Löpning Avancerad träning 14 inlägg 6066 visningar

Hög mängd=lägre vilopuls????

Triax runner
1976 • Stockholm
#1
11 december 2008 - 09:55
Gilla
Gick nyligen igenom min gamla träningsdagbok och tittade lite på mina noteringar om vlopulsen. Har alltid tagit för vana att kontrollera den innan läggningsdags. Vet att det ofta sägs att morgonpulsen ska vara lägre men för mig har den alltid varit lägst på kvällen.

Hur som helst så kan jag tydligt se att de perioder jag tränat mycket mängd, så har min vilopuls gått ner tillfälligt. Normalt när jag är i form ligger den stabilt runt 35-37 slag men under vissa perioder med mycket mängd så lågt som 32. De perioder jag tränat mycket kvalitet har pulsen legat högre än normalt vilket jag tycker är logiskt med tanke på att kroppen då är sliten.

Det jag tycker är konstigt är att jag förbättrar vilopulsen med mer mängd, känns inte logiskt. Är det inte så att vilopulsen förbättras av vo2max träning????

Hoppas ni förstår vad jag menar, lite rörigt kanske.......

Vad är era erfarenheter beträffande vilopulsen, har ni märkt samma tendenser?
Johan Wibäck
1971 • Huddinge
#2
11 december 2008 kl 09:59
Gilla
Kan varmt rekomendera en bok jag läser som heter Aerob och anaerob träning. Är så mycket som påverkar att det bästa du kan göra är att läsa allt om det, men kortfattat kan jag säga att min uppfattning är att det är precis så som du beskriver det och ja, jag märker samma sak.

Elitcyklister, längdskidåkare och långdistanslöpare har enligt boken lägst vilopuls.

Triax runner
1976 • Stockholm
#3
11 december 2008 kl 10:48
Gilla
Tack för boktipset :)
Du som har läst boken tycker du då inte att fenomenet är konstigt???

Ska förtydliga det jag finner märkligt: Det jag alltid fått lära mig är att vilopulsen är ett relativt mått på hur vältränad du är. Men om man nu har lägre puls under mängdträningsperioden jämfört med tävlingsperioden så skulle ju det tyda på att jag är mer vältränad under mängdträningsperioden än under tävlingssäsongen vilket inte direkt stämmer överens med prestationen........

Tänker jag galet?
1959 • Saltsjö-Boo
#4
11 december 2008 kl 11:14 Redigerad 11 december 2008 kl 11:17
Gilla
Låg vilopuls är troligtvis ett tecken på att hjärtat har stor slagvolym.

Det är möjligt att slagvolymen tränas bäst vid stor mängd lågintensiv träning, eftersom hjärtats slagvolym lär vara som störst nånstans i pulsens mellanregister. Nära maxpuls slår hjärtat så snabbt att det inte hinner fyllas ordentligt mellan slagen. Den pumpade volymen är dock alltid störst vid maxpuls.
Det här är väl den etablerade synen, men jag vet att det finns norska idrottsfysiologer som hävdar att slagvolymen ökar ända upp till maxpuls. Jag har dock lite svårt att tro på detta eftersom det inte finns nån "turbo" som trycker in blodet i hjärtat.
Om vi ska utveckla den här bilmotorliknelsen så hittar du aldrig max vridmoment vid toppvarv eftersom cylindrarna inte hinner fyllas då. Möjligtvis med undantag om motorn är turbomatad....

PS Inte bara vilopulsen utan även maxpulsen brukar väl sjunka hos riktigt vältränade eftersom slagvolymen har ökat.... (av samma pumpmekaniska skäl som ovan)
Triax runner
1976 • Stockholm
#5
11 december 2008 kl 11:23
Gilla
Intressant Olof! Om jag förstår dig rätt så menar du att hjärtat helt enkelt är mer vältränat(högre slagvolym) under uppbyggnadsperioden än då man rent löpmässigt är i toppform(under tävlingssäsongen)???
1981 • Göteborg
#6
11 december 2008 kl 11:26
Gilla
Jag är med på att vilopulsen är högre under den anaerob delen av träningen, då är man mer sliten när det är mer max, intervaller, syra.

När den närmar sig mot slutet....

..Så..... För att vara i bra slag under tävlingssäsongen, tror jag dom flesta är överens om att man måste göra mer aerob träning, för att bygga upp kroppen, uthålligheten, leder, kapillär, förmågan att pumpa ut blod, vikt
När dessa saker förbättras blir det automatiskt lägre vilopuls -

så tänker jag
Mattias Nilsson
1976 • Karlshamn
#7
11 december 2008 kl 11:31
Gilla
Maxpuls går ej att träna däremot vilopuls, eller då hjärtats förmåga att förse kroppens muskler med syre, ett vältränat hjärta slår alltså färre slag. Logiskt..
Triax runner
1976 • Stockholm
#8
11 december 2008 kl 11:40
Gilla
Mattias-Det du säger är logiskt fast vad är det logiska med att hjärtat är mindre vältränat då du presterar bättre, dvs efter en period av högintensivträning följt av formtoppning?? Är inte hela syftet med högintensiv träning att träna hjärtats slagvolym?

