Lagom är bäst! (eller?)

Träning

De joggare som springer snabbt och mycket löper en lika stor risk att dö som personer som inte joggar alls. Allra bäst, om du vill leva länge, är att jogga 2,4 timmar i veckan. Max 3! Det visar en ny dansk studie som publicerats i tidskriften Journal of American College of Cardiology.

Hjärtforskaren Peter Schnohr har gjort studien. Han har följt 1098 joggande och 413 stillasittande Köpenhamnsbor under tolv år. Han mätte hur ofta, länge och snabbt joggarna sprang.
– Om ditt mål är att minska risken att dö i förtid och öka den förväntande livslängden, så är att jogga några få gånger i veckan i måttlig fart en bra strategi. Mer än så är inte bara onödigt, det kan till och med vara skadligt, säger Peter Schnohr i ett uttalande.

Peter Schnohr påpekar också att hård träning som utförs under årtionden kan innebära risker, speciellt för hjärnat, visar studien. Men 
takten hos de långsamma joggarna i studien motsvarar kraftig motion, och det som beskrivs som ansträngande jogging motsvarar mycket kraftig träning.

Men frågan är om vi verkligen tränar maximalt 2,5 timmar i veckan? Växlar vi inte mellan lugnare löpning som inte sliter lika mycket och hårdare pass? Springer vi för att leva längre eller för att ha ett bra liv just nu? Och tror vi att vi lever längre om vi springer mindre än vad vi gör nu? Kommentera och diskutera gärna!

15 kommentarer till artikeln

1961 • Göteborg
#1
3 februari 2015 - 11:20
"Allra bäst, om du vill leva länge, är att jobba 2,4 timmar i veckan. Max 3!"

Jag skulle gärna skära ner från 40+ timmar till 3. Med bibehållen lön förstås! ;-)
Alex "Cosmic" Levin - Team Ultrasweden
1974 • Nacka
#2
3 februari 2015 - 11:36
Många joggare är prestations- och motionsknarkare, mer eller mindre, så det är bara att leva med sitt beroende och tackla hälsokonsekvenserna så gott det går.

Ta t ex myten som säkert är mer eller mindre verklighetsförankrad, om att ultralöpare ser tio år äldre ut än de är med tanke på allt slitage vi utsätter kroppen för, lösning: använd mycket hudvårdsprodukter så ser du inte så sliten ut ;-)

Och kolla in flertalet marathonlöpare, de har en kort karriär och pallar inte så många år innan kroppen tar stryk - de springer fan för snabbt och knäcker kroppen. Många börjar coacha när kroppen är finito.

Jag själv tror på variation - kör inte bara löpning utan varva mellan högintensiv aerobisk träning och lågintensiv anaerobisk träning.
Ni som kör både crossfit och löpning bör tänka om - för mycket stress.

Finns ett flertal studier som visar att högintensiv och ultradurationsträning ger effekter på hjärtat så det gäller att kolla fysiken med jämna mellanrum, jag själv kommer köra ett ultraljud av hjärtat snart med tanke på min volym jag kutat de senaste år.
Hittar de ärrbildning på hjärtkammaren så får jag lägga om träningen helt enkelt, vill inte att det ska brista ute i skogen - då är det tack och goodbye.

Måttlig fart, fraktionering av träningsduration och volym är bra strategier för att ge tid till återhämtning och stressmoderation.

Spring inte bara massa steg framåt, tänk även några steg framåt och håll medicinsk koll på din fysik regelbundet. Prevention är nyckelordet.
1968 • Kållered
#3
3 februari 2015 - 17:13
Jag avvaktar med kommentarer tills det kommer sn studie som matchar mina löpningsvanor bättre. ;)
1982 • Kungsbacka
#4
3 februari 2015 - 18:23
Det finns ju minst sagt några frågetecken kring den här studien. Gudiol skriver i vanlig ordning sansat och sakligt i ämnet: http://traningslara.se/ar-mattlig-jogging-battre-intensiv-halsan/
Magnus Andersson
1984 • Åkarp
#5
3 februari 2015 - 20:10
"De joggare som springer snabbt löper en lika stor risk att dö som personer som inte joggar alls."

