Triatlon Simning 8 inlägg 794 visningar

Simma 750 m. Behövs våtdräkt?

1981 • Vadstena
#1
2 januari 2018 - 23:23
Gilla  
Har vissa funderingar på att genomföra ett triathlon i år. Cykla och springa lär inte vara något problem. Men det jobbiga lär ju bli simningen. Behövs det en dyr våtdräkt för att simma i Vättern 750 m? För- och nackdelar med en sån?
1965 • Umeå
#2
2 januari 2018 - 23:40
Gilla  
Nej, skulle jag säga, under förutsättning att det inte är svinkallt i vattnet. Med så kort simtid finns det heller inte så mycket tid att tjäna med våtdräkt, särskilt som det tar tid att få av sig den vid växling.

(Säger jag som bara gjort två tri-tävlingar, båda med simdistans 3860 meter. Ta mitt svar för vad det är- just an opinion)
Johnny Omö Bergkvist
1978 • Markaryd
#3
3 januari 2018 - 07:19
Gilla  
Alla tycker olika men så här tycker jag. Nej, du behöver ingen våtdräkt för den distansen. Men är att föredra.
Är det just för att prova på dessutom så är det onödigt att spendera pengar på det. Men om du fastnar för triathlon så köp en våtdräkt då istället.
1973 • Järfälla
#4
3 januari 2018 - 09:27
Gilla  
Som relativ nybörjare (genomfört 3 OL-tri) och sisådär simmare (1500 m på lite drygt 30 minuter) så skulle jag absolut säga att du ska ha en våtdräkt.
Fördelarna med våtdräkt är framförallt att du inte kommer göra av med lika mycket energi i simningen och du kommer spara på benen (om du crawlar) som i princip inte behövs användas alls tack vare den flytkraft du får av dräkten. De pigga benen och den extra energin du har kvar kommer till god användning på cykel och vid löpningen.
Enda nackdelen är att det tar 30-60 s. längre tid vid växlingen (om du hinner öva några gånger på att ta av dig dräkten efter simning) men det tjänar du lätt igen.

Om du däremot är en supersimmare så ska du inte lyssna på mina råd alls för då energivinsten ganska minimal har jag förstått när jag lyssnar på riktiga simmare :-)
1970 • Trollhättan
#5
3 januari 2018 - 10:38
1 Gilla  
Jag utförde några tester när jag började med våtdräkt och sprint-tri. Med min första dräkt, en billig allround, sänkte jag mig 2 min över 1 km, från 20 till 18 min. Jag simmar frisim, dvs crawl. På tiden så ser du att jag är ingen märkvärdig simmare. Efter ett år bytte jag upp mig till en bättre dräkt och sänkte mig då ytterligare en minut på 1km. Generellt tjänar man mer på våtdräkt ju sämre man är. Riktigt duktiga tjänar mindre, men ändå något. Men jag skulle säga att "behöva" våtdräkt, det gör ingen, det är sällan så kallt att du fryser ihjäl... Men är du ingen duktig simmare så kommer du bli 1-2 min snabbare på 750m, spara benen och dessutom känna dig säkrare i vattnet. En våtdräkt ger ju också en viss flythjälp. Så jag skulle rekommendera att köpa en dräkt iaf, tri är så kul så att det lär inte bli sista gången...
1977 • Eskilstuna
#6
3 januari 2018 - 23:24
Gilla  
Simning är min starkaste gren. Det är svårt att göra en direkt jämförelse mellan våtdräkt och utan eftersom jag alltid kör våtdräkt ute men bara utan i bassäng.
I bassäng tjänar man en hel del på vändningarna medan ute med dräkt simmar man fortare.
Jag brukar uppskatta att jag simmar ungefär 10s snabbare per 100m med våtdräkt.
Och om vi pratar distanser runt sprint 750 och olympisk 1500m så är det en skillnad från 1:30/100m och 1:20/100m
Att ta av dräkten tar mindre än 30s extra. Så ja, våtdräkt är alltid att föredra om det är tillåtet (vilket det i princip alltid är i Sveriges kalla vatten)
1981 • Vadstena
#7
4 januari 2018 - 22:24
Gilla  
Kan tillägga att jag är en riktig nybörjarsimmare. Är väl simkunnig men inte mer. (Men ska givetvis lägga mycket tid på simträningen fram till september.) Så att lägga pengar på en våtdräkt känns onödigt om det inte behövs. Är mest ute efter att genomföra triathlonen mer än att få en bra tid.
1973 • Järfälla
#8
5 januari 2018 - 09:34
Gilla  
Crawlar du, eller har intentionen att crawla så skulle jag säga att en våtdräkt är en god investering oavsett. Du kommer få ut mer av din simning ute tack vare den.
Det behöver inte vara så dyrt heller, min erfarenhet säger att även en billigare mer allmän (dock en simanpassad) våtdräkt ger mycket i förhållande till ingen. Om du sen gillar simningen/triathlon så kan du ju köpa en dyrare/bättre efter något år eller två och få en till positiv kick.

Vet du inte om du ska simma crawl eller bröst skulle jag välja en med korta ärmar och ben.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.