Är helt nollställd nu....
1969 • Sala
#9
11 december 2008 kl 12:01
Gilla
Ja, tänk om detta med intervallträning bara är bluff och båg och att det är distansträning vi bör hålla på med, året runt!
1973 • Falköping
#10
11 december 2008 kl 13:51
Gilla
Jag tror dagsformen och avslappningsgraden är av större betydelse än träningen man genomfört dagarna innan. Tanken är: Intervall och snabbdistans = mindre avslappning på kvällen. Långpass och "slaskmil" = mycket avslappning. Själv ger jag gärna hjärtat en extra träning med hjälp av cigaretter så min vilopuls är alltid hög... ökar ungefär 25-30 slag/min med "hjälp" av dessa nikotinpinnar. Testat med Polar rs 200 sd. Tar cirka en och en halv timma att komma ner igen...
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#11
11 december 2008 kl 13:58
Gilla
Hmm, tror du är inne på rätt spår Triax. Starkare hjärta och löpmässig form (snabbhet i detta fall) kanske inte helt hänger ihop? Det är väl detta lågpulsgrejen handlar om? Stor slagvolym och snabbhet är inte likställda, intervallerna kanske påverkar den perifera konditionen mer, alltså ute i musklerna? Att snabbt kunna borttransportera/använda mjölksyra mm. I såfall handlar ju högintensiv träning inte så mycket om att höja slagvolymen. Spånar..
1959 • Saltsjö-Boo
#12
11 december 2008 kl 15:15
Gilla
Triax, om man säger så här... Stor mängd lågpulsträning kanske maximerar hjärtats slagvolym (märks bl a som sänkt vilopuls), medan intensiv träning ökar hjärtats maximala pumpkapacitet ( vilket är i närheten av maxpulsen). Sen ger det säkert också lite perifera förbättringar som hanterande av mjölksyra i musklerna, vilket Maria antyder...
Lågpuls lär ju inte förbättra syratåligheten nämnvärt eftersom musklerna jobbar i stort sett aerobt
Triax runner
1976 • Stockholm
#13
11 december 2008 kl 16:59
Gilla
Mycket intressant måste jag säga.......Jag har alltid tänkt att lågintensiv träning mer eller mindre enbart tränat den sk. lokala kapaciteten(mitokondrierna samt leder, muskler, ligament osv) och att intervallerna har tränat slagvolymen främst, enkelt uttryckt. Har konstigt nog aldrig reflekterat över den maximala pumpkapaciteten.

Alltså tränas under lågintensiv träning primärt mitokondrierna, leder, ligament osv men även sekundärt hjärtats slagvolym. Samt att under högintensiv träning förbättras främst hjärtats pumpkapacitet samt bortforslandet av mjölksyra, styrka, löpekonomi.

Jag får dock fortfarande inte helt ihop detta med det traditionella träningsupplägget, dvs först bygga upp kroppen med mycket mängd för att sedan minska på denna till förmån för mer högintensiv träning och slutligen minska all träning för att toppa formen.

För om slagvolymen blir bäst tränad av mycket lågintensiv träning och försämras under den högintensiva perioden och formtoppningen(något högre vilopuls), har uppenbarligen inte slagvolymen så stor betydelse för resultaten vilket maria är inne på också?

Allt detta handlar givetvis om att ge och ta men det optimala vore ju att hitta en träningsform där både slagvolymen och maximala pumpkapaciteten tränas på effektivaste sättet......då kanske inte slagvolymen behöver försämras inför tävlingssäsongen och ännu bättre resultat kan uppnås.......eller? måste "forska" vidare i detta.

Kanske mer rena uthållighetsintervaller typ 20x400 med kortvila med fördel skulle kunna tränas även under tävlingsperioden??

1969 • Upplands Väsby
#14
14 december 2008 kl 23:54
Gilla
Intressant tråd...

Kan bekräfta det där med lågpulsträning och slagvolym. Min vilopuls sjönk som en sten efter att jag började med lågpuls och hade kört ett tag. Då sprang jag inte ett enda intensivare pass på några månader, så det var inget annat som fick vilopulsen att sjunka så.

En annan iakttagelse; efter en period med mestadels lugna pass så brukar det vara klart tuffare att pressa upp pulsen mot max på hårdare pass. Kan kännas som om hjärtat gäspar halva tiden på ett pass med hårda tusingar. ;-) Det brukar bli lättare att pressa upp pulsen, efter ändring av upplägget och mera intensiva pass ett tag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.