Löpning Kläder, Skor & Prylar 90 inlägg 50421 visningar

Polar M400 GPS-klocka

1971 • Ystad
#1
31 oktober 2014 - 16:35
4 Gilla
Hej,
Jag har nu haft nya Polar M400 GPS-klocka i snart två veckor och tänkte dela med mig av lite tidiga intryck. http://www.polar.com/en/products/improve_fitness/running_multisport/M400

Det är så jag uppfattat funktioner och jag lämnar inga garantier för att det är rätt utan det är mina intryck och ibland högst subjektiva bedömningar. Jag använder klockan endast till löpning. Det finns mängder med profiler i den som exempelvis cykling och simning men det är inget jag testat. Klockan är en löparklocka och inte en triathlonklocka så funktionaliteten för multisport är nog ganska begränsad, även om Polar själva kallar den för multisport. Prismässigt ligger M400 i mellanklassen, 2000 kr, och konkurrerar med exempelvis Garmin FR220, Tomtom runner och Ambit2.

M400 kopplas till dator med en standard micro-USB vilket är lite ovanligt. Jag har haft problem med laddningskontakterna till både Garmin och Suunto och hoppas att detta ska funka bättre. Passen laddas upp via verktyget Polar Flow Sync och sedan läggs det upp i en personlig träningsbok på Polar Flow där man får mängder med info om sitt pass.

Klockan hittar och låser på satelliter snabbt. Det har tagit under 1 min varje gång. Inte lika vindsnabbt som Suunto men klart snabbare än Garmin som ibland kunde ta like forever på sig.

Jag upplever skärmen som väldigt bra. Det är inte den största skärmen men kontrasten är riktigt bra. För min del så ser jag siffrorna bättre på M400 med fyra fält än jag gjorde på Suunto med tre fält.

Klockan har mängder med inställningsmöjligheter. Det går direkt i klockan att ställa in basic intervaller baserat på antingen tid eller sträcka eller en enkel kombination. Alternativt så kan man skapa avancerade intervaller på Polar Flow och skicka till klockan. Jag skapade snabbt och utan problem ett pass med pyramidintervaller. Det går också att döpa varje intervall, typ tempo 1, tempo 2, vila 400m etc vilket också visas i klockan. En begränsning i dagsläget är att det bara går att ha pulsbaserade mål för intervallerna men framtida uppdatering ska även kunna ge tempobaserade mål. Varv markeras med pip, ljus och att skärmen en kort stund blir ”inverted” alltså att den byter bakgrundsfärg från svart till vit. Däremot saknas vibratoralarm vilket jag verkligen tycker är en miss. Jag springer med musik på träningarna och har svårt att uppfatta pipet.

Efter avslutat pass så kan man exportera en TCX-fil och ladda upp till Jogg. Tyvärr innehåller inte filen någon varvdata vilket är riktigt synd men enligt uppgift ska Polar jobba på en uppdatering av den biten också.

Jag köpte versionen med pulsband vilket inkluderar Polars band H7. Klockan kommunicerar med externa enheter med Bluetooth smart så det är inte säkert att din gamla pulsmätare funkar. Klockan stödjer överföring till mobiltelefon men i dagsläget så är det endast dom som håller till på the dark side of the force som har möjligheten att göra detta. En uppdatering för Android är dock utlovad till före årsskiftet så snart så.

En funktion som är ganska speciell för en löparklocka är att den har inbyggd ”daily activity tracker”. Om man vill så kan klockan samla data dygnet runt och sedan så får man veta hur mycket man rört sig eller inte. Det går att ställa in dygnsmål och man får då kontinuerligt veta hur många procent av dygnsmålet man ligger på. Den piper också till om man varit inaktiv för länge. Dags att röra på sig kommer det upp på skärmen. I stort så är det väl en något begränsad variant av Polar Loop som lagts in i klockan. I alla fall så får man i sin dagbok sedan all data och man kan även se hur många timmar per dygn man sovit, hur många procent djupsömn, hur mycket man suttit, stått, gått eller varit aktiv, antal steg och kaloriförbrukning.

