Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 21172 visningar

SMÄRTA RUNT "HÖFT"

1989 • Stockholm
#1
16 maj 2013 - 15:45
Gilla
Hej!

Jag har precis kommit igång med min löpning, och har ingen tidigare erfarenhet av att springa regelbundet i överhuvudtaget. I och med denna brist av just erfarenhet, så har jag väldigt dålig koll på allt från stretchning till eventuella smärtor som kan förekomma.

Nu har det i alla fall visat sig att jag vid varje tillfälle har känt av en smärta i höger höft, och idag fick jag till och med avbryta mitt pass. Jag har klarat av att springa färdigt mina rundor tidigare, men det har definitivt tagit emot på grund av detta. Jag har försökt att googla mig till vad det kan bero på, men har märkt av i en hel del forum att det är oerhört svårt att svara på eftersom att "höftsmärtor" ofta kan vara rätt svårdefinierbart. Jag har därför genom denna bild försökt att visa ganska exakt vart det gör ont (länk: http://i371.photobucket.com/albums/oo152/withdagger/ben_zps46ceec42.jpg), men sen att förklara själva smärtan är ju svårare än man tror, speciellt med tanke på att min biologikunskap är ohyggligt dålig. Men jag skulle nog säga att det känns som en slags klickande smärta precis vid "lårbenshalsen" och "bäcken". Är det någon som känner igen detta? Jag upplever aldrig smärtan från start, men efter knappt en halvmil så börjar det göra ont. I och med att det aldrig har skett på vänsterbenet så känns det svårt att förstå vad det kan bero på.

Alla former av svar, spekuleringar och tankar uppskattas, är som sagt väldigt "grön" när det kommer till det här.

Tack på förhand,
Fredrik.
1965 • Kungsholmen
#2
16 maj 2013 kl 16:03
Gilla
Min erfarenhet är att väldigt många smärtor beror på strama senor som skaver mot slemsäckar som blir irriterade/inflammerade.
Jag har själv den typen av höftsmärta då och då och stretchar ut höftböjare och framsida lår för att åtgärda detta.
1969 • Stockholm
#3
16 maj 2013 kl 18:45
Gilla
Fredrik: om du aldrig upplever smärtan från start gissar jag du inte har ont alls i vila? Jag vågar inte gissa på nåt specifikt, men skulle föreslå att du går till en sjukgymnast eller naprapat och beskriver ditt onda.
HR
1972 • Stockholm
#4
16 maj 2013 kl 18:57
Gilla
Smärta runt utsida höft kan tyda på en något svag muskulatur och att du efter en tids kompensation i löpningen inte orkar med längre i kroppen och du får då ont.

Leta upp en Naprapat/sjukgymnast med inriktning på idrott - finns många i Stockholm . och kom dit förberedd:

Berätta att du löptränar, att du börjat nyligen och att du normalt inte har ont. Berätta var du har ont och be dem specifikt kolla efter obalans/svaghet i muskulaturen och/eller rörelseomfånget.

Det kan vara EN muskel eller ett par som du kanske bara behöver träna lite grann och/eller töja så att du kan springa obehindrat sedan. Vet man bara vilken det är så brukar det gå bra att få ordning på den med lite riktad träning utan att göra avbrott i löpträningen. Kanske måste du tagga ner lite i början.

Får du nys om vad det kan vara så kan du få förslag här på forumet på en hel drös med funktionella träningar och töj som du kan köra samtidigt som du springer.

Visar det sig att det inte är "något fel" på dig så får du kika på löptekniken och se om det är den som hämmar dig.

Innan dess kan du få hur många gissningar som helst som kanske inte hjälper dig alls. Fyra personer kan ha ont på samma ställe men av skilda orsaker.
cml
1988 • Göteborg
#5
16 maj 2013 kl 21:16
Gilla
Som folk skriver är det extremt svårt att veta vad som egentligen är fel i höft och ljumske.

Jag har själv sedan 4 månader inte kunnat springa alls pga ont i ljumske/höft (haltar efter att ha suttit ett tag och känner av det hela tiden).

Har besökt idrottsläkare inriktad på höft här i Göteborg på IFK-kliniken, och läkaren där drog två slutsatser, antingen en inflammerad sena i ljumsken eller tråkigt nog eventuellt CAM (men där behöver man röntga för att veta säkert), vilket är benpåbyggnad i höftleden. Han hoppades dock att det inte var det och att riktad sjukgymnastik mot ljumske och höft för att bygga upp muskelatur där och stabilisera skulle hjälpa.

