Löpning Avancerad träning 9 inlägg 850 visningar

Morgonpass

Johan Östman
1978 • Karlshamn
#1
22 december 2009 - 08:44
Gilla
Som småbarnsförälder är det ett pysslande med tid för att få sin träningsmängd. Tränar ofta före jobbet (börjar arbeta 07.00) vilket innebär att jag drar på mig träningskläderna kl 05,30 för min distanslöpning. Frågan är hur man kan jämnföra ett morgonpass jämnfört med om man springer på kvällen. Kropp och knopp är betydlilgt segare och tyngre på morgonen. Är det ingen skillnad? är det effektivare eftersom man får kämpa mer för att hålla tempo? är det effektivare på kvällen eftersom det är lättare att få kvalite på passet.
Ex, sprang denna morgon (-10 grader) och hade planerat att hålla 4,30 tempo i 12km och det gick fint att hålla tempo i ca 5-6 km sen är krafterna slut och man faller ner i 5 min tempo.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
22 december 2009 kl 09:13
Gilla
Skillnaden består väl i att det är högre andel fettförbränning före frukost så du tränar kroppen att jobba med låg andel kolhydratförbränning, nog bra för uthålligheten (men kan inte ersätta de långa passen). Resten av systemen får träning som motsvarar farten du håller.
Detta enligt min gissning. I vilket fall är det säkert bra att träna då också men självklart behöver du träna när du är som piggast också för bästa effekt.
Frida
1986 • Sollentuna
#3
22 december 2009 kl 09:33
Gilla
Om krafterna tar slut och du inte kan genomföra passet som planerat är träningseffekten givetvis mindre på morgonen, jämför med om du hade genomfört enligt plan på kvällen.

Dock kan kroppen vänja sig vid det mesta, efter ett halvår eller så borde du vara ruggigt anpassad att prestera på morgonen och slipper kanske "tappet" i kvalité. Dock då mycket viktigt att du äter och laddar rejält kvällen före morgonpass, alt. lär dig att prestera med en banan i matstrupen. Har man inget val så har man inte... Men alt. två är ju att du löper all distans och långpass och vanliga "ströpass" på morgonen men sparar kvalitépassen till kvällar eller helger.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#4
22 december 2009 kl 10:39
Gilla
Hej Johan.
Jag upplever samma fenomen som du. Har försökt med intervallträning på morgonen, men det var verkligen som att löpa med handbromsen på.

För mig funkar lugna pass uppmot 1:45 och distanspass. Snabbdistans funkar inte för mig. Jag har dock inte provat att ladda ordentligt med mat kvällen innan. Kanske kan detta funka, som Frida påpekar.

Så jag tror att man får se snabbare morgonpass som en mental utmaning och uppmuntran. Utmaning för att lära sig att pressa när kroppen egentligen inte vill, men samtidigt är det inget som ger så mycket mentalenergi som att löpa när dagen vaknar :-) (Sista avsnittet endast egna erfarenheter och antagelser)
Tobias Falk
1981 • Lomma
#5
22 december 2009 kl 11:35 Redigerad 22 december 2009 kl 11:42
Gilla
Jag skulle gissa att det handlar om vana, som även nämns ovan i andra inlägg. Dessutom tror jag att mängden sömn spelar stor roll för prestationen på morgonen.

Jag sprang på årsbästa förra söndagen, innan frukost. Men då hade klockan hunnit bli 9 och jag hade sovit ut på ett helt annat sätt än det du beskriver ovan. Kommer du i säng vid kl.22 och får sova hela natten, så det jag inga hinder för att du ska kunna prestera på morgonen. Dock är jag morgonpigg vilket kanske underlättar för mig.

Tilläggas bör att jag inte är någon storlöpare på något sätt. Min runda är 8,1 km och vid morgonpasset sprang jag på 4:22/km, vilket är ett par sekunder snabbare än passet tidigare i veckan.

För egen del är min prestationsnivå som sämst när jag springer efter jobb vid kl.17-18.

Mitt tips utifrån egen erfarenhet är att se till att du får din sömn, vilket kanske inte ligger helt inom din egen kontroll utifrån förutsättningarna.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#6
22 december 2009 kl 11:38 Redigerad 22 december 2009 kl 11:45
Gilla
Tjena,
Jag tror inte att det är lämpligt att köra annat än vanlig distans så tidigt på morgonen. Har själv kört morgonpass från och till i drygt ett år. Min erfarenhet är att kroppen lär sig att hålla tempo efter några gånger. Å andra sidan lär sig huvudet också att tempot måste vara förhållandevis lågt för att man ska orka med. Att springa kvalitetspass på morgonen, med bra resultat, tror jag inte är möjligt.

Det fina med morgonpass är att det erbjuder många av oss en unik möjlighet att komma upp i hög träningsvolym utan att kompromissa med annat än lite morgonsömn. Att kompromissa med morgonsömn är emellertid grymt härdande :-). I övrigt tror jag inte att det ger bättre resultat än samma pass utfört vid någon annan tidpunkt på dagen. Möjligen är fettförbränningen aningen högre på morgonen, pga lågt blodsocker.
Robert Berntsson
1968 • Södra Sandby
#7
22 december 2009 kl 16:33
Gilla
Usch, för min del fungerar inte morgonpass. Har praktiserat detta till och från för att bygga på träningsvolym. Stelt, kantigt och plågosamt från början till slut. Klarar med nöd och näppe av att hålla min normala distanspassfart. Är inte träningen njutningsfull ja då lägger man ner.
Är verkligen imponerad av de som får till ett träningspass innan frukost.
1969 • Upplands Väsby
#8
22 december 2009 kl 23:44 Redigerad 22 december 2009 kl 23:47
Gilla
Tycker det är vanesak. Lugna morgonrundor är förstås inga konstigheter alls, men även hårdare pass funkar. Har kört tusingar före frukost tidigare, med progression. Tycker det funkat okej och det blir bättre med sömnen - har helt enkelt svårt att somna efter hårt kvällspass när kroppen är uppe i varv. Så det blir morgonintervaller i fortsättningen också fast inte just nu, är inte läge för det i träningen ännu.

Bara att ladda dagen före plus lite extra på kvällen, och så mental spark i ändan på morgonen så är man på g. ;-) Energin är det inga som helst problem med. Det räcker lugnt för en timmes hård mangling och lite till, bara man laddar dagen före som sagt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
23 december 2009 kl 00:12
Gilla
Måste tillägga att om man kan vänja sig vid att springa med frukost i magen kan det gå utmärkt att köra kvalitet. I alla fall springer jag till jobbet ungefär en gång i veckan, 6 km, oftast direkt efter frukosten (har det gått en halvtimme kan det vara tungt!). Inte sällan blir det snabbdistans. Hem går däremot nästan aldrig fort - trött och hungrig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.