Lär känna fotboll: funktioner i spelet och träningsprocessen

Fotbollens popularitet i världen under det senaste halva seklet är på en konstant hög nivå. Varje fotbollsmästerskap (Mundial) förvandlas till en världssemester och samlar miljarder åskådare från skärmarna runt om i världen. 

Förskolebarn, ungdomar, unga och vuxna vill lära sig att spela fotboll - vissa med en dröm om sportprestationer, andra - för rekreations- och idrottsändamål. Den här artikeln kommer att presentera historien och funktionerna i detta populära spel och hur du lär dig att spela fotboll. 

Kort historia och allmän information

Fotboll är världens främsta sportspel. Tiotals miljoner människor spelar fotboll (30% av dem är kvinnor). Enligt den officiella definitionen är fotboll en lagsportdisciplin där målet är att göra bollen i motståndarens mål med fötter eller andra delar av kroppen förutom händerna. Hundratals böcker har skrivits om fotboll, många spelfilmer och dokumentärer har tagits; i vissa länder (till exempel i Sydamerika) är denna sport en religion för miljoner människor.

Fotbollens historia går tillbaka till forntida tider - ett liknande spel spelades i det forna Kina, Romerska imperiet, i Sparta. Fotboll, som spelas idag, dök upp i England på 1800-talet - det spelades främst av studenter. I mitten av 1800-talet antogs enhetliga fotbollsregler och standardstorlekar på fältet och målet infördes.

1871 ägde den första officiella fotbollsturneringen på planeten rum. För närvarande hålls fotbollsturneringar i nästan alla länder i världen - från Australien till Kanada. I världen finns det mer än 2 miljoner lag (klubbar). Det är en gradvis ökning av fotbollens popularitet bland kvinnor. Människor älskar inte bara att spela själva, utan också se hur de spelar fotboll: Världsmästerskapet 2014 i Brasilien sågs av över 3 miljarder människor - halva planeten.

Fördelarna med att spela fotboll och möjliga skador

Innan man räknar ut hur man ska lära sig spela fotboll bra bör man säga några ord om fördelarna med att utöva denna sport och möjliga skador. Det handlar inte om ett professionellt spel, utan ett amatörspelet: "proffsen" har en helt annan inställning till tränings- och spelprocessen, inklusive ökade risker för skador och skador.

Låt oss lista de punkter varför fotboll är användbart ur hälsosynpunkt:

Under spelet är nästan alla muskelgrupper involverade, vilket stöder kroppen i en konstant ton;

Långa träningspass och spel bidrar till utvecklingen av uthållighet;

Energiförbrukningen i fotboll är mycket högre än vid statiska övningar, vilket hjälper till att stabilisera vikten och eliminera kroppsfett;

Fotboll utvecklar samordning och en känsla av balans;

Spelet främjar kreativt tänkande, eftersom seger i fotboll är omöjlig utan taktik och strategi;

Myokardiell förstärkning minskar risken för hjärtsjukdomar;

Under träning och spel förbättras blodtillförseln till organ och vävnader och "dåligt" kolesterol elimineras från kärlen.

Förutom ovanstående framkallar fotboll positiva känslor och utvidgar också vänskretsen. Du kan spela det här spelet när som helst på året (på vintern kan du träna inomhus). De hälsofördelar med fotboll ligger också i bildandet av positiva karaktärsdrag - vilja, uthållighet, glädje från att uppnå resultat.

Vi kan inte säga om invasiviteten i denna sport. Fotboll är inte lika farligt som hockey eller boxning, men sannolikheten för skador är högre än i individuella sporter. Fotbollsspelare bör ta hand om sina leder och ben i allmänhet: både träning och spel har en ökad risk för skador, så alla spelare (särskilt nybörjare) bör vidta fullständiga skyddsåtgärder.

Vem är kontraindicerat för att spela fotboll

Medicinska kontraindikationer för att spela fotboll kan delas in i absolut och relativ. Absolut - de där fotbollsspelet är absolut kontraindicerat. Med relativa kontraindikationer beror det allt på sjukdomsstadiet och graden av symtom.

Det är strängt förbjudet att spela fotboll om:

Bronkialastma;

Allvarliga problem med ryggraden;

myopi;

Allvarliga hjärtproblem;

Diagnostisk psykisk sjukdom.

