Löpning Träning 13 inlägg 15316 visningar

Lokal eller central kapacitet

1965 • Kungsholmen
#1
22 oktober 2012 - 12:43
Gilla
Man talar ofta om att ens prestation begränsas av den lokala och centrala kapaciteten där den lokala är vad muskeln klarar att prestera och beror på kapillärer, mitokondrier, bränsleeffektivitet medan den centrala kapaciteten främst är max syreupptagningsförmåga.

Hur skiljer sig träningsupplägget för två personer med störst begränsning i den lokala respektive den centrala kapaciteten och hur vet man vad som begränsar en mest?

Om det är så att man har dålig central kapacitet (lågt vo2max) så låter det ju som om man skall fokusera på högintensitetsträning för att höja denna men det kan ju lika gärna vara så att man redan maximerat sin genetiskt låga vo2max och inte kommer högre där och snarare borde fokusera på den lokala kapaciteten?

Personligen upplever jag sällan trötthet i ben eller problem med mjölksyra på tex 10kms lopp men ligger däremot väldigt högt i puls. Spontant låter det som om jag då begränsas av dålig central kapacitet?

Någon som har några tankar eller kunskaper i ämnet?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
22 oktober 2012 kl 13:03 Redigerad 22 oktober 2012 kl 13:27
1 Gilla
Intressant ämne.
I det du skrev "Om det är så att man har dålig central kapacitet (lågt vo2max) verkar du likställa den centrala kapaciteten med VO2max men de är ju som du själv resonerade kring inte identiska men den centrala kapaciteten utgör en möjlig begränsning liksom alternativt den lokala eller båda samtidigt.

Har man en betydande reserv i den centrala kapaciteten är det alltså musklerna som behöver tränas upp mer.
Förmodligen behövs då ännu mer kapillärer och mitokondrier och speciell förmåga att omsätta mjölksyra i tävlingsfart.
Jag kan tänka mig att tröskelintervaller och långa snabbdistanser och allmänt stor löpmängd inkl långpass är effektiv träning i detta fall.

Har man däremot en betydande reserv i den lokala kapaciteten är behöver främst hjärtats slagvolym och blodvärdet (Hb) förbättras.
Det sker troligen bäst med väldigt "flåsintensiv" träning, t ex om möjlighet finns till långa distanspass uppförslöpning (svårt i Sverige), hårda intervallpass t ex (5-10) x 1 km kanske 20 sek fortare än milfarten och med 2 minuter vila, längskidåkning (!) på vintern m m.
Hos många löpare når hjärtats slagvolym nära max eller max redan i normalt lugnt distanstempo, och därför kan mängdträning även i detta fall vara mycket lämpligt. Vissa löpare behöver hålla högre intensitet för att maxa slagvolymen och dessa vinner mer på intervallpass enligt ovan.
Även BMIt och fettprocenten blir viktigt i detta fall och bör försöka sänkas till mer optimal nivå.
Är Hb-värdet onödigt lågt (för män tror jag under 150 inte är optimalt) och beror på för lite järn i kosten gäller det att äta mer järnrik kost eller ta järntabletter, helst 2-värt järn som skonar magen.
Eftersom man kan ha lågt Hb naturligt är det troligen inte meningsfullt att i de fallen äta järntabletter. Då är det höghöjdsträning som återstår :-)

1959 • Saltsjö-Boo
#3
22 oktober 2012 kl 14:33
Gilla
Man ser ju ofta sån diskussioner; är det benen eller flåset som begränsar? Obalanser i systemet borde ju automatiskt tränas bort då alltid den svagaste länken i kedjan belastas hårdast och tränas mest.
Såna här upplevelser kan ju bero på Central Governors ingripande, om man nu tror på den teorin.
Om benen begränsar kan det ju bero på att Central Governor drar ner på styrkan i de motoriska nervimpulserna, kanske för att nånting är fara o färde och den centrala kapaciteten inte får ansträngas för hårt.
Å andra sidan, om flåset begränsar, så kanske Central Governor har släppt på " full maskin" till musklerna, för att den gör bedömningen att idag är allt tip-top i det centrala systemet och det tål att belastas hårt.
Bara lite funderingar...
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
22 oktober 2012 kl 14:47
Gilla
En del kan ha utövat andra idrotter och då kan ofta den lokala och centrala kapaciteten vara naturligt obalananserad för löpning.

Men på lång sikt bör de olika kapaciteterna bli ganska lika begränsande hos de många löpare.

Men många äldre, som jag, har numera en upplevd tydlig central begränsning i mitt fall pga kraftig maxpulsnedgång men som vartefter riskerar åtföljas av allt svagare lokal oxå eftersom den senare kanske inte tränas upp lika intensivt som förr. Som äldre förlorar man "naturligt" muskelmassa sägs det och då skulle dessa försämringar gå hand i hand.
1965 • Kungsholmen
#5
22 oktober 2012 kl 15:00
Gilla
Bo: Oj, jag ser att jag gjort det vanliga nybörjarfelet och jämställt central kapacitet med vo2max. Fel av mig.
Central kapacitet är hjärtats förmåga att TRANSPORTERA syre och begränsas av slagvolym och maxpuls medan vo2max är maximal förmåga att transportera OCH konsumera/förbränna syre och då påverkar ju även den lokala förmågan vo2max.

Även om hjärtat har enorm kapacitet att transportera syre så hjälper det ju inte om man har dåligt med mitokondrier som kan använda syret och man får då en låg vo2max trots hög central kapacitet.