Mitt råd till dig är att gå till en riktig idrottsläkare om det inte blir bättre och sedan om det behövs komplettera det med en duktig sjukgymnast.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#6
16 maj 2013 kl 21:23 Redigerad 16 maj 2013 kl 21:26
Gilla
Jag har haft liknande besvär hela våren. Började efter ett långpass på 25km, dagen efter hade jag nästan svårt att gå. Det har gått upp och ner, smärtan har flyttat runt lite, ibland på utsidan, ibland mer åt ljumsken, ibland inne i höftkulan. Har ont nästan hela tiden. Har gått hos naprapat och han säger att det beror på svag sätesmuskulatur och bålstabilitet som gör att höftböjaren får kompensera. Har fått diverse stretch- och styrkeövningar och det går sakta men säkert åt rätt håll. Idag lyckades jag köra kortintervaller och i söndags första långpasset på två månader utan att halta. Hoppas nu på att kunna fullfölja Stockholm.
Rikard Rybonn
1981 • Borås
#7
16 maj 2013 kl 21:31
Gilla
Tronchanterit finns det något som heter. Har haft detta i två år och begränsar tidvis min löpning. Detta sitter i min högerhöft och började när jag var ambitiös och sprang drygt två mil på två dagar efter ett längre uppehåll. Fick avbryta det sista passet då, eftersom det liksom högg till i höften. Det har blivit bättre med stötvågsbehandling, stretch och styrkeövningar, men finns fortfarande kvar, och ömmar ibland när man t.ex. suttit för länge. Jävla otyg, så hoppas du inte drabbats av det.
1969 • Stockholm
#8
16 maj 2013 kl 21:41
Gilla
Michael: Det du beskriver låter på pricken som mina besvär 2009/10, en grej som gjorde ont var en "negativ beslastning" av höften (tänk gå i sugande lera typ), är det nåt du känner igen?
Jag provade gjutna inlägg och flera par olika skor, men det var just lite styrkeövningar och sen efter en tids löpvila start med korta, men täta löppass som gjorde susen, besvärsfri idag. Hoppas det ger med sig för dig också!
1989 • Stockholm
#9
16 maj 2013 kl 22:54
Gilla
Tusen tack för alla svar! Det verkar som sagt vara någonting som är svårt att bena ut såhär på forumstrådar, men jag uppskattar verkligen era tips/idéer.

Vi får se vad jag hittar på. Det är ju någonting i mig som känner att besök hos naprapat/sjukgymnaster känns "lite väl", eftersom det är så pass nytt för mig. Det känns liksom nästintill skrämmande, eftersom man är så pass oerfaren, dessutom kostar det väl en bra slant? Har dessutom sprungit i ett par skor som jag inte tror är helt optimala, ska inskaffa mig ett par inom kort.

Jag hoppas verkligen att det går att åtgärda iallafall, det är otroligt givande och skönt sätt att röra på sig!

Tack, ännu en gång.
1965 • Kungsholmen
#10
16 maj 2013 kl 22:59
Gilla
Sjukgymnast kostar väl bara 100kr nuförtiden då det går vi den vanliga sjuktaxan.
Kanske bara gäller vissa godkända sjukgymnaster?
Naprapat kostar ofta 400-500kr iallafall för mig.
Jenny Hellenberg
1983 • Älvsjö
#11
17 maj 2013 kl 11:35
Gilla
Det skulle kunna vara relaterat till ITB-senan(som ger löparknä) också. Uppe vid höften så sitter Tensor Fasciae Latae som ITB kan dra i om man är spänd i ITB.
Se några bilder här: http://www.google.se/imgres?sa=X&hl=en&biw=1680&bih=949&tbm=isch&tbnid=2qS4o-5s_KdxzM:&imgrefurl=http://www.triggerpoints.net/triggerpoints/tensor-fasciae-latae.htm&docid=WQL3U7YtqfmwhM&imgurl=http://www.triggerpoints.net/triggerpoints/Tensor_Fasciae_Latae.jpg&w=243&h=338&ei=jPaVUZvuFpT14QTZ7YCYCg&zoom=1&ved=1t:3588,r:10,s:0,i:182&iact=rc&dur=1040&page=1&tbnh=181&tbnw=130&start=0&ndsp=41&tx=35&ty=72
http://www.lower-back-pain-answers.com/tensor-fascia-lata.html#axzz2TXaWKpVK

Detta brukar uppträda än mer om man har svag rumpa/andra muskler (på den sidan) som inte orkar hålla emot i löpsteget när man börjar bli lite tröttare.
Ofta så är vi starkare i ena sidan än den andra, som förklarar varför det bara känns på en sida.

Själv så fick jag ont pga just detta när jag sprang mitt första maraton, vid ca 35 km så fick jag ont runt höften. Det berodde på att jag var svagare i gluteus på den sidan och det drog i TFL och ITB så att jag fick ont där.
GEnom att sträka upp musklerna i gluteus på den sidan samt att stretcha rumpan och ITB-senan innan löppass så kunde jag sen springa utan smärta.

Det kan du ju pröva(stretchningarna). Men tänk på att grundproblemet måste åtgärdas för att du ska bli helt symptomfri och det kanske en naprapat/sjukgymnast måste hjälpa dig emd att identifiera vilka muskler det är du är svag i.

Lycka till!
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#12
18 maj 2013 kl 11:34
Gilla
Det låter väldigt likt den smärta jag drabbats av under våren. Dök upp plötsligt under ett pass där jag nog sprang lite tuffare än jag borde. Har brukat dyka upp runt 5km för att sedan sitta i resten av rundan och hela dagen.

Visar sig väldigt tydligt vid "negativ belastning" som Thomas beskriver i inlägg 8.

Som ett experiment ändrade jag lite på mitt steg och frångick min vanliga 180-185 frekvens och började ta lite längre steg, och se, det hjälpte! Kanske kan vara värt ett försök?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.