Löpning Avancerad träning 7 inlägg 4578 visningar

Dubbelpass vs. Långdistans

1987 • Göteborg
#1
31 augusti 2011 - 11:00
Gilla
Jag har någon gång hört att effekten av två pass på en dag i stort sätt är samma som att springa ett dubbelt så långt pass. Är det någon som vet något om detta mer än rent personliga erfarenheter?
Alltså blir det samma (eller nästan samma) träningseffekt av 2*15km med 6h vila som 1*30km? Förutsatt att dom i övrigt hålls lika, dvs samma tempo, liknande bana osv.
Jag har väldigt dåliga möjligheter till långpass där jag bor (om jag inte springer i cirklar) så jag funderar på om det går att dela upp långpasset i två för att inte bli så uttråkad. Tacksam för svar!
Anders E
1968 • Sollentuna
#2
31 augusti 2011 kl 15:51
Gilla
Det längre passet bryter ner kroppen mer än de två kortare passen eftersom utsöndring av stresshormon brukar stiga efter ungefärlig en timmes löpning samtidigt som kroppen inte får möjligheten att återhämta sig "i halvtid" från den mekaniska nötning och den glykogentömning det innebär att springa oavbrutet i 30km. Å andra sidan tränar det längre passet kropp och psyke i att hålla igång oavbrutet under 30km, vilket ju är bra träning inför ett marathon.
patrik t
1974 • Enskede
#3
31 augusti 2011 kl 16:06
Gilla
Det pågår en precis likadan tråd precis ovanför: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=20439. Jag har undrat samma sak då jag precis har börjat springa fram och tillbaka till jobbet. Jag har svårt att tro att träningseffekten av 2x15km mostvarar 1x30 eftersom kroppen hinner återhämta sig en hel del mellan de två passen. Men som sagt, den mer principiella skillnaden mellan dubbelpass och långpass undrar jag också över.
1966 • Karlstad
#4
31 augusti 2011 kl 17:59
Gilla
Vet inte om jag ens kan se en koppling mellan 2x15 och 1x30
Är 6H ok så är väl 7H ok?
Ett 15 km-pass kl 23 på kvällen och ett 15 km morgonpass kl 7 blir samma som ett 30 km-långpass?
Nepp, inte i min värld.
Men det förtar inte att 2x15 är rejäla träningspass.
1987 • Göteborg
#5
31 augusti 2011 kl 19:07
Gilla
Jag inser att min fråga var lite fel formulerad. Min fundering är egentligen inte om det är exakt SAMMA sak med 15*2 som 1*30 utan snarare var skillnaden är, vilket Anders svarade på ganska bra ovan (tack för det!). Min egen erfarenhet av 2*15 jämfört med 30 är att 2 *15 är jobbigare. Jag funderade på är om återhämtningen verkligen är så stor mellan de två alternativen. Är det bara psykologiskt det är jobbigare för mig eller är det så att det faktiskt är nästan samma sak eftersom förbränning och hormoner inte hinner gå ned under en dag. Det mekaniska kan jag till viss del hålla med om, jag blir inte sliten på samma sätt som under 1*30km.
Peter: Det är en annan sak att sova mellan passen jämfört med att vara aktiv mellan dom. I alla fall enligt min erfarenhet. Jag antar att det beror på att varken förbränning eller hormonnivåer hinner gå ned om man är aktiv mellan passen.
Men inser att det går in lite på finlir och kanske egentligen inte är så relevant när det gäller träning utan mest bara är "onödig kunskap" (vilket ju i och för sig är väldigt kul) eller vad tror ni?
1972 • Växjö
#6
1 september 2011 kl 08:46
Gilla
När jag kör dubbla pass så tänker jag aldrig på det som ett alternativ till långpassen. Dels handlar det, för mig, om att få upp volymen och dels om att jag upplever det "extra" passet som återhämtning eller underhållslöpning. Stelheten som kommer av de hårdare passen minskar.
Men det var ju inte det frågan handlade om. Långpassen tränar oss att springa långt i ett sträck. Det gör inte dubbelpassen. Däremot, om totalmängden ökar, så bygger de väl ligament och senor (hårdhet) på ett ännu bättre dvs skonsammare sätt än långpassen som ju bryter ner en del.
Så tänker och upplever jag det.
Peter
1985 • Luleå
#7
1 september 2011 kl 09:32
Gilla
angående att dubbelpass är jobbigare; jämför med att stanna av mitt i ett långpass. Det är ofta ruskigt tungt att komma igång igen, jämfört med att bara fortsätta nöta.

När du sätter igång igen är du knappast fräsch i benen, och du är säkert lite stel i benen dessutom.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.