Löpning Kläder, Skor & Prylar 23 inlägg 6470 visningar

Övergång till lättare skor (Kinvara)

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
28 oktober 2013 - 22:08
Gilla
Jag är expert på att göra väldigt långa inlägg så lika bra jag skriver det direkt :)
Jag funderar över övergången från tyngre "klumpskor" till lättare varianter. För ca ett år sen köpte jag ett par Saucony Kinvara 2, och tänkte gå över lite mot dem från mina stora tunga Asics Kayano. Det blev inget just då då jag vart gravid och resonerade att kroppen skulle utsättas för tillräckligt mycket förändringar ändå.
Så nu håller jag på med ett nytt försök. Har gjort två pass med mina Kinvara, ett löpbandspass och ett vanligt pass ute på dryga 5 km.
Trivs mycket bra i dem även om det är ovant.

Men det jag undrar är hur lång tid jag bör låta övergången ta? Visst bör jag köra ett antal pass i mina Kayano ett tag fram över för att vänja kroppen? Det är ju inte barfotaskor det handlar om men det är ändå en väldig skillnad som jag upplevt det.

Vill också säga att jag helst skulle slippa den här övergången, för idag, efter två pass i Kinvara, sprang jag ut i Kayano igen (just för detta å vänja kroppen successivt) och det måste vara så att man vänjer kroppen väldigt fort.. Det kändes inte bekvämt på något sett alls och hela passet kändes bara.. konstigt!

Så, som sagt, tar gärna emot lite tips om hur jag fortsätter. Tack för att du orkade läsa hela "romanen" :)
< < < 1 2 > > >
1965 • Täby
#2
28 oktober 2013 kl 22:38
Gilla
Om din kropp "fattar" det där med lättare skor och framförallt med lägre drop så är jag inte alls förvånad att det känns konstigt med "tjockskorna" igen. Jag hade en vinter med Icebug Anima (som ändå har runt 8 mm), där jag satte hög stegfrekvens och landning mer mitt på. När våren kom så sprang jag en gång i mina gamla Vomero (tjockskor) och insåg direkt att det var sista passet i dom skorna. Så jag föreslår att du inte tvingar dig att sätta på dig dina gamla skor. Var lyhörd för hur kroppen mår med nya springstilen och kanske hellre minska mängden en smula om behövs, än att förvirra kroppen med att pendla mellan två löpstilar. Om budget tillåter, köp ett par till lättare skor för variation.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#3
30 oktober 2013 kl 22:04
Gilla
Tack för ditt svar! Har idag sprungit på löpband i Kinvara igen och det kändes bättre igen förståss. Kanske att jag är lite öm i mina hälsenor, men jag är noga med tåhävningar och sånt (och jag kunde ju faktiskt haft ont i hälsenorna med Kayano också, vem vet...)

Om någon mer har tankar och idéer så dela gärna med er :)
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#4
31 oktober 2013 kl 08:20 Redigerad 31 oktober 2013 kl 08:20
Gilla
Kul! Visst är det härligt att överge pråmarna? :)

Min erfarenhet är ungefär samma som Tibors och jag håller absolut med om att gärna variera mellan minst två par skor. Sprang i tjockskor fram till i vintras då jag också körde med ett par Icebug Anima och sedan i våras varierar jag mellan skor med 4 och 8 mm drop som väger mellan 160 och 230 gram. Som brev på posten fick jag i våras lite problem med ena hälsenan men idogt tåhävande har gjort att problemen nu nästan är helt försvunna. För mig är det dock fortfarande viktigt att springa en del pass, ffa de över 20 km, i skor med c:a 8 mm drop för att inte överbelasta vader och hälsenor. Ett tillägg om tåhävningar som du säkert redan har koll på men som jag missade till en början (i våras, efter jag började få ont, hade inte kört i förebyggande syfte) är att de ska vara excentriska och inte "vanliga" koncentriska.
1965 • Täby
#5
31 oktober 2013 kl 08:40
Gilla
Lyssna på Robert vad gäller tåhävningarna! Jag håller också med om att ha någon som är kanske 6-8 mm. En sko är så mycket mer än drop, så se till att den skon passar ditt nya steg. För vanlig mängdasfaltslöpning är min andrasko Brooks Green Silence - som du kanske har tur och hittar billigt på fruugo.se (den har slutat tillverkas, finns en hel tråd om den skon här).
Kajsa B
1987 • Göteborg
#6
31 oktober 2013 kl 11:07
Gilla
använder bara mina tjockskor om jag känner mig riktigt trött runt vristerna.

Efter passen se till att stretcha vaderna ordentligt, både med rakt och böjt ben. och ha på raggsockar efter passet så hälsenorna hålls varma.
lätt att förivriga sig med tåhävningarna. kör inte så hårt att vaderna är stela när du ska springa.
1975 • Stockholm
#7
31 oktober 2013 kl 11:31
Gilla
Jag började köra med lägre drop på skor sen förra vintern (Kinvara). I juni så började problemen komma och jag har haft problem sedan dess. Nu är det inte helt säkert att enbart detta är grundproblemet för mig. Men en ganska säkert stor orsak. Grundproblemet är vaderna och framförallt soleus. Vilket orsakar bl a benhinneproblem.

