Löpning Träning 19 inlägg 5881 visningar

Svårt att komma ut!

1967 • Uppsala
#1
21 november 2011 - 08:45
Gilla
De senaste passen har varit en plåga. Är nybörjare och springer ca 5 k 3ggr/vecka. Jag reagerar normalt väldigt negativt på höstens mörker men i år har det varit nästan för mycket och detta trots att jag för första gången i mitt liv motionerar regelbundet. Varenda pass känns som det första, tempot har gått ned orken känns långt borta. Jag försöker så mycket som möjligt förlägga passen till de få timmarna med dagsljus men även om jag springer i solljus får jag inte energi. Det är ingen infektion på gång och som sagt jag vet att det är tufft innan första snön kommer och med den ljuset och kylan (vintern är min favoritårstid!) men i år verkar ju inte det ske. Fattar inte hur jag ska orka träna mig igenom detta mörker!
1965 • Kungsholmen
#2
21 november 2011 kl 08:51
Gilla
Mitt råd är att försöka hitta en grupp att springa med. Det är väldigt vanligt att motivationsproblem den här årstiden, jag har haft den varje år sen 1997 :-)
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#3
21 november 2011 kl 08:55
Gilla
Försök hitta fördelarna med din träning!
M Extreme
1971 • Vallentuna
#4
21 november 2011 kl 08:56
Gilla
Peter,
Vet du någon grupp i V-tuna som man kan haka på?
1972 • Söderhamn
#5
21 november 2011 kl 09:02
Gilla
Samma sak för mig denna tid på året också. Jag har mer kläder på mig, brukar skylla på det när tempo och ork minskar :) Jag tycker du ska strunta i resultaten i vinter och bara ge dig ut även om det känns trögt, det släpper!

Sen har jag i år en löparkompis på långpassen, vilken skillnad för motivationen!
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#6
21 november 2011 kl 09:05
Gilla
Camilla, jag håller med dig, det är oerhört tungt att ge sig ut när det är så okristligt mörkt. Men kanske är jag en smula stursk när jag säger att du helt enkelt ska bita ihop och inte tänka så mycket på mörkret, Det absolut jobbigaste för mig är minuterna innan jag öppnar dörren och lämnar den goa värmen inomhus för det kalla, råa och mörka. Efter några steg så känns det ändå som ett jäkla bra beslut; YES, nu kör jag.

Kanske skulle det hjälpa dig att tänka lite mera positivt, "nu kör jag min runda, är ju tillbaka om en liten stund", "5 km är ingen deal, det går fort" osv. Hoppas att du tolkar mina rader rätt, jag vill inte på något vis verka nedlåtande, men det jag råder dig funkar för mig :)

Kanske skulle du också börja öka dina rundor? Gör ena passet under veckan lite längre, då har du dels ett mål - det blir roligare att komma ut och dels förbättrar du kondisen och kommer att orka mer och mer. Din kropp har vant sig vid distansen, den kanske går på autopilot och behöver en ny utmaning för att vakna till liv igen? Prova dig fram, experimentera, sätt upp nya mål med din löpning eller annat så du kan flytta fokus från mörkret till det nya och roliga :)

All lycka till dig.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#7
21 november 2011 kl 09:09
Gilla
Jag säger som Nike:

Just do it!

;)
1952 • Varberg
#8
21 november 2011 kl 09:52
Gilla
Jag känner tvärtom på vintern. Löpningen är räddningen den mörka och kalla årstiden. Glädjer mig åt att vintern ser ut att bli grön än så länge. Sedan hjälper det väl att vi är en grupp på tre som tävlar med handicapsystem så jag längtar redan till nästa race på torsdag.

