Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 2357 visningar

Finns det någon skotyp som är bäst för asfalt?

1977 • Göteborg
#1
3 november 2021 - 07:52
Gilla
Hej alla.
Jag har löpt en del genom åren som glad amatör :) men behöver nog lite hjälp med att tänka rätt kring saker som rör löpning.

Jag springer mest på asfalt, eller ja, nästan bara på asfalt, min löparsträcka hamnar alltid nånstans mellan 7 och 11 km. Vad mer kan vara bra att säga för att få bäst svar från er. Jo, jag är plattfotad (tror det är relevant här). Nu till frågan :

Finns det någon löparsko-typ som är bäst för mig för att inte skada knän, hälsenor etc eller någon sko som man absolut ska försöka undvika.

När jag springer sträcker jag alltid på mig, är lätt framåtlutad, pendlar lätt med händerna och träffen mellan sko och markyta hamnar alltid på övre delen av löparskon.

Amatörlöparen
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#2
3 november 2021 kl 08:22
Gilla
Annars kolla in typ löplabbet eller nåt sånt i Gbg så får du hjälp i verkliga livet.
1977 • Göteborg
#3
3 november 2021 kl 08:47 Redigerad 3 november 2021 kl 08:49
Gilla
Jag skriver här i diskussionsforumet i syfte att just få tips, reflektioner från vanligt folk som kan svara på min fråga för jag tycker det e särskilt värdefullt att höra från folk hur dom i sin löpning upplever att olika typer av skor funkar på just asfalt. Visst, det kan en försäljare i butik säkert också svara på men jag avstår från det för det finns risk att en försäljare bara är ute efter att sälja den dyraste skon oavsett mina behov.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#4
3 november 2021 kl 09:13 Redigerad 3 november 2021 kl 09:14
3 Gilla
Ja jag håller med dig i sak helt klart.
Grejen är att du får lika mycket subjektivt här.
Spring i tunna skor så foten får jobba själv, spring i dämpade skor så du inte skadar dig, och allt där imellan :)

Är du säker på att du har plattfot? Eller är det en egendiagnos?

Bästa tipset jag önskar ge är att skynda långsamt, problemet är ofta att man ökar för fort och leder senor skelett osv inte hinner anpassa sig.
Kolla in 80%20 teorin "polariserad träning"
Dvs spring lugnare än du tror 80% av träningen, och 20% hårt.
Hårdare än man tror. Och lyssna på kroppen så blir det roligare i längden.

Sen tycker jag mjuka och dämpade skor är behagligt, men du får känna efter själv beroende på vad för kroppstyp osv du har.
1977 • Göteborg
#5
3 november 2021 kl 09:37
Gilla
Jo subjektiva åsikter och att folks olika åsikter går kors o tvärs är jag beredd på, men jag får väl bli en hejjare på att skilja agnarna från vetet.
Okej på tal om plattfötterna så har jag mycket rikgigt aldrig fått det diagnosticerat av nån kunning person men jag ser på fotytan att när jag står upp så är hela fotytan i kontakt med marken. Jag tror starkt på att jag är plattfotad, där går jag nog inte bet.

Tack för att du delar med dig av det du kallar för Polariserad träning 80-20%
Det ska jag absolut helt säkert testa vid nästa löptur. Så om jag förstår rätt så om jag testar en löprunda på 7 km så ska jag löpa ca 5,5 km ganska så lugnt o bekvämt o resterande 1,5 km kan jag kuta på ordentligt in i mål. Ska testas!

Sedan frågan om skotyp, där fick jag en fundrare när du nämner att det också beror på min kroppstyp , alltså inte bara mina fotegenskaper.
Jag är 175 lång, ca 80 kg och ser ganska tränad ut. är i form, ingen övervikt nånstans eller så. Rent spontant så spånar jag lite när jag tänker själv sisådär att alternativet helt platt-tunna skor som jag sett vissa springa i, du vet sådana där som nästan ser ut som grodfötter eller som en strumpa med fickor för tårna är nog galet fel för även om foten "får jobba" så blir väl smällen på knäna ändå störst i sådana där hos en plattfotare? Från normaldämpade till jättedämpade gissar jag kanske borde vara mitt spann att röra sig i.. fråga e bara hur tjockt dämpad sko, finns ju en djungel med skor. Hittls har jag bara sprungit i Asics märke.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#6
3 november 2021 kl 10:05
3 Gilla
Jag måste ifrågasätta 80/20 teorin. Är det konsensus i löparvärlden?
Kan tänka mig att de som är på en väldigt hög nivå och med många mil i veckan är betjänta av den. Men vi vanliga dödliga? :)
Kanske att jag ifrågasätter eftersom jag själv inte kör på den metoden och det har gått hyggligt ändå. Men jag är inte någon norm heller. Ville bara ställa en motfråga till vad som anses vara en sanning :)

Corben Dallas
1978 • Göteborg
#7
3 november 2021 kl 10:13
1 Gilla
Ja ok!

