag löjligt väl var eviga gång :)

Tidsödande? Ja, men jag slipper ha ont och varigt och kan njuta av längre pass :) Det är förvisso fullt möjligt att jag bara inte hittat rätt i strumpträsket... Nike verkar ha en del bra som jag inte provat än exvis :)
#5
25 februari 2011 kl 14:16
Gilla
Compeed är lite av en frälsare för söndriga löparfötter :)

Jag kör två varianter av tejp, vanlig sporttejp som man kan köpa i sportaffären utgör grunden. För att det ska sitta och inte vecka sig efter 10km som Peter haft erfarenhet av så brukar jag även tejpa med Micropore (kirurgisk papperstejp) som man kan köpa på apotek över just mina känsligaste ställen på fötterna. Använder bara Micropore på andra delar av fötterna där slitaget inte är lika nämnvärt, går även att lägga dubbelt lager av den.

Har själv aldrig fått "lära" mig hur jag ska tejpa utan jag har testat mig fram och det här verkar fungera hittills. Har förvisso bara kommit upp i dryga 13-14km som längst (än så länge) på mina pass så vi får se hur länge det håller...
#6
27 februari 2011 kl 13:48
Gilla
Här öser det in alternativ, vilket även jag letar efter :) Körde långpass igår och även om jag inte åstadkom några direkta blåsor så kunde jag ana deras ankomst under tejpen (tror det har med dålig fuktbortförsel att göra, i brist på bättre ord) samt att jag tydligen tejpat så in i bomben mkt så att skorna kändes små efter ett tag vilket var en otrevlig känsla i sig. Sportslick ska införskaffas inför nästa långpass, helt klart, sedan ska jag se över mina strumpor, tackar!!
#7
4 mars 2011 kl 13:26
Gilla
Ok, jag tjuvade lite och testade Sportslick redan i onsdags - då Posten för en gångs skull var snabb med leveransen :) Kom runt drygt 7km med bara Sportslick och löparstrumpor på fötterna (och naturligtvis skor :P), utan någon känning alls av vare sig de befintliga (begynnande) blåsorna eller några nya.
Är nästan beredd på att skriva under pappret som Sportslickfrälst, men vill ge det ett långpass innan dess. Samtidigt så undrar jag om det går att få tag på i fysisk butik och inte bara på nätet? (med risk för att gå off-topic)
#8
4 mars 2011 kl 16:51
Gilla
Har själv för tillfället löst problemet med lurar som sitter kvar i mina små öron, har dock ett större problem med hörlurssladden. Den förflyttar sig under passens gång och leder ibland till att ena eller båda hörlurarna åker ut. Någon som har en lösning på det problemet?
#9
7 mars 2011 kl 11:01
Gilla
Själv tränar jag enbart efter olika pulszoner och även om jag kan välja att få feedback på hastigheten jag håller under passet, så är det pulsnivån som räknas och även det som lite bestämmer om jag 'joggar' eller 'springer'. Det är helt beroende på ens egen ansträngningsnivå helt enkelt, känner man att man har sprungit så har man väl gjort det också ;) I början kändes det alltid som att jag bara hade 'lufsfart', men nu känner jag en tydlig skillnad på min 'lufs-', 'jogg-' och 'springfart' rent ansträngningsmässigt och frånsett faktisk hastighet (då den kan skilja sig från dag till dag).
Brukar annars, som Zingo, först och främst nämna längden.. om jag inte åstadkommit någon form av pers dvs, då måste jag få skryta lite om hastigheten också :D
#10
8 mars 2011 kl 11:54
Gilla
Måste säga att dokumentärserien (3 delar) Marathon Man om Eddie Izzard (någon har nämnt den ovan men jag pushar på den ändå) är något av det mest motiverande jag sett, verkligen en känsla av kan han så kan banne mig jag också. Sedan att jag är ett fan av mannen sedan flera år gör den inte sämre...
#11
9 mars 2011 kl 14:45
Gilla
Jag har suttit och förkovrat mig i framfotslöpning de senaste veckorna - lite för att komma underfund med om det är det jag gör nuförtiden. Har "bara" sprungit sedan förra sommaren och provade då ut mina första riktiga löparskor och fick mig ett gott skratt över hur mkt jag överpronerade i affärens neutrala skor. I vilket fall som helst, så har mina adidas adistar salvation 2 känts bra i stort sett hela vägen och de känns fortfarande bra, men.. nu upplever jag mig själv landa betydligt mer på fram/mellanfot än vad jag tidigare gjort, har betydligt högre stegfrekvens än innan och det känns att vaderna får jobba . Innan fick jag div känningar i knän och höfter från och till - detta har försvunnit nu men ist måste jag stretcha både mina vader, men framförallt framsidan av mina smalben betydligt mer än innan och mina benhinnor känns ömma efter varje pass (det lägger sig förvisso och upplever inga besvär av dem annars).
Av denna anledning så undrar jag helt enkelt om det går att kombinera ett framfotslöpsteg med skor för överpronation, eller om jag gör mer skada med dessa skor och borde leta efter nya?
#12
15 mars 2011 kl 21:10
Gilla
Tackar för information och tips, mycket intressanta klipp!
Misstänker också att jag spänner mig under delar av passen - främst när jag "slöjoggar"/uppjogg i början, då faller inte löpsteget så naturligt tydligen och framsidan på ena smalbenet känns av.
Springer nu på sätt som känns bäst för stunden, fortf mkt framfot, men på långpass tenderar det att variera under passets gång efter ren känsla.
#13
26 mars 2011 kl 11:51
Gilla
Oh, nu vill jag ju också ha, men nu verkar de vara slut både här och där. Dessutom har jag naturligtvis spanat in en färg som inte verkar finnas annat än på Sonys egen hemsida vilket ger en markant prisskillnad :|
#14
26 mars 2011 kl 17:13
Gilla
So far so good, gör i princip små pb varje pass jag gör just nu nästan, är i god form och på väg mot en betydligt bättre sådan.
Idag gjorde jag distansrekord på mitt långpass, 18.23km, samt nytt fartrekord (snitt) på långpass - slog mitt fartrekord från förra långpasset för en vecka sedan med 9 sek/km och då var förra veckans fartrekord en förbättring med 13 sek/km från mitt tidigare bästa.

