KostKolhydrater är bränsle både för musklerna och för hjärnan. Det är energi som får dig att orka maxa OCH tänka positivt. Därför kallas ibland kolhydrater för idrottarens bästa vän.
Kolhydrater finns i olika former. Man brukar skilja på snabba och långsamma. De snabba ger en direkt, men kortvarig, kick medan de långsamma ger en jämnare och mer långsiktig energi. Man kan också dela in dem i: enkla sockerarter (i t.ex. sylt godis och sportdryck),
stärkelse (i t.ex. potatis, pasta och flingor) och
fibrer (i t.ex. frukt och grönsaker).
Hur du tajmar ditt intag, före under och efter, när du vill prestera gör stor skillnad.
Före träning/tävling
Kolhydrater lagras i kroppen i form av glykogen i muskler och lever. När lagren är välfyllda förbättras din prestationsförmåga. Du orkar träna hårdare och längre.
Långsamma kolhydrater ger dig en förbättrad och stabilare tillförsel av energi. Men, om du är känslig för fibrer, kan du få mag- och tarmbesvär (ja ni vet. Löparmage). Ät därför de typer av kolhydrater din mage mår bäst av. Snabba kolhydrater kommer inte påverka din prestation negativt, huvudsaken är att du fyller på med energi.
Under träning/tävling
Ett kolhydratsintag under träningen gör att du orkar hålla på längre och hårdare – då du sparar på dina glykogenlager. Det kan också öka ditt humör och göra att upplevelsen känns skönare. Kolhydraterna kan du få in via sportdryck, gels och bars (tips om smidigt alternativ).
Efter träning/tävling
Om du tränar flera gånger per dag eller har mindre än 20 timmar till nästa pass är det viktigt med en snabb återhämtning. Ett direkt intag av kolhydrater efter träningspasset leder till en snabbare glykogeninlagring. Vill du skynda på inlagringen ytterligare kan du välja att äta snabba kolhydrater efter. Tränar du inte så här ofta är den totala mängden kolhydrater viktigare än tajmingen av dem.