Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3982 visningar

benhinneproblem av tunn sula eller löpsteg?

1994 • Brölunda
#1
7 oktober 2012 - 09:17
Gilla
Hejsan alla forums-medlemmar! På grund av ett envist knäproblem bestämde jag mig i våras att byta löpsteg och köpte ett par barfotaskor (Merrel Trail). Funkade fantastiskt då mitt knä mådde onekligen bättre. Börja smått var något som alla tipsade om och det funkade bra tills man tröttnade på kortrundor. Resultatet blev 5 veckor med benhinneinflammation. Har nu (för en månad sen) börjat om från ruta 1 och nu är jag rädd för att känningarna i benet återvänder.

Ursäkta storyn och över till frågan. Är det själva löpsteget som framkallar dessa smärtor, är jag otränad för det här eller är det den tunna sulan och den hårda mark-kontakten som bildar känningar?

Har funderat på att köpa minimalistskor med tjockare sula som t.ex "Brooks pure flow" eller "Adidas adizero feather" till mina längre rundor?

Uräskta den långa texten. Tack på förhand!

Mathias Jonsson
1952 • Varberg
#2
7 oktober 2012 kl 11:16
Gilla
Hade du pronationskilar förut. För kraftig uppbyggnad kan ge knäproblem. Ett häftigt byte du gjorde sedan som väl måste kopplas till dina benhinneproblem. Jag skulle satsa på ett par väldämpade neutrala skor och jobba med löptekniken. Vänta tills du är besvärsfri. Visar det sig att det fungerar har du svaret.
Endomannen
1969 • V
#3
8 oktober 2012 kl 06:44
Gilla
Det är farten som dödar. Springer man fort är det lätt att få benhinneproblem oavsett skor. Försök ta det lite piano och vänta ut benhinneproblemen helt innan du börjar om. Det är skitsegt, kan ta flera veckor, men har man känningar drar det lätt igång igen. Skor är inte lösningen, det viktigaste är att hitta en avslappnad löpning.
Oscar Hamréus
1981 • Floda
#4
8 oktober 2012 kl 07:08
Gilla
Det kan ju förstås bero på en massa saker. Jag får t.ex benhinneproblem om jag knyter skorna för hårt. I ett par skor krampar dessutom benhinnorna ihop om jag har strumpor i skorna.

Märkligt, men som sagt ett tecken på att det kan vara värt att prova lite olika saker. Det behöver inte nödvändigtvis vara skotypen det är fel på.
1965 • Eksjö
#5
8 oktober 2012 kl 07:32
Gilla
Vi är många som gillar minimalistiskt men som gått till överdrift för fort när vi tröttnat på kortvändor. Såvida man inte har naturlig benstyrka klart över genomsnittet (för löpare) så är det långsam upptrappning som gäller. Man har som vuxen dessutom ett helt livs brist på minimalism att ta igen och det görs inte på ett par veckor. Jag gick igenom något liknande 2010. Startade om på sensommaren/hösten och låg i nästan två månader och nötte på ett väldigt mjukt, oplöjt högärde. Det var trist som fan egentligen, men när jag väl klarade att springa milen där två pass i rad i Vibram var jag redo att använda dem på hårdare underlag igen, dock bara som en del i en mer varierad träning, jag springer fortfarande bara vissa pass i dem, och inga alls på asfalt, fast skulle nog klara någon kilometer på det också nu.
1975 • Kiruna
#6
8 oktober 2012 kl 08:41
Gilla
Ett amatörtips kan även vara att jobba med tekniken. Hällöpning och minimalism borde ge ordentligt med stryk på benhinnorna.
Jag är en tung löpare men har aldrig känt av benhinnorna trots långa pass med fivefingers på asfalt. För mig kommer värken i vader och under fötterna men då iform av träningsvärk.
Be någon kompis filma löpsteget med en mobilkamera snett framifrån när du springer. Både i början av ett pass och efter kanske 2-3 km.
Där borde du kan hitta svaret.
Prova även en annan sko med mer dämpning, Adidas adios 2 är en bra sko.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.