Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 2255 visningar

Benhinneproblem, tacksam för hjälp :)

David
1993 • Sverige
#1
4 augusti 2009 - 17:35
Gilla
Hejsan!
Jag är en kille på sexton år som har problem med min högra benhinna...
Läget är att jag i slutet av mars bröt min högra fot i en handbollsmatch, efter att gipset togs bort rehabiliterade jag foten/benet hos kunnig sjukgymnast, jag blev "friskförklarad" i slutet av juli..

Endast fyra dagar efter "friskförklaringen" spelade jag en cup som tog mycket på krafterna där jag även fick en inflammation på hälen som gick över efter ca en vecka..

när jag sedan skulle börja springa igen fick jag fasligt ont i höger benhinna.. sjukgymnasten rekommenderade aktiv vila och streching.. har vilat ca en och halv vecka och har strechat men märker ytterst liten skillnad..

Jag är oerhört tacksam för svar och hoppas kunna få lite tips och råd..

Ska dessutom börja på handbollgymnasie om två veckor och vill grymt gärna vara frisk till dess. Just det, har joggingskor som är anpassade efter mig och har även inlägg gjutna efter min fot så det är inte något problem..

Tack på förhand :)
Emil
1984 • Sundsvall
#2
5 augusti 2009 kl 21:46
Gilla
Hej David och välkommen till ett av kroppens mest ihärdiga problem.

Om det är första gången du upplever detta så är det bra för dig. Detta ger möjlighet att komma ifrån problemet innan det blir kroniskt.

Det du ska börja med är att vila tills det är över. En och en halv vecka är på tok för lite. 3 veckor minst, får du nog räkna med.

Därefter så är det enda du kan göra att köra lugnare. Med tanke på din sport blir detta nog väldigt svårt.

Personligen upplever jag att skor och inlägg är bara skräp, för mina egna benhinneproblem. Mina uppstår när jag springer intensivt (sprintar) och får på så sätt mycket vikt framme på tårna. Men eftersom det är olika för olika så kan det väl eventuellt hjälpa dig.

Men som sagt, det enda du kan göra är att vila bort det ordentligt och sen börja lugnare.
Du får helt enkelt jogga på i en fart av 8-9minuter per kilometer om så behövs. Alltså mycket svårt att kombinera med din sport, så det är bara att beklaga.
Samuel H
1979 • Järfälla
#3
5 augusti 2009 kl 21:56
Gilla
Jag tror att du till att börja med behöver bygga upp styrkan i vaden och framsidan igen. Det kan nog ta ett tag.

För att träna upp framsidan har jag kört med två övningar. Den ena går helt enkelt ut på att sitta med hälen i golvet och foten vinklad uppåt. Sedan "dutta" så snabbt som möjligt med tårna i golvet. Kanske 30x3 st. Den andra övningen: Stå en liten bit från en vägg, luta ryggen mot väggen med rak kropp. Lyft tårna uppåt. Kanske 30x3 st här också.

Balansplatta är också att rekommendera.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
5 augusti 2009 kl 22:37
Gilla
David, behinnor är besvärliga men styrketräning är nog det viktigaste för att komma ifrån dem. Och vila, försök få sammanhängade löpvila ca 48 timmar åtminstone någon gång i veckan och sluta tvärt när det gör ont.
Just att vägra ha ont kan vara en väg att få träna sig stark så att problemen försvinner.
Balansplatta är bra för mycket och Samuels övningar låter helt rätt.
Det är ingen katastrof om du inte är skadefri när du börjar handbollsgymnasiet, du ska vara där i tre år! Berätta direkt om ditt problem och vägra ha ont på skoltid också.
Johan Rudberg
1968 • SÄFFLE
#5
5 augusti 2009 kl 23:28
Gilla
Har haft benhinne problem och gubbvads tendenser och gjort liknande övningar ni nämner, som funkar bra att hålla det i skack.
Men lat som jag är så införskaffade jag ett par MBT sandaler,de kan tyckas vara dyra men jag fick all styrke och balans träning på köpet och har blivit besvärs fri samt att jag inte behöver avsätta nån tid för sådan träning då jag använder dom på arbetstid.
Fula som He är dom men vem bry sej,nu kan jag jogga som ja vill igen å de är huvudsaken.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.