Frågor om knäproblem - Löpning
Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 2296 visningar

Frågor om knäproblem

JL
1985 • Göteborg
#1
5 februari 2018 - 13:45
Gilla 
Vid det här laget finns det säkert fler trådar om löprelaterade knäskador än sandkorn i Sahara. Självklart känner jag ett behov av att bidra!

Skämt åsido så har jag fått mycket hjälp av att läsa gamla skade/rehab-trådar, men ibland är det svårt att känna igen sig i andas beskrivningar av smärta och känningar.

Ska försöka göra en lång historia kort:
Jag har sprungit till och från i större delen av mitt liv. Började med "löpning" i 12-årsåldern och har sprungit till och från sedan dess (nu 32 år gammal), men aldrig "satsat" på allvar. Har så länge jag kan minnas haft smärre problem med vänster knä som kommit och gått.

Det som händer är att det smärtar till och knät "tappar kraft" vid ett särskilt läge i böjningen. Ibland har jag även känningar och märker av ett svagt pulserande precis över knäskålen (quadriceps tendon eller vastus medialis?). Smärtan visar sig framförallt när jag går upp och ner i trappor eller när jag dagen efter hårda pass provar enbensböj. Detta har dock blivit alltmer sällsynt sedan jag började stretcha fram- och baksida lår ordentligt.

Jag lyssnar på kroppen så gott jag kan och försöker på senare tid varva löpträningen med benstyrka på gym.

Har någon tankar kring vad detta skulle kunna vara?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
5 februari 2018 - 15:03
Gilla 
Lustigt, jag har haft liknande problem, framförallt när jag tar de första stegen - det smärtar till och jag kan omöjligt ta ett steg, samtidigt känns knät "ur led", alltså som om vinkeln är konstig, utan att det syns. Brukar skaka på benet och gå några steg så försvinner det. Länge sen nu, senast var det i någon intensiv period av löpning, misstänker därför att någon av musklerna var trött eller sliten.

Quadricepstendinos har jag haft och det blev värre (tillfälligt) av djupa enbensböj, fick sen tips av en sjukgymnast att inte gå ner djupare än 90 grader för då komprimeras leden. Tränade bort det med yogaövningen "draken" i stället, + svaga knäböjningar när jag körde excentriska tåhävningar med tung belastning.

Kan i övrigt bara rekommendera "kneeguru.com", där finns en grundlig genomgång av det mesta som kan drabba knät. Dock inte den mystiska kraftförlusten.
JL
1985 • Göteborg
#3
5 februari 2018 - 16:46
Gilla 
Tack för svar!
Läste om Quadriceps Tendinos på Physioadvisor och det verkar stämma rätt bra (inkl. kraftförlust).

Kan lägga till att när jag håller handen på knäskålen och böjer benet så känner jag att det "hoppar" lite i ett visst läge. Knät går inte helt mjukt. Vet inte om detta är en bidragande faktor eller något annat som jag bör kolla upp...
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#4
5 februari 2018 - 17:50
Gilla 
Nu är mitt problem menisken i vänsterknät, men har under resans gång fått lära mig att svullnader (vätska) tenderar att flytta sig uppåt mot utsidan av knät för det är där det får plats. Sen känns det lite som att det knäpper när man böjer knät.
JL
1985 • Göteborg
#5
6 februari 2018 - 08:28
Gilla 
Tror inte knäet brukar vara svullet, så gissningsvis är det är nog någon annan åkomma. Har varit på vanlig röntgen som inte visade några konstigheter. Ska tillbaka till VC om en vecka för att försöka ta det hela vidare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
6 februari 2018 - 18:27
2 Gilla 
Ungefär noll chans att vårdcentralens läkare kan hjälpa dig (nja, hen kan ju ha eller haft det själv...), en naprapat eller idrottsspecialiserad sjukgymnast ger en bättre chans.
Men du kan ju få en remiss, då troligtvis till en ortoped som nog inte heller kan hjälpa dig men chansen är större. (Symptomen tyder på någon mjukdelsskada, gissningsvis p g a överansträngning - otydlig term, engelska "overuse" är mycket bättre - och min personliga fördom om ortopeder är att de är mindre intresserade av mjukdelarna än av ben och brosk.)
Möjligen blir du vidare remitterad till MR, det finns ju en chans, det beror på vad det är. En idrottsläkare tror jag skulle vara bästa alternativet, om du nu kan få tid någonstans.
JL
1985 • Göteborg
#7
7 februari 2018 - 11:49
Gilla 
Min plan var, efter att ha varit på vanlig röntgen utan resultat, att få en MR. Krävs ju lite lobbyarbete innan dess som jag har förstått det.
Har tidigare gått hos sjukgymnast några gånger och fått rehabprogram som jag följt med viss framgång. Kanske är naprapat nästa steg.

