Löpning Kom igång 16 inlägg 3559 visningar

Löpargruppsbubbla?

Leifi Plomeros
Arboga
#1
29 juli 2016 - 19:33
Gilla
Håller hälsohetsen och den medförande löparboomen på att avta?
Jag vet inte hur många löpargrupper det finns idag och det verkar finnas ännu fler PT-motionärer som tjänar tusentals kronor i timmen.
Det känns som att löpargruppsbubblan spricker snart eller vad säger ni?

Om nu löparboomen fortsätter, vilka nya trender är vi på väg emot? När man ser bilder på instagram från diverse löpargrupper så verkar kunden främst vara medelålderskvinnor med lite extra hull. Har det varit en medveten marknadsföring mot just denna målgrupp?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
29 juli 2016 kl 20:29
2 Gilla
Ptja, själv nybliven joggare och medelålders blekfet tant, så vad kan jag säga? Att det är ett bekvämt sätt att träna, kan starta vid egna ytterdörren, inga tider att passa, asfalt eller skog har båda sina tjusningar. Provade Runacademy för att försöka få upp tempot och kadensen, men nej, det var inte riktigt min grej med gruppträning på det sättet. Just av anledningen att jag inte vill ha tider att passa, och jag vet att jag kommer ut på egen hand så jag behöver det inte för den sakens skull. Fick en del bra intervallträningstips dock, så det är sånt jag ska försöka ta tag i. Kombinerat med att läsa här och på andra forum, finns mycket teori att försöka omsätta i egen praktik! ;)

Fördomsfullt: Mycket av den gruppträning som finns tror jag tilltalar oss vanliga tanter, medan vanliga gubbar verkar föredra ett innebandygäng, tenniskompis eller att få köpa på sig fincykel och utrustning till den.

Annars verkar det ju som crossfit och liknande träning, typ military fitness, hittar nya grupper av motionärer, många verkar bli peppade av att träna med andra och "bli skriken på".
Men!
Det är väl hursom bra, vilken form man än väljer! Allt som blir av är bättre än ingen träning alls. Om du är en erfaren motionär själv, kanske det är svårt att föreställa sig hur segt det är att komma igång, och hitta sin grej, som man fortsätter tycka är roligt, som medelålders blekfet! ;)
1954 • Falun
#3
29 juli 2016 kl 21:02
Gilla
Nja, tycker nog att löpargrupper fortfarande blommar. Men ska man vidga sig så blir det väl oundvikligen så att man inte enbart kan inrikta sig på etablerade löpare. Tvärtom, kanske. För dessa lättar inte gärna på plånboken och spiltshortsen från 80-talet och den ut-tvättande tröjan duger nog några år till.
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#4
30 juli 2016 kl 01:04
1 Gilla
Själv har jag provat orientering för att få omväxling i träningen. Många orienteringsklubbar verkar traditionellt vara inriktade på att värva ungdomar och rörelsen verkar på många håll ha svårigheter att ställa om mot att introducera vuxenmotionärer till sporten. Men sporten växer och det vore kul om den trenden höll i sig.
1956 • Lund
#5
30 juli 2016 kl 08:35
Gilla
Trender är alltid trender och människan är allt mindre uthållig...... ;)
1979 • Bonnarp
#6
30 juli 2016 kl 08:47
2 Gilla
Det är julmaten som lagt sig, nu ska man grilla och äta sönder sig innan det är "höstträningsdags!" i alla tabloider och tidningar med nyhetstorka.
"Eva-Lisen-Lotten gick ner 8kg på bara 1 månad med denna unika träningsmetod!"
"Axel-Sven-Oskar tränade RÄTT i en månad och gick ner 6kg!" osv osv.

Boom eller inte, det viktigaste är att man rör på sig så kroppen mår bra, då följer skallen oftast med och man har kanske lite roligare.
Lång, kort, rund eller smal kvittar. Det är bara att springa, träna i grupp, bli skriken på, spela tennis, cykla, lira innebandy eller gå en golfrunda. Bara man kommer ut.