- Jag vill inte vara 'mood breaker' men vi alla kommer att dö.
Att sitta på hemet 1,5 år extra utan några medaljer man ens kommer vara stolt över... nja, det lockar inte :)
Åsa
1978 • Tyresö
#6
3 februari 2015 - 22:51
Meneh, det beror väl på vad som är syftet med ens löpning? Springer man bara av rent fysiska hälsoskäl är det ju väldigt mycket forskning som säger samma sak: Måttlig träning i den där omfattningen.
Sedan kan ju målet med ens löpning vara massa andra saker: Att bli stark, att springa på en viss tid eller klara en viss sträcka. Eller att en viss typ av löpning får en att må bra just nu.
För egen del springer jag nog inte för att leva så länge som möjligt. Jag springer på ett sätt och i en omfattning som jag njuter av i nuvarande livssituation.

Det skulle vara intressant dock att se en jämförelse, ur ren fysisk hälsoaspekt, mellan att springa något för mycket (säg 5 timmar i veckan, eller med högre intensitet än "jogging") och vara helt stillasittande. Det är väl den gruppen man ska jämföra sig med för att det på något sätt ska visa något.
1984 • Stockholm
#7
3 februari 2015 - 23:20
Håller med Mikael. Gudiol skriver riktigt bra om det. Jag skriver lite mindre sakligt och lite mer argt: http://jogg.se/Bloggar/BloggInlagg.aspx?id=40789
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#8
4 februari 2015 - 05:30
Måste träna dagligen (intensiteten varierar) för att kunna fungera, så även om det skulle innebära par mindre år i livet, så jahapp. Livet är farligt.
Måste sätta mig in i studien när jag har tid övers.
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#9
4 februari 2015 - 12:27
Angående doktor Snöres rapport. http://www.ollesvalander.se/?p=1294
1962 • Växjö
#10
4 februari 2015 - 12:33
Känns bra att kunna sluta ha dåligt samvete för att jag springer för lite:-)
1968 • Kållered
#11
5 februari 2015 - 13:40
Man kan väl träna mer eller mindre intensivt inom det anaerobiska spannet?
Magnus Andersson
1984 • Åkarp
#12
6 februari 2015 - 19:28
Vidare frågar jag mig VAD dog de av i studien som tränade 'hårt'? (Har inte läst in mig i detaljerna måste jag medge, men framgår det?)
Om det var något i stil med ärftliga sjukdomar eller något som inte har samband med träning så ifrågasätts hela studien.
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
7 februari 2015 - 00:03
Det här inlägget är väl underbyggt av en som granskat orginalartikeln och sågar slutsatsen jäms med fotknölarna: http://www.runningwritings.com/2015/02/is-less-running-better-for-you-in-depth.html

I korthet: studien visar att det räcker med lite joggning för att minska risken att dö tidigt. Men slutsatsen att det är mindre nyttigt att springa ofta, mycket eller fort ligger mil från vetenskaplig underbyggnad.

Som Magnus Andersson säger: VAD dog de TVÅ (2) löparna i den kategorin av? Blev en överkörd av en bil blir slutsatsen i stället (fortfarande ovetenskaplig) att det är bättre att träna mycket och hårt.

Författarna hade mycket väl kunnat nämna att de dog av någon sjukdom om så var fallet. Att de inte gör det, och att en av dem är känd för att förfäkta teorin att mycket motion är skadligt, får en att undra om de avsiktligt låtit bli att berätta något som inte stämde med teorin.

Lägg studien i arkivet och ta fram den när det finns 10-20 st till så det kan bli lite riktig statistik av det. Och släng alla bristfälliga referat i papperskorgen. Inte värt uppmärksamheten.
1978 • Stockholm
#14
7 februari 2015 - 11:09
och vad tusan menas med jogging? Är det när man rör sig snäppet snabbare än power walk?
1968 • Kållered
#15
7 februari 2015 - 12:06
En studie är ingen studie.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.