Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 3603 visningar

Ont i benhinnor pga pronationsstöd?

Gustaf
1984 • Landskrona
#1
4 september 2011 - 18:56
Gilla
Nu är det andra gången på sex veckor som jag måste ta ett uppehåll i löpträningen pga ont i benhinnorna. Jag vet inte om det har brutit ut inflammation riktigt men det gör ont under tiden jag springer samt när jag går i lite snabbare takt. Eller gjorde i tisdags och onsdags, nu känner jag inget när jag går.

Anyway, vad jag tänkte var att jag har noterat att mina skor, Adidas Supernova Sequence 4, inte riktigt tillåter att jag trampar ner ordentligt när jag landar utan stödet i skon ser till att skon slår i platt mot marken medan foten behåller en vinkel inne i skon. Alltså, foten är närmare marken i ytterkant än i innerkant så att säga samtidigt som skon är platt mot marken. Det här blir ju inte alls samma rörelse för mig som när jag springer barfota och hela framfoten landar platt. Nu har jag inte sprungit mer än några hundra meter barfota så det går ju inte att jämföra med 6-8 km-pass som jag springer i skorna men just den rörelsen är väldigt tydlig.

Så, det känns som att jag har lite mer pronationsstöd än vad jag skulle behöva (eller?). Kan det leda till ont i benhinnorna eller ska jag leta i andra delar av min träning?
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#2
5 september 2011 kl 10:32
Gilla
Jag är nog böjd att hålla med dig.
Låter som du har mer stöd än du behöver.
Du har inga neutrala skor att prova med?

Beroende på vem du pratar med tror jag du kommer att få olika svar.
Många förordar ju "barfotaskor" typ VFF och liknande och hävdar att dom blir bättre i knän och benhinnor av det, andra kommer att hävda att det är just det som du beskriver ovan som pronationsstödet är till för.

Jag tycker du skall testa att springa med mindre stöd och se om det blir bättre.
1970 • Fagersta
#3
5 september 2011 kl 10:44
Gilla
Efter att jag köpte neutrala skor så har mina onda benhinnor nästan slappnat av! Jag säger nästan för jag känner utav dem ibland. Men då ska man komma ihåg att jag ökat på min träningsmängd radikalt!
Jag kommer aldrig köpa skor med stöd igen!
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#4
5 september 2011 kl 11:57
Gilla
Jag blev av med mina benhinneproblem genom att lägga om mitt löpsteg till mer "barfota"-stil, dvs undvika att sätta i hälen först. Springer en del med minimalistiska skor, men mest med tunnare tävlingsskor (ASICS Piranha just nu). Det är lättare att undvika hälisättning i skor som inte har så tjock sula under hälen.
1952 • Varberg
#5
5 september 2011 kl 15:53
Gilla
Känns pronationsuppbyggnaden knepig så är det nog så också. Jag fick knäbesvär av sådana skor för c:a 10 år sedan. Sedan dess kört neutrala väldämpade skor.
Gustaf
1984 • Landskrona
#6
5 september 2011 kl 20:11
Gilla
Jag har lagt om till att landa mer rakt under kroppen och det blir väldigt mycket framfot för mig. Jag har blivit av med ryggont och knäont sedan dess men istället fått benhinnorna på "köpet", så att säga så mängden faktorer som det kan vara är ju ett par... :)

Men just det att jag känner att jag inte kan "trampa igenom" steget ordentligt jämfört med när jag sprang barfota var det som fick mig att tänka på stödet.

Jag får försöka leta rätt på ett par neutrala skor och testa lite, helt enkelt.
1972 • Söderhamn
#7
5 september 2011 kl 21:01
Gilla
Jag har haft benhinneproblem länge, med neutrala skor. Blev bättre med mer dämpning i skorna, är nog rätt individuellt vad som funkar för vem. Men behöver man inte stödet ska man ju såklart inte ha det heller.
1952 • Varberg
#8
6 september 2011 kl 08:46
Gilla
@Gustaf: Har haft Nike Vomero i många år och varit fantastiskt skadefri. Hållbara, skonsamma för tårna, snäll och stabil hälkappa - de skönaste skor jag haft. Ökade hastigheten tom när jag bytte till dem.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.