Hälsotrender kommer och går hela tiden. Allt beroende på vad företag som ska sälja skit och mög hittar på i olika "Ledande undersökningar!".. ;)
1985 • Handen
#7
30 juli 2016 kl 10:30
3 Gilla
Tycker det är värre med alla tusen olika "löpcoacher". Förstår inte hur folk kan betala dyra pengar till någon som gått en 2-3 dagars utbildning utan att ha några som helst egna resultat att luta sig mot
Lennart
1971 • Vallentuna
#8
30 juli 2016 kl 14:51
1 Gilla
Skulle aldrig falla mig in att betala någon för att få springa i "deras" grupp.
Mikaela
1986 • Sverige
#9
30 juli 2016 kl 15:21
Gilla
Jag var med i en löpgrupp men fick snabbt prestationsångest, tappade bort mig själv i löpningen tror jag. Nu har jag iallafall hittat tillbaka...själv :)
Ne kommer nog aldrig mer betala för att vara med. Tycker om att springa med någon vän eller så, men inte i en grupp där någon säger åt mig vad jag ska göra.

Tycker förresten att jag ser mindre löpare ute på gatorna nu, är det för att det är sommar? I September kommer säkert alla tillbaka :P
Hobbylöparn
Östermalms IP
#10
30 juli 2016 kl 15:28 Redigerad 30 juli 2016 kl 15:29
2 Gilla
Jag anlitade en löpcoach för några år sen, en mycket driven löpare som bl.a. tävlat i Iron Man.

Han gav otroligt många bra tips, som jag kommer ha med mig 4-ever. Bl.a. filmade han när jag sprang förbi upprepade gånger. Han hade nån specialapp för coacher som man kunde gå framåt och bakåt steglöst i filmen för att med egna ögon se och förstå hans förslag till förbättringar. Jag fick de filmerna sen.

En annan grej han gjorde var att springa bredvid mig på en 10 km runda. Jag slog pers med 2 min(!) tack vare hans draghjälp.

Så för min del var det ett lyft. Men jag kan förstå att det finns blandad kvalitet bland coacherna.
1954 • Falun
#11
30 juli 2016 kl 18:24
2 Gilla
Det finns mycket att vinna på en löpgrupp eller en löpcoach. Om inte annat för att få nya infallsvinklar och testa lite nya idéer. Vill man hålla i plånboken så är det bästa att gå med i en klubb. Det jag skulle akta mig för är en PT från gymmet, som inte själv är en löpare.
Leonard Sandin
1970 • Farsta
#12
31 juli 2016 kl 01:01
Gilla
Varför inte gå med i en friidrottsklubb som har träningsgrupp för löpare? Kostnaden en spottstyver av vad man betalar för hos PT eller liknande. Bra tränare, grupp som peppar, springa tävlingar (om man vill) och åtminstone för mig en förståelse för hur fort man "kan" springa om man tränar kontinuerligt under en längre tid. Det är tufft när alla andra är ett par klasser bättre än en själv men det får man försöka se förbi och tänka på sin egen utveckling och sina egna mål - men kul är det!
Elisabeth Forssén
1969 • Järfälla
#13
31 juli 2016 kl 12:40
Gilla
Jag är medelålders kvinna som nyss gått en nybörjarkurs i löpning hos Team Nordic Trail o personligen passar en grupp mig utmärkt. Jag blir peppad o driven och får bra tips om råd. Skall fortsätta i augusti i deras bas grupp. Tycker grupper är super oavsett om det är inomhus el utomhus. Och som tur är så är det ju upp till var och en om man gillar grupper eller tränar själv ??
Leifi Plomeros
Arboga
#14
6 augusti 2016 kl 19:34
Gilla
Trenden på sistone verkar vara att rikta in sig på företagsgrupper. Det är där pengarna finns. Man kanske skulle starta en löpargrupp:)
1969 • västerås
#15
7 augusti 2016 kl 13:07
1 Gilla
Löpning, särskilt långdistans har sett sin topp. Segling har sett sin topp, segelbåtar är nästan gratis. Stockholm marathon är snart halverat. Dagens människor blir allt latare och fetare. Belöningen i form av ett väl genomfört marathon är allt för avlägsen och svårgreppbar för en allt större del av populationen. Kravet på omedelbara belöningar är dagens signum.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#16
7 augusti 2016 kl 14:52
2 Gilla
RE #15: Glöm inte heller Facebook-effekten!

Dvs det är mycket enklare att sitta hemma med en flottig hamburgare framför tv:n och följa de få man känner som springer Marathon online på resultattjänsten, än att lägga den tid och energi det krävs för att själv delta.

Plus att man då får förmånen att kunna fälla myndiga uttalanden såsom, "när jag var 25 år sprang jag 5 km på 25 minuter och 10 sekunder minsann, alltså skulle jag klara Marathon på 3:30, antagligen litet fortare". "Så beklagar resultatet, det måste du vara riktigt besviken på va?" (iq fiskmås)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.