Ska nämna att jag fram tills nyligen sprungit relativt skadefri under en period. Sannolikt ökad längd och intensitet på passen samt mer asfaltslöpning som bidragit till att knäet gjort sig påmint igen.

Du nämnde att knäböj i samband med excentriska tåhävningar hjälpte dig. Stod du då på en bräda eller liknande och gjorde tåhäv med lätt böjda knän? Andra tips?
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
7 februari 2018 - 13:11 Redigerad 7 februari 2018 - 13:11
Gilla 
"Knäböj" gjorde jag på gymmet i en Smith-maskin (använder skivstång som belastning på axlarna) och hade efterhand nått upp till 50 kg (mer senare, har urstarka vader numera). Gjorde egentligen excentriska tåhävningar men med lätt böjda ben och "neg" en smula i varje nedgång. Det kändes tydligt i quadricepsmusklerna.
Jo, jag stod på en bräda, men det var i första hand för en muskelbristning i vaden som jag gjorde detta, råkade bara märka att de tidvisa känningarna av min gamla quadricepstendinos försvann på köpet:-)
Draken var den övning som stärkte quadriceps när jag skulle bli av med tendinosen. En annan åtgärd var att tillfälligt gå över till hällandning med väldämpade skor och bibehållen kandens och landning under kroppen - jag fick helt enkelt vinkla upp foten lite. Det fungerade, jag fick inte ont efter passen och kunde hålla igång löpningen nästan obehindrat, avstod bara från snabba pass.
JL
1985 • Göteborg
#9
7 februari 2018 - 14:59
Gilla 
Ska prova detta, tack för hjälpen!
JL
1985 • Göteborg
#10
13 februari 2018 - 10:11
1 Gilla 
Fortsätter med statusrapport här om det kan hjälpa någon i framtiden och för min egen skull för att kunna se tillbaka på händelseförloppet.

Träffade läkare på VC som böjde, klämde och kände (på knät...) och kunde konstatera att inget verkade konstigt. Knäna var "mycket stabila" och det som jag var orolig för skulle vara en långvarig svullnad ovanför mitt vänstra knä var i själva verket en något mer välutvecklad vastus medialis.

Vi hade en diskussion om vad göra härnäst och landade i en MR innan ett eventuellt möte med ortoped. Så nu har jag fått det jag var ute efter.
Återkommer med rapport, när nu det kan vara.
JL
1985 • Göteborg
#11
2 mars 2018 - 15:33
Gilla 
Ny statusrapport.
Dagen efter möte med läkare på VC blev jag uppringd av röntgen-folket på Unilabs som erbjöd en avbokad tid samma förmiddag. Helt osannolik tur mao.
Detta var ca 2 veckor sedan.
Igår fick jag ett samtal från läkaren på VC som tittat på plåtarna och konstaterade att inget (ledband, korsband, menisk etc) såg konstigt eller onormalt ut.

Nu remitterad till ortoped som får komma med sina tankar och idéer.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.