Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 19975 visningar

Smärta under yttre fotknöl

Kristofer B
1985 • Sundbyberg
#1
19 april 2012 - 20:01
Gilla
Hej,
Jag har nog gått i fällan att öka mängd och intensitet lite för fort i samma veva som jag även bytt skor. På löplabbet sa de att jag har ett neutralt steg vilket jag själv tyckte mig se på kameran så jag bytte från tidigare skor som hade lite mer stöd än netrualt till helt neutrala skor.

Jag har även läst en del om löpsteg och tänkt på att korta ner mitt steg något samtidigt som jag sprungit mer på mellanfot / framfot än jag tidigare kanske gjort. Det har känts i vaderna men nu har jag vilat en del.

Efter första rundan med skobyte kände jag att det var något som hade skavt under min yttre fotknöl på högerfoten. Det blev ett sår som blödde lite lätt. Jag fortsatte springa efter några dagar med compeed på fotknölen men det kändes inte bra så jag köpte nya skor igen (än en gång neutrala) och de trycker ingenting mot knölen, vilket känns bra.

Det har gått några veckor och jag blir nu väldigt öm efter varje löptur under denna fotknöl. Någon som har tips på vad det kan röra sig om? Inflammerad sena / slemsäck?

Jag har även prövat att springa i mina gamla skor som är väldigt slitna men det känns inte bättre efteråt i dem.

Är det någon som har tips på bra idrottsläkare eller annat proffs på denna typ av skador och som har mottagning i Stockholm?

Jag prövade att springa lite lätt igår och det kändes okej ute på vägarna men efteråt gjorde det ont så nu blir det vila igen med simning som alternativ träning.
Emil
1983 • Östersund
#2
19 april 2012 kl 20:27
Gilla
Jag fick en knölar under yttre fotknölarna förra våren efter att tränat för hårt på ovana fötter, tyvärr verkar jag fått samma problem även i år:(
Det tog ca 2-3 månader innan smärtan var helt borta, varje pass ömmade det ca första 5-10 minuterna sen var fotleferna varma o det kändes bra.
Tydligen så hade jag slemsäcksinflammation, det e ju massa senor o ligament som måste vänjas att belastas.





Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#3
19 april 2012 kl 20:32
Gilla
Det låter som att du har en inflammerad peroneus-sena, då brukar man få ont under eller något framför/under fotknölen. Den löper på utsidan av foten och kontrollerar i viss mån fotens pronation. tror jag. Man brukar få ont av för mycket löpning, eventuellt löpning på lutande underlag (i sidled) och även av för lite pronationsstöd. Jag fick lite ont på detta ställe efter NYC marathon som jag sprang i väldämpade skor som saknar pronatipnsstöd. Detta gjorde att mina då ganska otränade fötter fick jobba övertid med inflammation på båda sidorna som följd. Boten var reducerad träningsmängd, antinglammatorisk gel och skobyte ( tillfälligt).
Kristofer B
1985 • Sundbyberg
#4
19 april 2012 kl 20:43
Gilla
Okej, att byta ut något som fungerar (skor med stöd) var kanske min största miss. Jag får överväga att beställa ett par skor med pronationsstöd igen av samma modell jag haft förut i alla år.

Johan hur länge tog det för dig från att problemen uppstod till att du kände att du kunde springa ordentligt igen med den "bot" du skriver om?

Kan balansplatta vara bra i det här läget eller medför det bara extra belastning för något som behöver vilas upp tror ni?
Lars Andersson
1961 • ÄLTA
#5
19 april 2012 kl 21:10
Gilla
Jag är rädd att jag kan vara delansvarig eftersom jag så tvärsäkert påstod att pronationsstöd ska man bara ha om man har problem med att springa i neutrala skor. "If it ain't broken, don't fix it". Att motsatsen också kan gälla tänkte jag nog inte på. Ber om ursäkt Krille!
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#6
19 april 2012 kl 21:24
Gilla
Kristofer: Det tog ett par veckor med kraftigt reducerad träning, och antiinflammatoriskt både invärtes och utvärtes. Dock tror jag att jag överstressade foten ordentligt; jag kutade NYC maraton med bedrövlig träningsbakgrund och lunginflammation i kroppen, och jag fick mitt straff. Dagarna efter hade jag sjukt ont på utsidan av båda fötterna, det var riktigt jobbigt bara att gå. Jag tror (utan att veta förstås) att man vid en mer normal överbelastning kan komma långt bara genom reducerad mångd eller ett par dagars löpvila samt Ipren-tabletter och/eller gel.
Lars: Jag håller nog i princip med dig, jag tror att nästan alla kan springa utan överdrivet pronationsstöd, men man bör nog börja försiktigt (som med alla skobyten) och låta fötterna bygga styrka i sin egen takt. Men det är värt det, det finns ju trots allt inget roligare än att fara runt i ett par fjäderlätta skor helt utan stadga!
1952 • Varberg
#7
20 april 2012 kl 09:58
Gilla
@Kristofer: Håller med Johan - verkar vara problem med peroneussenorna och det kan mycket väl ha påverkats av skobytet. Dessutom verkar kappan på skon tryckt mot nederkanten av fotknölen. Det är lurigt för det behövs bara minimalt tryck där så blir det ett elände. Viktigt att känna när man provar. Passa dig också för att springa med antiinflammatoriska medel i kroppen då de bara döljer symptomen för tillfället.
Det finns en fara med det minimalistiska modet att det på något vis ska lösa alla eventuella problem man har. OK om man som Johan säkert både är allmänkunnig och tycker att det är vansinnigt roligt att springa i sådana skor, men jag ser många som inte borde. Man kan t ex ha väldämpade neutrala skor och jobba med tekniken - går utmärkt att springa med framfotsisättning om man vill det och de är skonsamma mot andra leder som t ex knän.
1971 • Ystad
#8
20 april 2012 kl 15:33
Gilla
Det här eländet känner jag igen väl. Förra våren gick jag över till kortare löpsteg och framfotslandning. Bytte också från maxdämpade Asics GT-2160 till DS Racer och Vivo Barefoot. Fick snart ont under vänster fotknöl precis som du beskriver. Det var inte så att jag inte kunde springa för det kunde jag men det ömmade ändå så mycket att det hämmade träningen. Kunde inte maxa eller köra intervaller. När det till slut gick över på vänster fot vandrade det istället över på höger fot ;)

Jag kan inte ge något tips. Själv tråkade jag ut inflammationen som till slut gav upp men det tog nog uppemot 9 mån innan jag blev helt fri från smärtan. Har nu varit symptomfri några månader vilket är skönt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.