Nu har jag nyligen börjat springa igen med skor med högre drop (10-12mm) och har inga som helst problem med att fortsätta springa med samma steg som förut (landar på mellan/framot).

Så jag håller med om att ha andra skor att variera med, vilket jag inte hade.

Kinvaraskon är en skön och rolig sko, men för mig finns det andra skor som har högre drop och är minst lika sköna och roliga.

Håller förresten med om Kayanon, den hade jag också tidigare innan mina Kinvaras och den skon kommer jag inte att använda igen. Men det är inte droppet som gör skillnaden till att hitta en roligare sko har jag upptäckt :)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#8
31 oktober 2013 kl 17:45
Gilla
Tack för att ni delar med er!
Har vart ner på Löplabbet idag och det gick väl sådär, jag är rätt kräsen och fick lite känslan att jag var besvärlig. Jag förklarade att jag sprungit i Kayano och är på väg över till Kinvara. Provade ett antal olika som på olika sätt inte kändes bra. De jag trivdes bäst med av de paren hette Nike LunarSpider. Satte mig och läste om dem och de har ju 12 mm drop. Ska jag verkligen ha det om jag ska gå över till Kinvara?
Är det någon som har erfarenhet av dessa?
Eller fler tips på andra skor? Läste ovan om Brooks men om det är en modell som inte ska tillverkas mer känns det sådär. Då kommer jag inte kunna köpa fler när jag slitit ut de första.

Sen en fundering till. Vill som sagt inte springa mer i Kayano alls om min kropp tillåter. Men i helgen är det Finalloppet 10 km. Jag är ingen snabb löpare men törs jag köra det i mina Kinvara som jag är relativt ovan vid, eller "måste" jag dra på mina Kayano?

Tack igen för era svar och er hjälp :-)
1984 • Stockholm
#9
31 oktober 2013 kl 22:10
Gilla
Om du trivs bättre i Kinvaran tycker jag att du ska springa i den, du har ju kört några pass i den utan att få ont. Kinvaran är ju såklart mkt mindre dämpad än Kayanon, men den är ändå väldigt dämpad för att att ha så lågt dropp.

Jag kör Kinvara 4 på längre pass och Sauconys Type A5 på tävling/intervall. Type A5 är fantastisk tycker jag - också 4mm drop. Den är mindre dämpad än Kinvaran men kan nog vara ett intressant alternativ för dig att mixa med tror jag.
Ola Svensson
1979 • Asarum
#10
1 november 2013 kl 09:56
Gilla
Jag har i sommar växlat mellan Asics sky speed 2 och Kinvara 4, 10mm drop kontra 4mm utan problem, aldrig känt något i hälsenan som många beskriver, däremot tycker jag att jag utvecklat min löpteknink med hjälp av kinvaran och att medvetet försökt "landa" bättre. Du frågade efter tips på andra skor. Mitt senaste inköp är Adidas Adios 2 som jag gillar väldigt mycket, de är lätta, sköna och snabba, Adiosen kommer att vara mitt val på mitt 10km lopp i helgen.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#11
1 november 2013 kl 10:05
Gilla
12 mm drop springer jag med ibland också. kan vara skönt som variation. och det går att ha mycket drop och ändå få en skön löpkänsla. springer både i adios 1 och 2 ibland (båda med 12mm drop har jag för mig), och upplever att känslan och steget är mer likt det jag har i kinvaran än det jag har i mina tjockskor (Asics cumulus). de ger driv i steget samtidigt som det går att "vila" med hälisättning om det behövs.

provspring olika skor och känn efter om de är sköna.
Kolla på intersport, förr hade de 30 dagars öppet köp (även om man sprungit ute i skorna), kanske är värt att kolla upp om de har det fortsatt? När jag köpte på löplabbet senast sa det att det var okej att provspringa dem inne på bandet i en kvart eller så och ändå lämna tillbaka dem. då hinner man ju känna efter lite ordentligare om de är sköna att springa i.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
1 november 2013 kl 12:02
Gilla
Åsa, spring du tävlingen i dina Kinvara. Sen kan du ju köra några pass i andra skor.

Tror inte du behöver vara rädd för att växla mellan 12 mm drop och 0 mm, bara du vänjer kroppen långsamt vid lågt/inget drop. Brooks Green Silence som Tibor nämnde springer jag själv de flesta långpass i, har köpt på mig några par billigt (man kan spara dem i kanske 5 år även om det nog är bättre att cirkulera mellan dem). Alla modeller ändras med tiden och det gör dina fötter också och kanske dina preferenser så att modell finns nu men inte sen tycker jag inte är något tungt skäl att avstå.

Andra långpasskor jag har är Nike Lunaracer och en bunt äldre skomodeller som jag långsamt försöker slita ut..... Tjockskorna har jag dock reserverat till svamputflykter och trädgårdsarbete mm.

Kayano har väl pronations"skydd", det är kanske därför dina fötter inte gillar dem längre när de fått prova på annat?