Totalt sett tycker jag att det är en väldigt trevlig och lättanvänd klocka med mängder av funktioner till ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Jag tror att den kommer att bli en riktig storsäljare. Några funktioner saknas men kommer troligtvis att uppdateras framöver. Det stora minuset som jag ser det är avsaknaden av vibratoralarm. Springer man däremot utan musik så är det knappast något problem.

Vill man fördjupa sig mycket med så har vår guru Ray gjort en riktig djupdykning i klockan och dess funktioner: http://www.dcrainmaker.com/2014/09/activity-tracker-review.html
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Mats Johansson
1963 • Lund
#2
1 november 2014 kl 16:04
Gilla
Jag har haft min M400 i drygt en vecka nu och är mycket nöjd än så länge. Största skillnaderna mot RC3:an som jag använt tidigare är; programerbara displayer med fyra fält, synkning via Bluetooth, en bättre visning av aktuellt tempo som inte hoppar fram och tillbaka samt funktionen där man ser beräknad sluttid. Lite besviken på websidan PolarFlow som inte har all funktionallitet som Polarpersonaltrainer har men jag har fått besked från Polar att dessa funktioner kommer att införas efter hand. Känns som att man får mycket löparklocka för pengarna.
1961 • Kävlinge
#3
12 november 2014 kl 18:29
Gilla
Janne, du skrev
"Efter avslutat pass så kan man exportera en TCX-fil och ladda upp till Jogg. Tyvärr innehåller inte filen någon varvdata vilket är riktigt synd men enligt uppgift ska Polar jobba på en uppdatering av den biten också."

Är det samma som tid/km? man vill gärna se varje km och ett snitt för hela här på Jogg.
1971 • Ystad
#4
12 november 2014 kl 20:14
Gilla
Ja precis. Kilometertiderna finns med i dagboken på Polar men när man exporterar passet för att kunna ladda upp till en extern dagbok som exempelvis jogg så finns inte varvdata med i filen.

Så här var det med min gamla Suunto: http://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=9450770

Och med Polar så saknas varvdata: http://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=9482604

Men enligt vad Ray skriver i kommentarfältet i länken ovan så jobbar Polar på att få med det i en framtida uppdatering. Läs kommentar 449.

Jag är fortfarande nöjd med klockan. Inga större missöden än i alla fall.
1961 • Kävlinge
#5
12 november 2014 kl 21:36
Gilla
Tack för svar. Bli nog en sådan. Himla snygg jämfört med mina gamla garmin 305:or.
Andreas Wahlberg
1980 • Ödåkra
#6
13 november 2014 kl 12:39
Gilla
Dum fråga kanske men är det samma problem med importen av varvstider när man kör "programmerade" intervaller.

När jag tittade på passet som du länkde till så var det ju ett distanspass med autolap (antar jag). Tänker att det kanske skiljer sig åt.

Hur som helst riktigt sugen på klockan, och det börjar bli läge att byta ut min trötta 305:a
1971 • Ystad
#7
13 november 2014 kl 18:07
Gilla
Det är tyvärr samma Andreas även med programmerade intervaller. Jag har testat i detta passet. http://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=9520554

Men som sagt det borde Polar kunna fixa med mjukvaruuppdatering. Hoppas att det kommer.

Björn Fredriksson
1981 • Kvibille
#8
16 december 2014 kl 10:45
Gilla
Efter att min trogna FR305 nyligen begett sig till de sälla jaktmarkerna har jag kört med mobilen (både iphone och android) och det blir man ju tokig på, fattar inte att folk tycker det funkar bra. Således dags för en ny klocka. Har efter diverse efterforskande och jämförelser mer eller mindre seriöst funderat på sanslösa 12 olika klockor.

