Löpning Rundor & Kartor 5 inlägg 560 visningar

Ostkustleden

MK
1985 • Västerås
#1
21 september 2023 - 15:14
Gilla
Jag tänkte springa en del av Ostkustleden i början av November. Krokstorp till Oskarshamn, etapp 3 till och med 1. Kanske även etapp 8 och halva 7 om orken finns.

Jag undrar om det är någon som sprungit eller gått dessa etapper? Och kan beskriva terrängen lite. Jag har bara sprungit etapp 7 tidigare och den har en sträcka från Figeholm och halvvägs till Fårbosjön som inte är så rolig att springa.
1971 • Nykvarn
#2
21 september 2023 kl 15:29 Redigerad 21 september 2023 kl 15:29
Gilla
Mina hemtrakter, uppväxt i Figeholm, men på den tiden sprang jag bara som försäsongsträning till bandy :) har däremot gått delar av etapperna men det är länge sedan. Jag tror du kan vänta sig ungefär samma terräng som t ex på Sörmlandsleden/Upplandsleden och andra vandringsleder i södra Sverige. Bitvis tekniskt med rötter och sten, ibland kuperat, över en del bergshällar, säkerligen nu också terräng som är påverkad av granbarksborren med döda granar som blåst omkull.


Tips att kolla med Torbjörn Westman från Oskarshamn här på forumet, jag tror han skrivit i ett par andra trådar (om du skriver Ostkustleden i sökrutan får du fem träffar) att leden delvis inte är så bra underhållen, jämfört då förmodligen med större med välkända leder men att de är några lokala löpare som försöker hålla liv i leden.
1992 • Olofström
#3
21 september 2023 kl 21:40
Gilla
Jag försökte springa den under en dag i slutet av augusti i år. Det var när jag hade sprungit i Figeholm och skulle springa mot Fårbo. Det var mycket stenigt och rotigt och dessutom växtlighet som var i vägen. Jag gav upp på två ställen och sprang på asfalten mot Fårbo i stället. Hur det är på resten av leden vet jag inte.

Man vet ibland inte riktigt vad man ska förvänta sig när man springer på vandringsleder och vissa motionsspår på sommaren. Om det är underhållet/röjt eller inte.
1961 • Oskarshamn
#4
22 september 2023 kl 19:17
Gilla
Välkommen till Oskarshamn och Ostkustleden! Ja, vi är ett gäng som brukar springa på leden ibland och vi har väl någon slags hatkärlek till vår led. Det är mycket vacker natur, men bitvis förfärligt stenigt och rotigt och svårsprunget. Som jag minns det är en av de allra värsta sträckorna just den runt Figeholm.
Etapp 1 och 2 brukar vara fina och inte så besvärliga, men trean är brötigare och kan vara svårorienterad. Åttan är också en fin och relativt lättsprungen etapp. Tyvärr har det kalhuggits ganska mycket skog i området, man får bara hoppas att leden inte är alltför påverkad.
Lördag den 30 planerar vi att springa från Mörtfors den östra leden in mot stan. Jag tror t o m att några tänker ta sig hela vägen. Om någon läser detta och blir sugen är det bara att höra av sig...
1961 • Oskarshamn
#5
30 september 2023 kl 20:46
2 Gilla
Har idag sprungit på leden mellan Mörtfors och Bussvik, dvs etapp 5 och halva etapp 6. Bitvis ganska igenväxt, lite stökigt och många höjdmeter, men på det stora hela fantastisk terränglöpning i vacker natur. Det blev inte många steg på asfalt eller grus, men jag sprang fel ett par gånger.
Två saker att se upp med: Klipphällarna kan vara rejält hala så här års. Och när man hela tiden måste koncentrera sig på var man sätter fötterna är det lätt att missa ledmarkeringen.
Det var i alla fall en otroligt fin förmiddag på leden i kalasväder.🌞
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.