Ljuvligt! :)
#15
4 april 2011 kl 12:27
Gilla
Jaha, då fungerar inte enbart Sportslick för mina fötter längre, bara de senaste två veckorna har jag fått småblåsor under de mindre tårna, rejält stora blåsor under stortå och den delen av foten som är precis nedanför stortån (den delen av fötterna där jag i princip alltid har någon form av slitage).
I fredags lyckades jag åstadkomma en blodblåsa precis på det stället nedanför stortån, vilket innebar compeed och rejäl tejpning av fötterna inför mittl långpass igår + sportslick, men kom ändå hem med fler blåsor varav en "blåsa på blåsa" över min punkterade blodblåsa.

Mina fötter är i nuläget mitt enda problem som hindrar mig från att springa längre, smärtfritt och "snabbare" (känns det som iaf) och jag vet inte riktigt vad jag ska ta till för knep. Strumpor har jag testat en del olika och märker ingen större skillnad och knyter jag skorna hårdare så känns det som jag stryper blodtillförseln i dem, men det är kanske så det ska vara?
#16
5 april 2011 kl 12:54
Gilla
Tack för alla tips, inte trodde jag att min fråga skulle leda till en diskussion rörande Gebreselassie men ändå :)
Har numera ett nytt problem med min framfota nedsättning, nämligen blåsor. Vaderna och benhinnorna har tydligen vant sig vid den nya isättningen, medans mina fötter har fått det sämre.
De flesta andra "blåsdiskussioner" här verkar handla om blåsor i hålfoten, där har jag aldrig fått några, utan mina dyker upp precis där jag landar och sliter mest dvs undersidan stortå och området precis nedanför stortån.
Är det ett vanligt problem när man landar på framfot, eller trampar jag bara löjligt snett och isf finns det sätt att komma runt problemet? Kan jag ha fel skor trots allt, även om mina problem med blåsor varit från och till och inte konstanta?
#17
20 april 2011 kl 13:52
Gilla
Har tittat liten på Nathan Speed bältena, då solen börjar bli varm och påverkar mitt vätskebehov, och undrar vart man ska mäta när man ska välja storlek. Höft, över navlen, den naturliga midjan - det finns ju så mkt att välja på :)
#18
21 april 2011 kl 11:39
Gilla
Göteborgsvarvet blir min första officiella halvmaratävling och det närmar sig med stormsteg, är lite nyfiken på hur banan ser ut i form av stigningar/höjdskillnader främst. Har ju redan förstått att där är galet mkt folk, så det "hindret" är jag åtminstone lite förberedd på ;)
#19
21 april 2011 kl 21:47 Redigerad 21 april 2011 kl 21:47
Gilla
Närmar mig sakta men säkert milen under timman, eller ja, slog mitt gamla rekord på milen idag med över en minut och är nu bara 13 sek från att komma under timmen på sträckan!!! =) Dessutom så hade jag mer att ge, vilket känns kanon minst sagt... Sydkustloppet lördag om en vecka, vem vet vad lite medvind kan göra? =))
#20
22 april 2011 kl 08:48
Gilla
Är själv hundägare, men har haft turen att slippa lösa "attackerande" hundar. Däremot blev jag attackerad av en katt igår när jag var ute och sprang, den tyckte tydligen att min löparsko var en ypperlig leksak. Hans attack var effektiv då jag skrek till och försökte till mitt yttersta att inte råka sparka till det dumma djuret.. (jag lyckades).
Vet inte om jag tillför så mkt till diskussionen, då hundrädsla är en väldigt stark fobi och en hund kan tillföra så mkt mer skada vid en attack om man har VÄLDIG otur (har själv blivit biten). Däremot är jag inte direkt någon kattmänniska, men ja, jag får fortsätta hoppa över dem istället för att kräva att folk gör innekatt av dem.

Att hundägare många gånger verkar nonchalanta är tråkigt, men samtidigt har jag en hel del gånger mött personer utan hund som varit minst lika otrevliga och absolut inte lyssnat när man försökt be om ursäkt för att man inte haft sin hund tillräckligt kort kopplad enligt deras mening (typ lindad kring benet).
Hundägare har det yttersta ansvaret, men lite gemensam respekt och försök till förståelse från alla parter hade verkligen inte skadat.
< < < 1 2 3 > > >