Löpning Träning 18 inlägg 11970 visningar

Varför runstreaks?

1985 • Handen
#1
9 december 2016 - 08:21
2 Gilla
Det verkar vara en ny trend detta med runstreaks, jag undrar varför? Man frågar dessa människor på t.ex. instagram men svaren uteblir

Vad tjänar man träningsmässigt på att springa varje dag, men bara 20 min eller 3km. Som löpare kan man ju inte utvecklas särskilt mycket på bara sådana pass.
Personligen så hade min löpglädje dödats om jag skulle tvinga ut mig själv sent en kväll bara för att, vilket verkar vara vanligt hos många som kör sånt här.

Min högst personliga teori till varför man gör sånt är just nu att man är lat samtidigt som man vill få många följare på sociala medier genom att lägga upp flitigt med bilder varje dag. Har jag missat nån vettigt läsning angående detta fenomen eller finns det någon annan bra förklaring till #runstreak ???
Ola Decker
1977 • Skurup
#2
9 december 2016 kl 08:52
Gilla
Jag har inte haft en runstreak mer än 3 dagar, så är väl fel person att svara egentligen :)

Men oavsett så gör jag ett försök!

Jag förstår de som springer varje dag då jag själv mår bra, framförallt psykiskt, av att springa en runda oavsett längd (nåja, måste ju få lite flås, så typ 10-15 minuter är nog ett minimum för mig för att det ska bli en bra effekt). Jag hade gärna sprungit varje dag, men mitt övriga liv sätter stopp för det.

Jag har fått intrycket av att det inte är elitlöpare eller andra som har en utarbetad plan för att nå givna tidsmål på någon distans som kör runstreaks. De jag har sett som kör runstreaks är mer att ta dagen som den kommer och springa för att det är kul och man mår bra av att göra det. Så rent spontant känns det inte som runstreak är något för att optimera löpträningen utan en kul sak för att pusha sig själv att komma ut och springa.

Träningsmässigt så är den positiva effekten jag kan tänka mig att vissa ökar totala träningsmängden vilket ger positiva effekter på framförallt längre distanser. Nackdelen är att man kanske inte får den vila kroppen behöver. Men aktiv vila funkar ju för vissa, så ett lugnt pass dagen efter ett jobbigare kan vara lika bra för vissa.

Finns säkerligen de som kör runstreaks för att få likes och följare, men det finns också de som kör runstreaks för sig själva utan att lägga upp det någonstans. Så jag håller inte med om din teori.
1985 • Handen
#3
9 december 2016 kl 09:30
1 Gilla
Alla försök till förklaring gillas, jag är inte ute efter att såga utan jag vill helt enkelt bara veta lite mer om varför det görs

Jo såklart är det väl bra att man kommer ut men att hålla på år ut och år in med att springa 3km varje dag, även om man bara vill komma ut så måste det kännas som att det blir noll utveckling.

Svårt att se vilka positiva effekter man skulle få på längre distanser. Det är väl inte för intet man säger att man blir bra på det man tränar på, alltså blir man bra på 3km.
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#4
9 december 2016 kl 09:52
2 Gilla
Jag kör en runstreak nu, är inne på dag 79. Och det är inte så att man varje pass kör 3 km väldigt lugnt, inte för mig i alla fall. Utan för mig är 3 km mycket lugnt en vilodag. Och vilodagar behöver man ju inte ha allt för ofta. I mitt fall började jag med detta efter en skada. Jag hade ett enormt löpsug men ville inte riskera att ta i för mycket och hämma läkningen av knät. Så i början blev det korta turer i lugnt tempo för att känna in hur knät mådde för dagen. Efter hand kunde jag öka utan att trigga någon smärta. Jag la in intervaller men började då känna av knät igen. Jag har alltså provat mig fram och kontentan så här långt har varit att knät har läkt. Jag springer sällan bara 3 km lugnt. Men jag undviker intervaller. Jag har märkt en grym utveckling på formen, Jag springer fortare och blir inte lika trött, har lagt till en hel del styrketräning också vilket säkert också kan bidra till bättre form. Tar det lugnt med riktiga långpass, men förra helgen sprang jag 32 km utan någon som helst smärta i knät. Anser mig vara botad!