För att återgå till min fråga så kan man fråga sig hur två personer med olika begränsningar skulle uppleva en maxprestation?

Kan det vara så att det är mjölksyratröskeln som indikerar vad som begränsar? En hög tröskel indikerar låg central kapacitet då musklerna och mitokondrierna lätt orkar hantera allt syre hjärtat kan leverera. Och en låg mjölksyratröskel indikerar låg lokal kapacitet då muskeln och mitokondrierna har fullt upp redan på låg puls och muskeln tidigt börjar producera överskott av mjölksyra?

Eller tänker jag fel kring mjölksyratröskeln? Tröskeln ligger ju där musklerna producerar mer syra än kroppen kan konsumera, men hur beroende är detta av den lokala kapaciteten?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
22 oktober 2012 kl 15:10 Redigerad 22 oktober 2012 kl 15:11
Gilla
"Kan det vara så att det är mjölksyratröskeln som indikerar vad som begränsar? En hög tröskel indikerar låg central kapacitet då musklerna och mitokondrierna lätt orkar hantera allt syre hjärtat kan leverera."

Ja det tror jag stämmer i relativa termer.
En specialtränad marathonlöpare bör stämma in på detta.

"Och en låg mjölksyratröskel indikerar låg lokal kapacitet då muskeln och mitokondrierna har fullt upp redan på låg puls och muskeln tidigt börjar producera överskott av mjölksyra?""

Ja en specialtränad 1500 m-löpare borde passa in på detta när det gäller den lokala AEOROBA kapaciteten medan förmågan att bilda och tåla mjölksyra förstås måste vara relativt hög och detta är en annan form av lokal kapacitet som "vi här" inte avser eller har avsett hittills.

Bo Engwall
1955 • Uppsala
#7
22 oktober 2012 kl 15:20
Gilla
Som jag omnämnt tidigare i liknande diskussioner så fungerar uppenbarligen bloddoping för en del löpare, vilket måste innebära att just de har en signifikant begränsning i den centrala kapaciteten dvs blodet och genom att höja Hb höjer de VO2max och därmed, allt annat lika, även löphastighetskapaciteten på långdistans.

Så det finns vältränade löpare med central begränsning.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
1 juli 2014 kl 20:01
Gilla
Jag själv verkar ha gått från sannolik "överkapacitet" centralt när jag var som bäst för ca 35 år sedan till en tydlig upplevd "underkapacitet" centralt vilket syns speciellt mycket nu efter en bronkitliknande förkylning men även märkbart normalt.
Det bör hänga samman med den ovanligt snabba maxpuls/tävlingspulsnedgången.

Så därför borde inte ens det jag har spekulerat i skulle hjälpa upp resultaten dvs styrketräning för mina allmänt numera sannolikt klena löparmuskler hjälpa så mycket, om syret att försörja dem ändå fattas.

Så därför har jag väl ett bra skäl att fortsätta undvika gymmet :-)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
1 juli 2014 kl 23:02
Gilla
Själv satsar jag på styrka och koordination på gamla dar. Mixar styrka, spinning och löpning. Ska bli intressant att se hur kroppen svarar. Just nu tröttnar benen först vid löpning.
Benny
1972 • Skellefteå
#10
2 juli 2014 kl 09:53
Gilla
Re Bo:
"Hos många löpare når hjärtats slagvolym nära max eller max redan i normalt lugnt distanstempo, och därför kan mängdträning även i detta fall vara mycket lämpligt."

Själv brukar jag komplettera löpningen med spinning i mycket hög intensitet och även om jag inser att man blir bra på det man gör så tänker jag att dessa pass i alla fall kan bidra till löpprestationen genom att förbättra den centrala kapaciteten. Sen kanske det ändå råkar vara så att det är lokalt jag har min största begränsning. Men med anledning av ovanstående drar jag slutsatsen att det mycket väl skulle kunna vara så att jag hade fått ett lika bra bidrag till min löpprestation genom att utföra dessa spinningpass i söndagstempo. Ja kanske till och med bättre eftersom jag genom att hålla igen känner mig piggare inför nästa löppass. Korrekt slutsats?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
2 juli 2014 kl 10:41
Gilla
Ibland är det så att benen inte håller för stor mängd löpning med hög belastning, då är spinning intervall ett utmärkt komplement till löppass.

Ps: säger jag inte bara för att jag är spinningledare
Benny
1972 • Skellefteå
#12
2 juli 2014 kl 11:25
Gilla
Visst Lars, men min poäng var att det kanske inte tillför någon ytterligare nytta för löpprestationen om dessa kompletterande spinningpass utförs vid hög intensitet jämfört med låg enligt inlägget av Bo gällande vid vilken intensitet hjärtat når sin maximala slagvolym. Däremot kan det ju vara så att spinning vid hög intensitet ger ett bidrag till den lokala kapaciteten gällande förmågan att omsätta mjölksyra som även kommer till nytta vid löpning.

Sen kan man ju inte heller bortse från det faktum att det kan vara oerhört kul att ligga och pressa på 85-95 % av maxpuls under 60 minuter till inspirerande musik. I ett sånt läge tänker man inte alltid på vad som händer med mitokondrier eller hjärtats slagvolym.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#13
2 juli 2014 kl 11:31
Gilla
Jo viss nytta kan man nog ha av t ex 2 h spinning per vecka som lååånglöpare, fast frågan är t ex hur mycket mer nytta jämfört en tremilare till per vecka om valet stod dem emellan och tidsallokeringen flexibel (och om man inte blir sliten) :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.