Kvar finns nu den billigaste klocka i min jämförelse, M400, och den dyraste, FR920XT. Klockan ska användas till löpning och skidåkning, samt att jag är lite intresserad av att prova en "activity tracker" vilket finns i båda. Egentligen saknar jag ingenting hos M400, det enda som Garmin gör bättre vad jag kan se är biten med återhämtning / v02max och "löpstegsanalysen" samt att M400 saknar vibrator. Garmin har även fördelen att min cykeldator är av det märket och att få allt på samma ställe känns vettigt. Även läst en del oroande om problem med GPSen hos M400.

Någon som provat båda dessa klockor och kan uttala sig om vilken som är bäst för en ren löpare ? Det skiljer ju MYCKET i pris, ingen dealbreaker men onödigt att lägga 3000kr mer om man inte behöver...
Fredrik Andreasson
1983 • Lund
#9
16 december 2014 kl 22:04
Gilla
Jag har haft min i ca en månad och ska skicka tillbaka den imorgon. Glapp i kontakten mellan klockan och USB-sladden gör att synkroniseringen till FlowSync avbryts i stort sett varje gång. Har varit i kontakt med kundtjänst och fick rådet att trycka till hårdare - ibland funkar det, oftast inte. Killen på kundtjänst sa även att han hade haft två/tre personer som hade hört av sig med samma problem - verkade dock som att de hade fått det att funka genom att trycka in sladden hårdare.

Tråkigt på en annars trevlig klocka. Men summa summarum, så här i efterhand hade jag kört vidare på min Forerunner 305 som aldrig strulat på de fyra-fem år jag haft den.

Dock trevligt bemötande från Polar och jag utgår från att de fixar klockan eller ger mig en ny.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#10
17 december 2014 kl 05:53
Gilla
M400 är en riktigt trevlig klocka till ett riktigt trevligt pris som har allt en vanlig motionär kan önska sig! Jag är stormförtjust i aktivitetsmätaren och bär klockan dygnet runt (på kontoret konverterar jag displayen till vanlig rund klockdisplay under Klockinställningar). Dessutom har den funktionen Hitta så den visar alltid tillbaka till ursprungspunkten så man kan nog aldrig springa vilse:-)

Har dock bara haft en GPS-klocka ett par år och innan denna hade jag en vit Polar RCX3 som var riktigt basic. Dock passar ej det gamla pulsbandet med den nya klockan då M400 har Bluetooth. Som sagt för mig är M400 är suverän!!!
Andreas Wahlberg
1980 • Ödåkra
#11
17 december 2014 kl 10:04
Gilla
Har haft klockan i ca 2 veckor och är inte såld. Det som stör mig mest är att den tappar gps i miljöer där min garmin 305 inte haft några problem.

Jag brukar springa och cykla till jobbet, samma sträcka (ca 10 km) kan diffa på nästan 1 km.

På plussidan jämfört med 305:an, så är den snabbare (men inte snabb) att hitta satellit och aktivitetsmätaren motiverar till rörelse.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#12
17 december 2014 kl 11:14
Gilla
Jag har då aldrig upplevt detta. På gemensamma pass med andra brukar jag alltid snacka och jämföra med de andras klockor (alla andra tycks ha Garmin) och det brukar vara marginell skillnad...brukar stämma väldigt bra överens.

Jo ett minus jag upplevt är att klockan jämt och ständigt behöver laddas trots tömning av pass, rätt som det är dyker batteriindikatorn upp i översta högra hörnet och pockar...och just mitt i stan i city är den fortfarande världens långsammaste att hitta satelliter men så var det med min förra med.