I mitt fall har runstreak inneburit att jag kom upp i (och kunnat upprätthålla) min "vanliga" träningsmängd (i distans räknat) trots att jag springer kortare turer.

För mig är inte runstreaken blodigt allvar. Jag har hela tiden tänkt att känns det inte kul, då lägger jag av. Och jag har faktiskt inte en enda gång känt något större motstånd till att ge mig ut. Men jag förekommer problemet med att ge mig ut sent en kväll, oftast ser jag till att ge mig ut på morgonen eller direkt efter jobbet. Ägnar mig en hel del åt transportlöpning också eller samkör mina pass med motionerande av hunden. Så fördelar med runstreak för min del:

*jag har blivit bättre på att planera min träning
*har snabbt kommit tillbaka till en bra form efter min skada (den 21/8 kunde jag knappast gå pga smärta och nu ligger jag på ca 5-6 mil i veckan)
*Jag få njuta av "postlöpnings känslan" varje dag
*och jag tror att det har gjort muskler och senor mer uthålliga.

Detta är varför JAG spirnger varje dag. Först var målet 50 dagar, det gick så otroligt lätt att jag bestämde mig för att testa 100 dagar. Sen får vi se. :-)
Ola Decker
1977 • Skurup
#5
9 december 2016 kl 10:35
Gilla
Håller helt med om att springa samma 3km varje dag blir tråkigt fort. Men det går att variera och springa längre någon dag, snabbt någon dag, i skogen en dag, på stranden en dag osv, trots att att man springer varje dag. Så runstreakupplägget är upp till var och en förutsatt att det är varje dag och över en viss längd som också kan vara individuell. Runstreak ser jag som ett sätt att utmana sig själv och sin omgivning till viss del att ge sig ut och springa.

Utveckling är en personlig fråga. Vad är det du vill uppnå med att springa? Bli snabbare? Bli uthålligare? Sundare livsstil? Bättre välmående? Säkerligen många fler saker här som löpning utvecklar. Alla springer vi av våra olika anledningar. Min är att framförallt må bra allt annat är underordnat. Så hoppar gärna över intervaller och tar ett lugnt pass om jag har minsta känning för att kunna ta mina skogspass. Det gör mig inte snabbare men jag mår så mycket bättre av det.

Jag menar inte att runstreak är bättre än annat för att träna mot långa distanser. Jag menar att en positiv aspekt av att springa 3 km varje dag jämfört med 5 km varannan dag (om vi tar dessa två som exempel) är att totala träningsmängden är högre i det första fallet. Och högre total träningsmängd bygger en grund som är fördelaktig på framförallt längre distanser. Det är det resonemanget jag lutar mig mot.

Att bli bra på det man tränar på... Det är ju en sanning som inte är helt sann. I så fall borde man springa alla sina pass i tävlingsfart just den sträckan man tränar för att bli bra på. Det är inte många, om ens någon, som förespråkar det upplägget. Variation och att utmana sina gränser är vägen att utvecklas. Och en runstreak kan man variera på alla möjliga sätt utom just parametern varje dag. Så ur ett sorts vetenskapligt perspektiv kommer runstreak upplägget alltid att vara suboptimalt eftersom man har låst en parameter och därmed inte har full frihet att utforska alla möjligheter.

Så som sagt, tror inte eliten är de som driver på runstreakandet utan det kommer från motionshållet. Och klappen på axeln som det för med sig att många tycker man är duktig för man springer varje dag är säkerligen en av anledningarna att det är populärt.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#6
9 december 2016 kl 11:24
Gilla
Jag är också lite nyfiken på frågan. Har ställt den några gånger och själv aldrig fått svar. Har dock tolkat det hela som en "kul grej".

Själv får jag stålsätta mig och då ta löpvila ibland eftersom jag är en ofrivillig runstreakare.

Birgitta Wallenborg
1964 • Moheda
#7
9 december 2016 kl 11:43
Gilla
Det finns ju faktiskt människor som inte springer för att bli bäst utan för att de gillar det. Det kan väl vara en utmaning i sig själv att göra något varje dag, tex springa. En runstreakrunda ska vara minst 1 mile och du ska vara ombytt. 1 mile är 1,6 km .
Jag har just nu nonrunstreak sedan augusti pga skada....
Andreas
1984 • Kävlinge
#8
9 december 2016 kl 14:25
1 Gilla
Fattar inte varför ni är så skeptiska. En del folk tv serie streakar med att plöja igenom tv serier säsonger i flera dagar i rad.

