Löpning Träning 8 inlägg 3000 visningar

Krämpor efter pass?

Anders Brohäll
1977 • Stockholm
#1
28 februari 2016 - 10:07
Gilla
Hej,

Jag funderar på vad folk har för krämpor efter högintensiva- eller långpass. Jag har tidigare haft känningar i vader efter ansträngande pass, men nu har det krupit ner i hälsenor/fotleder. Tanken slog mig att det antagligen finns mängder av känningar och det vore intressant att få en bild över vad som är vanligare än annat. En annan sak jag funderar över är hur vanligt det är att folk inte känner annat än utmattning? Alltså att det helt enkelt inte gör ont efter intervaller eller längre pass etc.

Hur känns det för er?
1965 • Kungsholmen
#2
28 februari 2016 kl 11:59
1 Gilla
Jag är relativt fri från skadekänningar nuförtiden. För 5 år sen hade jag ständiga känningar och balanserade på skadans brant hela tiden men nu känner jag mig ganska härdad för min nuvarande mängd och belastning.

Men det betyder inte att jag inte känner något alls, utan bara att små känningar kommer och går men de oroar mig inte då jag lärt mig vad som är oroväckande och vad som är övergående.
Mike weiland
1977 • billingsfors
#3
28 februari 2016 kl 13:47
1 Gilla
Har som regel bara känningar efter långpassen och då är det oftast höftböjare och knän i direkt anslutning till passet. Blir det mycket kuperat på långpassen så brukar hälsenor/nedre delen av vaden kännas några dagar med.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
28 februari 2016 kl 23:13
1 Gilla
Efter många års långpass är jag mycket stark i vaderna men periodvis lite för svag nån annanstans. Känner ofta av quadricepssenan ovanför knät direkt efter ett långt pass men det försvinner senast över natten, ibland känner jag mig trött i höftböjarna och/eller abduktorerna. Efter vissa pass känner jag nåt i hälkuddarna.
Har man återkommande känningar på samma ställe(n) finns det anledning att lägga in lite styrketräningspass för de musklerna.
Anders Brohäll
1977 • Stockholm
#5
29 februari 2016 kl 23:01
Gilla
Ok, med det sagt så är det inte så att ni räknar med ett par dagars ont efter ett pass? Personligen är jag typ inte löpbar ett par dagar efter 25+ kilometer, inte för att jag är slut, men som sagt för att det känns fel.

Samtidigt har jag en uppåtgående kurva, det är betydligt mindre smärtsamt nu än för några år sen. Undrar om det framöver blir helt fritt från krämpor eller om det onda normaliseras...
1981 • Vegan Runners
#6
29 februari 2016 kl 23:45
1 Gilla
Jag sprang långpass igår, två timmar uppdelat i 40 min lugnt, 30 min tufft, 50 min lugnt.

För några år sen hade det varit uteslutet att ge sig ut igen dagen efter, då hade jag lufsat runt och varit förtjust i smyg över efterföljande stelhet och träningsvärk.

Nu har kroppen vant sig, joggen till jobbet dan efter är seg och joggen hem likaså. Men jag är inte längre förstörd som jag var förr. Så kroppen har ju definitivt vant sig vid ökande mängd och belastning.

Om nåt gör ont försöker jag ta det på allvar och kolla vad det beror på. Idealt vill jag ju vara i sån form att kroppen orkar träna nånting varje dag utan att det känns som en stor grej. Sen är ju vissa pass givna i förväg att de kommer leda till trasiga ben och ont i flera dagar, typ årets första spikskopass. Men det är ganska självvalt.
1967 • Torslanda
#7
1 mars 2016 kl 05:53
1 Gilla
Ont efter pass hade jag när jag var mer än lovligt otränad. Nu efter ett par år med hyfsad mängd så är det inga problem att köra 30+ långpass en 3-4 gånger i veckan, gärna som back to back. Allt handlar om anpassning. För att kunna köra mycket mängd så drar jag ner ansträningen. Högre ansträning kräver mer vila mellan passen. Det är inte distansen utan farten som dödar som man så vackert sa inom det militära när vi ville få dem att pressa sig lite. När jag förra året körde för mycket fart/intervaller så hade jag krämpor. I år är det bara tid på fötterna och inga känningar, inte ens träningsvärk. Har lite svårt att hinna bygga upp energinivåerna mellan passen dock. Jag har kört en absurd mängd med hälresningar etc för att stärka fötterna, kör en hel del rörlighetsträning och lite hemmagymmande för att hålla hela kroppen i trim. Det gör stor skillnad för mig. När jag körde intervaller så var det inga känningar direkt men det krävde mer vila av denna gamla kropp så jag orkade inte få till någon bra volym. Senare i vår skall jag lägga in mer höginensiv träning men då räknar jag med att ha en klart bättre grund att bygga från så tror att det kommer gå rätt smärtfritt. Har man ont regelbundet efter träning så kan det vara felaktig träning. För hög volym, för fort etc. Eller så har man ett problem som man måste kolla upp. Att pressa sig igenom smärta är nästan garanterat ett träningsuppehåll så det slår
ofta tillbaka. Träningvärk är skön värk i en klen kropp men ont i fötter etc är bara skadligt. Har man ont, ta reda på varför och åtgärda!
1973 • Åkersberga
#8
1 mars 2016 kl 13:52
1 Gilla
Tänj och stretch efter träningspassen är bästa "återställaren" för mig ;) så även om jag har ont nästan överallt efter en något för långt eller för tufft långpass försöker jag ändå tänja och stretcha ut så många muskler som jag orkar med och de värsta krämporna försvinner i.o.m. det + att man är någorlunda smidig till nästa pass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.