Relativa kontraindikationer anses vara kroniska sjukdomar i de inre organen. Fotbollsträning bör börja tidigast från 6 år gammal - fram till denna ålder kan du genomföra allmän fysisk träning för ett barn från 3-4 år.

Funktioner i utbildningsprocessen

En nybörjare behöver fotbollsattribut - leggings, stövlar och en fotbollsuniform. Alla dessa saker kan köpas i vilken sportbutik som helst - för det första är de mest ekonomiska och enkla alternativen lämpliga. Förutom uniformer behöver du en fotboll - du kan också köpa den i en sportartiklar.

Det viktigaste i träningsprocessen är att utveckla känslan av bollen i fotboll: spelarens förmåga att subtilt känna rörelserna i huvudfotbollsutrustningen och att skickligt kontrollera den. För att göra detta måste du spendera mycket tid på individuella övningar med bollen.

Comeon vi listar andra färdigheter för en fotbollsspelare:

Dribbling - förmågan att kontrollera bollen medan du kör. Det viktigaste i denna färdighet är att röra bollen inte för hårt för att inte låta den gå långt, men inte för svag - annars rullar den inte med den erforderliga hastigheten. Att springa snabbt med bollen är en av huvudegenskaperna hos en bra fotbollsspelare.

Förmåga att ge ett pass. Paz är basen för fotboll som lagsportsdisciplin. Till att börja med bör du lära dig att göra ett pass med fotens insida - det är mjukare och mer exakt. Efter att du behärskar lågpasset kan du gå vidare till tekniken att "hänga" på en partner. Lär dig att ge ett pass "under farten" - ge överföringen inte till där spelaren är nu, utan till där han kommer att vara inom några sekunder.

Möjlighet att träffa mål. Det viktigaste i fotboll är mål, utan vilka det inte blir något resultat. På nära håll är det bättre att slå mjukt och lätt på fotens insida, men oftare måste du slå långt ifrån fotens centrum (området med snören på stövlarna) - starkt och exakt med tanke på målvakten.

Rörelse utan boll. Under 90 minuter av en match kör en spelare i genomsnitt 10 km - för det mesta rör han sig utan en boll. Förmågan att öppna sig under passet och försvara är egenskaper utan vilka man inte kan bli en bra fotbollsspelare.

Spelet är defensivt. Om du spelar försvar, lära dig att ta rätt position: i händelse av en attack bör du placeras mellan bollen och ditt eget mål.

Förmåga att ta bollen : spelaren måste kunna acceptera och hantera bollen som träffar honom i vilken höjd som helst. Denna färdighet kan övas med en partner eller med en vägg.

Möjligheten att spela med huvudet. Du behöver inte träffa kronan: lära sig att slå bollen med en hårfäste. För att ta emot den övre bollen, ta åt sidan inte huvudet utan kroppen.

Förmågan att uppfylla standarder : för erfarna spelare blir till och med den vanliga frisparken eller hörnet ett formidabelt vapen. Från hörnet måste du servera bollen så att ditt lags spelare kan slå ett huvud i motståndarens mål.

Kunskap om fotbollsteori och spelreglerna är obligatorisk, men du bör inte gå för djupt in i nyanserna i det inledande skedet. Situationen "offside" eller "offside" är ganska svår för nybörjare att förstå: för att förstå exakt innebörden av detta begrepp är det bättre att titta på motsvarande videomaterial. 

Praktiska tips för nybörjare

Fotboll är en kontaktsport: den består av kollisioner, brottning och val av bollen. Både på professionella golvet och inomhus, faller, slår i benen, hårda leder uppstår. Det är svårt att undvika skador, men du kan förbereda dig väl för dem.

Lär dig att gruppera i höst, undvika direkta kollisioner, ersätt kroppen och ta bort benen. Du kan dock inte klara dig utan blåmärken, skador och skador i fotboll: sådana skador bör inte distrahera dig från spelet och hindra din träning. Men om smärtan inte försvinner efter träningen är det bättre att besöka läkaren i tid: det är bättre att behandla allvarliga skador under öppningen.

Fotboll är ett modigt och samtidigt intellektuellt spel. Ibland kallas denna sport "kontaktskack": för att vinna måste du springa, tänka och fatta beslut lika snabbt och effektivt.

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.