Löpning Träning 17 inlägg 2509 visningar

Förbättrande råd inför morgonpass

Sofia
1975 • Ängelholm
#1
8 juni 2011 - 21:59
Gilla
Håller på med träning inför Oslo Marathon i höst.
Som många andra här krävs en hel del planering för att få in veckans pass i all annan familjelogistik.. Har tre barn.
Jag är hyfsat pigg på morgonen och tränar ibland då. Mitt problem är bara att huvudet är piggt men inte kroppen. KÄnner mig tung i kroppen och det känns omöjligt att få upp någon fart. Det hindrar då mig också från att komma iväg mer än ca 6 kom. Mest eftersom jag behöver hem och väcka barn och allt annat ni vet...
Undrar om någon har tips som gör att det funkar bättre? Äter ni extra på kvällen före? Vad? Vad käkar ni före passet (om ni äter något)?
Andra tips? Morgonträning känns ju också bra att få att funka när det är för varmt på dagarna. Skulle verkligen vilja få till det.

Tacksam för svar.
/Fia
1962 • Torslanda
#2
8 juni 2011 kl 22:10
Gilla
Tycker oxå det är tungt på morgonen. kroppen är ju inte vaken.
6 km i lugnt tempo är ingen mara träning... Behöver nog dubbla den sträckan och köra 3-4 dagar i veckan. Sedan ett långpass på helgerna
Långpass är över 25 km om man tränar för mara tycker jag
Sofia
1975 • Ängelholm
#3
8 juni 2011 kl 22:29
Gilla
Det är just det jag menar. 6 km räcker inte långt. Mina kvällspass och helgpass blir tack och lov mycket bätte. Men jag inser att jag behöver planera för fler än 2-3 bra pass i veckan. Eller?
Anders Thylin
1969 • Nacka
#4
8 juni 2011 kl 22:32
Gilla
Fia - hur länge har du hållt på med morgonpassen? Jag hade samma känsla som du tidigare men tragglade på och nu är mina absolut bästa pass på morgonen. En träningssak för mig, alltså. Kanske för dig med? Tänk också på att glykogendepåerna är tomma på morgonen (efter vad jag har förstått, inte helt hundra på detta dock) vilket innebär att du inte har samma bränsle för att springa och därför kanske kan få svårt att få nån riktig kvalitet i morgonpassen.
1962 • Torslanda
#5
8 juni 2011 kl 22:35
Gilla
Beror på vad du har för mål med maran. Jag tror att man behöver komma upp i runt 5 mil i veckan om man skall ta sig runt i någorlunda skick.
Sedan ökar ju mängden efter ambitionen
Sofia
1975 • Ängelholm
#6
8 juni 2011 kl 22:41
Gilla
Robert: hur länge behöver man ligga på 5 mil i veckan? Riktigt där är jag inte, men maran är i september.

Anders: har hållt på länge med morgonpromenader, men det är ju inte samma sak. Det är kanske bara att ge sig ut och se om det ger med sig. Känner mig lite stressad också på morgonen för att jag vet att så mycket ska fixas med när man kommer hem.. Är man trebarnsmor som löper så är man.
Tycker att morgonpassen "drabbar" resten av familjen minst...
1962 • Torslanda
#7
8 juni 2011 kl 22:51
Gilla
Ett maraprogram brukar ligga på 6 månader. Tycker att du skulle behöva komma upp i 5 mil snarast. Tänk på att man skall bara öka veckovolymen med 10% per vecka för att minska skaderisken...
#8
8 juni 2011 kl 22:57
Detta inlägg har raderats
Hanna Åström
1974 • Falkenberg
#9
8 juni 2011 kl 23:16
Gilla
Jag är ju då också i den situationen att jag ibland måste springa ruggigt tidigt på morgonen för att det öht ska bli av. Och jag är hemskt morgontrött, dessutom. Håller med om att det gör skillnad om man kommer i säng något sånär i tid, och då inte bara kvällen före. Jag brukar käka ett äpple medan jag klär på mig och ta med vatten. Det hjälper upp. Sedan räknar jag med att de första km kommer att gå åt till att vakna, så jag försöker springa kring en mil kanske.
När det gäller träningsmängd så har jag klarat mig med tre pass/vecka inför maran, och sprungit på kring fyra timmar. Med nuvarande träningsmöjligheter är jag helt nöjd med det. Då följde jag träningsprogrammet på marathon.se. De programmen har ganska lagom stregring i träningsmängd tycker jag.
1983 • >
#10
9 juni 2011 kl 00:25
Gilla
Se till att få tillräckligt sömn och gå upp så att kroppen hinner vakna före springturen.
Det blir väl en vana efter några veckor?
1968 • Kapp
#11
9 juni 2011 kl 09:40
Gilla
Håller med Moopoint,
Springer själv mycket tidigt i bland, (05:00) men är alltid uppe så jag får en kaffe kopp el 2 före tar en halvtimme för mig att få liv i kroppen men då är kroppen klar och löp turen blir härlig och givande.
Men jag löper bara distans och långpass före frukost, intervaller å tempo väntar jag med tills efter frukost el till på eftermiddagen,
Men jag är lika trött 04.30 som 08:00 så det tror jag bara är en diciplin sak att komma sig ur sängen i tid. :)
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#12
9 juni 2011 kl 12:53
Gilla
Sofia,
mitt råd är att ge det lite tid, men även att pressa dig själv lite ur "komfortsonen" på morgonen. Om du använder pulsklocka kan du försöka jobba med 5-10 bpm mer än vad du gör idag.