Lycka till på loppet!
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#13
1 november 2013 kl 12:06
Gilla
Många intressanta modellnamn å titta vidare på :) Ska ta en ny tur ner på stan idag (hann inte så långt igår) och fortsätta prova och titta. Det finns så mycket så det känns som en djungel ibland :)

Har någon erfarenhet av Asics Lyte? Nu när vi ändå pratar skor :)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#14
1 november 2013 kl 12:11
Gilla
Hann inte se ditt inlägg innan mitt postades Oldboy men att behålla Kayano för svamputflykter är en bra ide. Har faktiskt en äldre utsiten modell stående för såna syften, mest för att jag mentalt har så svårt å slänga skorna jag sprang mitt enda marathon i :)

Ska som sagt gå på jakt på stan idag med era modellförslag i bakhuvudet :)

Och jo Kayano har pronationsskydd, vilket jag insett att jag kanske inte alls ska ha eftersom jag har såna där formade sulor efter mina fötter.

Får se vart detta slutar. Tack för alla era tips igen och fyll gärna på om ni vill :)
1965 • Täby
#15
1 november 2013 kl 13:07
Gilla
Faktum är att just Nike Lunaracer (som Oldboy nämner) är den som jag först kompletterade med (innan den vinter kom där Anima sen gjorde att jag fick fimpa Tjock-Vomero helt och hållet). Idag ser jag den som en snabbdistans-sko, trots att den har ganska generöst med dämpning - kan varmt rekommendera. Har runt 7 mm drop, så den är nog en bra sko att komplettera med ur det hänseendet...
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
2 november 2013 kl 00:08
Gilla
Om inte din inläggssula är gjord speciellt för att ha ihop med dina Kayano (eller nån anna specifik sko som har pronationsskydd) så är det neutrala skor som gäller.
Men på sikt tycker jag att du ska försöka träna upp fötterna så att du klarar dig utan sulorna, i alla fall på normala pass. Stöd för fötterna är skönt men gör fötterna "lata". Somliga klarar sig dock dåligt utan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
2 november 2013 kl 00:08 Redigerad 2 november 2013 kl 00:09
Gilla
Dubbelpost.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#18
2 november 2013 kl 01:23
Gilla
Idag blev det ny tur på stan. Har hållit utkik men hittat väldigt få utav de modeller som skrivs om ovan. Tycker sortimentet på flera ställen är riktigt dåligt faktiskt. Kan inte säga att jag fick så där jättemycket bra hjälp heller.

Men det hela slutade, inte med ett par skor, men med ett par alternativ. Dels en Asics Excel, som jag tyvärr inte kunde prova i rätt storlek för det inte fanns inne. Sen var det även en som jag aldrig hört talas om förr: Merrell Mix Master Move Glide (väldans långt namn).
Funderar på att beställa ett par av varje från någon webbsida med fria returer och känna lite på i lugn å ro.

Har någon erfarenhet av just dessa modeller?

Och jo jag har en förhoppning att lämna sulorna en vacker dag, eventuellt. Men nu ska jag nog skynda långsamt, så det inte blir allt för mycket förändring på en gång. Hade inte Kayano när jag fick mina första sulor. Minns inte vilken modell jag hade då men det var en Asics, med massa dämpning och tjock sula å sånt. Det var typ hundra år sen, på ett ungefär :)

Ska bli spännande med Finalloppet imon, nu är det nog dags för lite sömn :)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#19
2 november 2013 kl 13:58
Gilla
Det blev inget Finallopp för mig. På väg upp mot Skatås (i bil) blev vi påkörda bakifrån så det blev till läkare med nacksmärtor istället. Känns surt men är glad att vi klarade oss så bra som vi gjorde!
1965 • Umeå
#20
3 november 2013 kl 12:35
Gilla
Vad surt att det inte blev något lopp, Åsa, hoppas det går bra med nacken. själv har jag jag funderat över ungefär samma problem som du, så jag hoppas att det inte räknas som en trådkapning om jag undrar:

Har tidigare mest sprungit i vanliga dämpade "tjockskor", även om jag för kortare pass ibland springer i Fivefingers eller helt barfota (5-8 km). Kvalitetspass och tävling upp till halvmara har jag sprungit i Asics DS trainer, en några år gammal modell som ändå har en del dämpning och uppbyggnad under foten.

Sedan september har jag sprungit kvalitetspass och ibland distanspass > 15 km i Saucony Kinvara, som ju är radikalt mycket minrde dämpade och uppbyggda i hälen. Det har känts bra, även om jag känt mig litet sliten i hälsenorna emellanåt. Om en vecka ska jag springa Vintermaran och jag är sugen på att knyta på mina Kinvara då. Tänker att det ändå finns vissa risker: fötterna kanske inte orkar med den ovana påfrestningen att göra mer av dämpningsjobbet i 3-5 - 4 timmar? Risk att dra på sig en skada som sitter i efteråt? Risk att få akut ont i hälsenorna så jag måste bryta? Och i den andra vågskålen: hur mycket finns att tjäna på att springa i de lättare skorna?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.