Löpning Träning 7 inlägg 2317 visningar

Landar jag fel med foten?

0 •
#1
4 april 2016 - 21:03
Gilla  
God kväll på er!
Jag var ute och sprang för någon timme sen och har lite problem med mina fötter och skulle bli jättetacksam om ni kan ge lite tips!
Jag har en bra kondition tycker jag, idag sprang jag >3 km och vart inte ansträngd ett dugg.
Men efter 2-3 km får jag väldigt ont i fötterna, det är svårt att beskriva smärtan men det gör allmänt ont, om jag går någon kilometer när jag har ont börjar det "bränna" i fötterna.
Det gör ont i trampdynan under tårna och sen strålar smärtan ut på höger sida till mitten på höger fot och tvärt om på vänster fot,

När jag springer landar jag på hela foten, då är frågan, landar jag lätt eller fel, och är det landningen som gör att jag får ont i foten?
Om det skulle vara så skulle jag bli jätteglad om jag får lite tips för det skulle underlätta. Tack!
1963 • Bromma
#2
4 april 2016 - 22:50
Gilla  
Det är nog inga problem med att landa på hela foten. Det finns många faktorer som påverkar steget, hur ekonomiskt man springer och var man tenderar att få ont. Om jag var du skulle jag gå till en löpskobutik som kan testfilma ditt steg lite mer i detalj och se hur du använder ditt löpmaskineri. Det kan hända att du behöver ett par skor som passar dig bättre.
1994 • Skövde
#3
4 april 2016 - 22:51
Gilla  
Ingen expert så någon får gärna rätta kig om jag har fel men har iaf hört att man ska försöka landa på tårna, eller iaf ta smällen med den främre delen av foten.

Sen har du bra skor? Ska du börja springa längre så ska man ha några för sin egen fot dom hjälper mer än gärna till i butik.

Sen har jag märkt någongång när jag har knutit skorna får hårt kan jag få ont i ben och fot, så har börjat att gå några 100m innan jag börjar springa för att verkligem känna att det känns bra.
0 • Linköping
#4
4 april 2016 - 23:02
Gilla  
Hej
Utifrån det du berättar har jag svårt att tro att det beror på fotnedsättningen, eftersom att landa med hela foten i sig inte är ett problem eller något fel (generellt). Eftersom dessa smärtor, av det du berättar, enbart uppstår under/efter löpning skulle jag också vilja utesluta att det är något fysiskt problem med dina fötter (jag gissar att du skulle ha nämnt om smärtan uppstod vid andra tillfällen, med andra skor). Då återstår möjligheten att det eventuellt kan vara löparskorna som inte passar just dina fötter (vad som också talar för detta är att du får samma smärta i båda fötterna). Det finns givetvis många faktorer att ta hänsyn till, men av det du nämner är skorna mitt bästa tips att fundera kring. Vad använder du för skor nu? Vet du om du pronerar, överpronerar eller om din fotisättning är "normal"? Vet du om du har högt, normalt eller lågt fotvalv? Dessa faktorer kan ge dig en fingervisning om ifall du har en sko som passar dig eller inte.
(Om det inte har med skorna att göra finns det som sagt fler faktorer att ta hänsyn till, som hur van löpare du är och således hur starka musklerna är under foten, i förhållande till hur dämpade skor du har.)
Hoppas du kommer underfund med vad som orsakar smärtan.
Mvh, Peter
0 •
#5
5 april 2016 - 07:26
Gilla  
Jag har ett par nya, insprugna Asics Gel-Innovate 7.
Jag har också tänkt på att jag inte har rätt skor för om man ser mina fotavtryck har jag ett neutralt löpsteg och jag har för mig att dessa skorna är för dem som supinerar.
Sen får jag också samma smärta om jag går långt, t.ex. 1 mil.

Men om jag ska köpa ett par skor för neutralt, vilka är bäst? Det finns ju många skor att välja på!

Tack för råden! :)
1963 • Bromma
#6
5 april 2016 - 08:52
Gilla  
Det finns inte ett par skor som är "bäst". Bäst = de som passar dig, dina, fötter, din kropp och din löpstil. Det lönar sig att prova ut det hos en bra löpskobutik med testmöjlighet på löpband.
1970 • Sala
#7
5 april 2016 - 12:02
Gilla  
Hej Nellie. Det blir inte lätt att ge något generellt råd när du inte lämnar ut så mycket info. Jag tror inte att det har med din fotisättning att göra, det låter tvärtom alldeles utmärkt att du landar mitt på foten. Jag tror inte på att förändra tekniken radikalt, särskilt inte i början när man är ny och inte sprungit så mycket förut.

Jag tror inte heller att det har med skorna att göra, men det är ju busenkelt att prova, spring några gånger i ett par andra skor och se om det gör någon skillnad?

Om jag får gissa, och det får jag, så tror jag att det är en av två saker, antingen ovana eller nån form av nervpåverkan. Ovanan handlar om att fötternas muskler, leder och nerver inte är vana och protesterar som galna mot detta nya påfund, det kommer de att sluta göra om du bara hänger i. En nervpåverkan kan det ju vara om du har några av fötternas nerver i kläm nånstans, varje gång du landar får nerven en kläm och gör det hela allt värre.

Ett alternativ skulle kunna vara att du springer lite helt barfota på ett mycket mjukt underlag, typ brottarmatta eller helst på gräs (för att det är så mysigt), de första gångerna mycket försiktigt, sakta och kort. Det bygger upp styrkan i foten men mest löptekniken, du kommer att märka att du får ett mycket mer känsligt löpsteg och det kommer att hjälpa dig. Lycka till...

#3 Albin, man ska bara landa på främre delen av foten om du sysslar med sprint, är det längre så är det mitt under foten som gäller, så länge det inte är extremt så skulle jag till och med kunna drista mig att säga att en hällandning inte är någon katastrof, fler duktiga marathon- och ultralöpare landar på hälen, men det är väl inte att föredra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.