Löpning Kläder, Skor & Prylar 24 inlägg 16497 visningar

Övergång från "vanliga" skor till Icebug

Benny
1972 • Skellefteå
#1
13 september 2012 - 00:19 (Redigerad 13 september 2012 - 00:18)
Gilla
Tidigare har jag bara löptränat inomhus på löpband under vintern, men nu när jag börjat träna löpning mer seriöst och dessutom sett att det finns bra skor för vinterbruk så känns det mer lockande att förlägga åtminstone ett pass i veckan utomhus.

Just nu springer jag bara i ett par väldämpade skor med pronationsstöd (Asics GT-2160) och jag undrar vilken modell av Icebug som ni tror skulle kunna passa mig för att övergången inte ska bli alltför drastisk med skador som följd?

Nämnas bör att jag avser att springa framförallt långpassen utomhus. Och oavsett Icebug-modell kanske det då är bäst att gradvis öka längden på passen upp till normal nivå, då jag antar att det inte finns några Icebug som är lika mina Asics GT-2160. Någon här som kan dela med sig av sina erfarenheter från övergången mellan "vanliga" väldämpade skor till Icebug eller liknande skor?

Tyvärr är utbudet av Icebug på sportaffärerna här i Luleå ytterst begränsat så det finns ingen möjlighet att provspringa olika modeller.
< < < 1 2 > > >
1973 • www.swedentrails.com
#2
13 september 2012 kl 06:44
Gilla
Jag tycker som vanligt du ska testa Icebug ANIMA BUGrip. Lagom med dämpning, lagom med drop och massor med "dynamiska" dubbar.
http://icebug.se/Product.aspx?m=668

Anima tycker jag är den Icebug-modell som mest påminner om en "vanlig" löparsko. Den är lite mjukare i allt från ovansida till EVA-sula. Den har 8mm drop som borde funka bra som övergång. Dessutom fungerar dubbarna bra på asfalt också. Det kan vara ganska bra på vinterns långpass..
1954 • Högsjö
#3
13 september 2012 kl 08:13
Gilla
Jag körde på denna förra vintern
http://icebug.se/Product.aspx?m=567
Och har tidigare år gått in på löpbandet vid dåligt väglag.
Nu längtar jag lite efter vinterlöpningen.Denna har dämpning och ett mycket bra grepp.För övrigt bra vattenavvisning vid slaskigt väder.Mycket nöjd.
Benny
1972 • Skellefteå
#4
13 september 2012 kl 08:43 Redigerad 13 september 2012 kl 08:44
Gilla
Tack för tipsen! Här i Luleå är den enda modellen de tänker ta hem Phyto2. Men de är väl sämst dämpade av alla modeller, eller?

Anima låter som en bra kompromiss, eftersom jag tänkte sträva efter att gå mot lite mer minimalistiska skor än vad mina Asics är. Steget från Asics GT-2160 till Phyto blir dock kanske lite väl häftigt, speciellt om jag ska köra långpass i dem. Heros har faktiskt ännu större drop än mina Asics och verkar dessutom ha pronationsstöd.

Men frågan är: Vågar man sätta igång och springa långpass i skor utan pronationsstöd när kroppen är van vid det sedan tidigare? För Anima har väl inget pronationsstöd om jag förstått rätt.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#5
13 september 2012 kl 09:01
Gilla
Ja visst längtar man efter slasket? - NOT!

Är det vanligt att folk får problem (skador) då de skiftar över till Icebugs? Jag har inte hört mycket om detta.

Jag äger två par Icabugs varav jag endast sprungit i det ena paret som är BuGrip men av en äldre modell.
De kändes redan då ganska tunga och klumpiga, och på den tiden sprang jag ändå i väldämpade 350g-skor även under sommaren.
Men det funkade hyfsat. Greppet var det i alla fall inget fel på.
Dagens BuGrip är kanske lite lättare och lättsprungna, men det har jag dålig koll på.

Sedan gick jag över till framfotslöpning och lättare och tunnare/mindre dämpade skor.

Då kändes det som att jag inte ens ville göra ett försök med mina klumpiga BuGrip längre. De har alldeles för uppbygd häl och är för tunga för att jag skall kunna springa i dem med bra teknik.

Jag köpte ett par lätta Icebugs istället, minns inte namnet men det är några gula med låg häl och lite av orienteringsmodell.

Dessa är dock för smala för mina fötter som kräver breda skor, annars får jag ont pga en nerv som kommer i kläm (Mortons eller liknande).