Planering är saken för löpande föräldrar. Kan du göra något förberedande kvällen innan, så att du inte känner dig lika stressad när du är ute? Här tänker jag på saker som att duka fram allt till frukosten utom det som måste vara i kylskåpet, lägga fram kläder till barnen (om de är så stora att de klär på sig själva) och packa skolväskor på kvällen innan sovdax.

Även om jag löpt morgonpass i tre år, går min kropp lite på lågväxel på morgonen, så det blir långpass och distanspass på mig med. Intervaller och snabbdistans tar jag på dag/kvällstid.

För mig funkar det att äta några mackor och ta en kopp the precis innan läggdax för att jag ska känna att jag inte är helt tom på morgonen. Ett glas juice innan löprundan brukar hjälpa mig att komma igång.

Löparhälsningar från Tom
Annika P-B
1967 • Hässleholm
#13
9 juni 2011 kl 13:00
Gilla
Jag springer nästan alltid på morgonen och jag brukar börja med smörgås, åtminstone 30 min innan rundan, gärna en banan också. Kaffe brukar jag dock vänta med till efteråt, Jag tycker det "skvalpar runt" för mkt i magen annars. Ska du ut på ett långpass så kan det kanske vara bra att ta lite dricka med dig. Jag tycker iallafall att det är svårt att hinna dricka tillräckligt före långpass på morgonen. Kanske en gel också?

Lycka till med morgonträningen!
anders nilson
1971 • Ingarö
#14
9 juni 2011 kl 13:30
Gilla
jag kör bara vatten, är det riktigt varmt så kör jag en resorb i.
Vill man prestera så kör jag på kaffe innan, och sen kör jag, tycker att det funkar bra upp till 10km sen blir det för tungt men fartlek funkar efter ett par km.
Tricket är nog lite vänja sig vid att träna på morgonen, det måste bli en rutin. Jag går upp vid fem och sticker ut kvart över. sen är det ingen dum idé att köra nästa pass på em så att man får in två, minst lika effektivt som att köra ett långt och kör man 30min på morgonen, 45min på em/kväll så blir det klart ok även för marathon.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#15
10 juni 2011 kl 06:36
Gilla
Morgonträning e specielt.
När du sover går kroppstemperaturen ner och kroppen vill automatiskt inte röra på sig då direkt när man vaknar.
Man måste vara inställd på att morgonträning går inte fort och första km får lov att gå riktigt långsamt, kanske tom gång.
Hur man gör med kost är individuellt, men så här gör jag med min morgonträning:
Försöker gå och lägga mig i tid.. går upp så jag har möjlighet att avsätta i timme till träning. Sedan äter jag ett halft måltidsersättningsbar som viktväktarna kör och dricker lite vatten ( så får man inte håll ).
Sen sticker jag ut och kör en 8-9 km i VÄLDIGT lungt tempo.
Givertvis har jag lagt fram kläder kvällen innan..

Hoppas detta hjälper dig lite.

Magnus
Rita Jokela
1963 • Stockholm
#16
10 juni 2011 kl 09:48
Gilla
Jag springer på morgonen en gång i veckan och har gjort det i många år. På kvällen innan lägger jag fram alla kläder. Jag äter något (smörgås, frukt) direkt när jag vaknat. Ser till att väcka kroppen med lite uppvärming hemma och sedan börjar jag med att promenera raskt i fem minuter innan jag börjar springa. Tar det ganska lugnt och springer i 8-10 km till jobbet. Där blir det dusch och frukost!
Sofia
1975 • Ängelholm
#17
22 juni 2011 kl 21:27
Gilla
Tack snälla ni för alla råd.
Jag tar dem med mig. Imorgon väntar ett morgonpass, så jag ska snart knyta mig.
/Fia
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.