Keep on running.
1965 • Kungsholmen
#9
21 november 2011 kl 09:57
Gilla
M Extreme: Gubbskubbarna tränar ti och torsdag 18:15, samling Vallentuna IP. Annars är det väl den vanliga Vallentuna Friidrotts träningen som finns.
Se http://www.vallentunafriidrott.se/ och välj träningsgrupper.
Micke Larsson
1971 • Norge
#10
21 november 2011 kl 10:36
Gilla
Camilla: 5 km tre gånger i veckan kanske börjar bli för enahanda. Du skriver visserligen "cirka", men eftersom vi inte ser din träningsdagbok är det svårt att bedöma hur mycket passen liknar varandra. Variation av längden, tempot och underlaget kanske skulle ge en nytändning.

Det där med solljus vet jag inte om jag skulle lägga så mycket energi på, alternativen i november är ju oftast svart eller grått. Kanske också värt att variera, jag får en helt annan känsla av att springa en mil i dagsljus som en mil i mörker.

Oavsett hur du gör, om du lyckas variera de tre passen ordentligt så att du aldrig springer mer än ett liknande pass i veckan minskar du risken att tröttna med två tredjedelar. Tror jag.
1965 • Kungsholmen
#11
21 november 2011 kl 10:56
Gilla
Andra knep som jag använder är att lyssna på ljudböcker eller radioprogram under löpningen. Variera rundorna. Att börja använda pannlampa och därmed kunna springa var som helst även i mörker gav mig lite nytändning.
1967 • Uppsala
#12
21 november 2011 kl 15:38
Gilla
Tack allihopa för era tips! Jo jag borde nog variera mina rundor mer men eftersom jag ff är nybörjare är det liksom längden som är mitt primära mål. Hade tänkt att låta varje månads km-snitt per runda bli längre än fg månads denna vinter. I höstas medan jag fortfarande hade energi försökte jag BÅDE få snabbare snitt tid per månad OCH längre rundor men det mäktar jag inte med nu. Det går bara trögare och trögare och tempot blir långsammare och långsammare...Och Alice det där du skriver om att tröskeln liksom ligger vid att ta sig ut så har jag också upplevt det förr - har jag väl fått på mig dojorna och tagit mig ut då har enegikicken kommit som ett brev på posten och jag har njutit av fågelsången eller lukten av multnande löv. Men nu är det bara tungt HELA tiden - hela rundan känns tung, efteråt blir jag extremt trött och inte energifylld. Jag kickas inte ens av att ladda ner rundorna på jogg! Ska testa pannlampa och att lyssna på radioprogram men sedan är det säkert som du säger Alice - det gäller att bita ihop! Eftersom jag egentligen springer för att bli bättre skidåkare kommer ju belöningen så fort vi får snö!
Micke Larsson
1971 • Norge
#13
21 november 2011 kl 16:01
Gilla
Camilla: Jag ser ingen motsättning mellan att prioritera längden och att variera rundorna. Om du t ex springer 5+3+7 km/vecka blir det lika långt som 5+5+5. Du behöver ju inte springa intervaller och liknande, tempot kommer nog ändå varieras genom att du varierar längden och svårighetsgraden.

Sedan skriver du att du lider av att tempot blir långsammare och långsammare. Skit i det, eftersom det ändå inte är fart du är ute efter nu. Det viktigaste är att löpningen blir kul, och det blir den uppenbarligen inte genom att jämföra tempo och tider. Kanske radio, pannlampa eller något helt annat funkar bättre. Testa allt möjligt.

Eftersom du upplever en trög period kan du inte både kräva av dig själv att du ska springa snabbare och längre och att det dessutom ska vara roligt och ge maximal energikick. Sänk kraven ett tag.
1976 • Göteborg
#14
21 november 2011 kl 16:23
Gilla
Knarrande snö. Minus grader.
Finns inte mycket som slår det. Efter man varit ute på ett pass kan man känna sig riktigt stolt :)

Vissa tittar på en och tror man är dum i huvudet...bara för att det är minus grader och snö, snacka om boost.

Det inspirerar mig...nu väntar jag bara på att det skall bli minus grader och snö här i götet. Kanske inte kommer i år, men vi får se.