Så jag har inte sprungit ett steg i dem, bara trampat på stället och konstaterat att det känts fel.

Jag vill dock tillägga två saker:

1. Nu har ni mer vinter i Luleå än i Stockholm men jag tycker ändå att jag de tre senaste vintrarna, då vi i alla fall haft rejäl vinter under två av dessa, att det gått bra att springa i vanliga skor i Stockholmsområdet.

Jag sprang totalt >440 km under perioden feb+mars i år och då hade vi rejäl vinter. Sju långpass (>20km) på nio veckor, varav två på 27-28km och tre st 30-35km.

Visst har det funnits perioder då det varit riktigt isigt och halt, då det nästan varit omöjligt att gå ut utan risk att bryta benen, men de dagarna har varit lätträknade.

Att man då skulle få problem av att springa med Icebugs under dessa få dagar (om man nu måste ha Icebugs) låter inte så troligt.
Du kan få problem av skor du inte är van vid eller skor som passar dåligt (lite som med mina nämnda gula Icebugs) men att problemet skulle vara associerade med att märket är just Icebugs eller att de har dubbar tror jag inte.
Se till att alltid ha skor som passar dina fötter och din teknik bra, så kommer det funka.

2. Efter att jag bytt löpteknik till framfotslöpning så har jag mycket mindre behov av dubbade skor. Jag försöker inte propagera för att folk skall byta teknik (även om jag sett många fördelar) men det råkar vara så att när man landar med foten under kroppens tyngpunkt så får man bättre balans, i synnerhet på halt underlag.

Jag är för övrigt imponerad över att Benny lyckats redigera sitt eget inlägg en sekund INNAN det skrevs :)

Lycka till!
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#6
13 september 2012 kl 09:02
Gilla
En annan erfarenhet jag har är att du behöver mindre dämpning om du springer på snö.
Isig asfalt är en annan femma dock.
Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#7
13 september 2012 kl 09:47
Gilla
Jag sprang hela förra vintern i Icebug Anima Buegrip, på snöiga eller isiga vägar upp till 22 km pass. Greppet på is är fantastiskt! I vanliga fall springer jag i Asics DS Tainer. Anima Buegrip är ganska mjuka, men jag fick inga problem att byta mellan skorna. De är inte vattentäta men torkar fort inomhus. Köpte mina på Runners Store i Stockholm.
Annelie
1971 • Skövde
#8
13 september 2012 kl 10:15
Gilla
Håller med dig Gustaf. Förra vintern sprang jag bara med vanliga skor. (Behövde aldrig plocka fram mina nyinköpta Anima...) Att springa på halt underlag var snarare ett bra sätt för att träna upp sin löpteknik. När jag sprang med bra teknik så halkade jag inte, men så fort jag slarvade och landade med fötterna någon annanstans än under kroppen så fick jag släpp.

För min egen del så tänker jag bara använda dubbade skor för snabbare pass då jag verkligen vill kunna lita på greppet. (funderar på att montera dubb i mina Merrell Pace Glove). Annars får mina Icebugs fungera som promenadskor.
1983 • Malmö
#9
13 september 2012 kl 11:05
Gilla
@Benny
Bästa alternativet på vintern tycker jag är att dubba de vanliga läpskorna. Jag sprang i mina, samma modell som du Asics GT-2160 förra vintern med dubb i. Det fungerade toppen! :)
Jag har en del dubb över som du kan få köpa för en billig peng. Dubben är av modell MaxiGrip X och skruvas in i skon med en vanlig mejsel och kan då också lätt demonteras om man vill när halkan försvunnit. Skriv här eller skicka via mail.
Benny
1972 • Skellefteå
#10
13 september 2012 kl 21:43
Gilla
Tack för många bra svar! Det stämmer säkert alldeles utmärkt att man, när erfarenhet av vinterlöpning saknas, gärna överdriver betydelsen av speciella skor på vintern. Dock handlar det som sagt om Luleå och här kan vi ha ganska långa perioder med isig asfalt, sträng kyla, djup snö och andra mindre trevliga förhållanden för löpare.

Att montera dubbar i befintliga skor är förstås ett alternativ, men jag misstänker att en sådan lösning kommer till korta jämfört med Icebug när det gäller att springa på hårdare underlag som är bitvis isiga. Då måste det vara en stor fördel att dubbarna trycks in något i sulan.

