PIGGELINA.SE

Piggelina provar: Polar Ignite

I SAMARBETE MED KLOCKMAGASINET

Jag har använt av Garmin som träningsklocka under många år. Ibland är vi best friends och ibland gnisslar det ordentligt. Därför tackade jag JA till erbjudandet att få testa Polar och deras träniningsklocka Ignite.  Den har nu suttit på armen dygnet runt i ett par veckor och här kommer min recension…

UTSEENDE:
Klockan är supersnygg.  Jag valde en med vitt armband för att det kändes fräscht, men den finns såklart i andra färger också, bl a svart och rosé. Den är nätt och känns inte för sportig för att använda till vardags. Displayen är alltid släckt om man inte trycker igång den, så man behöver inte flasha pulsen för kollegorna på måndagsmötet om man inte vill…

Foto: Kicki Uhlin

FUNKTIONER:

Klockan har bara en enda knapp. Och en touchskärm. Den är ganska självförklarande och du behöver nästan inte ens läsa manualen för att komma igång. Det är bara när du svurit över saknade funktioner (typ autopaus på cyklingen) som du kan ta en titt innan du fortsätter sura. För många saknade funktioner finns faktiskt där, om man bara hittar dem. Jag pratar av egen erfarenhet…

Det finns ett antal skärmar att swipa emellan. Den första visar din aktivitet för dagen. Via inställningar du gör när du börjar använda klockan kan du få veta hur stor del av dagens aktivitetsmål du uppnått. Och den säger till dig när det är dags att röra dig om du av en händelse landat i soffan lite för länge. Klickar du dig vidare i detta läge kan du se hur många steg du gått, aktiv tid och kaloriförbrukning.

Den andra skärmen visar aktuell puls. Klickar du på skärmen får du reda på dagens högsta puls, lägsta puls, samt lägsta puls vid sömn. Det sista är som upplagt för tävling med övriga familjen, och än så länge leder jag med 10 slag färre/minut än den goda tvåan…

Tredje skärmen visar hur länge sedan det var du tränade, och klickar du dig vidare får du se dina senaste träningspass. Du ser tiden, pulsen, kartan (om det är pass där gps:en varit med), pulszoner och kaloriförbrukning. Din träning registreras genom ett enkelt knapptryck. Du väljer vilken typ av träning du ska göra och ett par träningsformer finns förinställda. Vill du skräddarsy ytterligare går du in via tillhörande app och fyller på med träningsformerna du brukar syssla med. Så behöver inte alla pass gå under ”gruppträning” utan faktiskt specas som Body Pump, cirkelträning eller vad det kan vara du pysslar med.

Fjärde skärmen visar sömnen. Hur länge du sovit, hur många och långa avbrott samt hur djupt. Den samlar ihop alla fakta till en siffra som kan jämföras mellan dagarna. Du får även ett kvitto på din återhämtning baserat på puls, andetag och hjärtfrekvensvariation.

Och sist men inte minst. Den femte skärmen. Som är ett resultat av de föregående. Den ger dig förslag på aktivitet baserat på vad och hur mycket du tränat, samt hur din återhämtning varit under natten. Du kan få färdiga program illustrerade med den en liten gubbe som gör övningar. Ganska sött faktiskt.

polar ignite

PRIS:
Rek pris 2499 kr

MINA SYNPUNKTER:
Jag har alltid tyckt det där med sömninfo är onödigt. Jag märker ju om jag är vaken på natten och känner ju rätt väl om jag är trött eller inte. Ändå kan jag inte låta bli att tycka det är rätt kul. Att kunna få svart på vitt hur mycket av min sömn som varit djup, lätt, eller REM-sömn.  I början blev jag lite stressad när jag vaknade på natten för att klockan skulle ge mig sämre sömnbetyg, men det släppte efter någon vecka… Dock ser jag inte riktigt sambanden med vad som ger mig fint betyg på återhämningen eller inte. Ibland får jag dåliga poäng fast jag sovit både gott och länge. Lite kul att få anpassade träningsförslag utifrån sömnresultatet men helt ärligt har jag nog följt min känsla i kroppen mer än klockan under de veckor jag provat.

Jag tycker det har varit kul att se hur pulsen varit vid olika träningspass eftersom jag aldrig använder pulsbältet till min Garmin. Att ha mätningen i klockan gör ju att jag får det automatiskt när klockan är på, till skillnad från ett obekvämt pulsbälte som man ska komma ihåg var man la.

För utomhusaktiviteterna cykling och löpning tycker jag GPS:en har funkat klockrent. Den hittar snabbt satelliter och mäter bra.

Jag ska erkänna att jag inte helt grottat mig ner i alla funktioner som finns, bland annat andningsövningarna och möjligheten till att ladda ner egna träningsupplägg, men jag ser framemot att utforska detta ytterligare.

Jag tycker klockan är superkul som en lättillgänglig PT på armen. Eftersom mina fingrar inte är superkompatibla med touchskärmar hade jag kanske valt en annan modell med fler knappar och lite fler möjligheter till att programmera egna pass. Men som ”finklocka” för enklare träning och vardagsaktiviteter är den lysande. Batteritiden är dessutom grym och den behöver väldigt sällan laddas!

Gå in på Klockmagasinet om du vill veta mer om klockan. Med rabattkoden ANNA50 har du 50 kronor rabatt på alla Polarklockor t om den 31/12.

 

Inlägget Piggelina provar: Polar Ignite dök först upp på Piggelina.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.