Sen har jag givetvis uppsatta mål vilket som någon tidigare skrev,Just do it :) För att bli bättre måste jag ut helt enkelt.
Rasmus Rönnberg
1986 • Bromma
#15
21 november 2011 kl 16:37
Gilla
Läs boken 'Born To Run' och löp parallellt. Jag hade det omvända problemet då, kunde inte hålla mig inne :-)
Micke Larsson
1971 • Norge
#16
21 november 2011 kl 16:55
Gilla
Rasmus: Det går t o m att göra samtidigt eftersom Born to run finns som ljudbok (på engelska) med kanonbra inläsning. Så kan man både springa och "läsa" elva timmar i sträck.
Susanne Löfgren
1979 • Östersund
#17
21 november 2011 kl 17:52
Gilla
Jag får en ny kick av ny musik i mp3:n! =) Å så har jag dragit igång fredagskvällslöpning här i stan, mötas upp å springa tillsammans på fredagkvällarna, istället för AW typ. Å då håller jag igång under resten av veckan för att inte tappa stinget på fredagarna! Har även anmält mig till ett lopp (mitt första) 2012, så det är oxå en morot =) Turligt nog är jag en sån där rastlös själ som har lite svårt att sitta still, så det gör sig lite av sig självt för mig =) Hoppas du hittar lite FLOW snart! =)
1967 • Uppsala
#18
21 november 2011 kl 18:09
Gilla
Om jag får gnälla ännu mer är en annan grej som INTE peppar mig just nu är att antalet vägar med ljus är tämligen begränsade i mitt område så ska jag ha ihop 5 k får jag springa fram och tillbaka på samma vägar och i slingor - jag hatar att springa fram och tillbaka varför vet jag inte har haft hund i hela mitt liv och aldrig gått en fram och tillbaka promenad hellre en runda även om den tar en halvtimme! Det problemet borde en pannlampa kunna hjälpa mig med även om jag är alldeles för mörkrädd för elljusspåret eller skogsvägar kan man ju faktiskt springa efter en oupplyst väg med pannlampa.

Musik eller lurar skippade jag då mina nuvarande började trilla ur men det kan vara värt att testa igen har några bra nya plattor i Ipånen och en del av mitt problem ligger nog i att det är så tråkigt att springa också... Mitt i rundan kan jag känna "nej jag vill inte jag är för trött måste avbryta" trots att pulsen inte skenar. Ibland kan jag då råka tänka på något annat och plötsligt har jag sprungit ett par K till och är nästan hemma.

Rasmus du fattar vad jag snackar om snö is the shit! I vår klimatförändrade värld går det väl inte att hoppas på att få sådan vinter som vi haft de två senaste åren i år igen?

Mitt problem, Micke, är att jag HELT saknar förmåga att ta ut mig! Nu har jag tränat sedan förra hösten (med vinter uppehåll och ett uppehåll isomras p g a luftrörskatarr) och jag kan ff inte springa mer än 5 k i sträck! Efter 5 k är jag färdig och trött oavsett om jag sprungit som en snigel eller antilop (händer aldrig)! Fast jag fattar din poäng - det skulle vara lättare att ta sig ut till 7 k rundorna om man s a s fick ta en kortare runda gången efter (som belöning) - det skulle jag kunna intala mig själv! Ska testa en 7 k i helgen - tror att jag rent fysiskt borde ha kapacitet för det eftersom jag ju klarar 5K tre gånger/vecka.

Tack än en gång för att ni engagerar er i mina hjärnspöken!
Micke Larsson
1971 • Norge
#19
21 november 2011 kl 18:31
Gilla
Ja, kan du springa 5 km tre gånger i veckan sitter antagligen problemet att springa upp till 7 km mest i huvudet. Men börja med 6 eller 5,5 om du vill. Eller strunta i helt i ökningen just nu och variera mellan 3 och 5 km. Poängen är variationen.

Och bor du så avigt till är det klart att du ska testa att springa med pannlampa. Det finns ett helt gäng under hundralappen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.