Foto: Helena Hugosson

Mera muskler

KrönikaFortfarande lever skräcken att styrketräning gör en "okvinnlig" och för muskulös med "bulliga muskler". Jag skulle gärna se mer muskulös ut men trots många pass styrketräning varje vecka ser jag ut ungefär så här. Låt mig säga som det är:

1. Det är ett hästjobb att få stora muskler. Det tar år av tung träning och bra mat.
2. Jag är den första att beklaga punkt 1 eftersom det är härligt och stiligt med en stark kropp som kan bära en genom livets alla äventyr.

Varje muskel har ett ursprung och ett fäste. När muskeln kontraheras, det vill säga spänns, förkortas den och en rörelse skapas. När den slappnar av utgår den till sin ursprungslängd. En stark muskel ökar i omfång, tjocklek eller "tvärsnittsyta". Eventuellt går det att stretcha sina muskler längre men på den punkten är forskningen motsägelsefull.

Sammanfattning: Träna tyngre. Banta mindre. Repetera.

Men det känns ändå inte bra…
Okej: Reflektera över din kroppsuppfattning. Börja med att tänka på om din kropp är ett objekt eller ett subjekt. Vad vill du ha den till? Njuta eller avnjutas. Leva eller ledas. Aktiv eller passiv. Explodera eller förtvina. Varför känns det som att du vill dö om du tror att någon tänker att du inte är jättesnygg? Varför tror du att män raljerar över muskulösa kvinnor? Och varför tror du att kvinnor stämmer in i det raljerandet?

Du hinner faktiskt tänka på alla dom här sakerna, och prata ut om dom med din tjejkompis, medan ni styrketränar. Eller i alla fall i bastun efteråt. Lång bastu, långa snack och starka muskler. I varje cell två X-kromosomer - du är och förblir kvinna, precis så kvinlig som du har lust med att vara. Varsågod att böj!

15 kommentarer till artikeln

Glenn K
1974 • Vänersborg
#1
19 april 2013 - 06:20
Så sant, så sant. Och om man ändå skulle vara den första i hela världen som får mycket mer muskler än man vill ha så är det bara att lägga ned styrketräningen ett tag.
1981 • Varberg
#2
19 april 2013 - 09:10
Bra sagt!
1975 • Norrköping
#3
19 april 2013 - 10:56
Sluta upp och vara så rädda! Det mest osexiga som finns är när det är tydligt att man gjort sina val utifrån någon annans vilja! Att våga vara sig själv och stå för det är tusen gånger mer attraktivt än att bara följa strömmen imho.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#4
19 april 2013 - 18:22
Vältränade axlar och rygg kämpar jag för (på motionsnivå dock). Grymt snyggt! :-))
1983 • Uddevalla
#5
19 april 2013 - 21:46
Bra krönika! Starka ben är bra!
Per Dahlén
1969 • Västerås
#6
19 april 2013 - 22:16
Håller med dig fullt och fast!
Fortsätt träna och var stolt över det du uppnår och hur det får dig att må.
1977 • Örebro
#7
19 april 2013 - 22:36
Hen på bilden ser faktiskt inte speciellt kvinnlig ut.
1983 • Halmstad
#8
20 april 2013 - 12:01
Men vad bra då Stefan att hon inte finns till för din skull, utan för sin egen och att hon gör det hon tycker om att göra.
Malin Kihlberg
1991 • Lund
#9
20 april 2013 - 13:01
Frågan är hur en kvinna kan vara okvinnlig? Ligger det inte i definitionen att vara kvinna att man är kvinnlig? (dvs om en kvinna är på ett visst sätt borde det sättet räknas in i ordet "kvinnlig")

Vad ska man med sin kropp till om man bara kan titta på den, inte använda den? Alla ser snygga ut i tights om de springer tillräckligt fort =D (om nu målet är att se snygg ut...)
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#10
20 april 2013 - 17:52
jag håller med artiklen men just ordet kvinnligt associerar jag till " en kvinna som är uppklädd" för att vara så fin som möjlig. jag menar ju naturligtvis inte att man är mindre kvinna när man tränar , tävlar eller fäller träd... däremot så representerar man inte begreppet kvinnligt i just de situationerna...
Maria Lärkäng
1980 • Partille
#11
21 april 2013 - 14:32
Men vilken fantastisk tur Stefan att du är här och kan recensera hennes kvinnlighet. Det vore ju förjäkligt om hon fick fortsätta ha villfarelsen att det är ok att njuta av att bli starkare och använda sin kropp. Alla vet ju att det som egentligen betyder något för oss kvinnfolk är vad andra tycker om våra kroppars utseende, och då speciellt hur vi passar in i deras mall av "kvinnlighet".
Petter Segerås
1983 • Örebro
#12
23 april 2013 - 10:35
Men för i helvete, ni som håller på och definierar kvinnlighet. Vad ger er män rätten att säga vad som är kvinnligt och inte? Vad är det som gör er kvalificerade att bestämma hur andra människor ska förhålla sig till sin könsidentitet?

jag kan tycka att det finns en problematik i att artikeln tar upp begrepp som "okvinnlig" för att prata träning (varför inte skippa det helt och bara prata om att tung styrketräning inte bygger enorma muskler?), men det ger inte någon rätt att börja definiera vad som är kvinnligt och inte?

Jesper: Vadå "representerar inte begreppet kvinnlig"? Hur menar du där? Kvinnlig enligt vem? Finns det en "rätt" definition?

Och förresten killar, är det inte lite omanligt med tights när ni springer? Borde ni inte bygga muskler som riktiga karlar, för så smal som man blir av löpning, det är väl inte manligt?
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#13
23 april 2013 - 10:58
Petter.. för mig har ordet kvinnlig precis den betydelse jag skrev. jag säger inte att det är rätt definition eller att andra ska ha den definitionen och precis som jag skrev så lägger jag ingen värdering i hur mycket kvinna man är eller inte är eller vill vara...
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#14
23 april 2013 - 11:07
Petter jag har väl rätt att definiera saker för mig annars blir det svårt att leva.

för att förtydliga lite.... Om jag ser en bonde i overall , LRF keps och högaffel så direkt får jag en assoiation/definerar som bonde men om jag ser samma person i kostym så gör jag inte den definitionen av hen,

men hen är ju inte mindre bonde för det!
1971 • skåpafors
#15
23 april 2013 - 21:19
En kvinna kan väl få hur mycket muskler som helst och ändå vara kvinnlig. Det är när hon skjuter till manligt könshormon som det kvinnliga försvinner och det bara blir fult..
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.