Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 6367 visningar

Ont i vrist/smalben vid övergång från pronationsstöd till odämpat

Janne Österman
1967 • Malmö
#1
10 oktober 2013 - 15:39
Gilla
Lång beskrivning med fråga på slutet:
Jag har haft problem med ena vristen och smalbenet i ett års tid nu. Jag kunde knappt springa alls i våras och gick till en naprapat några gånger. Han tyckte att utsidan av smalbenet var överansträngt. Jag skaffade balansbräde och foam-roller och har stretchat och masserat och så småningom kunnat börja springa mer. Nu springer jag 5-6 mil i veckan och kan t.o.m. springa flera dagar på raken, även om det drabbade benet varit lite ömt (mest vad och knäveck nu). Jag får ont i benet efteråt om jag försöker springa fort, men lunktempo går bra

Symptomen varierar och är inte helt tydliga. Igår kom jag äntligen till en idrottsläkare. Han tyckte att det "onda" benet verkar svagare än det andra benet och att jag belastar utsidan av den "onda" foten mer än insidan samt vrider tårna aningen utåt. Jag skulle göra tåhävningar och överdriva känslan av belastning av stortån och insidan av framfoten. Vid löpning tyckte han inte det fanns mycket att göra.

Nu har jag precis sprungit och tyckte att jag visst kan ändra steget genom att medvetet vrida hälen utåt. Då kände jag att jag belastade insidan av framfoten, som jag tänkt. Få se hur det känns i musklerna ikväll och imorgon. Det andra jag skulle göra var att fortsätta massera framsidan och utsidan av låren, speciellt på det "onda" benet. Började med detta igår :)

Fråga:
Är det någon som har erfarenhet av små justeringar av löpsteg och hur länge det kan tänkas ta?
Jag är rädd för att det som nu känns som en utåtvridning av hälen när foten är rak, antingen blir till en onaturlig utåtvridning så småningom, eller att jag bara faller tillbaka till mitt gamla steg om jag för tidigt slutar tvinga hälen utåt. Ska jag räkna med att detta tar flera månader?
1952 • Varberg
#2
10 oktober 2013 kl 16:14
Gilla
Jag är ingen anhängare av pronationsstöd, men du skriver i rubriken att besvären började när du gjorde ett ganska extremt byte av skor. Det finns ju neutrala skor med dämpning som inte ökar belastningen så extremt där du ändå måste jobba med steg och löpteknik.

.
Janne Österman
1967 • Malmö
#3
10 oktober 2013 kl 17:07
Gilla
Tage, problemet med dessa neutrala skor med dämpning är just att hela foten faller inåt (pronerar). Om de inte har ett pronationsstöd vill säga :)
1952 • Varberg
#4
10 oktober 2013 kl 17:18
Gilla
Re Janne:
Kan tänkas att du behöver det stödet då och om besvären började vid bytet skulle jag gå tillbaka. Sedan kan man ofta lösa problemet med att jobba med tekniken, men det är ett långsiktigt projekt och kan vara svårt förstås. Bytet du gjorde känns extremt för mig.
Janne Österman
1967 • Malmö
#5
10 oktober 2013 kl 19:29
Gilla
Ja Tage, du har rätt, skall jag fortsätta springa i tjocka skor så behöver jag förmodligen pronationsstöd. Det jag undrade var däremot om du gjort små justeringar i steget och hur länge det kan ta att nöta in dessa?
1952 • Varberg
#6
11 oktober 2013 kl 08:33
Gilla
Jobba med fötterna (och armarna) rakt framåt och kroppens tyngdpunkt förskjuten framåt med rak rygg korrigerar många fel tycker jag. Går på köpet fortare och det gäller att orka hålla den bra tekniken. En bra rytm där kraftutvecklingen startar centralt. Fotsulan ska inte skrapa i underlaget utan farten ska bibehållas framåt. Det är några löptankar som funkar för mig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.