Vad som bekymrar mig lite är att jag inte har någon möjlighet att testa skorna här i Luleå, förutom Phyto. Och just när det gäller skor känns det helt klart som en fördel att kunna prova dem innan köp.

Var köper man förresten Icebug till bästa pris? Såg att det fanns en butik som heter http://www.letro.se/ som verkar ha bra priser. Kanske det billigaste man kan hitta? När det gäller övriga skor brukar jag köpa dem från Startfitness, men de har ju inte Icebug.

@Jen: Tack för erbjudandet. Det lutar dock åt att testa någon av Icebugs modeller, även om det inte är det mest ekonomiska alternativet. Men lite måste väl även en "hobby" som löpning få kosta :). Om jag ändrar mig (vilket inte alls är osannolikt) skickar jag dig ett PM.

@Gustaf: Jag såg faktiskt redan innan du nämnde det att jag lyckats redigera inlägget innan det skrevs. Jag känner mig absolut stolt över den bedriften :)
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#11
13 september 2012 kl 22:01 Redigerad 13 september 2012 kl 22:03
Gilla
Titta även på http://smsport.mamutweb.com/
Fraktfri o snabb leverans,att skicka tillbaka ett par skor kostar 60:- så då kan du ju testa hemma,akta golvet bara med dubbarna!
Förra vintern sprang jag enbart i Pytho 2,bra grepp men lite för klossiga tyckte jag.Om budgeten tillåter blir det ett par ANIMA BUGrip i år.

Och såklart Benny att din hobby ska få kosta,du lever bara en gång!
Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#12
13 september 2012 kl 22:34
Gilla
Benny du kan prova mina om du vill, eller i alla fall kolla på dem. Jag har storlek 41,5 damstorlek. Maila mig ditt telefonnummer om du är intresserad av detta ingrid.vikman@skol.lulea.se
1973 • www.swedentrails.com
#13
14 september 2012 kl 06:57
Gilla
Jag tycker fortfarande ANIMA BUGrip. Personligen spelar det inte så stor roll om jag testar i butik eller inte. Visst kan det behövas när skor är konstiga i storlekar osv. Det är först när jag springer i skogen jag vet om skon är skön eller inte. Ibland först efter 10 mil.
www.runningwarehouse.com har en lustig funktion de kalla shoefitr. Där kan man fylla i vad man springer i för modell och se om en ny sko passar ungefär lika eller inte.. Har funkat OK för mig..
Benny
1972 • Skellefteå
#14
14 september 2012 kl 08:49
Gilla
Icebug själva säger att ANIMA är det tunnaste och lättaste de har och tänkt som en ren terrängsko. PHYTO2 har alltså bättre dämpning (tvärtom mot vad jag trodde tidigare) och då borde väl den skon vara ett bättre val för vinterns långpass, eller? Fördelen med PHYTO2 är ju också att de har dem i butik här i Luleå.

Och om jag vill ha ännu mer likt min nuvarande sko (med pronationsstöd) så är det väl HIKO eller HERO som ligger närmast. HERO väger ungefär lika mycket som min nuvarande sko.
1965 • Eksjö
#15
14 september 2012 kl 15:55
Gilla
Mitt tips: Tejpa baksida hälar förebyggande mot skavsår. De första årens modeller av Icebug hade väldigt hård hälkappa. Det kanske är bättre nu iofs...
1973 • www.swedentrails.com
#16
14 september 2012 kl 17:16
Gilla
Spirit2 OLX är garanterat tunnare än ANIMA BUGrip.. Den springer jag mycket i. Dessutom ska ANIMA BUGrip vara den sko som fungerar absolut bäst på asfalt.. Vill inte säga allt för mycket men jag känner en del som är missnöjd med PHYTO2.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#17
14 september 2012 kl 17:39
Gilla
Kolla med Hägglunds också, de säljer IceBug där.
Benny
1972 • Skellefteå
#18
14 september 2012 kl 18:30
Gilla
@Anna: Tack för tipset! Hägglunds skulle tydligen få hem HERO inom kort. Då får jag chansen att testa dem också. Verkar som att man kan bo kvar i Luleå en stund till :).
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#19
17 september 2012 kl 08:10
Gilla
:)
1973 • Sävedalen
#20
17 september 2012 kl 12:37
Gilla
Addnature (http://www.addnature.com/search_new.aspx?q=icebug) säljer en del Icebug-modeller. Med fri frakt och fri returfrakt kostar det inget att ta hem ett par och prova.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.