Knäproblem långlöpning - Löpning
Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1976 visningar

Knäproblem långlöpning

#1
2 januari 2017 - 14:11
Gilla 
Hej!
Jag är en tjej på 30 år, har alltid haft en ganska bra grundkondition genom löpning, gympa, diverse konditionsträning. Har två barn som är 4 och 1 år, har efter senaste graviditeten återhämtat mig snabbt och är tillbaka i min ursprungsvikt. Bestämde mig i juni 2016 att försöka mig på Stockholm maraton 2017 och började då löpträna 3ggr/vecka.

Först körde jag kortare pass på ca 2km och ökade i stadig takt upp till 10km. Nu till mitt problem, när jag har kommit över 10km så har jag haft lite känningar i mitt ena knä, lite ömhet men inte smärta. Så för några veckor sedan testade jag att springa 20km i ganska långsam takt, det gick hyffsat men då märkte jag att jag började halta lite mot slutet och till sist var jag tvungen att gå för att det gjorde så ont i knät. Nu klarar jag att springa ca 5km innan knät säger helt stopp pga smärta.

Det jag undrar över är om det kan vara klassiskt löparknä och vad är i så fall den bästa "behandlingen"? Kan det vara något annat som behöver åtgärdas och var ska man då vända sig för att få bäst hjälp, sjukgymnast, kiropraktor, naprapat?

Hoppas någon har orkat läsa hela inlägget och kan komma med bra tips!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
2 januari 2017 - 14:24
Gilla 
Knän är luriga, kontakta en fysioterapeut ( tidigare sjukgymnast ) eller en naprapat då det troligen är en muskulär överbelastning i någon form. Man kan få problem med knän av många olika orsaker, felaktigt löpsteg är en av orsakerna, muskulär obalans är en annan.
1968 • Kållered
#3
2 januari 2017 - 15:07
Gilla 
Om det är på utsidan av knäet så kan det helt klart vara löparknä och det är egentligen ganska lätt behandlat:
Stretcha försiktigt utsidan lår efter lätt uppvärmning och stretcha även efter löpning. Fortsätt springa men använd s k "knee strap" (finns att köpa på alla välsorterade sportbutiker) och sätt den ovanför knäet. Den förhindrar senan som glappar mot sidan av knäet och orsakar den smärtsamma inflammationen från att glappa och inflammationen lägger sig efter ett tag.
Vill man under tiden skynda på läkningen så kan man för all del äta antiinflammatoriska.

Löparknä gör superont verkligen. När jag fick det första gången så trodde jag att löpningen var över för min del, men knee strap och stretch gör underverk! :)

Men du ska absolut följa Lars råd ändå! Hoppa över läkare och gå direkt till fysioterapeut tycker jag. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.