Varför skulle det vara så negativt att springa varje dag?
Barn springer varje dag, när det faller dem in.

Det ligger mer i människans natur att springa lite och oftare än sällan och gå på pumpen.

Att springa 21k en gång i veckan
- du blir uthålligare på 21k
- ökad skaderisk
- soffliggare 6 dagar i veckan
- hämmar potentialen av löptekniken och hållningen

Att springa 3km varje dag
- Sliter mindre
- bättre för hälsan pga du rör dig oftare
- Syresätta kroppen varje dag med frisk luft
- tränar kroppen att återhämta sig från dag till dag och bygger en bas så att man senare kan byta ut något 3km pass till ett längre
- utvecklar löpekonimin bättre, ju oftare du tränar på något desto bättre blir du

Sen har man ju alltid en vardag och annat att anpassa sig till. Men om jag kunde ksulle jag hellre springa 5ggr om dagen än 0-2 som jag pendlar mellan.
1968 • umeå
#9
1 mars 2017 kl 13:37
Gilla
Jag är i skrivande stund inne på dag 135. Kontinuitetet är grejen för mig. Det har hjälpt mot uselt knä och andra skador. Mängden km i veckan som jag faktiskt kunnat springa har ökat dramatiskt och medelsnitt per dag har varit ca 6 km.
Transportspringer en hel del och det funkar oväntat bra.
Mitt mål har aldrig varit att slå några hastighetsrekord men jag är mycket tacksam när jag kroppen tillåter längre svängar.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#10
1 mars 2017 kl 14:07
1 Gilla
Lite off topic: Vi brukar köra en (inofficiell) tävling i klubben med start i Januari varje år. Tävlingen går ut på att springa i minst 30 min varje dag samt att man måste bli så pass svettig att en dusch är ett måste. Förra året så var det en av tjejerna som höll ut till i mitten av Maj. Tyvärr så blev det ingen tävling i år. Sporrande och kul.
1977 • Eskilstuna
#11
1 mars 2017 kl 15:32
1 Gilla
Bild uppladdad av Henrik Eketjäll
Att "vara på en runstreak"; Är det streaking! ;-)
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#12
1 mars 2017 kl 16:50
Gilla
En annan typ av streak är armhävningsstreaks ... vi var ett par här på jogg som körde minst 50 st om dagen. Jag höll ut till början av februari med en Impengiment i axeln (självdiagnosticerad) Det här sporrandet slutade inte så bra för mig för jag är fortfarande inte bra i axeln.

Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#13
1 mars 2017 kl 16:51
Gilla
Samma för mig Mikael... :-(
1971 • Nykvarn
#14
1 mars 2017 kl 20:17
Gilla
Ogilla på det Mikael och Jens, själv har jag helt släppt styrkan sedan dess tyvärr men jag känner mig lite skyldig för att ni har ont i axeln, sorry for OT...
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#15
1 mars 2017 kl 21:52
Gilla
Känn ingen skuld Staffan. Bara jag som är klen! :-)
1988 • Göteborg
#16
1 mars 2017 kl 22:18
3 Gilla
Jag gör det för att utmana pannbenet. Att springa 2 km om dagen kan knappast kallas träning, men att behöva ta det aktiva valet att köra sitt pass oavsett fysisk form är sjukt bra pannbensträning.
1967 • www.sapiens.se
#17
2 mars 2017 kl 07:12
3 Gilla
Personligen tycker jag att det är bättre att vila både kroppen och knoppen när det behöver vila. Och träna hårt däremellan. Jag ser inget positivt att få ur träningssynpunkt genom att skapa ett tvångsmässigt beteende. Ibland är vila det bästa ur ett helhetsperspektiv.

1965 • Kungsholmen
#18
2 mars 2017 kl 11:50
Gilla
Jag har också svårt för dessa "jippon". Men jag förstår om man behöver det som sporre och inte får till träning annars. Då jag är disciplinerad att köra träningen som planerat utan detta så ser jag noll nytta för egen del.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.