Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 9584 visningar

Springa med ankel-/handledsvikter

Martin Persson
1977 • Göteborg
#1
24 januari 2012 - 14:52
Gilla
Fick 2st. 1-kilosvikter av syrran i julklapp..
Dom går att ha både på handlederna och anklarna.
Har aldrig provat att jogga med vikter tidigare så jag funderar på var är bäst att fästa dom?
Jag tänker att om man har dom på handlederna skulle detta ge mer träning på överkroppen (rygg, bål och armstyrka) men samtidigt belastar knäna mer än om jag använder dom på anklarna..
vad tror ni? nån som har erfarenhet av att springa med vikter?
A
1970 • Halmstad
#2
24 januari 2012 kl 14:58 Redigerad 24 januari 2012 kl 15:05
Gilla
Du får nog fin axelträning av att ha dem runt handlederna när du joggar. Säkert bra. Själv hade jag inte vågat jogga med dem runt anklarna med tanke på den plötsligt ökade belastningen i nedstampet. Jag har provat hoppövningar med vikter runt anklarna och upplever att man får ett ganska kraftigt nedstamp, vilket nog kan vara vanskligt för personer med lite sned knäbelastning (däribland jag själv).
Martin Persson
1977 • Göteborg
#3
24 januari 2012 kl 15:04
Gilla
Min spontana tanke var att om vikten sitter nedan knäna så ger det en mindre belastning i leden än om man bär den på överkroppen men det kanske är feltänk från min sida
A
1970 • Halmstad
#4
24 januari 2012 kl 15:16 Redigerad 24 januari 2012 kl 15:21
Gilla
Jag har t.ex. provat häl-i-baken-sparkar med sådana vikter vilket tar riktigt fint i hamstrings, men jag upplever också att man sparkar hårdare i marken. Jag kan tänka mig att man kan få en liknande effekt vid jogging.
1949 • Göteborg
#5
24 januari 2012 kl 15:31
Gilla
Jag har tränat med vikter runt anklarna och känt bra resultat i styrka o flås. Men mycket viktigt att gå försiktigt fram, börja med någon km innan du ökar, sedan med högst en km per tillfälle. Så fort du känner smärta i f a knä så stannar du och tar vikterna i händerna. En vår blev helkörd för mig, överbelastnimng.
Tänk på att "fotvikten" mer än fördubblas. När foten sätts i marken går den från en fart av dubbla din springfart till noll och sedan när du rycker upp foten accelererar farten direkt från noll till cirka dubbel springfart ganska direkt. Det sliter särskilt på knäna med sådan extravikt. Se också diskutionerna om skovikt/fart.
1961 • Göteborg
Administratör
#6
24 januari 2012 kl 15:50
Gilla
csaba
1973 • Malmö
#7
24 januari 2012 kl 16:37
Gilla
För något år sedan var jag inne på samma linje (sök på forumet) och köpte en viktbyxa för dyra pengar. http://www.powerwear.se/

Men efter ett tag insåg jag att det inte hjälper speciellt mycket.
du blir bra på det du tränar på !!!
Att springa med extra vikter, käns det betydligt lättare för tillfället när du tar bort vikterna, men skaderisken ökar betydligt när du tränar med dom. Så du blir inte snabbare utan specifik fartträning bara för att du löptränar med vikter.
(jag tror inte att jag har hört talas om någon elitlöpare som springer med extra tyngder)

Här är dom gamla trådarna.. http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=9157 http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=4852

Martin Persson
1977 • Göteborg
#8
25 januari 2012 kl 11:51
Gilla
Bengt: Bra att du tog upp vikten av att börja försiktigt och stegra gradvis...
Gäller nog vid alla förändringar i träningsupplägg..

csaba: Du har helt klart en poäng där, när jag tänker efter så har jag nog aldrig sett nån löpare springa med vikter (ryggsäck borträknat) så fart-, intervallträning ger säkerligen mer rent fartmässigt.

Tack för input, återstår att se hur jag gör. Väntar lite tills halkan lagt sig tror jag iag.. // M

Robin
1980 • Stockholm
#9
25 januari 2012 kl 13:28
Gilla
Själv har jag inte provat det och kommer inte att göra det heller. Känns som att det borde påverka löpsteget negativt och öka skaderisken och risken för överbelastning rejält. Har aldrig hört talas om eller sett några elitlöpare köra med vikter vid distanslöpning och det finns säkert orsaker till det. Varför inte köra t ex backträning (utan vikter) och separat styrketräning med vikterna istället?

PS. Om man googlar på söktermen "running ankle weights" så får man upp rätt många länkar till siter där man avråds från att löpa med vikter och där man menar att vikterna är avsedda för styrketräningsövningar - inte för distanslöpning. DS.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.