Ja det är definitivt ett sätt att göra det.
Men det jag menar är att göra sina "mil" enligt 80/20.
Dvs springer du 20km i veckan så gör du 4 km som hårdare träning intervaller eller motsvarande. och resten i "pratfart" dvs långsamma än man tror. Inte något mellanmjölk i mellan.

Men inte nödvändigtvis på samma pass, även om det går med såklart.

Då sparar du dig, men ändå bygger bra uthållighet osv.
kolla denna för en snabb enkel förklaring tex. https://youtu.be/3GXc474Hu5U

Ja angående skor tvistar den lärde :)
Men.. jag (väldigt personligt nu) rekommenderar dig en mängdträningssko i ett märke som du gillar, kanske hooka one one typ clifton 8, himla behagliga, men neutral och det kanske inte passar dig om du nu har platta fötter.
Googla på mängdträningssko, eller dämpade skor. sen kan du alltid skapa dig en egen uppfattning och sen gå och testa några olika sorter i butik, men lyssna på säljaren med ett kritiskt öra :)

Har du medel till det, så ha två typer av skor, en mängdträningssko, och en lite mindre dämpad för tempo och intervaller, så får du lite ombyte för fötterna och benen.

Sen finns det massa andra skor i bland andra märken, såsom asics osv. som du kan googla fram.

Du må inte vara överviktig osv, men 80kg som dunkar i marken är belastning för kroppen och då är det skönt att hålla benen fräscha med lite dämpade skor.(andra kommer säga tvärt om här)

Jag är absolut ingen auktoritet på området, men jag har kubbat i mer än 15 år hyfsat seriöst och har även gått på alla trender med, med olika skor och olika fotisättningar osv osv. :)
Men man får omvärdera kunskap och fakta allt eftersom, och hur det känns i kropp och själ.

Som det är nu har jag ökat min distans per vecka senaste året från 2ish mil per vecka till 5mil per vecka i snitt och upp till över 7 mil per vecka då och då.
Mestadels genom en polariserad träning för att inte få slitage och skador.

Lycka till, fortsätt vara nyfiken och vetgirig.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#8
3 november 2021 kl 10:14
Gilla
Är du plattfotad blir det ett något mindre utbud.

Jag vill nog också slå ett slag för löplabbet, runners store eller vissa Stadium buitker. De kan titta på dina fötter, hur du springer och plocka fram precis rätt sko för dig.

Att testa sig fram genom tips från forum kan bli kostsamt och jobbigt.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#9
3 november 2021 kl 10:17 Redigerad 3 november 2021 kl 10:26
Gilla
@Mikael, nej det bedömer jag absolut inte.
Men jag bedömer att det är en skonsam ok metod för att hålla i längden och ha inte en så stor tröskel i början.

Och det funkar nog absolut bäst vid lite högre distanser per vecka säkert. Men kan säkert vara en bra tanke för någon som vill komma igång och inte bränna sig från början.

Klart att det alltid finns träningsmonster som du tex :) Undantaget som bekräftar regeln liksom.

Men jag hade gått sönder efter en vecka om jag tränade som dig. :)

Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#10
3 november 2021 kl 13:08
3 Gilla
Haha, träningsmonster. Den var ny. Jag är definitivt inte nåt att ta efter.
Brukar bli skadad/överansträngning vid den här tiden på året. Får se om jag kan undvika det.
Det viktiga är att vi har kul. Det är inte på liv och död vi sysslar med.

1977 • Göteborg
#11
3 november 2021 kl 14:25
2 Gilla
Jag har fått supermycket nyttig info och hjälp , tack Corben Dallas för hjälpen nu ska jag bara tänka till en del o handla därefter. Stort tack!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.