Men jag är så himla glad och nöjd...:-) räcker för mina behov gott och väl.
1962 • Laholm
#13
17 december 2014 kl 18:20
Gilla
#8, Har nyligen bytt från Polar 800 till Garmin FR 620. Det jag vill säga är att vibrationsfunktionen är jättebra och inget jag skulle kompromissa med.
Per Gustafsson
1978 • Bollnäs
#14
17 december 2014 kl 19:10
Gilla
Jag har haft min ett tag och jag gillar den skarpt men så är det min första gps pulsklocka... Jag tycker att funktionerna löpindex och kaloriförbrukning med fettprocenten är kanon att mäta med pulsklocka. Sen gillar jag accelerometern då den mäter vila, sömn och steg utan att man behöver trycka på någon knapp... Jag laddar bara min med usbkontakten synkningen sker ju trådlöst till mobilen för mig...
1971 • Ystad
#15
17 december 2014 kl 19:52
Gilla
Den till idag utlovade uppdateringen för Android har skjutits upp till slutet av månaden. Tråkigt men det är bättre att de får det att fungera ordentligt än att de släpper en buggig version.

Det jag saknar mest är vibrationslarm och stöd för foot pod.
Björn Fredriksson
1981 • Kvibille
#16
18 december 2014 kl 10:24
Gilla
Just det här med tappad gps dyker ju tyvärr upp här och där i diverse recensioner, är ju det absolut viktigaste. Har aldrig haft några problem med det med min kära fr305. Springer mycket i skogen, någon som har erfarenhet hur m400 funkar i sån miljö?
1967 • Rydebäck
#17
22 december 2014 kl 13:20 Redigerad 22 december 2014 kl 13:35
Gilla
@Björn #16 Har en m400 sedan någon månad och springer mest hela tiden i skogen/trail. Jag läste diskussioner om oro kring GPS-precisionen på forum och hos DCR eftersom Polar använder ett annat GPS-chip i m400 (uBlox) än i triathlon-v800 modellen (SiRF star).

Har därför testat m400 mot min Garmin 210 och nu i helgen Strava-appen på en iPhone5. Jag har exporterat ut GPX-filerna och lagt dem på varandra.

Min bedömning är att m400 gjorde ett bättre jobb än iPhone/Strava-kombon, och att den är helt jämförbar med Garmin 210 som använder ett SIRFstar 4 chip.

Här är kartorna så du kan kolla själv:
iPhone: http://files.helander.fastmail.fm/m400_vs_iphone_trail.html
FR210: http://files.helander.fastmail.fm/kinner_polar_garmin.html

Just nu är jag mest irriterad på att jag inte kan bläddra och se löpningsdata (distans, puls etc..) i paus-läge. I övrigt väldigt nöjd, och den är tekniskt stabil - inga frysningar, reboots eller GPS-drop.

Jag har även 88% lugn nattsömn, och resten REM/drömsömn. Så nu vet jag det. ;)

1971 • Ystad
#18
22 december 2014 kl 14:40 Redigerad 22 december 2014 kl 16:06
Gilla
Märkligt men idag vill inte TCX-importen på Jogg kännas vid TCX-filen från Polar Flow. Det var en uppdatering av Polar Flow igår, kan det ha ställt till det? Funkar det för er andra?

Edit:
Det var visst Jogg som hade lite strul. Nu funkar det bra igen.
1961 • Kävlinge
#19
22 december 2014 kl 19:32
2 Gilla
Jag har även haft min ett tag och är mycket nöjd. Liksom #17 Magnus, stör jag mig på pausläget. Sen kan man även undra hur länge gummilocket kommer att hålla som täcker USB-honan(laddningen). Dessa brukar aldrig hålla på kameror mm
Har inte märkt några dipp med GPS. Mina rundor är lika från 305;an.
Annars är den banne mig den snyggaste löparklockan just nu. Ser inte ut som ett trygghetslarm från ett äldreboende.
1967 • Rydebäck
#20
1 januari 2015 kl 16:00 Redigerad 1 januari 2015 kl 16:01
1 Gilla
Bild uppladdad av Magnus Helander
Gott nytt år! Polar släppte just en firmware 1.3.2 update och även en update av android Polar Flow till 2.0. Har inte sprungit med nya firmware ännu, men trådlös bluetooth synk funkar till en Galaxy 3! Uppdateringen skedde automatiskt när jag synkade mot Polar Flow över USB på windows idag.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.